Από τα λόγια του και μόνο, τα οποία εμπεριείχαν μέσα τους λυρισμό, ωριμότητα, τρυφερότητα, αλλά και στηλίτευση, όπου έπρεπε, στις απαντήσεις που μου έδωσε για τη στήλη του Cosmopoliti από το Α – Ω , αντιλαμβάνεσαι την ποιότητα του, τα ιδανικά του, τα ”πιστεύω” του και την ψυχοσύνθεσή του, όσον αφορά στο λειτούργημά του και την προσωπική και κοινωνική του ζωή. Ο ταλαντούχος Κυριάκος Μαρκάτος , ανήκει στη νέα γενιά εκείνη -την καθαρά καλλιτεχνική- των ηθοποιών που αγωνίζονται ψυχή τε και σώματι, με αυταπάρνηση, δυσκολίες και στερήσεις, για να ανεβάζουν παραστάσεις που προάγουν πνευματικά το κοινό, δηλαδή κάνουν καλό θέατρο! Μαζί με άλλους συναδέλφους του, όλοι τους νέα παιδιά , τη φετινή σεζόν ανέβασαν σε σκηνοθεσία της ικανής Αγνής Χιώτη, ένα πολύ ενδιαφέρον και με πολλά μηνύματα έργο ”Ο κύριος Κόλμπερτ” του Νταβίντ Γκίζελμαν , που παίζεται στο θέατρο Μικρό Αργώ. Επικροτώ τις προσπάθειες όλων αυτών των παιδιών που θέλουν να κάνουν τα όνειρά τους πράξη, αδιαφορώντας, πολλές φορές, για το οικονομικό αποτέλεσμα, έχοντας μοναδικό και κοινό τους στόχο τις καλές παραστάσεις και την εξέλιξη και πρόοδο , εν γένει, του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι. Πηγαίνετε να το δείτε! Ο άκρως δημιουργικός και υπηρέτης της Τέχνης του, Κυριάκος Μαρκάτος, από το Α ως το Ω!
Ανθρωπιά: Πολλές φορές αναρωτιέμαι, αν υπάρχει ακόμη, όμως, τελικά υπάρχει ακόμα! Στην κουζίνα του «Καλού ανθρώπου» και σε τόσες άλλες που δεν ξέρουμε, στο Χαμόγελο του παιδιού, στον κόσμο που βοηθάει για τον πόλεμο, στους ανθρώπους στο Αιγαίο που σώζουν και φιλοξενούν μετανάστες. Ωραίο πράγμα η ανθρωπιά!
Βία: Ο λάθος τρόπος να επικοινωνήσεις το θυμό και το φόβο σου! Νομίζω πάει πακέτο με την έλλειψη παιδείας που μαστίζει αυτή τη χώρα.
Γενοκτονία: Φρικτό κομμάτι της ιστορίας που επαναλαμβάνεται χωρίς ακόμη οι άνθρωποι να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε.
Διαίσθηση: Όταν το σώμα πιάνει μηνύματα που το μυαλό αδυνατεί. Σπουδαίο – για εμένα- να «ακούς» το σώμα σου!
Εξαγνισμός: Τέχνες! Οι Τέχνες έχουν τη δύναμη να εξαγνίσουν την ψυχή μας, να μας καθαρίσουν από την μαυρίλα που κυριαρχεί γύρω μας και κάπως να μας βάλουν στο σωστό δρόμο.
Ζωή-Θάνατος: Σημεία. Το ένα της αρχής και το άλλο του τέλους. Σημασία έχει το ενδιάμεσο, το ταξίδι που λέει και ο Καβάφης. Σε αυτή τη ζωή, ήρθαμε για το ενδιάμεσο, για τίποτα άλλο…
Ηθοποιός: Επάγγελμα με ΚΑΔ 9001 ή 9003, με υψηλά ποσοστά αεργίας, ελεύθερο στο να το δηλώσει όποιος θέλει ανεξάρτητα , αν το έχει σπουδάσει ή το έχει μελετήσει…
Θέατρο: Ο χώρος που νιώθω ελευθερία και ασφάλεια. Όπως λέει και ο Τσέχοφ στον «Γλάρο» του δια στόματος του Τρέπλιεφ: «Η αυλαία, η κουΐντα, η άλλη κουΐντα κι έπειτα το απέραντο κενό, αυτό είναι το θέατρο»…
Ιατρικό εμβόλιο κορωνοϊού: Άλλος ένας τρόπος που βρήκε η ανθρωπότητα για να διχαστεί: «Εμβολιασμένος, ανεμβολίαστος».
Καταστροφές: Η φύση εκδικείται. Όλα είναι δράση αντίδραση σε αυτόν τον κόσμο, κάναμε τη δράση, τώρα πληρώνουμε το αντίτιμο.
