Οι πόλεις που ακολουθούν είναι από τα παλαιότερα σημεία στον πλανήτη με συνεχή ανθρώπινη παρουσία. Αρχαίες πέτρες που έχουν μαρτυρήσει τα ανθρώπινα πάθη και δόξες εδώ και πολύ πολύ καιρό. Κάντε μαζί μας αυτό το ταξίδι στο χρόνο.
- Βαρανάσι, Ινδία. Οι πρώτοι κάτοικοι λέγεται ότι εγκαταστάθηκαν το 1.000 π.Χ. Χτισμένη στη δυτική όχθη του Γάγγη, είναι ιερή πόλη τόσο για ινδουιστές, όσο και για βουδιστές. Ο μύθος λέει ότι την ίδρυσε η σημαντικότερη θεότητα του ινδουστικού πανθέου, ο Σίβα, πριν από 5.000 χρόνια, ωστόσο οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι η ηλικία της είναι τρισχιλιόχρονη. Ο Μαρκ Τουέιν είχε γράψει: “Το Μπεναρές (Βαρανάσι) είναι παλιότερο από την ιστορία, παλιότερο από την παράδοση, παλιότερο ακόμη και από το θρύλο και στην όψη είναι δύο φορές πιο παλιό απ’ όλα αυτά μαζί”
- Καντίζ, Ισπανία (1.100 π.Χ.). Χτισμένη πάνω σε μια στενή λωρίδα γης που προεξέχει στον Ατλαντικό, η πόλη υπήρξε από το 18ο αιώνα ναύσταθμος του ισχυρού ισπανικού στόλου. Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες ως μικρός εμπορικός σταθμός και το 500 π.Χ. πέρασε στην κυριαρχία της Καρχηδόνας, διευκολύνοτας την κατάκτηση της Ιβηρικής από τον Αννίβα. Κατόπιν κατακτήθηκε διαδοχικά από τους Ρωμαίους και τους Μαυριτανούς και στην εποχή των μεγάλων θαλασσινών εξερευνήσεων γνώρισε την ακμή της. Ο Ρόμπερτ Μπράουνινγκ, Άγγλος ποιητής ανέφερε: “Το ηλιοβασίλεμα ξεχύθηκε, ένα δοξαστικό κόκκινο του αίματος, ξεχειλίζοντας τον κόλπο του Καντίζ”.
- Θήβα, Ελλάδα (1.400 π.Χ.). Ανταγωνίστρια της Αθήνας για την ηγεμονία στην αρχαία Ελλάδα, η Θήβα ήταν επικεφαλής της Βοιωτικής συνομοσπονδίας, ενώ στην εισβολή των Περσών το 480 π.Χ. πρόσφερε βοήθεια στον Ξέρξη. Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε τον πρώτο οικισμό από την εποχή της κυριαρχίας των Μυκηνών. Τα λόγια του Μπέρτολντ Μπρεχτ: “Ποιος έχτισε τη Θήβα την εφτάπυλη. Στα βιβλία δε βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα. Οι βασιλιάδες κουβάλησαν τ’ αγκωνάρια;”
- Λάρνακα, Κύπρος (1.400 π.Χ.). Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες με το όνομα Κίτιον. Όμορφη παραλιακή πόλη με φοινικόδεντρα, πολλά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πόλος έλξης για τουρίστες. Ο Βύρων είχε πει για το νησί της Κύπρου: “Η ιστορία ξεχειλίζει τόσο που σου προκαλεί πνευματική δυσπεψία”
- Αθήνα (1.400 π.Χ.). Το λίκνο του δυτικού πολιτισμού σύμφωνα με τους ιστοριογράφους, η γενέτειρα της δημοκρατίας. Η ιστορία είναι παντού στην πόλη, είτε φαίνεται με την πρώτη ματιά, είτε κρυμμένη κάτω από τα στρώματα της ιστορίας, όπως τα τείχη που ξεπροβάλλουν στις ανασκαφές για το μετρό. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε πει: “Πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζω προκειμένου να κερδίσω ένα καλό όνομα στην Αθήνα”.
- Μπαλκχ, Αφγανιστάν (1.500 π.Χ.). Γνωστή στους Έλληνες του Αλεξάνδρου ως Βάκτρα, βρίσκεται στο βόρειο Αφγανιστάν και οι Άραβες την έλεγαν “μητέρα των πόλεων”. Έφτασε στην ακμή της πριν την άνοδο των αυτοκρατοριών της Μηδίας και της Περσίας.
- Κιρκούκ, Ιράκ (2.200 π.Χ.). Βόρεια της Βαγδάτης, το Κιρκούκ στέκεται πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ασσυριακής πόλης Αράφα. Η στρατηγική της σημασία είχε αναγνωριστεί από τους Βαβυλώνιους. Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης ακόμη είναι ορατά.
- Αρμπίλ, Ιράκ (2.300 p.X.). Λίγο βορειότερα από το Κιρκούκ είναι η Αρμπίλ που κατά καιρούς διοικήθηκε από Ασσύριους, Πέρσες, Άραβες και Οθωμανούς. Ήταν σημαντική στάση στο Δρόμο του Μεταξιού και η αρχαία ακρόπολή της που υψώνεται 26 μέτρα από το έδαφος ακόμη κυριαρχεί στον ορίζοντά της.
- Τύρος, Λίβανος (2.750 π.Χ.). Το μέρος όπου γεννήθηκε σύμφωνα με το θρύλο η Ευρώπη κι απ’ όπου την απήγαγε ο Δίας, ιδρύθηκε σύμφωνα με τον Ηρόδοτο το 2.750 π.Χ. Κυριεύτηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο μετά από επτάμηνη πολιορκία και έγινε Ρωμαϊκή επαρχία το 64 π.Χ. Σήμερα, ο τουρισμός είναι η κυριότερη παραγωγική της διαδικασία και ο ρωμαϊκός Ιππόδρομος είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Στη Βίβλο αναφέρεται για την Τύρο: “Η στεφανωμένη πόλη, της οποίας οι έμποροι είναι βασιλείς”.
- Ιερουσαλήμ, Ισραήλ-Παλαιστίνη (2.800 π.Χ.). Το πνευματικό κέντρο του Ιουδαϊσμού, ιερή πόλη για τους Χριστιανούς και 3η ιερότερη για τους Μουσουλμάνους, περιλαμβάνει πολλά σημαντικά μνημεία, όπως το Τέμενος του Βράχου, το Τείχος των Δακρύων και το Ναό της Γεννήσεως. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της πολιορκήθηκε 23 φορές, άλλαξε χέρια 44 και καταστράφηκε ολοσχερώς δύο. Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Ντισραέλι είχε πει για αυτήν ότι “όταν την κοιτάς, βλέπεις την ιστορία ουρανού και γης”.
- Βυρητός, Λίβανος (3.000 π.Χ.). Η πρωτεύουσα του Λιβάνου, καθώς και το πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Ανασκαφές στην πόλη έχουν αποκαλύψει Φοινικικά, Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά, Αραβικά και Οθωμανικά ερείπια, ενώ αναφέρεται και σε γράμματα προς τον Φαραώ της Αιγύπτου από τον 14ο αιώνα π.Χ. Από το τέλος του εμφυλίου έχει μετατραπεί σε μια μοντέρνα πόλη με πολύ τουρισμό.
- Πλόβντιβ, Βουλγαρία (4.000 π.Χ.). Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, ήταν αρχικά ένας μικρός Θρακιώτικος οικισμός πριν γίνει μια ευμεγέθης Ρωμαϊκή πόλη. Αργότερα κατακτήθηκε από τους Βυζαντινούς και τους Οθωμανούς, πριν ενσωματωθεί στη σημερινή Βουλγαρία. Είναι σημαντικό πολιτιστικό κέντρο με πολλά αρχαία ερείπια, όπως ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο και υδραγωγείο.
