Το 534 π. Χ. ο Θέσπις καταγράφεται ως ο πρώτος ηθοποιός που υποδύθηκε ένα χαρακτήρα πάνω στη σκηνή. Ο Θέσπις γνωστός ποιητής της εποχής του λέγεται πως γεννήθηκε στο δήμο της Αττικής που λέγονταν Ικαρία (σημερινός Διόνυσος). Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι μέχρι τον Θέσπι η τραγωδία ερμηνεύονταν εξ ολοκλήρου από τον Χορό. Αυτός εισήγαγε τον πρόλογο και τους εσωτερικούς διαλόγους του ηθοποιού με τον Εξάρχοντα. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές μάσκες υποδυόταν διαφορετικούς χαρακτήρες κι έτσι θεωρείται ο “πατέρας της τραγωδίας”. Σίγουρα ήταν ο πιο επιφανής εκπρόσωπος του νέου αυτού είδους στην εποχή του.
Στα πρώτα μεγάλα Διονύσια που γιορτάστηκαν στην Αθήνα το 534 π.Χ., ο Θέσπις ήταν αυτός που βραβεύτηκε. Για να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη του επιτυχία λέγεται ότι ήταν και ο πρώτος που έκανε θεατρικές περιοδείες, φορτώνοντας τα κοστούμια, τις μάσκες και τα υπόλοιπα σκηνικά του βοηθήματα σε μία άμαξα (το επονομαζόμενο και Άρμα του Θέσπιδος) και “γύριζε τις πιάτσες”! Καταγράφεται λοιπόν ότι ο Θέσπις ήταν ο πρώτος που υποδύθηκε έναν έτερο άνθρωπο για τις ανάγκες της αφήγησης μιας ιστορίας.
Για να τον τιμήσουν οι ηθοποιοί στον αγγλόφωνο κόσμο αναφέρονται και ως Thespians. Το 1939 το Εθνικό Θέατρο θέσπισε το Άρμα του Θέσπιδος που έβγαζε τα έργα που παίζονταν σε περιοδεία
Σχόλια για αυτό το άρθρο