Θα ξεκινήσουμε με ένα ποιηματάκι μου: “Ήρθε Νοέμβρης κι η γριά, στέκει καμπουριασμένη, έχει στη μύτη μια ελιά κι είναι συναχωμένη, φοράει ακριβό σκουφί από παλιά δαντέλα, έχει και άλλα συναφή, γούνες, κολιέ, καπέλα, όμως αν δεις πιο μακριά, αλλάζει η εικόνα κι αμέσως γίνεται η γριά μια όμορφη κοκόνα!
O Nοέμβριος είναι ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου με διάρκεια 30 ημερών. Το όνομά του είναι εξελληνισμένος τύπος του λατινικού November που βγαίνει από το Novem (=εννέα) επειδή ήταν ένατος μήνας στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο.
Το μήνα Νοέμβριο οι ιερείς στην αρχαία Ρωμη έκαναν ειδικές τελετές, στις οποίες θυσίαζαν ένα ζευγάρι Ελλήνων και ένα ζευγάρι Γαλατών αιχμαλώτων. Οι ιερουργίες αυτές ήταν κατάλοιπα αρχαιοτερων ρωμαϊκών ανθρωποθυσιών και πίστευαν ότι με την εξιλαστήρια αυτή θυσία θα εξευμενίσουν τους θεούς.
Στην αρχαία Ελλάδα ο Νοεμβριος αντιστοιχούσε στον μήνα Μαιμακτηριώνα που ήταν πέμπτος στο ημερολόγιο και ήταν αφιερωμένη στον Δία Μαίμακτο (μαίμαξ=θυελλώδης), επειδή τον θεωρούσαν θεό των θυελλών. Κυριότερες γιορτές ήταν τα Μαιμακτήρια και τα Πομπαία. Στην πρώτη που γινόταν το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα έκαναν επικλήσεις για έναν ήπιο χειμώνα, ενώ στη δεύτερη πραγματοποιούσαν πομπή προς τιμήν του Μειλίχιου Δία και προσεύχονταν για μελλούμενη καλή σοδειά. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι υπερφυσικό άγαλμα του Δία Μειλίχιου (μειλίχιος=γλυκός, ήπιος), φτιαγμένο από τον Φειδία, υπήρχε στην Ολυμπία. Οι αρχαίοι έλεγαν ότι όποιος έβλεπε αυτό το άγαλμα, ξεχνούσε για πάντα όλα τα προβλήματα και τα βάσανα της ζωής
Από αυτό το μήνα αρχίζει ο χειμώνας και όλοι ετοιμάζονται να μαζευτούν στα σπίτια τους. Όμως, πριν αρχίσει το κρύο πρέπει να τελειώσουν τις δουλειές που απόμειναν και να βάλουν τις καινούργιες καταβολάδες. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα προτού χαθεί από τον ουρανό η Πούλια, που είναι ο αστερισμός των Πλειάδων, γιατί μετά αρχίζει ο χειμώνας και το δυνατό κρύο.
Σχόλια για αυτό το άρθρο