- Σιδώνα, Λίβανος (4.000 π.Χ.). Νότια της Βυρητού βρίσκεται η αρχαιότερη πόλη του Λιβάνου, απ’ όπου εξαπλώθηκε η μεσογειακή αυτοκρατορία των Φοινίκων. Την επισκέφθηκε και ο Χριστός ενώ στα 333 π.Χ. έγινε μέρος της Ελληνιστικής αυτοκρατορίας.
- Φαγιούμ, Αίγυπτος (4.000 π.Χ.). Νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Αιγύπτου, η πόλη είναι γεματη υπαίθριες αγορές, τζαμιά και κοντά σε αρχαίες πυραμίδες.
- Σούσα, Ιράν (4.200 π.Χ.). Τα Σούσα ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του Ελάμ πριν την κατακτήσουν οι Ασσύριοι. Κατόπιν κυριεύτηκε από τον Κύρο τον Μέγα και έγινε το σκηνικό του αρχαιότερου σωζόμενου δράματος (Πέρσαι) του Αισχύλου. Η μοντέρνα πόλη έχει μόλις 65.000 κατοίκους.
- Δαμασκός, Συρία (4.300 π.Χ.). Μερικές πηγές την αναφέρουν ως την αρχαιότερη κατοικημένη πόλη, ακόμη από το 10.000 π.Χ., αλλά αυτό αμφισβητείται. Έγινε σημαντικός οικισμός, πρώτα με τους Αραμαίους, που έφτιαξαν ένα δίκτυο καναλιών, στο οποίο βασίζεται το σημερινό δίκτυο αποχέτευσης. Ακόμη μια από τις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου.
- Αλέπο, Συρία (4.300 π.Χ.). Η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας με 4.400.000 κατοίκους ιδρύθηκε ως Χαλάμπ. Ήταν υπό τον ελέγχο των Χετταίων ως το 800 π.Χ. και μετά πέρασε στους Ασσυρίους, τους Έλληνες, τους Πέρσες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και τους Άραβες, πολιορκήθηκε από τους σταυροφόρους και κυριεύτηκε από τους Μογγόλους του Τζέγκις Χαν και τους Οθωμανούς, πέρασε στο γαλλικό έλεγχο πριν ενσωματωθεί στη σημερινή Συρία και καταστραφεί από το ισλαμικό κράτος.
- Βύβλος, Λίβανος (5.000 π.Χ.). Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες ως Γκεμπάλ και το σημερινό της όνομα πήρε από τους Έλληνες που εισήγαγαν πάπυρο από την πόλη αυτή. Από το όνομα της προέρχεται και η λέξη βίβλος καθώς και βιβλίο.
- Ιεριχώ, Παλαιστίνη (9.000 π.Χ.). Και η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη στον κόσμο είναι η Ιεριχώ, στην Παλαιστινιακή επικράτεια. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει 20 διαδοχικούς ιστορικά οικισμούς στην πόλη που βρίσκεται κοντά στον Ιορδάνη ποταμό στη Δυτική του Όχθη και σήμερα έχει 20.000 κατοίκους.
- Κέρκυρα: ήταν αποικία που ίδρυσαν οι Κορίνθιοι τον 8ο αιώνα π.Χ. Η αρχαία πόλη βρισκόταν στην περιοχή της χερσονήσου Κανόνι, λίγο νότια από την σημερινή. Είχε καθοριστικό ρόλο στην έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η σημερινή πόλη είναι αποτέλεσμα της εγκατάστασης των Βενετών στο νησί της Κέρκυρας που οχύρωσαν την πόλη στην θέση που βρίσκεται και σήμερα
Σχόλια για αυτό το άρθρο