Λοιμοί: Η πατριαρχία, ο σεξισμός, ο ρατσιμός, το victim blaming, οι γυναικοκτονίες, η ομοφοβία, ο φασισμός, η αστυνομική βία είναι οι πραγματικοί «λοιμοί» της εποχής μας…
Μετανάστες: Η γιαγιά που πριν αναγκαστεί να φύγει από την πατρίδα της, έβαλε λίγο χώμα από τον κήπο σε μια σακούλα. Η μάνα που πνίγηκε για να φορέσει το παιδί της το σωσίβιο. Το μωρό που ξέβρασαν τα κύματα…
Νταβίντ Γκίζελμαν: Γερμανός συγγραφέας, που κατάφερε να προβλέψει το 2000 την πανδημία που ζούμε σήμερα, την ανηδονία. Αυτή είναι η αρρώστια μας σήμερα, δεν βρίσκουμε χαρά πουθενά και αυτός το εντόπισε.
Ξένοι σύγχρονοι συγγραφείς: Τσέχοφ, Άλμπι, Ίψεν, Ιονέσκο, Καμί, Μίλερ… σύγχρονοι είναι, μίλησαν για το σήμερα πριν δεκαετίες. Όλοι οι σπουδαίοι συγγραφείς είναι και θα παραμείνουν σύγχρονοι γιατί είναι ικανοί να «δουν» αυτά που εμείς δεν βλέπουμε…
Ο Κύριος Κόλμπερτ: Μια βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια, δύο οικοδεσπότες, δύο καλεσμένους, έναν διανομέα και ένα μπαούλο! Αυτό είναι περίπου’’ Ο Κύριος Κόλμπερτ’’. Ένα έργο όχι και τόσο απλό, γιατί κάποιοι θα πεθάνουν.
Πόλεμος Ουκρανίας: Δεν μπορώ να φανταστώ ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτόν τον πόλεμο. Λυπάμαι και θυμώνω πολύ, όμως για τους ανθρώπους που πεθαίνουν και ξεσπιτώνονται για να επιβιώσουν. Στενάχωρο που οι ηγέτες δεν σκέφτονται τους πολίτες τους…
Ρόλοι: Χαρακτήρες που κατοικούν μέσα μου και με την ευκαιρία κάποιου έργου βγαίνουν στην επιφάνεια. Πολύ τυχερός που μπορώ και γνωρίζω πτυχές του εαυτού μου που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήξερα πως υπάρχουν.
Σκοτωμοί αμάχων: Βαρβαρότητα! Όποιος σκοτώνει αμάχους δεν του αξίζει να λέγεται άνθρωπος και σίγουρα θα πρέπει να τιμωρείται με την υψίστη των ποινών, σε έναν ουτοπικό κόσμο.
Τραγωδία (σημερινή): Πόλεμος, φτώχεια, πείνα, εσωστρέφεια. Νομίζω, ο Σοφοκλής θα μπορούσε να γράψει πολλές τραγωδίες σαν τον Οιδίποδα (για εμένα η πιο τραγική τραγωδία)
Υπερδυνάμεις: Όποιος ξεπερνάει τα όποια εμπόδια συναντάει, πέφτει και σηκώνεται, εστιάζει στους στόχους του και δεν ασχολείται με τη ζωή των «άλλων», για μένα είναι υπερήρωας.
Φόνοι: Αρρώστια… Εγκλωβισμένοι άνθρωποι που μη ξέροντας πως να διαχειριστούν τα προβλήματα τους, εκτονώνονται αφαιρώντας τη ζωή κάποιου άλλου, είτε ανθρώπου είτε ζώου…
Χάσμα (μτφ): Κοινωνικών τάξεων. Συνήθως οι υψηλές κοινωνικές τάξεις αγνοούν τι συμβαίνει στις χαμηλότερες. Θέλω να πιστεύω ότι αν ήξεραν πώς ζουν οι άνθρωποι που παίρνουν 600€ το μήνα, θα βοηθούσαν, και αυτό το χάσμα δεν θα υπήρχε…
Ψυχοφθόρο: Οι τοξικοί άνθρωποι.. Τίποτα πιο ψυχοφθόρο από αυτούς. Σου «ρουφάνε» όλη την ψυχή και μετά φεύγουν σα να μην έγινε τίποτα. Ο θεός να μας βοηθήσει από αυτούς…
Ωραίες δουλειές: Τις ωραίες δουλειές τις δημιουργούμε εμείς. Θέτουμε τα όρια μας, προστατευόμαστε, απαιτούμε σεβασμό και δίνουμε σεβασμό. Οι ωραίες δουλειές θα συνεχίσουν να έρχονται γιατί μας αξίζουν, στο καθένα ξεχωριστά.
Kύριος Κόλπερτ: Τι συμβαίνει κάθε Δευτερότριτο στο Θέατρο Μικρό Αργώ;
Σχόλια για αυτό το άρθρο