Στο καθάριο βλέμμα του με τα υπέροχα καταγάλανα μάτια του αντικατοπτρίζεται η άποψή που έχει για το λειτούργημα του, καθώς και το ήθος, η αξιοπρέπεια, η συνέπεια, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με τα οποία αντιμετωπίζει την Τέχνη του! Στην 38χρονη πορεία του ο καταξιωμένος ηθοποιός Θωμάς Κινδύνης, έχει δώσει δείγματα ουσιαστικής και ποιοτικής δουλειά με τις επιλογές του και παρόλο ότι έχει μια μεστή διαδρομή στο θέατρο με έργα κυρίως κλασικού ρεπερτορίου, επιλεγμένες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, τα τελευταία 20 χρόνια έχει αφοσιωθεί ψυχή τε και σώματι στον καλλιτεχνικό οργανισμό που ίδρυσε τις ” Μορφές Έκφρασης”. Επιζητεί μέσω της τέχνης να επικοινωνήσει με τον κόσμο για ένα καλύτερο θέατρο τόσο για τον θεατή όσο και για τους συντελεστές με τους οποίους συνεργάζεται. Προτάσσει, εκτός της Τέχνης, και την αισθητική στη ζοφερή και δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε. Και δεν έχει προσκολληθεί απλώς στα ιδανικά και τα ιδεώδη του για έναν αρτιότερο πνευματικό κόσμο, χωρίς να τα κάνει πράξη, αλλά έχει κάνει σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό σε όλες τις πτυχές της Τέχνης του!
Αποφοίτησε από τη σχολή του Πέλου Κατσέλη το 1973, έκανε σπουδές στη μουσική, τη φωνητική, το τραγούδι και το χορό στην Ελλάδα και το εξωτερικό με αξιόλογους καθηγητές του χώρου. Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικοδιδάσκαλος και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Έχει δώσει έμφαση στην αρχαία τραγωδία, τη δημοτική παράδοση και το παιδικό θέατρο! Διδάσκει σε δραματικές σχολές, σκηνοθετεί και πολλά έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ της Ελλάδος, της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού. Επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει το ήθος και τις αρχές από τα οποία διέπεται στους μαθητές του γι’ αυτό το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του έργο είναι πολύ σημαντικό! Στη σκηνή του θεάτρου ”Μορφές Έκφρασης” αναμετριέται “Πρόσωπο με πρόσωπο” μέχρι τελικής πτώσης με την Μαρία Παπαλάμπρου, όπου βγάζουν τα εσώψυχά τους επί σκηνής στο ομότιτλο συγκλονιστικό έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν, που σκηνοθέτησε ο άξιος αι εμπνευσμένος Γιάννης Διαμαντόπουλος. Ο πολυτάλαντος, πολυσχιδής και άκρως δημιουργικός Θωμάς Κινδύνης, από το Α ως το Ω!
Αλεξάντερ Γκέλμαν:
O Gelman Alexander Isaakovich, γεννημένος το 1933 στη Σοβιετική Ένωση (σε ένα χωριό της σημερινής Μολδαβίας), έγινε γνωστός ως θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής και λογοτέχνης. Η κριτική του ματιά διέπει όλο το φάσμα του έργου του, όπως και το θεατρικό έργο “Πρόσωπο με Πρόσωπο” (1989), το οποίο έγινε γνωστό στο ρωσικό κοινό με τον τίτλο “Μόνος Εναντίον Όλων”, και δεν άργησε να αποκτήσει διεθνή φήμη. Το έργο του «Πρόσωπο με Πρόσωπο» , με την πρώτη ανάγνωση με συγκλόνισε γιατί σκιαγραφεί τις βάρβαρες διαδρομές της ανθρώπινης ύπαρξης καθώς και των ανθρωπίνων σχέσεων.
Βία:
Μόνο διάλυση μπορεί να φέρει, να σταματήσει τη ροή και να επιφέρει χάος. Ο μόνος δρόμος για να εξαλείψεις τη βία είναι η επικοινωνία και επειδή η τέχνη του θεάτρου εκφράζει την ποιότητα της επικοινωνία, το θέατρο μπορεί να αποτελέσει τον καθρέφτη απέναντι στη ζωή για να δούμε και να αποφύγουμε τα κακώς κεκτημένα.
