Μια δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη στο instagram. H θεία της, επιχειρηματίας και συλλέκτρια έργων τέχνης Λήδα Βαρδινογιάννη “έφυγε” σήμερα από τη ζωή. Την αποχαιρέτησε με μια κοινή τους φωτογραφία και έγραψε:
Η Λήδα Κατακουζηνού-Βαρδινογιάννη, η θεία Λήδα για την οικογένειά μας, έφυγε σήμερα από κοντά μας… η τελευταία grande dame των Αθηνών, με το μοναδικό στυλ, την πνευματική καλλιέργεια, την λατρεία για την τέχνη, την διάθεση για ευεργεσία, τους καλούς τρόπους, την αστική ευγένεια και την κοσμοπολίτικη αύρα, μας μάγευε πάντα με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και μεγάλη αγάπη!
Η φωτογραφία είναι από την έκθεση «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη» που διοργανώθηκε το 2014 στο Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα), όπου εκτέθηκε μέρος της προσωπικής της συλλογής έργων τέχνης, από Σαγκάλ και Ματίς μέχρι Βολανάκη και Τσαρούχη.
Γεννήθηκε στο Ελληνικό πριν 91 χρόνια και ήταν κόρη του Ιωάννη Κατακουζηνού, επιχειρηματία, και της Ειρήνης Κουτλίδη, αδερφής του Ευρυπίδη Κουτλίδη, επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από την Μυτιλήνη ενώ θείος της ήταν ο ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη σχολή Βακαλό και εν συνεχεία συμπλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, έζησε στο Παρίσι. Το 1979 ανέλαβε την διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας. Τα μέλη της οικογένειάς της συναναστρέφονταν με ποιητές και ζωγράφους με αποτέλεσμα να στραφεί και η ίδια προς την τέχνη. Η συλλογή της περιλαμβάνει Πικάσο, Μαρκ Σαγκάλ, Ανρί Ματίς, Ζουάν Μιρό, Νικηφόρο Λύτρα, Κωνσταντίνο Βολανάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, Δημήτρη Γαλάνη, Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Τέτση κ.α.
Μεγάλο μέρος της επίπλωσης της οικίας της, έχει δοθεί στο Μουσείο Μπενάκη, προς το οποίο έχει πραγματοποιήσει πλήθος δωρεών. Σε ένδειξη τιμής το Μουσείο Μπενάκη, το 2014, διοργάνωσε, στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, την έκθεση με τίτλο «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη», όπου και εκτέθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής της συλλογής. Ήταν επίσης ευεργέτρια του Ασύλου Ανιάτων.
Η γνωριμία της με τον Παύλο Βαρδινογιάννη, τέσσερα χρόνια μεγαλύτερό της, την οδήγησε σύντομα στα σκαλιά της εκκλησίας. Ήταν 35 χρόνων. Ο Παύλος ήταν τότε βουλευτής Ρεθύμνου, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας. Αργότερα έγινε υπουργός Πολιτισμού της κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου. Ο γάμος έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1964, καθώς είχε κανονιστεί να μη συμπέσει με το γάμο του πρίγκιπα Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία, που είχε τελεστεί μεγαλοπρεπώς μία εβδομάδα νωρίτερα. Κουμπάρος του ζεύγους Βαρδινογιάννη ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Κανένας απ’ όσους ήταν κοντά στον Παύλο Βαρδινογιάννη δεν θυμάται τη Λήδα να παίρνει θέση σε μια πολιτική συζήτηση. Αντίθετα παρέμενε σιωπηλή και περιοριζόταν στα καθήκοντα μιας άριστης οικοδέσποινας. Μετά το θάνατο του Παύλου, δεν πήγε ποτέ στο Ρέθυμνο.
Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού, με την Λήδα Κατακουζηνού-Βαρδινογιάννη και τον Χαρίτωνα Εμπειρίκο στο σκάφος του, τη “Lucia”, γύρω στο 1950 (Ίδρυμα Α&Λ Κατακουζηνού)
Η Λήδα Κατακουζηνού -Βαρδινογιάννη το 1997 (από το βιβλίο Cosmo Politi της Χριστίνας Πολίτη)
Ας την θυμηθούμε σε υπέροχες κοσμικές εμφανίσεις
Ντόρα Μπακογιάννη, Λήδα Κατακουζηνού-Βαρδινογιάννη
https://cosmopoliti.com/i-lida-katakoyzinoy-vardinogianni-se-yperoches-kosmikes-emfaniseis/
Σχόλια για αυτό το άρθρο