Η μεγαλύτερη μελέτη ως τώρα αποκαλύπτει το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα που έχει η εντατική-βιομηχανική κτηνοτροφία: παρέχει στο είδος μας το 18% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων, ενώ χρησιμοποιεί το 83% της καλλιεργήσιμης γης σε ολόκληρο τον πλανήτη!
Η νέα μελέτη δείχνει ότι, αν μειωθεί η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, η γη που χρησιμοποιείται για καλλιέργειες και βοσκή μπορεί να μειωθεί κατά 75% – που αντιστοιχεί σε έκταση όση η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Αυστραλία μαζί – χωρίς να πεινάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός. Αλλά και χωρίς τις μαζικές εξαφανίσεις ειδών που προκαλεί αυτή η ανθρώπινη δραστηριότητα, που παράγει το 60% των εκπομπών αερίων (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο) που προκαλούν την παγκόσμια υπερθέρμανση και κλιματική αλλαγή. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου το 86% όλων των -κατά ξηρά- θηλαστικών είναι άνθρωποι ή ζώα βοσκής, γεγονός που καθιστά την εποχή μας τη φτωχότερη σε βιοποικιλότητα σε όλη την ιστορία της Γης, εκτός από τότε που ο πλανήτης καλύπτονταν από ηφαίστεια και βομβαρδιζόταν από αστεροειδείς.
Τι προσφέρει η βιομηχανική παραγωγή κρέατος στον άνθρωπο:
18%
Θερμίδες
37%
Πρωτεϊνες
83%
Χρήση γης
58%
Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
57%
Μόλυνση νερού
56%
Μόλυνση ατμόσφαιρας
33%
Μείωση πόσιμου νερού
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικόScience και διενεργήθηκε σε δείγμα 40.000 αγροκτημάτων σε 119 χώρες, καλύπτει 40 βρώσιμα προϊόντα που αντιπροσωπεύουν το 90% της ανθρώπινης τροφής. “Μία δίαιτα χωρίς τροφές που προέρχονται από ζώα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κάποιος το ενεργειακό του αποτύπωμα στη Γη, όχι μόνο γιατί θα μειώσει τα εκπεμπόμενα αέρια που μεταμορφώνουν τον πλανήτη μας σε ένα γιγάντιο θερμοκήπιο (που θα οδηγήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα), αλλά και γιατί θα επιβραδύνει την οξίνιση των ωκεανών ( η οποία καταστρέφει τη βάση της θαλάσσιας πανίδας, τους μικροοργανισμούς που τρώνε τα ψάρια), τον ευτροφισμό των αποταμιευτήρων φρέσκου νερού ( το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό) αλλά και τη μείωση του συνολικού αποθέματος πόσιμου νερού (στμ, το οποίο σπαταλάμε σε απίστευτα απαιτητικές καλλιέργειες για να τραφεί ο τεράστιος αριθμός ζώων σφαγής που απαιτούνται από τον καταναλωτικό πολιτισμό μας). Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Joseph Poore του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που διηύθυνε την έρευνα.
Οι άνθρωποι αποτελούν μόλις το 0,01% των ζώντων οργανισμών σε ολόκληρο τον μπλε πλανήτη μας. Παρ’ όλ’ αυτά, έχει εξαφανίσει το 83% της άγριας πανίδας. Και αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι θεμιτό ή ηθικά σωστό για την επιβίωση του είδους μας, ας έχουν την εικόνα από τα καρτούν όπου ο χαζός ήρωας πριονίζει το κλαδί του δέντρου όπου κάθεται. Τα ζώα που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας απλά δεν θα επιβιώσουν εάν η βάση της καταρρεύσει. Και ακόμη είμαστε μακριά από το να βρούμε ένα πλανήτη σαν τη Γη στο γνωστό μας διάστημα – ακόμη περισσότερο, να βρούμε τρόπο για να διαφύγουμε εκεί. Οπότε, εάν έχετε παιδιά και ζείτε στον ανεπτυγμένο κόσμο (πράγμα που σημαίνει ότι δεν παλεύετε για την επιβίωση σας), σκεφτείτε σοβαρά αν τα παιδιά σας (ούτε καν τα εγγόνια σας) θα επιβιώσουν στον κόσμο που θα τους κληροδοτήσετε.
Η επίπτωση της εντατικής κτηνοτροφίας βιομηχανικής κλίμακας παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα. Για παράδειγμα, τα βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες που προέρχονται από αποψιλωμένα δάση παράγουν 12 φορές περισσότερο μεθάνιο μέσω του γαστρεντερικού τους σωλήνα, από αυτά που βοσκούν ελεύθερα σε φυσικά βοσκοτόπια. Επίσης απαιτούν 50 φορές μεγαλύτερη έκταση γης. Ακόμη όμως και τα ζώα ελεύθερης βοσκής παράγουν 6 φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από την καλλιέργεια πχ αρακά από τον οποίο μπορούμε να πάρουμε την ίδια ποσότητα πρωτεϊνης.
Ο ερευνητής αναφέρει ότι υπάρχουν λύσεις που δεν θα απαιτούσαν να γίνει ολόκληρος πληθυσμός της Γης vegan. Αν το πιο επιζήμιο μισό ποσοστό παραγόμενου κρέατος και γαλακτοκομικών αντικατασταθεί από παραγωγή πρωτεϊνης φυτικής προέλευσης, θα κερδίζαμε τα δύο τρίτα του οφέλους που θα είχαμε εάν σταματούσαμε εντελώς την παραγωγή τους. Συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχουν πάνω από 570 εκατομμύρια αγροκτήματα στον πλανήτη τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την οικολογική τους επίδοση με ελαφρά διαφορετικούς τρόπους η καθεμία, ανάλογα με το μέγεθος και τον τρόπο καλλιέργειας. “Κάθε χρόνο δίδονται 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις. Όλα αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αναπτύξουν εναλλακτικές καλλιέργειες καθώς και το κόστος αλλαγής παραγωγής τροφής για τους ίδιους τους παραγωγούς.
Κάθε αλλαγή πάντως πρέπει να υποστηριχθεί – αν όχι να απαιτηθεί – από τους ίδιους τους καταναλωτές (όλους εμάς), με την αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου ζωής μας. Η επιδότηση των παραγωγών για να αλλάξουν θα βοηθήσει, αλλά το πιθανότερο είναι να χρειαστεί κάποιου είδους φόρος κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών, που με τη σειρά του θα διοχετευτεί στην αλλαγή και ανάπτυξη της παραγωγής πρωτεϊνης φυτικής προέλευσης.
Η αλλαγή αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να σώσουμε το σπίτι μας που καταρρέει περισσότερο από το αν όλοι μας αγοράζαμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και θυμηθείτε ότι το ρολόι που μετράει αντίστροφα μέχρι τη μέρα της Κρίσης – Doomsday Clock – (σύμφωνα με τις απειλές από τα όπλα μας, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις πολιτικές και ενεργειακές συνθήκες), δείχνει 12 παρά 2 λεπτά…
Σχόλια για αυτό το άρθρο