Γιάννης Διαμαντόπουλος:
Ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης της τηλεόρασης και του θεάτρου με συνεπή και μακροχρόνια πορεία.
Διαφθορά:
Το να χρησιμοποιείς αθέμιτα μέσα για να πετύχεις τους στόχους σου σε υποχρεώνει σε εξαχρείωση και ανηθικότητα που δεν ταιριάζει σε καλλιτέχνη. Δεν ταιριάζει σε όσους αφοσιώνονται στο να προσφέρουν αισθητική, που σημαίνει ελπίδα και ομορφιά.
Εγωισμός:
Σημαίνει το να ζεις εκτός πραγματικότητας, δηλαδή να ζεις στην κοσμάρα σου. Να περιφρονείς τους συνανθρώπους σου και το κοινό σου, και να ζεις μόνο και μόνο για να εξυπηρετείς τις ανούσιες μισαλλοδοξίες σου. Σημαίνει ότι καταδικάζεις τον εαυτό σου σε μια ανελέητη μοναξιά, σ’ έναν εγκλεισμό, σε μια περιφρόνηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ζωή:
Υπάρχουν αντικειμενικοί νόμοι που διέπουν τη ζωή. Αν τους περιφρονούμε ή τους αγνοούμε, και αφηνόμαστε στο «όσα πάνε κι όσα έρθουν», τότε οι συνέπειες είναι ολέθριες. Ζούμε σ’ ένα περιβάλλον που καμιά φορά ακόμα και οι τίγρεις τα βρίσκουν σκούρα. Πρέπει να γνωρίζουμε αυτούς τους νόμους ώστε να μπορούμε να οικοδομήσουμε με ασφάλεια μια ευτυχισμένη ζωή.
Ηθοποιός:
Είναι μεγάλη ευθύνη, γιατί ο ηθοποιός οφείλει να γνωρίζει τους νόμους της ζωής, Οφείλει να γνωρίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά σ’ όλες τις πτυχές της, που σημαίνει πως είναι ο άνθρωπος που με κόπο και άσκηση γνωρίζει την ύπαρξη του. Και επιπλέον έχει ευθύνη να μεταφέρει και να δείχνει στο κοινό όλες τις μεταλλάξεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ως καθρέφτης να συνεφέρει το κοινό από την ύπνωση και τη μηχανιστική του λειτουργία.
Θέατρο:
Είναι η μαγεία που σε βάζει σε άλλους κόσμους, ιδανικούς ή μη. Σου προτείνει, σε καθοδηγεί, και σε συγκινεί
Ιατρικό εμβόλιο κορονωϊού:
Λέγονται πολλά, ίσως και να εμπλέκονται πολλά. Δε ξέρω, όλα είναι υποθέσεις και μερικές φορές κακά σενάρια. Εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι τον γιατρό μου. Όταν έχεις πυρετό δεν φωνάζεις το κρεοπώλη ούτε την γιαγιά σου. Καλείς το γιατρό. Έτσι κι εγώ, όταν ο γιατρός μου μου είπε να εμβολιαστώ το έκανα και νιώθω ασφαλής. Δεν έχω βγάλει …ουρά ούτε πιθηκίζω. Είμαι μια χαρά με τη διπλή δόση, και σε λίγο θα κάνω και την τρίτη.
Καλλιτεχνικά σχέδια (επόμενα):
Είμαι ο ιδρυτής των Μορφών Έκφρασης. Κάνουμε πολλά και σχεδιάζουμε άλλα τόσα. Ασχολούμαι και με το παιδικό θέατρο μαζί με την υπέροχη συνεργάτιδα μου την Άννα Τζίμα και προγραμματίζουμε πολλά ωραία παραμύθια και για τα Χριστούγεννα. Ετοιμάζω σεμινάρια που αφορούν τη βελτίωση της ζωής για ενήλικους, καθώς επίσης και θεατρικό εργαστήρι μονοετούς και διετούς φοιτήσεως για ανθρώπους που θέλουν να μυηθούν στη θεατρική πορεία. Όσο για το ρεπερτόριο για ενηλίκους, προετοιμαζόμαστε και προπονούμαστε σε μια σειρά κλασικού ρεπερτορίου.
