Σειρά μουσικών εκπομπών που σκιαγραφεί τα πορτρέτα σπουδαίων δημιουργών από τον χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 1984, αφιερωμένο στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, παρακολουθεί τη στιγμή της καριέρας του κατά την οποία ο σπουδαίος και με πλατιά απήχηση αυθεντικός λαϊκός καλλιτέχνης ερμηνεύει μελοποιημένη ποίηση. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης θυμάται τη γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μακρόνησο και το ξεκίνημα της συνεργασίας του μαζί του το 1960.
Περιγράφει την προσωπική του εμπειρία από την επαφή του με τη μουσική και τον στίχο του έντεχνου, όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει μεγάλους ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Λειβαδίτη), γεγονός που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του.
Μιλάει, επίσης, για τη γνωριμία του με τους ποιητές και την επαφή του με τον χώρο της ποίησης.
Στην εκπομπή εμφανίζονται οι Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Μιχάλης Κατσαρός, Ιάκωβος Καμπανέλλης και Λευτέρης Παπαδόπουλος να μιλούν για τη μοναδικότητα της φωνής του Μπιθικώτση, η οποία συνδέθηκε με τον ποιητικό λόγο των Ελλήνων ποιητών, που εισχώρησε έτσι στο ελληνικό τραγούδι και ήρθε κοντά στον ελληνικό λαό. Γίνεται μάλιστα λόγος για το πώς βασίστηκαν στη φωνή του και εμπνεύστηκαν για να γράψουν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τραγούδια από τους κύκλους «Ρωμιοσύνη» (Γ. Ρίτσου-Μ. Θεοδωράκη) και «Άξιον Εστί» (Ο. Ελύτη-Μ. Θεοδωράκη): «Όταν σφίγγουν το χέρι», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ». Επίσης, ακούγονται τα τραγούδια: «Στο περιγιάλι το κρυφό» (Γ. Σεφέρη-Μ. Θεοδωράκη), «Η βάρκα του καμπούρη Αντρέα» (Κ. Βάρναλη- Μ. Θεοδωράκη), «Αύριο πάλι» (Ν. Γκάτσου-Δ. Μούτση), «Πού το πάνε το παιδί» (Ν. Γκάτσου-Μ. Χατζιδάκι), «Αυτούς που βλέπεις» (Μ. Κατσαρού-Μ. Θεοδωράκη), «Δόξα τω Θεώ» (Ι. Καμπανέλλη-Μ. Θεοδωράκη), «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» (Λ. Παπαδόπουλου-Στ. Ξαρχάκου), «Ο καημός» (Δ. Χριστοδούλου- Μ. Θεοδωράκη), «Δραπετσώνα» (Τ. Λειβαδίτη-Μ. Θεοδωράκη).
Ακόμη, στην εκπομπή περιλαμβάνονται κινηματογραφικά πλάνα αρχείου, εικόνες από την Κατοχή και την Αντίσταση, την Απελευθέρωση του ’44 στην Αθήνα και στην Καισαριανή, καθώς και πλάνα της Δραπετσώνας των αρχών της δεκαετίας ’80.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος
Σχόλια για αυτό το άρθρο