O Δημήτρης Μυλωνάς από το Α ως το Ω: “Ωραία παράσταση είναι εκείνη που αφορά”

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 23 Σεπτεμβρίου 2019

milonas

Όταν ο Θεός σε προικίζει με ένα θείο τάλαντο που ονομάζεται χάρισμα ,συγκεκριμένα αυτό της δημιουργίας, της έμπνευσης και της δεξιότητας στο λειτούργημα σου, για να επιτευχθεί ένα άψογο και άρτιο αποτέλεσμα πρέπει να το χρησιμοποιείς μόνον για την Τέχνη σου , την οποία υπηρετείς με πάθος και αυταπάρνηση- και αναφέρομαι στο θέατρο, το οποίο κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ τη ύψιστη των Τεχνών- και όχι προς ίδιον όφελος με άσκοπους νεωτερισμούς που δεν εξυπηρετούν τίποτα και κανέναν , με σκοπό να εντυπωσιάσεις και να βρίσκεσαι στην επικαιρότητα. Κι αυτό κάνει, όταν σκηνοθετεί, ο εμπνευσμένος, άκρως δημιουργικός και πολυτάλαντος, Δημήτρης Μυλωνάς, γι’ αυτό και οι παραστάσεις του λάμπουν σαν διαμάντια! Δεν προβάλλει τον εαυτό του με άσκοπες μοντερνιές και εφέ, αποδομώντας με αυτόν τον τρόπο το κείμενο, τον ίδιο τον συγγραφέα, το ύφος , την χρονική περίοδο και την εποχή που το έγραψε αλλά αντίθετα τα σέβεται όλα αυτά, όπως και τους ηθοποιούς, και τα αναδεικνύει με τις συναρπαστικές σκηνοθεσίες του! Εάν θέλει να προσδώσει στη σκηνοθεσία του μία πιο φρέσκια ή avant garde ματιά θα επιλέξει ένα σύγχρονο συγγραφέα ή εκείνους τους τεράστιους συγγραφείς του ρεπερτορίου που ανήκουν σε αυτές τις Σχολές..

Μαζί με την σύζυγο και συνάδελφό του, την εξαιρετική Άννα Ελεφάντη, έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του Από Μηχανής Θεάτρου, που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έγινε κοιτίδα πολιτισμού και εκεί από τον ίδιο και από άλλους συναδέλφους  του δημιουργούνται ‘’μικρά θαύματα’’ . Ο χαρισματικός Δημήτρης Μυλωνάς με την περυσινή του σκηνοθεσία στο συγκλονιστικό έργο του Ρόναλντ Χάργουντ ‘’Προσωπική συμφωνία’’ έρχεται στη Θεσσαλονίκη από τις 25 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Κολοσσαίον και θα συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν στο Από Μηχανής Θέατρο στην Αθήνα -απέδειξε πόσο σπουδαίος σκηνοθέτης είναι- ένας από τους αυριανούς του καλού θεάτρου- πόσο πρόκειται να μεγαλουργήσει στο μέλλον και ότι θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στο θεατρικό πάνθεον και μάλιστα με χρυσά γράμματα! Μην χάσετε την αριστουργηματκή αυτή παράσταση, όπου θα θαυμάστε υποδειγματικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς και φυσικά το συγκλονιστικό ρεσιτάλ ηθοποιίας του  κολοσσού του θεάτρου Νικήτα Τσακίρογλου, Μία από τις καλύτερες παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας που έχω δει! Το καλό θέατρο στις δόξες του! Ο άξιος δημιουργός, Δημήτρης Μυλωνάς, μιλά για τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια από το Α έως το Ω και όχι μόνο.

©Patroklos Skafidas-6841

Ατάκα: Στολίδι της σκηνικής δράσης!

Βία: Η βία έχει πολλά πρόσωπα, όμως, ένα είναι κοινό: η βία πάντα προκαλεί βία…

Γάμος: Μια συμφωνία που απαιτεί και από τις δύο πλευρές σκληρή δουλειά.

