Πρεμιέρα για την “Όμορφη Πόλη”: εντυπώσεις & πρώτες φωτογραφίες της παράστασης

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 18 Ιανουαρίου 2020

2-ΟΜΟΡΦΗ-ΠΟΛΗ-ΟΜΑΔΙΚΗ-1

Μισό και πλέον αιώνα μετά από το πρώτο ανέβασμα της θρυλικής παράστασης, το καλοκαίρι του 1962,  η «Όμορφη Πόλη» αναβιώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μέσα από τα ποιητικά κείμενα, που υπογράφει ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και πεζά κείμενα του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της Ελληνικής κοινωνίας,  όπως ο έρωτας, η ξενιτιά, η ρωμιοσύνη και ο θάνατος και με τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη που γαλούχησαν γενιές και γενιές δημιουργείται ένα μοντέρνο εικαστικό οπτικοακουστικό θέαμα, όπου τα μέρη του (τραγούδια-ορχηστρική μουσική -πεζός λόγος και ποίηση) ερμηνεύονται  σκηνικά μέσω μιας σύγχρονης, εκφραστικής κίνησης/χορογραφίας, αλλά και μιας video art, minimal αισθητικής (ως απόπειρα αποτύπωσης εν μέρει του σύγχρονου ανθρώπινου υποσυνείδητου).

Μουσική και Ποίηση κινούνται ισοδύναμα στη σύγχρονη Όμορφη Πόλη του Γιώργου Βάλαρη. Πλάι στα τραγούδια του Μίκη Θεδωράκη, ήρθε να προστεθεί και η ποίησή του, ώστε να εκπληρωθεί το εφηβικό του όνειρο για τη δημιουργία ενός έργου ποιητικού και μουσικού που να εμπνέεται από το πνεύμα της αττικής τραγωδίας. Η Όμορφη Πόλη του 2020 περικλείει το εύρος όλης της ζωής του μουσουργού, ενώ φωτίζονται ιδιαίτερα οι κορυφώσεις με πνευματική μορφή και τον πλούτο των ερμηνευτών.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει χαρακτηριστικά στο εμπεριστατωμένο πρόγραμμα της παράστασης: “Ο Γιώργος Βάλαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που σε ό,τι με αφορά, τόλμησε να θέσει την χείρα επί τον τύπον των ήλων. Αυτός είμαι. Σφαιρικά. Ολοκληρωτικά. Ολοκληρωμένα. Δίχως εκπτώσεις και λογοκρισίες. Κείμενα θαμμένα από το φόβο των λογής λογής εξουσιών, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της ημέρας με το συγκεκριμένο έργο”

Μετά από δύο ώρες ποίησης και πολύ τραγούδι, με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, θα θελήσεις να κάνεις πραγματικότητα τους στίχους: Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά, πρέπει να γίνεις, πρέπει να κλάψεις. Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος, η εκπόρθηση να φτάσει ως τις ρίζες των βουνών. Είσαι Έλληνας, πρέπει να δεις, πρέπει να γίνεις. Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά”

Α28

Δείτε τις πρώτες αποκλειστικές φωτογραφίες της παράστασης από τη χθεσινή πρεμιέρα με γκεστ την Γιώτα Νέγκα

Α27 Α17 Α11 Α13 Α22 Α15 Α21 Α16 Α19 Α2 Α8 Α3 Α10 Α5 Α6 Α1 Α20 Α18 Α24 Α25 Α9 Α4 Α12 Α26 Α23

Μίκης Θεοδωράκης-Όμορφη Πόλη: οι ευχαριστίες του Γιώργου Βάλαρη και το “Γεια” του μουσικοσυνθέτη στην πρεμιέρα

Μουσική – Ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης
Σύνθεση έργου- Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης
Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης – Στέλιος Παπαδόπουλος
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Σκηνικά- video art: X SQUARE DESIGN LAB Χρήστος Μαγγανάς – Χριστόφορος Κώνστας
Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου

Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Χωριανόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φρίγγας
Βοηθός παραγωγής: Δέσποινα Βενιχάκη
Φωτογράφος: Γιώργος Καλφαμανώλης
Δημιουργία trailer: X SQUARE DESIGN LAB – Φώτης Φωτόπουλος

ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»
Τραγουδούν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης
Συμμετέχει: Σαλίνα Γαβαλά

Διανομή
Κώστας Καζάκος
Γιώργος Κιμούλης
Πέγκυ Σταθακοπούλου
Ελισάβετ Μουτάφη
Κωνσταντίνος Καζάκος
Γιώργος Βάλαρης
Αιμίλιος Ράφτης
Άκης Σιδέρης
Λήδα Πρωτοψάλτη

Χορεύουν (αλφαβητικά): Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κειβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταιόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνος Φρίγγας.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *