Μαζική συμμετοχή στο 2ο Συνέδριο “Γίνε άνθρωπος” του CSI Institute για την εξάλειψη της βίας.
Στο ξενοδοχείο Alkyon Resort Hotel & Spa στο Βραχάτι Κορινθίας, τον τόπο καταγωγής της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου πραγματοποιήθηκε υπό τη συνδιοργάνωση του Δήμου Βέλου-Βόχας και του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» το 2ο συνέδριο της εκστρατείας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) με θέμα την έμφυλη βία και την κακοποίηση ενάντια στις γυναίκες.
Παρουσία του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, του βουλευτή Κορινθίας, κ. Κώστα Κόλλια, της Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Κόρκα Αθηνάς, της Αντιδημάρχου Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, κ. Ροκοφύλλου Άννας καθώς και εκπροσώπων των αρχών και φορέων της Κορινθίας και του δήμου Βέλου-Βόχας, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 30.04.2022 οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου “Γίνε Άνθρωπος” για τις γυναικοκτονίες και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν με μηνύματά τους οι:
Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μακρή, η οποία τονίζει την έντονη παρουσία του φαινομένου της βίας στα σχολεία, η οποία δεν έχει αρχικά καμία θέση, καθώς απειλεί τη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.
Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Μαρία Συρεγγέλα τονίζοντας ότι «θύματα της βίας, ενός ορατού και αόρατου φαινομένου, μπορεί να είναι κάθε άτομο ανεξαρτήτως πλαισίου και δημογραφικών χαρακτηριστικών και προσβάλλει την αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα, την τιμή και υπόληψη των πολιτών και καταπατά πλήθος ατομικών ελευθεριών».
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας ο οποίος επισήμανε πως «την Γαρυφαλλιά δεν την ξεχνάμε και οφείλουμε όλοι μαζί να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία».
Και δια της παρουσίας η Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, κ. Ροκοφύλλου Άννα η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «χαιρετίζουμε τη σπουδαία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου και δηλώνουμε πως είμαστε δίπλα σας και δίπλα σε κάθε μια και σε κάθε έναν που έχει ανάγκη τη στήριξη μας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια σε κάθε μορφή βίας».
Ο δήμαρχος του Δήμου Βέλου-Βόχας, κ. Παπακυριάκος Αννίβας, είπε χαρακτηριστικά, ότι για να γίνει μία κοινωνία όμορφη, χρειάζεται ανθρώπους όμορφους στην ψυχή, ενώ ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, τόνισε πως είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε το τι σημαίνει κοινωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέσα από την τραγικότητα, γεννιέται σαν τον φοίνικα η αλλαγή».
Ο Ιδρυτής του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας κ. Μανώλης Σφακιανάκης, τίμησε τους γονείς των παιδιών που βρέθηκαν θύματα, επαινώντας τους για τη δύναμη που δείχνουν. Εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα παιδιά που έχουν καθηλωθεί στα βιντεοπαιχνίδια και «σκοτώνουν μέσω διαδικτύου, που αποτελεί έναν λόγο επιθετικότητας της κοινωνίας. Εκδήλωσε επίσης την ηχηρή επιθυμία του να βάλουμε ένα τέλος στη βία, τις δολοφονίες, σε αυτό που λέγεται κακό. «Η κοινωνία μας είναι η ελπίδα μας, η ανθρωπιά και η αγάπη», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος του Ιδρύματος Σκοπός ζωής, κ. Χρύσα Σαραντοπούλου, συγκίνησε με την ομιλία της, σπάζοντας την βιτρίνα, εκφράζοντας την ελπίδα της για έναν καλύτερο κόσμο. Ένα σημαντικό μήνυμα που μετέδωσε είναι «Προστάτεψε το παιδί». «Το παιδί είναι ο αυριανός ενήλικας που θα πρέπει να έχει ψυχική και συναισθηματική υγεία για να φέρεται με σεβασμό στον συνάνθρωπο», τόνισε.
Η Ιδρύτρια της Focus Bari, κ. Ξένια Κούρτογλου παρουσίασε την δουλειά της πάνω στην βία και κακοποίηση, με τίτλο «Όσα δεν θέλαμε να ξέρουμε», μιλά για την πανελλαδική έρευνα που υλοποίησε, μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων και συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, καλύπτοντας ηλικίες 18-74 χρονών, με ένα δείγμα 1000 ατόμων, με θεματική τη σοβαρότητα των φαινομένων. Τα συμπεράσματα ήταν ότι η κοινή γνώμη θεωρεί πως το φαινόμενο της βίας πάντα υπήρχε, απλά σήμερα έρχεται πολύ περισσότερο στο φως.
Η ψυχοπαιδαγωγός, κ. Κατερίνα Μπεχράκη, τόνισε την τραγική ειρωνεία που ζούμε σήμερα, καθώς προσπαθώντας να σώσουμε τον εαυτό μας από τον ιό, συγκλονιζόμαστε με έναν πόλεμο και ταυτόχρονα την βία και εγκληματικότητα. Τα παιδιά σήμερα δεν έχουν όρεξη για ζωή, δεν πιστεύουν στο νόημα της ζωής. Οι σχέσεις είναι εντελώς επιφανειακές, διεκπεραιωτικές, δεν υπάρχουν συναισθηματικές επενδύσεις.
Άλλο ένα θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν η Ανισοτική διαπαιδαγώγηση και έμφυλη βία, από την κοινωνιολόγο κ. Τσιγαρά Αικατερίνη. Επεσήμανε ότι οι άντρες και οι γυναίκες, γίνονται, δεν γεννιούνται απλά.
