Πρέπει να κάνεις, για να ζήσεις. Θέλω να ζήσω. Έχω πολλά να κάνω.
Μανώλης Μπαμπούσης
Η έκθεση «ο κήπος» στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ, «Νίκος Κεσσανλής», ξετυλίγει ένα πολυμεσικό πορτραίτο του Μανώλη Μπαμπούση. Το συνθέτουν παλαιά και νέα έργα της μακριάς διαδρομής του, τυπωμένες φωτογραφίες, βιντεοπροβολές εικόνων, σχέδια, εγκαταστάσεις και ηχητικά έργα. Η ποίησή του κατ’ εξοχήν ‘’poélitique’’ διατρέχει όλη την έκθεση.
Ο Μανώλης Μπαμπούσης, φωτογράφος, εικαστικός και αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, είναι ένας αιχμηρός κριτικός της καταναλωτικής κοινωνίας, των θεσμών, ακόμη και της τέχνης, είναι ένας «παραγωγός ουτοπίας».
Το 2011, με τη μελέτη, σχέδιασμό, οργάνωση και επίβλεψή του Μανώλη Μπαμπούση επί της πρυτανείας του Γιώργου Χαρβαλιά, το πάρκινγκ της Σχολής, μετατράπηκε σε κήπο. Ο Μπαμπούσης, τώρα με μια εγκατάσταση μεταφέρει το «πάρκινγκ» στον εκθεσιακό χώρο της σχολής, ενώ σε μια αίθουσα προβάλλεται ένα ηχητικό βίντεο με τη φωνή του καλλιτέχνη και τις εικόνες του κήπου. Παράλληλα, η πρόσφατη φωτογραφική σειρά «θέα» (2022), παρουσιάζει δέντρα που μεγαλώνουν αντικρίζοντας τη θάλασσα, φυτεμένα στο νησί Κέα, το διάστημα 2000-2022, τα περισσότερα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες αυτές αντιπροσωπεύουν το πράσινο ρεύμα της ζωής και της τέχνης του Μπαμπούση.
Για πρώτη φορά εκθέτει τα μεγάλα «σχέδια ψηφιδωτά» (2021-2022), και μία νέα εγκατάσταση, ένα παιχνίδι συγκρούσεων μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης με νέες και παλιότερες φωτογραφίες και αρχιτεκτονικές μακέτες από κυβόλιθους, μέταλλο, ξύλο, κατα- λόγους και βιβλία (2021-2022).
Το αυτοβιογραφικό βίντεο «εκτός σχεδίου» (2022), μας ξεναγεί με χιούμορ στις εμμονές του, με όλα τα πιθανά και φανταστικά μουσεία και μνημεία από το «νεκροταφείο των ανωνύμων καλλιτεχνών», τα «Nothing shops» όπου πληρώνεις χωρίς να αγοράζεις τίποτα, μέχρι το «Forest Delivery Service», όταν με ένα τηλεφώνημα έρχεται το δάσος!
Η βίντεο προβολή και εγκατάσταση «χωρίς» (2022), με 180 ανέκδοτες φωτογραφίες και τα ηχητικά έργα της έκθεσης αφορούν τον κόσμο της τέχνης όπως και «το βραβείο του αρχιτέκτονα» (2003), έργο με το οποίο ο καλλιτέχνης αναφέρεται «σ ‘εκείνους που ανέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τον τεμαχισμό και κακοποίηση του ΦΙΞ, ενός σημαντικού έργου του Ζενέτου».
Από τα παλαιοτέρα έργα ο Μπαμπούσης εκθέτει το βίντεο και τις φωτογραφίες του 1973 όταν με μια ομάδα μουσικών, συμμετείχε σε μία δράση στο ψυχιατρείο της Volterra-Ιταλία καθώς και σχέδια του 1975 από την διπλωματική του εργασία στην Αρχιτεκτονική (Νatalini, Superstudio) με τα οποία πρότεινε αντί της ανέγερσης ενός νέου ψυχιατρείου την κατεδάφισή του, αφήνoντας ως μνημείο μόνον έναν τοίχο. Όπως ο τοίχος καθισμένος σε καρέκλες που εξέθεσε το 2014 στη Γκαλερί της Ιλεάνας Τούντα.
Οι φωτογραφίες «Αθήνα» (1985-1996), αναδεικνύουν το αδιαμόρφωτο της προ- ολυμπιακής Αθήνας, απεικονίζοντας τους κάτοικους της ως εξωγήινους επιθεωρητές ημιτελών έργων, ενώ η σειρά φωτογραφιών των ΑΤΜ με τίτλο «μπούστα» (1998-1999) και οι βίντεο προβολές εικόνων «μυστικά» (2001), «κρίση» (2003-2006), διερευνούν την παγκοσμιοποιημένη και άυλη οικονομία και τις αξιολογήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στους θεσμικούς χώρους.
Στην έκθεση «ο κήπος» παρουσιάζονται επίσης σε βίντεο προβολές, φωτογραφικά έργα των σπουδαστών των οποίων υπήρξε καθηγητής του εργαστηρίου φωτογραφίας από την ίδρυσή του το 1999 μέχρι το 2013.
Ο κατάλογος της έκθεσης με κείμενα των Barbara Polla, Γιάννη Μπόλη και Μανώλη Μπαμπούση θα είναι διαθέσιμος μετά τα εγκαίνια.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟ, του ΜΟΜus, και την αιγίδα της ΑΣΚΤ, τις ευγενικές χορηγίες του ΝΕΟΝ, της RENAULT, του κτήματος ΚΥΡ –ΓΙΑΝΝΗ, ενώ αποτελεί προμπιεναλική δράση της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το MOMus.
Οργάνωση – παραγωγή έκθεσης: ARTVIRUSFREE AMKE
Αίθουσα «Nίκος Κεσσανλής»
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256
ΜANΩΛΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΣΗΣ ο κήπος
Διάρκεια: 24.10 – 08.12.2022
Τετάρτη 12:00 – 20:00 / Πέμπτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 / Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 16:00
Συν διοργανωτής: ΜΟΜus
Επιμέλεια: Barbara Polla – MOMus / Επιμελητής: Γιάννης Μπόλης
Σχόλια για αυτό το άρθρο