H έμπειρη μαγείρισσα Βασιλική (Κούλα) Γεωργίου από τις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας, μοιράζεται μαζί μας μια ξεχασμένη συνταγή, με βυζαντινές καταβολές και συμβολική των κοινωνικών εξελίξεων του περασμένου αιώνα, την τσουκνιδόπιτα! Οι τσουκνίδες εκτός από τους αγρούς, φυτρώνουν και μέσα στις γλάστρες μας κι αντί να τις ξεριζώσουμε και να τις πετάξουμε, μπορούμε να τις φτιάξουμε μια νόστιμη πίτα!
Συνταγή για τσουκνιδόπιτα σε μέτριο ταψί:
Για τη ζύμη: ένα κιλό αλεύρι, 1 κουταλιά ξύδι, λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη, άνηθο, λευκό τυρί (της προτίμησής σας) και 4 κουταλιές λάδι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και φτιάχνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει μέτρια στην υφή, ούτε πολύ μαλακή, ούτε πολύ σκληρή. Την αφήνουμε 20 λεπτά σκεπασμένη -αφού την χαράξουμε- να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση θέλουμε: ένα κιλό τσουκνίδες (τις βρίσκουμε εύκολα -ειδικά σε περιοχές όπως οι Ροβιές- εκτός από την περίοδο που έχει καύσωνα, χρησιμοποιήστε γάντια για να τις πιάσετε), μισό κιλό σπανάκι, δύο πράσα, μισό κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ή ξερά (μπορείτε να βάλετε και μισά φρέσκα μισά ξερά). Πρώτα σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις τσουκνίδες και τα πράσα. Το σπανάκι αν είναι πολύ φρέσκο το βάζουμε τελευταίο. Αν είναι σκληρό, βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και το ζεματάμε ώστε να μαλακώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά, μαζί με το τυρί και τον άνηθο και τα ανακατεύουμε.
Μόλις η ζύμη “ξεκουραστεί”, ανοίγουμε 9 φύλλα. Αφού αλείψουμε με λάδι το ταψί, στρώνουμε τρία φύλλα και βάζουμε λίγη γέμιση. Από πάνω στρώνουμε άλλα τρία φύλλα και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Στο τέλος προσθέτουμε τα τρία τελευταία φύλλα και όσα περισσεύουν έξω από το ταψί, τα μαζεύουμε και τα πλέκουμε με λίγο βούτυρο σαν κοτσίδα, γύρω γύρω. Αυτός είναι ο κόθρος, που δίνει ωραία εμφάνιση στις πίτες μας.
Ψήνουμε την τσουκνιδόπιτα για 40 λεπτά και αφού την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, τη σερβίρουμε. Και καλή μας όρεξη!
Στις Ροβιές Βόρειας Εύβοιας για το «1ο Food Fest» με φόντο το ηλιοβασίλεμα
Σχόλια για αυτό το άρθρο