Διαμέσου της Περσικής ιστορίας, οι γυναίκες έπαιξαν πολλούς ρόλους και συνεισέφεραν πολλαπλά στην κοινωνία. Παραδοσιακά οι γυναίκες θεωρούνταν ότι έπρεπε να μένουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Παχλεβί όμως (από το 1925 ως και την Ισλαμική Επανάσταση) υπήρξε μια δραστική αλλαγή: απαγορεύτηκε το ντύσιμο που έκρυβε το πρόσωπο τους (υπήρχε μάλιστα διάταξη που επέτρεπε στην αστυνομία να το τραβούν με τη βία από τις γυναίκες που το φορούσαν στο δρόμο), τους δόθηκε το δικαίωμα ψήφου (1963), το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην ισότητα στην αμοιβή, όπως και το δικαίωμα να κατέχουν δημόσιο αξίωμα.
Το σύνταγμα που ψηφίστηκε το 1979 διακηρύσσει την ισότητα των φύλων και αποδίδει την ερμηνεία του αστικού ποινικού κώδικα στην παραδοσιακή Σαρία. Σύμφωνα με αυτόν το θρησκευτικό νόμο, οι γυναίκες κληρονομούν τη μισή περιουσία από τους άντρες συγγενείς κάποιου τεθνεώτος και η αποζημίωση για το θάνατο μιας γυναίκας είναι επίσης η μισή. Οι γυναίκες επιτρέπεται να οδηγούν, να εκλέγονται σε δημόσιο αξίωμα και να φοιτούν στο πανεπιστήμιο. Το να μη φορούν χιτζάμπ όμως τιμωρείται με νόμο και όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι τους οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα μαλλιά τους (γιατί τα μακριά μαλλιά είναι από τα αρχαία χρόνια αυτό που ξεχωρίζει τα δύο φύλα στις περισσότερες κοινωνίες και “σκανδαλίζουν” τους άντρες ως αντικείμενο του) και κάθε σπιθαμή του δέρματός τους εκτός από το πρόσωπο και τα χέρια. Λόγω του μακροχρόνιου και πολύνεκρου πολέμου με το Ιράκ, πολλές γυναίκες εντάχθηκαν στο στρατό (πράγμα που δεν γίνονταν πριν) και σε παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Από το 1985 παρατηρείται μια απότομη πτώση στη γονιμότητα των γυναικών στο Ιράν, πράγμα που μάλλον σημαίνει ότι όλο και περισσότερες είναι απρόθυμες να γίνουν μητέρες (στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας), ενώ το δικαίωμα στην αντισύλληψη ενθαρρύνθηκε από το κράτος με τη δωρεάν διανομή του χαπιού. Το 2005, το 63% των φοιτητών πανεπιστημίου και το 43% της μισθοδοτούμενης εργασίας ανήκει στις γυναίκες. 27,1% των υπουργών είναι γυναίκες κατατάσσοντας το στις 25 καλύτερες χώρες όσον αφορά αυτό το δείκτη, αλλά μόνο το 4,9% των βουλευτών.
Ας δούμε μερικές φωτογραφίες γυναικών της Περσίας στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, με χάρη και κομψότητα
Σχόλια για αυτό το άρθρο