Ένα μοναδικό ντοκουμέντο της ιστορίας του ελληνικού αλλά και του διεθνούς τραγουδιού, παρουσίασε η ΕΡΤ στο Στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στο Ραδιομέγαρο.
Πρόκειται για μια επιλογή από τις πρώτες, ανέκδοτες έως τώρα, ηχογραφήσεις, που πραγματοποίησε η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη με την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του ΕΙΡ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, από τα μέσα της δεκαετίας του ’50.
Η Νάνα Μούσχουρη, μια από τις διασημότερες και πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες, η οποία τίμησε και ταξίδεψε το ελληνικό τραγούδι σε όλο τον κόσμο, επί σχεδόν 70 χρόνια, παρευρέθη στην εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε μια συλλογή 24 επιλεγμένων τραγουδιών σε μορφή CD αλλά και συλλεκτικής έκδοσης βινυλίου, με τίτλο «Nana Mouskouri – Radio Days», που θα κυκλοφορήσουν από τη MINOS EMI/UNIVERSAL.
Το CD περιλαμβάνει τραγούδια σε μουσική των Μίμη Πλέσσα, Αττίκ, Κώστα Γιαννίδη, Τάκη Μωράκη, Μιχάλη Σουγιούλ, Νίκυ Γιάκοβλεφ, Κώστα Κλάββα και στίχους των Κώστα Πρετεντέρη, Γιώργου Οικονομίδη, Πυθαγόρα, Κώστα Κοφινιώτη κ.ά. Τραγούδια, δηλαδή, κορυφαίων συνθετών και στιχουργών του ελαφρού ρεπερτορίου, αλλά και ορισμένων δημιουργών που δεν περιμένει να ακούσει κανείς από την Νάνα Μούσχουρη, όπως του Σταύρου Κουγιουμτζή.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, απευθυνόμενος στη Νάνα Μούσχουρη, ανέφερε ότι «οι Έλληνες που σας συναντάμε για πρώτη φορά δεν αισθανόμαστε ότι σας πρωτογνωρίζουμε, διότι απλούστατα είστε μέσα μας». Και συνέχισε: «Όχι μόνο η φωνή σας, που μας μεγάλωσε, αλλά η ίδια η παρουσία σας, το παράδειγμά σας. Δεν νομίζω να υπάρχει, έστω ένα, ελληνικό σπίτι που να μην έχει κάποιον δίσκο σας. Θα τολμήσω να πω ότι είστε η μοναδική Ελληνίδα ερμηνεύτρια, που έχει κατορθώσει κάτι που δεν ξέρω αν και η ίδια το έχετε συνειδητοποιήσει και που για τους περισσότερους Έλληνες είναι, νομίζω, κάτι ανομολόγητο. Όταν σας ακούμε να τραγουδάτε, μαζί με την αγαλλίαση που μας προκαλεί η φωνή σας, μας δημιουργείται ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας. Διότι είστε το πρώτο παράδειγμα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για το πώς από μια μικρή χώρα, όπως η δική μας, μια μικρή Ελληνίδα που γεννιέται μ’ ένα σπάνιο χάρισμα, αλλά και με πολύ σκληρή δουλειά, μπορεί να καταφέρει να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο».
Παίρνοντας τον λόγο ο διευθυντής των μουσικών ραδιοφώνων της ΕΡΤ, Φώτης Απέργης, μίλησε «για το πληγωμένο κορίτσι από το Κουκάκι» που, όπως είπε, «με πολλή αφοσίωση και άσκηση αναδείχθηκε ως η διεθνής φωνή των γνήσιων ποιητών του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και των κορυφαίων ξένων συνθετών».
«Και αν η διεθνής δισκογραφική αγορά είχε απαιτήσεις- σημείωσε ο ίδιος-, η Μούσχουρη είχε τις δικές της απαντήσεις: Έβαλε τα γυαλιά στον κόσμο του lifestyle, απλώς αρνούμενη να βγάλει τα δικά της. Σε κάθε δεκαετία, ο κόσμος άλλαζε. Όμως, η Νάνα Μούσχουρη βρισκόταν πάντα στη σκηνή του ως η φωνή μιας μαγικής παραδοξότητας: της διεθνούς ελληνικότητας».
