Ξεχάστε τα σουβλάκια, τα αντιβιοτικά για ψύλλου πήδημα και τα ξενύχτια. Έτσι δεν θα την βγάλετε καθαρή. Ακολουθούν συγκεκριμένες συμβουλές για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.
Τα πρόσφατα κρούσματα στην Ιταλία δείχνουν πως η εξάπλωση του ιού δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα (πώς θα μπορούσε άλλωστε), αλλά αγγίζει όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι σίγουρα να επιδείξουμε ψυχραιμία (ο πανικός δεν βοήθησε ποτέ κανέναν), αλλά και να οχυρωθούμε όσο καλύτερα μπορούμε για να αποτρέψουμε τον ιό να προσβάλλει τον οργανισμό μας. Οπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές: οι ιοί επιτίθενται σε οργανισμούς που βρίσκονται σε φάση αδυναμίας και οι άμυνές τους είναι περιορισμένης ισχύος. Προφανώς και δεν θέλουμε να βρεθούμε σ’ αυτή την κατάσταση. Ιδού, λοιπόν, κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά έτσι ώστε να περιορίσουμε έστω λίγο τον κίνδυνο. Προσοχή, οι συμβουλές αυτές δεν αποτελούν κάποιο μαγικό αντίδοτο. Όμως μην ξεχνάμε ότι όλοι όσοι ασθενήσουν δεν θα πεθάνουν κι όλας. Θα μείνουν άρρωστοι για εβδομάδες, και θα δώσουν τη μάχη με τη βοήθεια της ιατρικής επιστήμης. Περισσότερες αντοχές ωστόσο μοιραία θα επιδείξουν εκείνοι που φρόντισαν να μην εξασθενήσουν τον οργανισμό τους.
1. Ύπνος
Το ξέρουμε από παλιά πώς ο ύπνος ενισχύει τον οργανισμό μας και είναι ένα ισχυρό αντίδοτο σε κάθε ασθένεια. Νέες μελέτες δείχνουν πως ο ύπνος συνδέεται άμεσα με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως όποιος κοιμάται επαρκώς θα γλιτώσει οπωσδήποτε. Ωστόσο, είναι ένα πρώτο εύκολο μέτρο. Ας μην ψάχνουμε για πανάκεια διότι δεν υπάρχει. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ύπνος σαφώς και ενισχύει τις πρώτες άμυνες του σώματός μας. Μην τον αμελείτε.
2. Διατροφή
Από εκεί και πέρα, προσέχουμε τη διατροφή μας. Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας για την ενίσχυση του οργανισμού μας. Το σώμα μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια μηχανή που βρίσκεται σε λειτουργία κάθε στιγμή. Το τι της προσφέρουμε για να λειτουργήσει έχει τη σημασία του. Αξίζει, λοιπόν, να προσθέσουμε στη διατροφή μας το σκόρδο, το γλυκάνισο, το τζίντζερ, το λάδι καρύδας, τροφές που είναι πλούσιες σε ρεσβερατρόλη (ξηροί καρποί, κόκκινο κρασί, μαύρη σοκολάτα, μπλούμπερι, κράνμπερι), επίσης τροφές που μπορούν να μας προσφέρουν βιταμίνη C, αλλά και βότανα όπως η ρίγανη, το αποξηραμένο θυμάρι που μπορούμε να τα βάλουμε στο τσάι μας. Ένας άλλος τρόπος είναι να εισπνέουμε αιθέρια έλαια που έχουν βάση το θυμάρι, τη ρίγανη, το ευκάλυπτο ή τον αστεροειδή γλυκάνισο. Στάξτε μερικές σταγόνες στο μαξιλάρι σας πριν πάτε για ύπνο. Ακόμα, βάλτε παντού κουρκουμά: Ενισχύει πολύ το ανοσοποιητικό. Μασήστε ωμό τζίντζερ: Σκοτώνει τα μικρόβια. Και το ωμό κρεμμύδι λειτουργεί ευεργετικά στο αναπνευστικό. Οι γιατροί λένε πως πρέπει επίσης να διατηρούμε τα επίπεδα της βιταμίνης D3 σε μια σταθερότητα. Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε χαμηλή ανοσία. Χρειαζόμαστε σίγουρα ένα καλό πρεβιοτικό και προβιοτικό για να κρατάμε υγιές το έντερό μας. Το ρύζι και τα παντζάρια είναι άκρως χρήσιμα. Βεβαίως και το αυθεντικό γιαούρτι με πέτσα. Προσθέστε κι άλλα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως η σούπα miso ή το ξινολάχανο στη διατροφή σας. Από την άλλη, πρέπει να μείνουμε μακριά από τη λευκή ζάχαρη. Τα γλυκά κουράζουν τον οργανισμό. Το σώμα μας για την καλύτερή άμυνά του χρειάζεται ακόμη ψευδάργυρο και σελήνιο. Αυτά βρίσκονται τους σπόρους κολοκύθας ή τους ηλιανθόσπορους, στα κάσιους (όχι όμως με αλάτι) και τα φιστίκια (ομοίως χωρίς αλάτι). Επίσης σε θαλασσινά, στο σέλινο και στον μαϊντανό. Πρέπει να καταλάβουμε πως η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών δεν μας προστατεύει κατ’ ουσίαν. Το σημειώνουν άλλωστε οι γιατροί εδώ και χρόνια. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι χρειάζεται να αναθεωρήσουμε αρκετά το σύνολο της διατροφής μας αφαιρώντας κορεσμένα λίπη και τοξικές ουσίες που αντί να μας ενισχύουν τον οργανισμό, μας κάνουν ακόμη πιο τρωτούς. Ναι, το να τρως συνέχεια σουβλάκια και να πίνεις αναψυκτικά δεν σε κάνει πιο δυνατό. Πρέπει επίσης να προσέχουμε τα σνακ που τρώμε μηχανικά στη δουλειά. Τα περισσότερα από αυτά είναι φορτωμένα με ζάχαρη (μπάρες δημητριακών, μπισκότα ή χυμοί). Στην πραγματικότητα γεμίζουμε το στομάχι μας με διατροφικά άδειες τροφές. Καλό είναι να έχουμε φρέσκα φρούτα, καρύδια, σπόρους. Το τσάι έχει επίσης ενισχυτική επίδραση στον οργανισμό. Ειδικά το πράσινο τσάι και βέβαια χωρίς ζάχαρη και γάλα. Αν θέλετε ένα κρεμώδες, γλυκό ρόφημα πιείτε γάλα βρώμης με κουρκουμά και μέλι που επίσης έχει αντιμικροβιακή δράση. Προσθέστε τζίντζερ και τσίλι για έξτρα ενίσχυση.
3. Όχι φάρμακα αψήφιστα
Πρέπει να καταλάβουμε πως η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών δεν μας προστατεύει κατ’ ουσίαν. Το σημειώνουν άλλωστε οι γιατροί εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα, μάλιστα, για πολλά χρόνια υπήρχε η κουλτούρα της χρήσης αντιβιοτικών ακόμη και για έναν απλό πυρετό. Αυτή την εποχή ειδικά πείτε όχι στην εύκολη αντιβίωση για ένα κρυολόγημα, ώστε να παράξει τα δικά του αντισώματα ο οργανισμός. Θα χρειαστείτε εκ νέου βαριά αντιβίωση αν -χτυπάμε ξύλο- προσβληθείτε στο μέλλον από τον κορονοϊό Covid-19.
4. Καθημερινή άσκηση
Η άσκηση σε συνδυασμό με με μείωση του στρες και την ισορροπημένη διατροφή μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τον οργανισμό μας. Μιλάμε για καθημερινή άσκηση, έστω και με 45 λεπτά περπάτημα, ώστε ο οργανισμός να δουλεύει ρολόι. Μη σέρνεστε από τον καναπέ στο γραφείο και από το αυτοκίνητο στο κρεβάτι. Βγείτε έξω, εξορμήστε στη φύση, χαρείτε την ηλιοφάνεια αυτών των ημερών, αναπνεύστε βαθιά. Από εκεί και πέρα, τα βασικά μέτρα πρόληψης τώρα που ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση είναι το συνεχές πλύσιμο των χεριών μας με σαπούνι, η αποφυγή να ερχόμαστε σε επαφή με άρρωστα άτομα, να φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται, να αποφεύγουμε τα μέρη όπου συνωστίζεται κόσμος (βαγόνια, αίθουσες σινεμά κλπ.) και φυσικά αν εμείς δεν αισθανόμαστε καλά να παραμείνουμε σπίτι. Και να καλέσουμε τον γιατρό μας.
5. Αισιοδοξία
Μην ξεχνάτε, η ζωή συνεχίζεται: Είναι αδύνατο να ζήσουμε σε γυάλα, ας έχουμε λοιπόν το νου μας στους κινδύνους αλλά και το κεφάλι ψηλά, με χαμόγελο! Όταν είσαι μουρτζούφλης ή και μονίμως φοβισμένος και παρανοϊκός, είναι σα να στέλνεις προσκλητήριο στον ιό να σε επισκεφτεί. Σκεφτείτε αισιόδοξα, διώξτε μακριά τις αρνητικές σκέψεις, χαρείτε τη ζωή διότι εκεί που εσύ τρέχεις να γλιτώσεις από τον ιό, σε πατάει μια νταλίκα που λέει ο λόγος και έχετε γεια βρυσούλες. Η ζωή είναι τώρα! Καλή δύναμη σε όλους, και θα το περάσουμε κι αυτό…
Πηγή : Andro.gr [ https://www.andro.gr/zoi/gnwsh/coronavirus-and-immune-system-protection/ ]
Σχόλια για αυτό το άρθρο