Πόσες ομορφιές κρύβει η Ελλάδα μας! Πόσοι τόποι που δεν φτάνει ο χρόνος να τους εξερευνήσεις όλους και να ανακαλύψεις όχι μόνο τα φυσικά κάλλη τους αλλά και τους άξιους ανθρώπους που αγαπούν και παλεύουν για να γίνει ο τόπος τους καλύτερος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος είναι ένας τέτοιος άνθρωπος ο οποίος μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια, τους Δήμους, την Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο και το Υπουργείο Πολιτισμού, αναδεικνύουν την Πιερία ως κορυφαίο τόπο θρησκευτικού -και όχι μόνο- τουρισμού.
Η συνάντησή μας έγινε στο Λιτόχωρο, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου -όπου βρίσκεται και το Ναυτικό Μουσείο- και η κουβέντα μας είχε βασικό κορμό τη διαδρομή που ακολούθησε ο Απόστολος Παύλος. Η Πιερία είναι μία από τις περιοχές που πέρασε ο απόστολος Παύλος κατά τη δεύτερη Ιεραποστολική περιοδεία του, ίσως και κατά την τρίτη. Ειδικά όμως για τη δεύτερη, το 50 μ. Χ. ερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια, πέρασε από τις ακτές της Πιερίας. Στη Βόρεια Πιερία είναι το λιμάνι της αρχαίας Πύδνας από όπου απέπλευσε ο απόστολος Παύλος πηγαίνοντας για Αθήνα. Αυτό είναι πιστοποιημένο και ιστορικά και αρχαιολογικά. Οι πράξεις των Αποστόλων, είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης για την πορεία του αποστόλου Παύλου. Ενώ για τη δεύτερη περιοδεία του αναφέρουν πολλές λεπτομέρειες και τόπους και ονόματα, στην τρίτη αναφέρονται ελάχιστες πληροφορίες. Ό,τι όμως δεν μνημονεύει η ιστορία και η αρχαιολογία, το συμπληρώνει η λαογραφία. Ό,τι πρεσβεύει η λαογραφία που δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ιστορικές πηγές και τα αρχαιολογικά μνημεία, θεωρείται αποδεκτό πλέον. Στην αρχαία Πύδνα υπάρχουν τα αρχαιολογικά τεκμήρια.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει κάνει ένα μεγαλόπνοο και σημαντικό πρότζεκτ, με ονομασία «Πολιτιστική διαδρομή: Στα βήματα του αποστόλου Παύλου». Ξεκίνησε από την Πιερία και τη Βέροια που επίσης είναι αποστολικός τόπος και κινητοποιήθηκε για όλη την Ελλάδα. Το αντικείμενο του έργου αφορά την τεκμηρίωση της πολιτιστικής διαδρομής «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και την ανάπτυξη ήπιων υποδομών πληροφόρησης, κατά μήκος της χερσαίας διαδρομής που ακολούθησε ο Απόστολος Παύλος, τόσο στη Θράκη και τη Μακεδονία, όσο και σε άλλους σταθμούς της περιοδείας του στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη διαδρομή με πολιτιστικό, περιπατητικό και προσκυνηματικό χαρακτήρα, εκτείνεται σε μήκος 300 περίπου χιλιομέτρων, εντός των διοικητικών ορίων των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνοντας τους σταθμούς της Β΄ Αποστολικής Περιοδείας του: την Καβάλα (αρχαία Νεάπολη), τους Φιλίππους, την Αμφίπολη, την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και την Πύδνα της Πιερίας. Στους παραπάνω σταθμούς προστίθενται ακόμη πέντε (5), τους οποίους ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε ταξιδεύοντας δια θαλάσσης: η Σαμοθράκη, η Αθήνα, οι Κεγχρεές, η Αρχαία Κόρινθος και η Νικόπολη. Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιείται καταγραφή και επιστημονική τεκμηρίωση των επιλεγμένων θέσεων της διαδρομής, συλλέγονται χαρτογραφικά δεδομένα, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και πληροφορίες για μνημεία/αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από τα επιλεγμένα μνημεία της διαδρομής, και τα οποία θα τροφοδοτήσουν ψηφιακές εφαρμογές προβολής της διαδρομής.
Τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου», αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές διαδρομές ως προς το θρησκευτικό και ιστορικό τους ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Περνούν από όλα τα μέρη που δίδαξε και έδρασε ο Απόστολος Παύλος, αποτελώντας έναν ιδανικό συνδυασμό προσκυνήματος και περιήγησης σε μερικά από τα ομορφότερα μέρη της χώρας. Στο πλαίσιο των ταξιδιών του για τη διάδοση του Χριστιανισμού, επισκέφθηκε ακμαίες πόλεις του ελληνορωμαϊκού κόσμου, που σιγά-σιγά εξελίχθηκαν σε σπουδαία κέντρα του χριστιανισμού. Στους σταθμούς της πορείας του ιδρύθηκαν μνημεία που θυμίζουν το πέρασμά του. Μνημεία και τόποι που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και σήμερα συγκινούν και προσελκύουν χιλιάδες πιστούς ταξιδευτές από κάθε γωνιά του κόσμου, που θέλουν να πατήσουν στα βήματα του Αποστόλου Παύλου.
“Oι προσκυνηματικές περιηγήσεις με θρησκευτική νοηματοδότηση και περιεχόμενο, μπορούν να αποτελέσουν μια πλούσια εμπειρία για τους δυνητικούς επισκέπτες, που ικανοποιούν πνευματικές ανάγκες αλλά και γενικότερα μορφωτικές, καθώς υποχρεωτικά διασυνδέονται με την ιστορία του τόπου μας, την αρχαιολογία, τις τέχνες, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής μας” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος.
Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει ενεργά στον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ), έχοντας μάλιστα και δύο εκπροσώπους της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Σε αγαστή συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τους τρεις Δήμους του νομού και όλους τους εμπλεκόμενους τουριστικούς φορείς διαδραματίζει σημαντικά βήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, πάνω στην προώθηση και ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού στην Πιερία, στην προβολή και την προώθηση της αναγνωρισιμότητας και επισκεψιμότητας των ιερών της μνημείων, όπως η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης, οι Ιεροί Ναοί Αγίας Παρασκευής και Αγίου Γεωργίου στον Κολινδρό, το Μνημείο Διέλευσης του Αποστόλου Παύλου στην Μεθώνη, η αρχαία Πύδνα, προσκυνημάτων και κειμηλίων.
Όμορφα μέρη παντού υπάρχουν. Η ιστορία, η γλώσσα, η θρησκεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, είναι αυτά που διαφοροποιούν τους λαούς. Η Πιερία έχει πολλές ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψετε κάθε εποχή του χρόνου.
Θερμές ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιο, στην Σοφία Μαυρίδου , Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, στην Σοφία Ζουρζούρα, Αντιδήμαρχο Δήμου Δίου-Ολύμπου, στον Γιώργο Καραλή, Πρόεδρο Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, στον Γιάννη Τριανταφύλλου, Πρόεδρο Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου, στην Έφη Μαντά. Διευθύντρια της Τourism Media & Events και στον Βασίλη Δήμου Βασίλης, Διευθυντή Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ).
Βρείτε τη Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στο facebook
O Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ) στο facebook Olympus Riviera Greece
Σχόλια για αυτό το άρθρο