Είναι η πιο γνωστή λέξη σε όλο τον κόσμο. Εχει πολλές σημασίες: Eντάξει, ικανοποιητικά, καλά, ωραία. H Pavripedia απαντά στο ερώτημα αν η πιο διάσημη συντομογραφία του πλανήτη έχει Ελληνες γονείς.
Ας ξεκινήσουμε από τα δικά μας. Υπάρχει η γνωστή θεωρία πως όλα τα σημαντικά πράγματα που έχουν γίνει στον κόσμο τα έχουν ανακαλύψει οι Ελληνες. Το “ΟΚ” δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό τον κανόνα. Οι Ελληνες μετανάστες στην Αμερική λοιπόν, όταν ήθελαν να στείλουν ένα τηλεγράφημα στην πατρίδα για να πουν στους συγγενείς ότι είναι καλά, για οικονομία έγραφαν “Ο.Κ.” αντι για “Ολα Καλά”. Ετσι αντί να πληρώσουν για 7 γράμματα πλήρωναν για 2. Σιγά-σιγά η μόδα του “ΟΚ” πέρασε από τους Ελληνες στους Αμερικάνους και μετά σε όλο τον κόσμο! Η θεωρία είναι ευφάνταστη, προσκρούει όμως σε μια μικρή λεπτομέρεια. Το “ΟΚ”, σύμφωνα με νεώτερες έρευνες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα. Πρώτη φορά το συναντάμε στην εφημερίδα Μοrning Post της Βοστώνης στις 23 Μαρτίου 1839. Οι Ελληνες μετανάστες άρχισαν να πηγαίνουν στην Αμερική από τα τέλη του 19ου. Αρα δεν θα μπορούσαν να το είχαν ανακαλύψει. Λυπούμαστε αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Μια άλλη θεωρία λέει ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Αμερικανοί έκαναν καταμέτρηση απωλειών και αν δεν είχαν κανένα νεκρό σημείωναν στα χαρτιά τους, Μηδεν Σκοτωμένοι, Ζero Κilled, “ΟΚ” σε συντομογραφία. Ο πιο εύκολος τρόπος να διαβάσει κάποιος τη συντομογραφία αυτή είναι Ο-Key. To οκ λοιπόν σήμαινε κάτι καλό, ότι κανένας δεν είναι νεκρός. Η θεωρία αυτή θα μπορούσε να έχει βάση και να είναι αληθινή, αν το “ΟΚ” ήταν διαδεδομένο μόνο στο στρατό. Εδώ όμως έχουμε μια λέξη που είναι παγκόσμια και δεν υπάρχει μια πειστική εξήγηση για τον τρόπο που διαδόθηκε.
Τρίτη θεωρία και φαρμακερή. Το “ΟΚ” είναι μια ανορθόγραφη συντομογραφία που προήλθε από δημοσιογραφική τρολιά. Ολα λοιπόν ξεκίνησαν γύρω στο 1830, όπου όλες οι εφημερίδες της Βοστώνης ήταν γεμάτες ανορθόγραφες συντομογραφίες. Ηταν η μόδα της εποχής, να μη χρησιμοποιούν τα γράμματα με τα οποία γράφεται μια λέξη, αλλά αυτά που ακούγονται όταν την προφέρεις. Οι δημοσιογράφοι λοιπόν όταν ήθελαν να πουν ότι “όλα είναι εντάξει”, έγραφαν “OW”, δηλαδή Oll Wright, αντί για το σωστό Αll Right. Oταν ήθελαν να πουν “αρκετά ειπώθηκαν” έγραφαν “KC”, από το Knuff Ced αντί του σωστού Enough Said. Ετσι μια μέρα αντί για All Correct έγραψαν “ΟΚ” (Οll Korrect). Και από αυτό σου λέει βγήκε το πρώτο “ΟΚ” το πρώτο και μετά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο! Τώρα αν ρωτάτε τη γνώμη μας, αντί για αυτή την κουλή εκδοχή, όσο κι αν είναι η σωστή, εμείς προτιμάμε την θεωρία ότι προέρχεται από το ελληνικό “Ολα Καλά”. Και μη μας φέρει κανείς αντίρρηση γιατί όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί σκαρφάλωναν ακόμα στα δέντρα. ΟΚ;
Σχόλια για αυτό το άρθρο