Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός αποφάσισε το έτος 1872 να ιδρύσει Νυκτερινή Σχολή Απόρων Παίδων, «με σκοπό να βοηθήσει στην επίλυση ενός από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής εκείνης … να θέσει τέλος στην αθλιότητα στρατιάς ρακένδυτων παιδιών και εφήβων, παιδιών χωρίς γονείς και εφήβων χωρίς προστάτες, πλήθους ορφανών όπως και εγκαταλειμμένων παιδιών…». Θέλησε δηλαδή ο Παρνασσός να θερμάνει με τη στοργή του τα τραγικά θύματα της κοινωνίας και της μοίρας, να τα μάθει γράμματα, να τα διαπλάσει σε δημιουργικούς ανθρώπους.
Χάρη στη μεγάλη υλική βοήθεια των ευεργετών και δωρητών η Σχολή, σε νέο ιδιόκτητο κτήριο (1932), παρήγαγε τεράστιο εκπαιδευτικό έργο και βοήθησε χιλιάδες μαθητές. Κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας μέχρι και το 1930 οι φοιτήσαντες μαθητές στη Σχολή ξεπέρασαν τις 100.000. Και επειδή ότι είναι ωραίο, επωφελές και τίμιο δύσκολα λυγίζει και σπάνια χάνεται, η Σχολή κατόρθωσε να λειτουργεί πάνω από έναν αιώνα χωρίς να αλλοιώσει τα ιδεώδη και τις βασικές αξίες, τις οποίες οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της. Σήμερα, συνεχίζεται το ευαγές έργο της με το Νυκτερινό Δημοτικό Σχολείο, που προσφέρει παιδεία σε ομογενείς και αλλοδαπούς μαθητές από τις πέντε ηπείρους που διαβιούν στην Ελλάδα και επιθυμούν να μετέχουν της ελληνικής παιδείας. Τα τελευταία χρόνια, η Σχολή λειτουργεί στο κεντρικό κτίριο του Φ.Σ. Παρνασσός, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8.
Το σχολικό έτος 2022-2023, γράφτηκαν συνολικά 61 αλλοδαποί μαθητές, από οχτώ χώρες του κόσμου: Αλβανία, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Συρία και Τουρκία. Από τους 61 μαθητές, οι 37 ήταν γυναίκες και οι 24 άνδρες. Οι εγγραφές φέτος ήταν δωρεάν.
Φέτος δίδαξε ο δάσκαλος Παντελής Παππάς, ο οποίος προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες του επί 10 και πλέον έτη και σε περιπτώσεις απουσίας του τη διδασκαλία αναλάμβανε, μετά από άδεια που χορηγήθηκε από την υπηρεσία τους, η δασκάλα Θεοδώρα Παππά.
Το βιβλίο «Μαθαίνω Ελληνικά», για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, διανεμήθηκε δωρεάν σε όλους τους μαθητές με την ολοκλήρωση της εγγραφής τους και παράλληλα χορηγήθηκε δωρεάν πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο βοήθησε τους μαθητές μας στην εμπέδωση της ελληνικής γλώσσας. Κατά τη διάρκεια του επόμενου διδακτικού έτους 2023-2024, προγραμματίζεται να γίνει αναμόρφωση του βιβλίου.
Στους μαθητές που βρίσκονταν στο δεύτερο και τρίτο έτος φοίτησης, διδάχτηκε η ελληνική ιστορία, μέσα από τα βιβλία του ΟΕΔΒ και περιληπτικές σημειώσεις που γράφτηκαν γι’ αυτό τον σκοπό. Κλείνοντας και λαμβάνοντας υπόψη την επίδοση, αλλά και τη γνώμη των μαθητών που φοίτησαν στο σχολείο, το έργο αξιολογείται ως επιτυχές.
Σχόλια για αυτό το άρθρο