Τα πέντε στάδια εξέλιξης του ζευγαριού. Άρθρο από την Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, Ήρα Σαρακηνού.
1ο στάδιο: Ειδύλλιο.
«H υπόθεση χωρίς στερεά θεμέλια». Αίσθηση ενότητας, εξιδανίκευση, φαντασιώσεις για ένα αρμονικό μέλλον, διάχυτη και αδιαφοροποίητη αίσθηση του «εμείς». Στο συγκεκριμένο στάδιο υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι «αν το θέλεις πολύ θα γίνει», καθώς επίσης και ο φόβος ότι η σύγκρουση θα καταστρέψει το όραμα μας. Αγώνας για επικράτηση. Πηγάζει από την απογοήτευση. «Δεν είσαι αυτός/η που νόμιζα ότι είσαι». Η ψευδαίσθηση της ενότητας αντικαθίσταται από την απογοήτευση της έλλειψης ενότητας, βιώνοντας τη διαφορετικότητα, τη δυσκολία και τη διάλυση. Στο στάδιο αυτό υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον άλλο σύμφωνα με τις προσδοκίες μας και η ανάγκη να εκδικούμαστε όταν δε παίρνουμε αυτό που θέλουμε.
2ο στάδιο: Σταθερότητα.
Συγχώρεση. Αποδοχή των αδυναμιών και αποτυχιών τόσο του εαυτού μας όσο και του άλλου. Αποδοχή της «μη τέλειας σχέσης». Αποσαφηνίζουμε και διευρύνουμε την αίσθηση της ταυτότητας μας μέσα από διάλογο με τον άλλο. Εδώ παρατηρούμε τα φαινόμενα της προβολής και του κακοήθους καθρεφτίσματος, καθώς επίσης συνειδητοποιούμε και τις «ταυτότητες» μας. Σ’ αυτό το στάδιο υπάρχει η «ψευδαίσθηση της ειρήνης».
3ο στάδιο: Δέσμευση.
Απελευθέρωση από τη προσκόλληση στο πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Απελευθέρωση από την ανάγκη να έχουμε το πάνω χέρι.
4ο στάδιο: Εμπιστοσύνη.
Αλληλεξάρτηση και συνεργασία. Μαθαίνουμε να ζούμε με τα άλυτα διλήμματα και παράδοξα της ζωής. Σ ‘αυτό το στάδιο υπάρχει η τάση απομόνωσης του ζευγαριού.
5ο στάδιο: Συν-δημιουργία.
Συναισθανόμαστε ότι μας συνδέει μια σχέση αλληλεξάρτησης με όλες τις μορφές ζωής, και υπάρχει η τάση να ασχολούμαστε με όλο τον υπόλοιπο κόσμο και να μη φροντίζουμε όσο θα’πρεπε τη σχέση μας. Σ’ αυτό το στάδιο το ζήτημα της σεξουαλικής μονογαμίας, οι ρόλοι των δύο φύλλων, το σεξ και ο έρωτας συνεχίζουν να απασχολούν.
Η Ήρα Σαρακηνού είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν τη Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία και έλαβαν χώρα στα Manchester Metropolitan University και University of Manchester, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και στο Universita di Napoli στη Νάπολη της Ιταλίας. Έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση της στην Ομαδική Ανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6232636 ή επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της Ψυχολόγου www.talk2therapist.gr.
Ακολουθεί η βιβλιογραφία του άρθρου.
- Campbell, M. S. (1997) To Μυθικό ταξίδι του ζευγαριού. Αθήνα: Δίοδος.
- Corneau, G. (2004) Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας. Αθήνα: Κέδρος.
- Κohut, H. Restoration of the self.
- Kritikou, M. & Menoutis, V. (1992) ‘Love and Hate in a couple therapy parallel to group-analytic group therapy’. Παρουσίαση στο11ο Διεθνές Συνέδριο της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, Μόντρεαλ.
- Minuchin, S. (2000) Oικογενειακές Υποθέσεις. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
- Skinner, R. (1998) Οικογενειακές Υποθέσεις. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
- Φαλάρας, Β. (1999) Η ψυχαναλυτική διαδικασία Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Σχόλια για αυτό το άρθρο