Η διευθύνουσα σύμβουλος της MINOS EMI/UNIVERSAL, Μαργαρίτα Μάτσα, μιλώντας για την κυκλοφορία του CD και του βινυλίου με τα 24 επιλεγμένα τραγούδια, υπογράμμισε ότι «είναι η έμπρακτη απόδειξη του πώς ένα ιστορικό αρχείο μπορεί να ζωντανέψει όταν υπάρχει η πρώτη ύλη, που δεν είναι άλλη από τη Νάνα Μούσχουρη».
«Ποιος να φανταζόταν ότι το τότε ντροπαλό κορίτσι με τα γυαλιά, που έκανε τις πρώτες του οντισιόν, θα έκρυβε στα άδυτα του ΕΙΡ, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, έναν πολύτιμο θησαυρό, για να έρθει το ίδιο αυτό κορίτσι, 65 και χρόνια μετά, να τον ξαναβρεί έχοντας ταξιδέψει με τα τραγούδια της σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και σε όλες τις γλώσσες. Και σήμερα, έρχεται να παραλάβει το δώρο που έκανε ανυποψίαστη η μικρή Νάνα στη μεγάλη Νάνα».
Η κ. Μάτσα ενημέρωσε πως το διπλό αυτό album από σήμερα κυκλοφορεί σε 249 χώρες, ενώ το βινύλιο θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία, στη Γερμανία και βέβαια στην Ελλάδα.
Όσο για τη Νάνα Μούσχουρη, παρά τη μεγάλη της συγκίνηση, δεν σταμάτησε να αστειεύεται και να συνομιλεί με το κοινό. Διηγήθηκε τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, λέγοντας ότι ήταν τυχερή, καθώς, όταν έφυγε από την Ελλάδα, βρέθηκε με ανθρώπους που τη φρόντισαν.
«Έχω μεγαλώσει με το ραδιόφωνο, δεν περίμενα μετά από τόσα χρόνια να μου πουν ότι υπάρχουν αυτά τα τραγούδια, τα οποία θυμάμαι πολύ καλά. Σήμερα ξαναγυρίζω στο σπίτι μου. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο. Η μουσική με πήρε και με έφερε πίσω. Δεν με εγκατέλειψε ποτέ. Η μεγάλη μου επιτυχία είναι ότι αγάπησαν τη γλώσσα μου» εξομολογήθηκε.
Και θέλοντας να μεταδώσει την αισιοδοξία της, αλλά και την ελπίδα της για το μέλλον, αφού θύμισε ότι ο κόσμος παλιότερα τραγουδούσε πιο εύκολα κι έτσι έβγαζε το βάρος που είχε, πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε, συνοδεία πιάνου, το υπέροχο «Χάρτινο το φεγγαράκι», αποκαλύπτοντας ότι της το εμπιστεύθηκε ο Νίκος Γκάτσος, αφού προηγουμένως το είχε ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη.
Δεν έμεινε, όμως, μόνο σε αυτό. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος κάθισε στο πιάνο και η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τον «Ταξιδιώτη του ονείρου» καταχειροκροτούμενη.
Η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια μίλησε, επίσης, για τα παλιά έχοντας δίπλα της τον Γιώργο Κατσαρό, αλλά και τον Μανώλη Μητσιά.
Στην κατάμεστη αίθουσα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρευρέθησαν, εκτός από τους προαναφερόμενους, γνωστοί καλλιτέχνες, μουσικοί παραγωγοί, δημοσιογράφοι, αλλά και δεκάδες φίλοι της Νάνας Μούσχουρη, ακόμη και από το εξωτερικό που, όπως έλεγαν στους ανθρώπους της ΕΡΤ, την ακολουθούν πάντα και παντού.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή που ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο οποίος στάθηκε συνοδοιπόρος της Νάνας Μούσχουρη στα πρώτα επαγγελματικά βήματά της, ήρθε στο Ραδιομέγαρο για τη συναντήσει και να της ευχηθεί από κοντά «Καλή επιτυχία».
Σχόλια για αυτό το άρθρο