Λόγος:
Έχει διττή σημασία: είναι η λέξη, είναι η πρόταση, αλλά και η αλήθεια «εν αρχή είναι ο λόγος και ο λόγος ην προς το Θεό και Θεός ην ο λόγος». Αν χρησιμοποιήσουμε τη λέξη λόγος ως η αιτία, τότε ό,τι κι αν κάνουμε πρέπει να υπάρχει λόγος για την εξυπηρέτηση του στόχου μας. Χωρίς στόχο δεν μπορεί να γίνει τίποτα απλώς θα παραπαίουμε σε άγνωστα ύδατα.
Μοντερνιές:
Η Τέχνη είναι πάντοτε η ποιότητα της Επικοινωνίας. Αλλά μια επικοινωνία που να βασίζεται στην παράδοση. Παράδοση είναι κάτι που παραδίδεται για να μπορεί να εξυπηρετήσει τη σύγχρονη επικοινωνιακή διαδικασία. Αν κάτι, λοιπόν, δεν επικοινωνεί και απλώς δημιουργεί μια αυταρέσκεια, τότε είναι εχθρός της Τέχνης.
Νιότη:
Η συνεχής δημιουργία είναι που εμφανίζει την έννοια της νιότης. Αν πάψει η δημιουργία επέρχεται η γήρανση, γι’ αυτό ο αληθινός κύκλος της ζωής είναι δημιουργία, δημιουργία, δημιουργία.
Ξένοι ηθοποιοί:
Υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί ξένοι ηθοποιοί που για εμένα προσωπικά είναι παράδειγμα προς μίμηση. Θα αναφέρω μερικούς: Λόρενς Ολίβιε, Μάρλον Μπράντο, Σμουκτουνόφσκι, αλλά και επί της ζωής, Μέριλ Στριπ, Αλ Πατσίνο, Ρόμπερντ ντε Νίρο, Νικόλ Κίντμαν και άλλους πολλούς.
Οικογένεια:
Η πρώτη προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας οικογένειας είναι τα μέλη της να επιδιώκουν ένα παρόμοιο στόχο, γιατί διαφορετικά θα είναι μια αποτυχία. Η οικογένεια είναι ο πρωταρχικός πυρήνας του πολιτισμού κι αυτό γιατί ενέχει την έννοια της συνεργασίας, της βοήθειας και της αγάπης.
Πρόσωπο με πρόσωπο:
Είναι ένα έργο που συγκλόνισε γιατί με απλό τρόπο μας δείχνει τις παραλείψεις μας και την έλλειψη της ηθικής μας παρουσίας. Χωρίς ηθική παρουσία θα επέλθει η διάλυση, η καταστροφή.
Ρεαλισμός:
Είναι το ενδιαφέρον, η μέριμνα για το πραγματικό. Όμως πραγματικό είναι το κάτι που φαίνεται, άρα υπάρχει υποκειμενικότητα. Έτσι αυτό που φαίνεται επί παραδείγματει, είναι κάτι που γεννιέται ακμάζει, μαραζώνει και πεθαίνει. Αυτό είναι μια φαινομενικότητα. Σε αντίθεση με το φαίνεσθαι είναι το αληθινό, δηλαδή κάτι που δεν επιδέχεται υποκειμενικότητες. Έτσι λοιπόν κάτι που είναι αληθινό είναι το να δημιουργείς συνέχεια και όταν δημιουργείς κατακτάς την αιωνιότητα. Στο θέατρο υπάρχει ρεαλισμός, δηλαδή μια φαινομενική πραγματικότητα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι κι έτσι μπορεί και να μην είναι. Όμως παρ’ όλα αυτά υπάρχει αντικειμενική τέχνη που έτσι κι αλλιώς σε οποιαδήποτε συνθήκη και με οποιοδήποτε κοινό συγκινεί.
Σχέσεις προσωπικές:
Κάθε σχέση πρέπει να ενέχει μέσα της την επικοινωνία, τις συμφωνίες και τη στοργή. Χωρίς αυτά τα συστατικά δεν μπορεί να υπάρχει κατανόηση. Δεν είναι και το πιο εύκολο γιατί βρισκόμαστε εν ύπνω και μέσα σ’ αυτή μηχανιστική μας πορεία λειτουργούμε λίγο ως πολύ στον αυτόματο. Έτσι επέρχονται οι συγκρούσεις και η διάλυση. Χρειάζεται λιθαράκι-λιθαράκι για να οικοδομήσουμε υγιείς σχέσεις. Εγώ είμαι παντρεμένος και έχω και ένα παιδί 18 χρονών που τους αγαπώ πολύ και προσπαθώ συνεχώς να περιλάβω τα ως άνω όχι πάντοτε με επιτυχία.
