Ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος μας δίνει συμβουλές φροντίδας ματιών για online μάθηση & τηλεργασία
Η διαδικτυακή εκμάθηση ή η τηλεργασία μπορεί να σημαίνει ότι κοιτάζετε τις οθόνες όλη την ημέρα. Γι’ αυτό μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε όλο ένα και πιο έντονη «ψηφιακή καταπόνηση των ματιών» (Digital Eye Strain) μας αναφέρει ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, Δρ .Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School).
Η ψηφιακή καταπόνηση ματιών μπορεί να οδηγήσει σε:
- Αίσθηση στεγνότητας (ξηροφθαλμία) ή ερεθισμό
- Πίεση και κόπωση
- Θολή όραση
- Διπλωπία
- Αύξηση μυωπίας
- Καταπόνηση στον αυχένα, στους ώμους και ήπιους έως εξουθενωτικούς πονοκεφάλους.
- Επιπλέον, το μπλε φως από τις συσκευές σας (φορητοί υπολογιστές, τηλέφωνα, tablet) μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου
Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την καταπόνηση αυτή;
Δοκιμάστε αυτές τις απλές συμβουλές από τον Δρ. Κανελλόπουλο για τη φροντίδα των ματιών κατά τη διάρκεια της online μάθησης ή/και τηλεργασίας:
- Τηρήστε τον κανόνα 20-6-20:
Κάντε διαλείμματα από τη χρήση της οθόνης κάθε 20 λεπτά. Εστιάστε σε κάτι που απέχει 6 μέτρα ή 8 παιδικά βήματα σε απόσταση για 20 δευτερόλεπτα.
- Ελέγξτε τη συνταγή των γυαλιών σας, εάν αισθάνεστε ότι δεν αρκεί πλέον. Επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας, εάν χρειάζεται να φορέσετε νέα γυαλιά/φακούς επαφής για να αποφύγετε θολή όραση ή/και πονοκεφάλους. Παρά το ότι έχει γίνει “μόδα” η χρήση γυαλιών με φίλτρα για το μπλε φως, νέες μελέτες δείχνουν ότι τo Digital Eye Strain και η ευαισθησία στο φως πιθανότατα οφείλονται λόγω διέγερσης των κυττάρων μελανοψίνης. Τα φίλτρα μπλε φωτός δεν εμποδίζουν τα μήκη κύματος του φωτός που επηρεάζουν άμεσα αυτά τα κύτταρα, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτά τα γυαλιά πιθανόν δεν βοηθούν.
- Εάν βοηθάει, δοκιμάστε οφθαλμικές σταγόνες/τεχνητά δάκρυα – είναι γνωστό ότι βοηθούν στην αναπλήρωση της υγρασίας που χρειάζονται τα μάτια σας.
- Ελαχιστοποιείστε το έντονο φως της οθόνης και του γραφείου που χρησιμοποιείτε:
Τοποθετήσετε την μακριά από παράθυρο. Ρυθμίσετε την φωτεινότητα του χώρου σας ανάλογα εάν έχετε έντονα φώτα φθορισμού ή led. Μπορεί σε αυτές τις περιπτώσεις, η αντικατάσταση των εν λόγω φώτων με μια λάμπα γραφείου να συμβάλει στη μείωση αυτού του αποτελέσματος – απλώς φροντίστε να γείρετε τη λάμπα σας με τρόπο που ελαχιστοποιεί επίσης την άμεση ένταση στα μάτια.
Εναλλακτικά, ένα αντιθαμβωτικό προστατευτικό οθόνης/ματ οθόνης μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε πιθανή ενοχλητική αντανάκλαση.
- Μεγέθυνση, μεγέθυνση!!!
Κάντε μεγέθυνση στις σελίδες που βλέπετε και προσαρμόστε τις στην οθόνη σας. Εάν μπορείτε, χρησιμοποιήστε μια δεύτερη οθόνη για να «απλώσετε» τις σελίδες που βλέπετε. Αλλάξτε τη γραμματοσειρά στο τηλέφωνό σας, ώστε το κείμενο να είναι μεγάλο και έντονο. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν να μειώσετε την πίεση στα μάτια!
