Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στη σκηνή της Φρυνίχου, η πρώτη εκδήλωση της «Ανοιχτής Σκηνής», ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γνώσης, διαλόγου και δημιουργίας του Θεάτρου Τέχνης, όπου επιστήμη και τέχνη καλούνται να συναντηθούν πάνω στη σκηνή αλλά και με το κοινό, με αφορμή ζητήματα που απασχολούν έντονα την εποχή μας.
Στην πρώτη θεματική με τίτλο: «Κλιματική κρίση: η ζωή μας αλλάζει», την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων, Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Χάρης Δούκας, ο οποίος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, τόνισε τη σημασία της τέχνης ως μέσου επικοινωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης που πλήττει ακόμη περισσότερο πόλεις πνιγμένες στο τσιμέντο, όπως η Αθήνα.
Στη συνέχεια, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Γενικός Γραμματέας και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης για τη Φυσική της Ατμοσφαίρας και της Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, πραγματοποίησε μια συναρπαστική ομιλία με τίτλο: «Η επιστήμη και η τέχνη στις κλιματικές κρίσεις». Και αφού μίλησε για όλα τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία για την κλιματική κρίση αλλά και για τα μεγάλα έργα τέχνης που αποτύπωσαν στο παρελθόν τις κλιματικές αλλαγές και κρίσεις, έθεσε το μεγάλο ερώτημα του για το πώς η τέχνη καλείται να αφυπνίσει σήμερα το κοινό σε σχέση με την δραματική μεταβολή του κλίματος και συνακόλουθα της ζωής μας στον πλανήτη.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση μιας σύνθεσης μουσικής και κειμένων με έμπνευση τη θεματική. Στο μουσικό μέρος, την ενορχήστρωση-μουσική διδασκαλία-διεύθυνση της νεοσύστατης χορωδίας της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, έκανε ο Κωνσταντίνος Ευστρατίου.
Αποσπάσματα από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου, διάβασαν οι νέοι ηθοποιοί, απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής Ελένη Νιωτάκη ( «Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα») και Μενέλαος Κυπαρίσσης («Φαέθων: ο μύθος»).
Την επιμέλεια του επιστημονικού προγράμματος «Ανοιχτής Σκηνής» έχει η Καλή Κυπαρίσση- Παγουλάτου. Υπεύθυνη του σχεδιασμός του προγράμματος είναι η Μαριάννα Κάλμπαρη ενώ την οργάνωση- διεύθυνση παραγωγής εκδηλώσεων «Ανοιχτής Σκηνής» έχει ο Δημήτρης Μαγγίνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ανοιχτή Σκηνή» είναι το δεύτερο κατά σειρά πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης που προσκαλεί στη σκηνή επιστήμονες και καλλιτέχνες να ανοίξουν ζωντανό διάλογο με το κοινό πάνω σε ένα σημαντικό κοινωνικό-πολιτικό ζήτημα.
Η αρχή είχε γίνει τον Μάρτιο του 2018 με το τριετές πρόγραμμα: «200 χρόνια από την Επανάσταση. Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα;». Το 2018-19 παρουσιάστηκαν και στις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης μια σειρά από πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις γύρω από το θέμα, με προσκλήσεις σημαντικών επιστημόνων και καλλιτεχνών. Δυστυχώς το πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε λόγω πανδημίας.
Η πρώτη θεαματική της «Ανοιχτής Σκηνής» με τον τίτλο: «Κλιματική κρίση: η ζωή μας αλλάζει», θα μας απασχολήσει σε δύο ακόμα εκδηλώσεις (13 και 20 Δεκεμβρίου).
Σχόλια για αυτό το άρθρο