Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες μέσα από αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει επαρκώς τη συσχέτιση του μαγνησίου με την κατάθλιψη.
Ο αριθμός όμως των κλινικών μελετών -η χρήση και η μελέτη της αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στην πράξη δηλαδή- είναι χαμηλός. Έτσι δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στην διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη αποτελεί σήμερα μια μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας ταλαιπωρώντας περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Επιστημονικές προβλέψεις αναφέρουν πως μέχρι το 2030, αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη αιτία νόσου για τον άνθρωπο.
Ποια είναι τα αίτια της κατάθλιψης;
Τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης είναι πολυπαραγοντικά και μπορούν να οφείλονται είτε σε σωματικούς είτε σε ψυχογενείς παράγοντες.
Οι σωματικοί παράγοντες είναι πιθανόν να έχουν τις ρίζες τους στην:
- έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών (μαγνήσιο, βιταμίνη D, ωμέγα-3 λιπαρά)
- αφυδάτωση
- έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης
- έλλειψη άσκησης
- κακή διατροφή και την αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων
- διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας
Οι ψυχογενείς παράγοντες αφορούν συνήθως συνεχή άλυτα προβλήματα που μπορούν να σχετίζονται με τη δουλειά, με οικονομικά προβλήματα ή με την οικογένεια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχουν και οι δύο παράγοντες (σωματικοί και ψυχογενείς) σε διαφορετικό βαθμό για κάθε άτομο και θα πρέπει να διαχειριστούν αντίστοιχα. Θα πρέπει δηλαδή να εντοπιστούν και να διαχειριστούν σωματικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλούν κατάθλιψη και παράλληλα το άτομο να βοηθηθεί να βρει λύσεις για τα προβλήματα που τον απασχολούν στη ζωή.
Μια νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ των ΗΠΑ με επικεφαλής την Έμιλι Ταρλετον, αναφέρει ότι οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας της κατάθλιψης σήμερα, έχουν υψηλό κόστος και περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Σε έναν σημαντικό αριθμό περιπτώσεων μάλιστα, οι παρενέργειες που επιφέρει η λήψη της αγωγής στην καθημερινότητα των ασθενών, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην συμμόρφωση τους με την θεραπεία.
Γι αυτό το λόγο οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πρόσθετων επιλογών θεραπείας.
Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται λοιπόν να επιβεβαιώσει την ευεργετική δράση του μαγνησίου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, προσθέτοντας καινούργια στοιχεία τα οποία μας κάνουν να πιστεύουμε πως το μαγνήσιο αποτελεί ένα νέο όπλο στην μάχη κατά της ψυχολογικής κατάπτωσης που εμφανίζει ένα καταθλιπτικό άτομο.
Με την συγκεκριμένη κλινική μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της χορήγησης μαγνησίου στην βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με κατάθλιψη.
Κατά την διάρκεια της έρευνας η οποία διήρκεσε 6 εβδομάδες, όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά 248 mg στοιχειακού μαγνησίου καθημερινά.
Τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μια καθαρή και σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους μετά τις 6 εβδομάδες, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την σοβαρότητα της κατάθλιψης που αντιμετώπιζαν.
Παρατηρήθηκε επίσης υψηλή συμμόρφωση και αποτελεσματικότητα, ενώ δεν προέκυψαν τοξικότητα ή σημαντικές παρενέργειες και καταγράφηκε πως το μαγνήσιο ενεργεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε ενήλικες με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη.
Κατάθλιψη και Σωματική Υγεία
Η λήψη Μαγνησίου, βιταμίνης D και η βελτίωση της σωματικής κατάστασης γενικότερα, μπορεί να μην λύνει τα προβλήματα στη ζωή ενός ατόμου, αυξάνει όμως τα επίπεδα ενέργειας και ευεξίας.
Επιπλέον βοηθάει συχνά στην καλύτερη και πιο νηφάλια αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, διακόπτοντας τον φαύλο κύκλο της σωματικής εξάντλησης, της κακής διάθεσης καθώς και της μειωμένης αντιμετώπισης των καθημερινών εμποδίων που προκύπτουν στη ζωή.
Το σώμα μας χρησιμοποιεί συγκεκριμένες ουσίες για να μεταφέρει νευρικά σήματα που ονομάζονται νευρο-διαβιβαστές όπως είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Η ομαλή παραγωγή και ισορροπία μεταξύ αυτών είναι ουσιώδης για να λειτουργεί ομαλά το νευρικό μας σύστημα.Η έλλειψη της σεροτονίνης για παράδειγμα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε υπερένταση και να μην μπορούμε να διαχειριστούμε καλά συναισθηματικές εντάσεις, να επηρεάσει τον ύπνο μας, τον έλεγχο της πείνας, την κινητικότητα του εντέρου και τον βαθμό ευαισθησίας μας στον πόνο.Η μη επαρκής παραγωγή ντοπαμίνης από την άλλη, λόγω έλλειψης των συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για την φτιάξει, συνδέεται με κούραση, έλλειψη διάθεσης για δράση και μελαγχολία.Οι Μεταβολομικές αναλύσεις μπορούν να καταγράψουν τον μεταβολισμό βασικών νευροδιαβιβαστών όπως της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης και της αδρεναλίνης και να εντοπίσουν ελλείψεις που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.Επιτρέπουν έτσι μια ακριβή και εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση που μπορεί να εντοπίσει και να διαχειριστεί τα ακριβή αίτια που προκαλούν την κακή διάθεση, την έλλειψη ενέργειας που προδιαθέτουν στην εμφάνιση χρόνιων και αυτοάνοσων διαταραχών.
Σχόλια για αυτό το άρθρο