Τέλος, η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Διευθύντρια του CSI Institute, κ. Κέλλυ Ιωάννου, μίλησε για το πώς εμπνεύστηκε την εκστρατεία “Γίνε άνθρωπος”. Στα πλαίσια του λόγου της, τόνισε πως πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε από τα λόγια στις πράξεις και να σταθούμε δίπλα σε αυτές τις οικογένειες ουσιαστικά, καθώς είναι χρέος όλων μας να παραδώσουμε μία ασφαλέστερη κοινωνία για τα παιδιά μας.
Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, κ. Αλεξάνδρα Μάκου, μίλησε για την αγάπη, που αντλεί μέσα από τους εθελοντές του “Γίνε Άνθρωπος” η οποία θα συμβάλλει στην εξάλειψη της βίας. «Παρατηρήστε πώς κάνουμε τον πόνο πράξη και έργο για την κοινωνία. Εύχομαι να μην βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση. Στο σπίτι μεγαλώνουμε το μέλλον, τους αυριανούς πολίτες, όχι απλά παιδιά!», τόνισε.
Η κ. Κατερίνα Κόττη, η μητέρα της Ντόρας Ζαχαριάς που δολοφονήθηκε στη Ρόδο ενθάρρυνε τον κόσμο που βιώνει την απώλεια κλείνοντας με ένα αισιόδοξο μήνυμα «Θα ενώσω την φωνή μου, για να δοθεί ένα τέλος σε αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα».
«Δεν διαφημίζουμε τα πρόσωπά μας, δεν ζητιανεύουμε από κανέναν πολιτικό, το μόνο που ζητάμε είναι να σταθούν δίπλα μας», επισήμανε η κ. Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς Μανωλακέλλη ενώ η κ. Ρόζα Φωτιάδου, μητέρα της Σοφίας Σαββίδου επανέλαβε ότι θα ευχαριστήσει την πολιτεία, όταν δείξει με πράξεις και εκείνη τον πόνο που νιώθουν τώρα όλες αυτές οι οικογένειες.
«Θέλει υπομονή, ενσυναίσθηση, να είμαστε εκεί για τις γυναίκες που αναγνωρίζουν σημάδια βίας. Θα πρέπει να αναγνωρίζουν την αξία τους. Λίγη ανθρωπιά αρκεί!» επισήμανε η Κλινική Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Traumahelp.gr, κ. Πόλυ Κεφάλα.
Στο συνέδριο αυτό φιλοξενήθηκε η έκθεση “I am not a doll”, project της καλλιτέχνιδος κ. Ιωάννας Παρασκευά, έγινε προβολή της έκθεσης του κ. Δημήτρη Αστερίου «Ματωμένα Πορτρέτα», ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να διδαχθούν βασικές τεχνικές αυτοάμυνας από τον κ. Ιωάννη Καλλούδη.
«Είναι χρέος των ανθρώπων της τέχνης να δημιουργήσουμε μία καλύτερη κοινωνία», υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός bystander του “Γίνε άνθρωπος” και μουσικοσυνθέτης κ. Αντώνης Αγγελίδης που μετά το τραγούδι «Γαρύφαλλο στην άμμο» που συνέθεσε στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς, προχώρησε στη σύνθεση του «Πιο Δυνατός» ένα τραγούδι που τονίζει πως μέσα από κάθε δυσκολία καλούμαστε να ενωθούμε όλοι και να βγούμε πιο δυνατοί! Στα γυρίσματα του video clip συμμετείχαν οι ηθοποιοί Λουκία Πιστιόλα, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Ζέτα Δούκα, Μπέττυ Λιβανού, Υβόννη Μαλτέζου, Λεωνίδας Κακούρης, Γιώργος Χρανιώτης, Σάρα Εσκενάζυ, Νίκη Σερέτη και ο τραγουδιστής Κωνσταντίνος Τσιμούρης.
Το συνέδριο συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Κατερίνα Νώντα.
Δείτε τα σχετικά βίντεο στο κανάλι του CSI Institute στο Youtube:
Στο ξενοδοχείο Alkyon Resort Hotel & Spa στο Βραχάτι Κορινθίας, τον τόπο καταγωγής της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου πραγματοποιήθηκε υπό τη συνδιοργάνωση του Δήμου Βέλου-Βόχας και του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» το 2ο συνέδριο της εκστρατείας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) με θέμα την έμφυλη βία και την κακοποίηση ενάντια στις γυναίκες.
Οι κεντρικοί εισηγητές του 2ου Συνεδρίου, “Γίνε άνθρωπος” του CSI Institute για την εξάλειψη της βίας, η κα Αλεξάνδρα Ψαράκου, η κα Κέλλυ Ιωάννου, ο κος Μανώλης Σφακιανάκης, η κα Ελένη Κρεμαστιώτη και η κα Ρόζα Φωτιάδου.
α Goodie bags που διαμοιράστηκαν σε καλεσμένους και παρευρισκομένους στο 2ο Συνέδριο “Γίνε άνθρωπος” του CSI Institute για την εξάλειψη της βίας.
Τα ενημερωτικά φυλλάδια, το πρόγραμμα και οι στίχοι του τραγουδιού που πλαισίωσαν το 2ο Συνέδριο “Γίνε άνθρωπος” του CSI Institute για την εξάλειψη της βίας.
Ο καλλιτεχνικός bystander του “Γίνε άνθρωπος” και μουσικοσυνθέτης κ. Αντώνης Αγγελίδης προχώρησε στη σύνθεση του «Πιο Δυνατός» ένα τραγούδι που τονίζει πως μέσα από κάθε δυσκολία καλούμαστε να ενωθούμε όλοι και να βγούμε πιο δυνατοί!
Σχόλια για αυτό το άρθρο