- Ρυθμίστε εργονομικά την θέση, κλίση και απόσταση της οθόνης
Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας βρίσκεται στην βέλτιστη φωτεινότητα και αντίθεση:
Η οθόνη σας είναι πολύ φωτεινή αν το λευκό φόντο μοιάζει με πηγή φωτός και πολύ σκοτεινό εάν φαίνεται γκριζωπό. Τα μάτια σας θα βιώσουν μεγαλύτερη πίεση όταν η αντίθεση μεταξύ του κειμένου και του φόντου είναι πολύ έντονη (το σκοτεινό κείμενο στο φως είναι ένα ασφαλές πείραμα)
- Ελέγξτε την εργονομία της θέσης σας
Το άρθρο του Harvard Health Publishing προτείνει να διατηρούμε τις οθόνες του υπολογιστή μας 60-70 cm μακριά από τα μάτια και 10 έως 20 cm κάτω από το επίπεδο των ματιών (σε σχέση με το κέντρο της οθόνης). Σε μια ιδανική διάσταση, μπορείτε να ανυψώσετε τον φορητό υπολογιστή σας για να ανταποκριθείτε στις παραπάνω προτάσεις (μέσω μιας στοίβας βιβλίων) και να συνδέσετε ένα εξωτερικό/ασύρματο πληκτρολόγιο.
- Άσκηση
Ανακουφίστε και μετακινήστε τους μυς των ματιών σας:
Κλείνοντας και κοιτώντας γύρω γύρω με τα μάτια σας. Ένας ακόμη πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να σηκωθείτε και να περπατήσετε, κάτι που επίσης βοηθά τα μάτια, κοιτώντας μακριά και κινώντας τα σε όλες τις κατευθύνσεις.
- Η Υγιεινή διατροφή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο!
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ψάρια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και, φυσικά, νερό! Έχοντας μια τέτοια δίαιτα σας εξοπλίζει με τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να κρατήσετε τα μάτια σας υγιή.
- Και, φυσικά, κοιμηθείτε καλά!
Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους τα μάτια σας ξεκουράζονται και ενυδατώνονται, είναι κλειστά και απαλλαγμένα από πηγές φωτός. Ύπνο λοιπόν 8-9 ώρες κάθε βράδυ!
Για αναλυτικότερη επεξήγηση των συμβουλών για τη φροντίδα των ματιών κατά τη διάρκεια της online μάθησης / τηλεργασίας από τον από τον Δρ. Κανελλόπουλο παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=v2ffDfnDgLc
Περισσότερες πληροφορίες:
Αν. Τσόχα 17, 11521 Αθήνα,
Τηλ. (24/7): 210 7472777
Fax: 210 7472789
email: info@laservision.gr
site: https://www.laservision.gr/
Παραπομπές:
- S, Jaiswal; L, Asper; J, Long; A, Lee; K, Harrison; B, Golebiowski (September 2019). “Ocular and visual discomfort associated with smartphones, tablets and computers: what we do and do not know”. 102(5): 463–477. doi:1111/cxo.12851.
- Lawrenson JG, Hull CC, Downie LE. The effect of blue-light blocking spectacle lenses on visual performance, macular health and the sleep-wake cycle: a systematic review of the literature. Ophthalmic Physiol Opt. 2017 Nov;37(6):644-654. doi: 10.1111/opo.12406. PMID: 29044670.
- Singh S, Downie LE, Anderson AJ. Do blue-blocking lenses reduce eye strain from extended screen time? A double-masked, randomized controlled trial. Am J Ophthalmol. 2021 Feb 12:S0002-9394(21)00072-6. doi: 10.1016/j.ajo.2021.02.010. Epub ahead of print. PMID: 33587901.
Σχόλια για αυτό το άρθρο