Περιφέρεια Αττικής και Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία παιδιών και εφήβων από τον διαδικτυακό εκφοβισμό.
Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη ξεκίνησε η Δράση ενημέρωσης των νέων σχετικά με τον κίνδυνο εκφοβισμού μέσω του Διαδικτύου αλλά και την καινοτόμα εφαρμογή ABC (Anti Bullying Center) που δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το CSI Ιnstitute.
Γ. Πατούλης: «Όλοι οι αρμόδιοι φορείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας μέχρι η διαδικτυακή παρενόχληση να αποτελέσει παρελθόν, για τα παιδιά μας».
Ειδικότερα στο πλαίσιο της σχετικής Δράσης πρόκειται να διανεμηθούν 40.000 φυλλάδια σε 35 πολυσύχναστα σημεία συνάθροισης 18 Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.
Η έναρξη έγινε το Σάββατο 14 Μαίου, στον Πεζόδρομο της Ερμού, παρουσία του Ιδρυτή και Προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) αντιστράτηγου ε.α της ΕΛ.ΑΣ Μ. Σφακιανάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλου, της εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Π. Λεονάρδου, καθώς και της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Κ. Ιωάννου.
Τη Δράση υποστήριξε με την παρουσία του και ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης.
Η εφαρμογή αυτή (που έχει σήμα το χαρακτηριστικό πράσινο χεράκι) και θα λειτουργήσει άμεσα πιλοτικά, δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, να την κατεβάσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο κινητό του και να μιλήσει (chat/call/video) με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο ψυχικής υγείας, του κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής. Στη συνέχεια ο αρμόδιος επικεφαλής ψυχολόγος θα προβεί στις απαιτούμενες κινήσεις ανάλογα με την περίπτωση.
Με αφορμή την έναρξη της Δράσης ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε τα εξής:
«Ο νέος ψηφιακός κόσμος είναι μια πραγματικότητα, που δίνει απεριόριστες δυνατότητες, αλλά κρύβει και σημαντικούς κινδύνους. Η Περιφέρεια Αττικής, πρωτοπόρος στην ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στον ψηφιακό εγγραμματισμό και την εκπαίδευση των χρηστών στο ασφαλές διαδίκτυο – ιδίως των παιδιών, που αποτελούν και την πιο ευάλωτη ομάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργαζόμαστε στενά με το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας σε πρωτοβουλίες για την προστασία παιδιών και εφήβων από τον διαδικτυακό εκφοβισμό, αυτή τη μάστιγα του νέου ψηφιακού μας κόσμου.
Ήδη έχουμε θέσει σε υλοποίηση ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά, μέσα από μια απλή και εύχρηστη εφαρμογή, να επικοινωνούν όλο το 24ωρο με εξειδικευμένο προσωπικό και επιστήμονες, προκειμένου να λάβουν οδηγίες και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση περιστατικών εκφοβισμού ή ενδοοικογενειακής βίας.
Με αφορμή την έναρξη της Δράσης μας στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για το πώς θα προστατευθούν από τη διαδικτυακή κακοποίηση, αλλά και το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που πέσουν θύματα. Γιατί το πρώτο βήμα για να εξαλειφθεί αυτό το νοσηρό φαινόμενο, είναι η σωστή ενημέρωση των νέων χρηστών του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Είναι σταθερή βούληση όλων μας να συνεχίσουμε με νέες δράσεις και με τον ίδιο πάντοτε ενθουσιασμό, μέχρι η διαδικτυακή παρενόχληση να αποτελέσει παρελθόν».
Με τη σειρά του ο κ. Σφακιανάκης τόνισε πως «το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας τηρώντας τις υποσχέσεις του δίνει χτύπημα στο bullying και ανάσα και πνοή σε γονείς και παιδιά μέσα από τις δράσεις του», ενώ προσθέτει πως «δεν χαμογελάμε στους bullies πλην όμως δεν μπορούμε να στερήσουμε το χαμόγελο των παιδιώ μας. Ο αγώνας κατά του bullying συνεχίζεται».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εκφοβισμός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ψυχική υγεία των παιδιών με πιο αξιοσημείωτες συνέπειες να είναι το αυξημένο άγχος, η κατάθλιψη και η παρανοϊκή σκέψη. Πολλά θύματα συνεχίζουν να υποφέρουν από υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικής ασθένειας ακόμη κι αν ο εκφοβισμός έχει λάβει τέλος», επισημαίνει η κ. Ιωάννου, Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας και Διευθύντρια του CSI Institute, καθιστώντας σαφές ότι είναι πλέον καιρός να συνεργαστούμε έμπρακτα για την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου.
Σχόλια για αυτό το άρθρο