Τηλεόραση:
Έχω κάνει πολύ τηλεόραση στο παρελθόν (Φάντασμα, Φρουρούς της Αχαΐας, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Σπίτι για πέντε, Λάμψη, Καλημέρα Ζωή, Επιθυμίες κ.α.). Έχω να εμφανιστώ στην τηλεόραση από το σίριαλ «Λίτσα. com». Η αλήθεια είναι ότι δεν το κυνήγησα καθόλου, όχι γιατί δεν μ’ ενδιαφέρει, αλλά αφοσιώθηκα πάρα πολύ με το δημιούργημά μου, τις Μορφές Έκφρασης.
Υπεροχή:
Είναι να υπερτερείς, που σημαίνει πως για να γίνει αυτό που χρειάζεται, γνωρίζεις, και μάλιστα πλήρως, τα μέσα με τα οποία να μπορείς να αλλάξεις προς το καλύτερο. Έναν άνθρωπο συνάντησα στη ζωή μου που είχε αυτού του είδους την υπεροχή κι αυτός ήταν ο Δημήτρης Ροντήρης. Κατείχε πλήρως τα εκφραστικά του μέσα, είχε ήθος και αφοσίωση. Χαίρομαι και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που υπήρξα μαθητής και βοηθός του.
Φροντίδα:
Τα πάντα χρειάζονται φροντίδα. Φροντίδα του εαυτού σου, της οικογένειας σου, της δουλειάς σου, του περιβάλλοντός σου, της ύλης που σε περιβάλλει συμπεριλαμβανομένου του σώματός σου, της πνευματικής σου υπόστασης, της απειροσύνης σου.
Χρόνος:
Ο χρόνος είναι μέρος της ύλης. Αν δεν έχεις χώρο και κίνηση δεν έχεις χρόνο. Επομένως είναι κάτι που εσύ δημιουργείς κι όταν λες ότι δεν έχεις χρόνο σημαίνει ότι έχεις πάψει να τον δημιουργείς.
Ψυχή:
Εδώ υπάρχει ένα πολύ βρόμικο κόλπο που εξαιτίας αυτού, έχουν καταστρέψει τις ζωές μας. Μας λένε συνεχώς να προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε. Προκειμένου να επιβιώσουμε πρέπει να είμαστε κάτι. Τώρα το βρόμικο κόλπο είναι ότι μας λένε να επιβιώσουμε, ενώ έχουμε ψυχή που είναι αθάνατη. Γιατί αν λες ότι πρέπει να επιβιώσει κάτι που είναι αθάνατο και το οποίο δεν γίνεται να μην τα καταφέρει να επιβιώσει, τότε κάνεις ένα πολύ θλιβερό αστείο, έτσι δεν είναι; Εξαιτίας αυτού του αστείου ο άνθρωπος συμβιβάζεται και κάνει άσχετα πράγματα απ’ αυτά που επιθυμεί, γιατί πρέπει… να επιβιώσει και έτσι γίνεται δυστυχής.
Ωραίες συνεργασίες
Μια από τις ωραίες συνεργασίες μου είναι και αυτή η ομάδα που φτιάχτηκε για να δημιουργήσει την παράσταση «πρόσωπο με πρόσωπο» και εννοώ την Μαρία Παπαλάμπρου, τον Γιάννη Διαμαντόπουλο, τον Διονύση Τσακνή, την Πολυτίμη Μαχαίρα. Άλλη σημαντική μου συνεργασία ήταν όταν έπαιξα το μονόλογο του Ντοστογιέφσκι «Το όνειρο ενός γελοίου» στην εξαιρετική σκηνοθεσία της Άννας Τζίμα. Άλλη συνεργασία όταν ανέβασα το « Ο εχθρός του λαού» του Ίψεν σε δική μου σκηνοθεσία.
Σχόλια για αυτό το άρθρο