Τι σημαίνει ψυχαναγκασμός ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και πως επηρεάζει την ζωή του ατόμου;
Είναι πολλοί οι άνθρωποι που τους αρέσει ο έλεγχος, η σχολαστικότητα και τους γοητεύει η απόλυτη συμμετρία και η ομοιομορφία. Είναι πολλές, καθημερινές και επαναλαμβανόμενες οι κινήσεις/δραστηριότητες που κάνουμε στη καθημερινότητα μας προκειμένου να νιώθουμε ότι η ζωή μας είναι σε τάξη και να μην ανησυχούμε.
Ο ψυχαναγκασμός όμως δεν είναι μία απλή οργάνωση, τακτοποίηση ή ιδιοτροπία. Είναι μία αγχώδης διαταραχή που δημιουργεί αφόρητο άγχος, αγωνία και δυσφορία στο άτομο, σε σημείο να του ορίζει τη διάθεση, τη καθημερινότητα και τη ζωή. Το άτομο παγιδεύεται από μια σειρά επαναληπτικών σκέψεων και συμπεριφορών. Ανακουφίζεται μόνο με τη πραγματοποίηση της ψυχαναγκαστικής πράξης, όταν δηλαδή ικανοποιήσει την ανάγκη του να υποκύψει στο καταναγκασμό ώστε να μην είναι ταραγμένη η ψυχή του. Γράφει η Ήρα Σαρακηνού.
Η Ήρα Σαρακηνού είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια στο γραφείο που διατηρεί στη Κηφισιά (Παπαδιαμάντη 1, 14561) από το 2002. Έχει εκπαιδευτεί στη διεξαγωγή και διάγνωση ψυχομετρικών test MMPI (test αξιολόγησης ψυχοπαθολογίας) και WISC (test κλίμακας μέτρησης νοημοσύνης ανηλίκων) ενώ έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση της στην Ομαδική Ανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν τη Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία.
Άρθρο από την Ήρα Σαρακηνού, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6232636 ή επικοινωνήστε μέσω e-mail στο irasarak@yahoo.com.
Σχόλια για αυτό το άρθρο