Η παραδοσιακή βασιλόπιτα Αγιάσου της Λέσβου, είναι μια από τις πιο εύγευστες, μυρωδάτες βασιλόπιτες, και η πιο διαφορετική που έχετε φτιάξει. Κάντε τη διαφορά φέτος και φτιάξτε την για τους αγαπημένους σας στο Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Ο σεφ Στράτος Ιωσηφέλλης από τη Λέσβο, μοιράζεται μαζί μας την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή .
Υλικά:
Υλικά για γαρνίρισμα:
1 αβγό χτυπημένο ελαφρά
150γρ σουσάμι
Υλικά για τη γέμιση:
600γρ μυζήθρα γλυκιά, τριμμένη
220γρ κεφαλοτύρι, τριμμένο
3γρ μοσχοκάρυδο
3γρ μπαχάρι
3γρ γαρίφαλο
3γρ κανέλα
1 νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο προαιρετικά αν θέλουμε
Υλικά για το φύλλο:
40γρ μαραθόσπορους
2500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30γρ μπέικιν πάουντερ
5γρ. αλάτι
5γρ ζάχαρη
160γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
520γρ και 1400γρ νερό
300γρ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
Τρόπος εκτέλεσης:
Για να φτιάξουμε τη ζύμη:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τους σπόρους του μάραθου, ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Αφού κρυώσει τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό. Βάζουμε 1400γρ νερό και το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη μέσα στο βρασμένο νερό και χύνουμε το μείγμα στη λακκούβα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε το υγρό και το αλεύρι προσθέτοντας σιγά σιγά επιπλέον αλεύρι, αν χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακή, εύκαμπτη αλλά λεία ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για περίπου 2 ώρες .
Για τη γέμιση:
Ρίχνουμε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε ένα μέτριου μεγέθους μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Κόβουμε σε 2 κομμάτια τη ζύμη μας και τους δίνουμε το σχήμα μπάλας. Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες. Βουτυρώνουμε τη βάση και τα πλευρά από ένα βαθύ, στρογγυλό και μεγάλο ταψί και παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170° C.
Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες μας σε κύκλο μεγαλύτερο από το ταψί και τον τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι ώστε οι άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί, 5 εκ. περίπου. Αλείφουμε το φύλλο με άφθονο λιωμένο βούτυρο και σκορπάμε επάνω την γέμιση που έχουμε φτιάξει. Πρέπει να μας φτάσει για όλα τα φύλλα που θα βάλουμε. Ανοίγουμε και τις υπόλοιπες μικρότερες μπάλες ζύμης που έχουμε, τη μια μετά την άλλη σε κύκλους ίσους με το ταψί. Στρώνουμε τα φύλλα, ένα κάθε φορά, αλείφουμε με άφθονο λιωμένο βούτυρο και μοιράζουμε και τη γέμιση που αναλογεί σε κάθε φύλλο. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι πιο χοντρό το φύλλο μας.
Φέρνουμε την άκρη του φύλλου της βάσης επάνω από την τελευταία στρώση για να κλείσουμε τις πλευρές μας πολύ καλά. Αλείφουμε την περιφέρεια του ταψιού με άφθονο λιωμένο βούτυρο. Ανοίγουμε τη δεύτερη μεγάλη μπάλα που μας έμεινε σε έναν κύκλο λίγο μικρότερο, βάζουμε αυτό το φύλλο προσεκτικά επάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζουμε προς το χείλος του ταψιού, ώστε το φύλλο που προεξέχει να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού.
Αλείφουμε και το τελευταίο φύλλο μας με το αβγό και το πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα, ώσπου να ροδίσει και να ψηθεί όλη καλά, για 2 ώρες περίπου στους 180 βαθμούς. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ταψί και σερβίρετε.
Ο Στράτος Ιωσηφέλλης είναι απόφοιτος του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του Institute of hotel & tourism studies «Le Monde». Έχει διατελέσει καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε διάφορα Ι.Ι.Ε.Κ. και Δ.Ι.Ε.Κ., όπως και στην «Σιβιτανιδείο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων». Συμμετέχει στις δράσεις του «Ελληνικού Πρωινού» – υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας – ως Consultant Chef.
Μερικές από τις προηγούμενες δουλειές του: Bistro “Quartier d’Athènes” ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), Μπυραρία “Beer on us” ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), Bar-Restaurant “Διόσκουροι” στο με τον Chef Δημήτρη Πολίτη ως sous-chef, Υπεύθυνος Κουζίνας στο “Άνω Κάτω” στη Γλυφάδα, Bar-Restaurant “Baraonda”, με τον Chef Αχιλλέα Παπαχρήστο ως sous-chef, Bar-Restaurant “Ακρωτήρι” με τον Chef Αχιλλέα Παπαχρήστο ως sous-chef
Σχόλια για αυτό το άρθρο