Δημιουργία: Ταυτότητα.

Ενσυναίσθηση: Συναισθηματική ευφυία που πολλές φορές μπορεί να γίνει πολύ πιο αποκαλυπτική ή αποτελεσματική από την εγκεφαλική ευφυία.

Ζωή: Το όνομα της μικρής μου κόρης!

Ηθοποιός ή σκηνοθέτης: Παίζω σκηνοθετώντας και σκηνοθετώ παίζοντας!

Θέατρο: Η ανάσα μου!..

504bf178a85581616511d04d1ecf3494_XL

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Πατέρας του νεοελληνικού θεάτρου που μέσα από τα έργα του φωτογράφισε την νεότερη Ελλάδα δίνοντας μερικά από τα πιο όμορφα δείγματα γραφής της εγχώριας δραματουργίας

Καλλιτεχνικοί στόχοι: Καλές συνεργασίες, ωραίες παραστάσεις, καλοτάξιδο το Από Μηχανής Θέατρο

Lady Macbeth: Σκηνικός πειραματισμός πάνω στον Μάκμπεθ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που θα ερμηνευτεί από δύο μόνο ηθοποιούς, μια γυναίκα κι έναν άντρα, την Άννα Ελεφάντη και τον Μελέτη Ηλία.

Μεταμοντερνισμός: Αναζήτηση μιας γλώσσας «μη γλώσσας»…

Νικήτας Τσακίρογλου: Δεν θα σταθώ στο πόσο εξαιρετικός ηθοποιός είναι, άλλωστε ο καθένας το διαπιστώνει αυτό βλέποντας τον επί σκηνής. Θα επισημάνω το επαγγελματικό του ήθος, την πειθαρχία, την εργατικότητα που επιδεικνύει κατά τη διάρκεια των προβών και της παράστασης, είναι πραγματικά αυτό που λέμε απόλυτα «ταγμένος» στην τέχνη του, στο θέατρο!

Ξένο ή ελληνικό ρεπερτόριο: Ενδιαφέρον ρεπερτόριο.

Ο δρόμος περνά από μέσα: Ο Βυσσινόκηπος με τα αρώματα και τα χρώματα του ελληνικού τοπίου…

©Patroklos Skafidas-6675

Προσωπική συμφωνία: Ένα σύγχρονο έργο με τη δύναμη του κλασσικού, μια ιστορία με αφετηρία πραγματικά γεγονότα η οποία ,όμως, τελικά μας ακουμπά και σε προσωπικό επίπεδο, ένα πολιτικό θρίλερ με εξαιρετικούς χαρακτήρες, ανατροπές, συγκίνηση αλλά και στοιχεία κωμικά που θέτει επί σκηνής όχι μόνο διαχρονικά αλλά και πολύ επίκαιρα θέματα .

Ρόναλντ Χάργουντ: Εξαίρετος συγγραφέας, γνώστης όλων των απαραίτητων εργαλείων που οδηγούν σε μια δραματουργία πυκνή, πολυεπίπεδη, με σύνθετους χαρακτήρες, και δραματική ένταση, συγκαταλέγεται πλέον στους σημαντικότερους Άγγλους δραματουργούς και τα δημιουργήματα του έχουν αδιαμφισβήτητα το άρωμα και τη δύναμη των κλασσικών έργων.

Σκέψη: Εργαλείο εξέλιξης.

Τραγικότητα: Η άρνηση της αλήθειας.

Υπερηφάνεια: Δεν υποχωρώ από το όραμά μου.

Φαντασία: Ελευθερία…

Χάρισμα: Κινητήριος δύναμη, η αρχή των πραγμάτων…

Ψευδαίσθηση: Ζωτικό ψεύδος…

Ωραία παράσταση: Η παράσταση που αφορά.

Μακμπέθ-1200x1200

 

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *