Στη δεκαετία του ΄70, τα είδωλα στην Ελληνική σόουμπιζ ήταν πολλά. Στην επιτυχία τους, βοηθούσαν πάρα πολύ τα περιοδικά -κυρίως τα νεανικά- τα οποία με τα εξώφυλλα, τις αφίσες και τα πρωτότυπα ρεπορτάζ, έφτιαχναν τους μύθους. Το ταλέντο και η καλλιτεχνική τους αξία ήταν φυσικά τα πρώτα στοιχεία για να δημιουργηθούν είδωλα, από την τηλεόραση, το θέατρο, το τραγούδι και τον κινηματογράφο. Ας θυμηθούμε σε ένα νοσταλγικό αφιέρωμα κάποια από εκείνα τα είδωλα –μερικά είναι διαχρονικά μέχρι και σήμερα– μέσα από τις σελίδες των περιοδικών της εποχής. Η δεκαετία του ΄70 αποτελεί ορόσημο για τα καλλιτεχνικά της είδωλα.
Ηθοποιοί Έλληνες και ξένοι -Θρυλικά σίριαλ
Η Γκέλυ Μαυροπούλου ήταν η Χριστίνα Ψάχου, η ηρωίδα της τηλεοπτικής σειράς-θρύλος Ο Άγνωστος Πόλεμος του Νίκου Φώσκολου, με πρωταγωνιστή τον Άγγελο Αντωνόπουλο στο ρόλο του συνταγματάρχη Διαγόρα Βαρτάνη. Η Χριστίνα Ψάχου ζούσε ένα διπλό δράμα: είχαν απαγάγει το παιδί της και την ανάγκαζαν να κατασκοπεύει τον αδελφό της Διαγόρα, αλλά και τον σύζυγό της, λοχαγό Έκτορα Ψάχο. Όλα αυτά με φόντο το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και την ιστορία Καταδικασμένη σε θάνατο, όπου η Χριστίνα Ψάχου θα πήγαινε στο εκτελεστικό απόσπασμα και χιλιάδες φανατικοί τηλεθεατές του σίριαλ, απειλούσαν να καταστρέψουν το κανάλι αν θα την εκτελούσαν.
Στη δεύτερη ιστορία με τον σωσία του Έκτορα -τίτλος: Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα– η Γκέλυ Μαυροπούλου είχε δίλημμα ποιος ήταν ο αληθινός σύζυγός της και ποιος ο σωσίας-προδότης. Αυτή η δεύτερη ιστορία, έκανε ρεκόρ τηλεθέασης τη σεζόν 1972-73. Το σενάριο της σειράς ήταν του Νίκου Φώσκολου που συνσκηνοθετούσε με τον Κώστα Κουτσομύτη.
Ο Κώστας Καραγιώργης ως λοχαγός Ψάχος έκαιγε καρδιές!
΄Ετσι, ο Νίκος Φώσκολος έγραψε μια ιστορία όπου ο Κώστας Καραγιώργης έπαιζε διπλό ρόλο και έδινε… διπλή χαρά στις θαυμάστριες του
Ο Άγγελος Αντωνόπουλος ως Βαρτάνης άφησε εποχή στον Άγνωστο Πόλεμο μαζί με την Γκέλυ Μαυροπούλου στο ρόλο της αδελφής του Χριστίνας. Η τεράστια δόξα της σειράς και η αγάπη που είχε το κοινό στους δύο ηθοποιούς, οδήγησαν τον δημιουργό Νίκο Φώσκολο να τους ενώσει και κινηματογραφικά στο πολεμικό δράμα της Φίνος Φιλμ, Οι γενναίοι πεθαίνουν δύο φορές, που όμως δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.
Για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ήταν αρκετή η φωτογραφία της και μόνο για να ξεπουλήσει ένα περιοδικό. Όταν στο εξώφυλλο ήταν με τον γιο της Γιαννάκη -όπως στο Αφισόραμα πάνω και στην Κατερίνα κάτω- ήταν σίγουρη η επιτυχία και το “κρέμασμα” της αφίσας στα δωμάτια των αμέτρητων θαυμαστών
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν σταρ όχι μόνο στα ΄70ς αλλά από την πρώτη της εμφάνιση και συνεχίζει να είναι, παρόλο που δεν είναι ανάμεσά μας ως φυσική παρουσία. Σχεδόν όλα τα περιοδικά την είχαν εξώφυλλο στα εορταστικά τεύχη τους, όπως την Πρωτοχρονιά. Έτσι το ποδαρικό για καλή χρονιά ήταν σίγουρο με την Αλίκη!
Πολλές φορές το εξώφυλλο δεν ήταν αρκετό για την Αλίκη, οπότε έμπαινε και οπισθόφυλλο!
Είχε δέκα χρόνια κινηματογραφικής και θεατρικής καριέρας. Το 1973 με την τηλεοπτική σειρά Βίβα Κατερίνα δίπλα στον Κώστα Ρηγόπουλο, γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Η Ελένη Ανουσάκη αντικαθιστά την αρχική Κατερίνα -Κάκια Αναλυτή- και για δύο χρόνια γίνεται τηλεοπτικό είδωλο. Αργότερα, θα ξαναγνωρίσει μεγάλες επιτυχίες στην τιβί, αλλά αυτό είναι για άλλη δεκαετία!
Η Ρένα Παγκράτη ξεκίνησε το 1964, ως παιδί-θαύμα στο σινεμά. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, το 1975 θα γίνει η Κάθριν στο θρυλικό σίριαλ Λούνα Παρκ του Γιάννη Δαλιανίδη. Μέχρι το 1981 που η σειρά τελειώνει, η Ρένα Παγκράτη θα γνωρίσει μεγάλες δόξες που όμως δεν θα της εξασφαλίσουν happy end στη ζωή της. Το Λούνα Παρκ έμεινε θρυλικό κι όλοι οι ηθοποιοί ήταν είδωλα, η αγαπημένη της νεολαίας όμως ήταν η Ρένα Παγκράτη.
Στο τέλος της δεκαετίας του ’70, η Κάτια Δανδουλάκη ήταν το απόλυτο τηλεοπτικό είδωλο ως Μάρμω Πανθέου στο θρυλικό σίριαλ Οι Πανθέοι που προβλήθηκε από την ΕΡΤ τις σεζόν 1977-1979. Η ιστορία βασίστηκε στην τριλογία του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη και το τηλεοπτικό σενάριο έγραψε ο Τάκης Χατζηαναγνώστου, ενώ τη σκηνοθεσία έκανε ο Βασίλης Γεωργιάδης. Αν και η Κάτια Δανδουλάκη έπαιζε την μοιχαλίδα σύζυγο του Άγγελου Αντωνόπουλου που τον απατά με τον ανιψιό του Κίτσο (Στέλιο Καλογερόπουλο), αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην προσωπική της επιτυχία ως Μάρμω. Έμεινε κλασικός ρόλος στην τηλεοπτική ιστορία και παραμένει μία τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της Κάτιας, η οποία έσκιζε και στο θέατρο, δίπλα στον Νίκο Κούρκουλο.
Αυτή η μεγάλη δημοτικότητα, έφερε και τη διαφήμιση του αποσμητικού Bac, και ως τηλεοπτικό spot αλλά και ως έντυπη διαφήμιση στα περιοδικά της εποχής. Η Κάτια Δανδουλάκη όχι μόνο δεν έχασε την ποιότητά της ως ηθοποιός και ως προσωπικότητα, αλλά ο κόσμος την αγάπησε ακόμα πιο πολύ και μέχρι σήμερα την έχει στις καρδιές του. Άλλωστε, τι πιο ωραίο να βλέπεις ταλαντούχους κι αγαπημένους ηθοποιούς να δίνουν το στίγμα τους στις διαφημίσεις…
Ο Βάσος Αδριανός (από λάθος εμφανίζεται ως Ανδριανός, κάτι που το είχε παράπονο, όλο μπαίνει ένα ν στο επώνυμό μου, έλεγε) ήταν ένας ηθοποιός που ταυτίστηκε τόσο πολύ με έναν από τους ρόλους που ερμήνευσε, που το κοινό τον ήξερε και τον αποκαλούσε με το όνομα του χαρακτήρα που υποδυόταν. Ήταν ο Αλέξης, ο γεωπόνος από τη σειρά «Μεθοριακός Σταθμός», που προβάλλονταν από την ΥΕΝΕΔ στα μέσα της δεκαετίας του ’70 με μεγάλη επιτυχία. Ο «Μεθοριακός Σταθμός» ήταν η σειρά που απογείωσε την καριέρα του. Από το 1974 έως το 1981 που το σίριαλ ολοκλήρωσε τον κύκλο του, ο Βάσος Αδριανός ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός των γυναικών, που θαύμαζαν την ομορφιά του. Κατά τη διάρκεια προβολής της σειράς, ο ηθοποιός έγινε ένας αληθινός σταρ για τα ελληνικά δεδομένα. Αμέτρητες φωτογραφίσεις σε περιοδικά ενώ οι αφίσες του ήταν σε πολλά κοριτσίστικα δωμάτια. Ο Βάσος Αδριανός ήταν εξίσου αγαπητός και στο αντρικό κοινό, όχι λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης, αλλά επειδή ο χαρακτήρας του στο σήριαλ, ο Αλέξης, ήταν αγνός και ντόμπρος. Ο Βάσος ήταν ένας περιζήτητος άνδρας και ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’70. Εκείνος, όμως, έδινε σε όλα αυτά την εξής απάντηση: Ένας άνδρας δεν επιβεβαιώνεται μέσα από πολλαπλές σχέσεις, αλλά από ένα σωστό γάμο. Και πραγματικά, ο γάμος του με την επίσης ηθοποιό Ρένα Βουτσινά, ήταν η απόδειξη. Παντρεμένοι από το 1969, έμειναν μαζί για τριάντα χρόνια, μέχρι το σοκαριστικό θάνατο εκείνου.
Η Νόρα Βαλσάμη – το αγαπημένο Νοράκι όπως την φωνάζουν όλοι- ήταν η ιδανική ερμηνεύτρια σε σειρές από τα βιβλία του Ξενόπουλου που θα μεταφερθούν με τεράστια επιτυχία στην τηλεόραση από τον Ερρίκο Ανδρέου. Η Αφροδίτη, η Αναδυομένη, οι Μυστικοί Αρραβώνες θα κάνουν την Νόρα Βαλσάμη αγαπημένη ηθοποιό και της μικρής οθόνης.
Ο Νίκος Δαδινόπουλος εμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1966 αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός όταν μπήκε στη ζωή μας και στη μικρή οθόνη το Λούνα Παρκ του Γιάννη Δαλιανίδη, που έκανε αστέρια όλους τους πρωταγωνιστές του. Ο Νίκος Δαδινόπουλος στα επτά χρόνια που κράτησε η σειρά, έζησε μεγάλες δόξες, ο κόσμος τον αγάπησε πολύ, εκείνος αγάπησε πολύ την συμπρωταγωνίστριά του Μαίρη Ευαγγέλου και την παντρεύτηκε το 1979, έβγαλε και δίσκο με τραγούδια διότι είχε και καλή φωνή κι όταν τέλειωσε το Λούνα Παρκ, παρουσίασε ένα τηλεπαιχνίδι για μία σεζόν και μετά εξαφανίστηκε τηλεοπτικά για δέκα χρόνια σχεδόν. Έκανε δυναμικό comeback στην ιδιωτική τηλεόραση και μετά από προβλήματα υγείας που είχε, πέθανε το 2012. Ο ρόλος του Νίκου στο Λούνα Παρκ δεν ξεχάστηκε ποτέ…
Το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα της σεζόν 1975 -76, ήταν η σειρά “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται“. Ένα αξεπέραστο αριστούργημα, βασισμένο στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, με σκηνοθέτη τον Βασίλη Γεωργιάδη. Στο ρόλο του Μανωλιού, που θα έκανε τον Χριστό στην αναπαράσταση, ο Αλέξης Γκόλφης. Η επιτυχία ανεπανάληπτη, το κοινό ταύτισε τους ηθοποιούς με τους ρόλους τόσο πολύ, που όταν σε κάποια παραλία της Αττικής, είδαν τον Αλέξη Γκόλφη, φώναζαν “Ο Χριστός με μαγιό!”. Για τον Έλληνα Χριστό της τηλεόρασης, τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά, η κατάρα που ακολουθεί τους περισσότερους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τον Ιησού, τον συνέτριψε κι εκείνον. Μετά τον Χριστό, έπαιξε στον Συνταγματάρχη Λιάπκιν το 1979 και οι επόμενες εμφανίσεις του γίνονται στη δεκαετία του ΄90. Αξιοσημείωτες είναι στο Ξενοδοχείο Αμόρε, στο Λόγω Τιμής και στη Συκοφαντία του αίματος. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα και ο ηθοποιός έπαιρνε για χρόνια ουσίες. Είχε παραδεχθεί ότι ο κόσμος τον αναγνώριζε συχνά στο δρόμο τον σταματούσε, βλέποντας στο πρόσωπό του εκείνο του Χριστού. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν σε μεσημεριανή εκπομπή όπου μιλούσε, με αξιοπρέπεια, για το δράμα που ζούσε. Πέθανε το 2007 σε ηλικία 59 ετών, μόνος και αβοήθητος. Ο θάνατός του αποκαλύφθηκε έπειτα από δύο μήνες, στις 9 Οκτωβρίου 2007. Από τον Αύγουστο του 2007 ο Γκόλφης βρισκόταν στο νεκροτομείο και κανείς δεν τον είχε αναζητήσει. Μόλις το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου αποκαλύφθηκε ότι ο άτυχος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στα μέσα Αυγούστου. Ζούσε, άστεγος και ρακοσυλλέκτης, στην πλατεία Κολιάτσου
Από το πρώτο σίριαλ που πρωταγωνίστησε έκανε αίσθηση, έγινε είδωλο της εποχής και κατάφερε να μείνει ως τηλεοπτική φιγούρα στο πέρασμα των χρόνων. Η Κατερίνα Αποστόλου ξεκίνησε ως Αυγούστα στην πρώτη μεταφορά λογοτεχνικού έργου στην ελληνική τηλεόραση –Οι έμποροι των Εθνών– στη συνέχεια έγινε Γυφτοπούλα -το παλαιότερο σίριαλ που σώζεται στο αρχείο της Ερτ- και μέσα σε δέκα χρόνια, παίζει σε 11 (συν μία που δεν προβλήθηκε) σειρές, όλες σε παραγωγή -οι περισσότερες και σκηνοθεσία- του συζύγου της Δημήτρη Ποντίκα. Η Κατερίνα Αποστόλου είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που αγαπήθηκε μόνο μέσα από την τηλεόραση, χωρίς να ανέβει ποτέ στο θεατρικό σανίδι ή να παίξει στο σινεμά. Κι αν σκεφτείς ότι το πρώτο σίριαλ, Οι έμποροι των Εθνών (1973) δεν παίχτηκε ποτέ σε επανάληψη, δεν σώζεται ούτε πλάνο, μόνο φωτογραφίες, ενώ το τελευταίο της, οι Αμαρτίαι Γονέων προβλήθηκε πριν 29 χρόνια, καταλαβαίνεις τον απόηχο που άφησε στην τηλεόραση
Τηλεοπτικός παρτενέρ της Κατερίνας Αποστόλου στην Γυφτοπούλα, ήταν ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, που ως Μάχτος, κέρδισε την αγάπη και τη συμπάθεια του κοινού και ξεχώρισε στον πρώτο του τηλεοπτικό ρόλο. Ο “Μάχτος” ήταν ένας ιδιαίτερος ρόλος, όπως και η σειρά, μεταφορά του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Όταν η Γυφτοπούλα θα τελειώσει, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος θα συνεργαστεί ξανά με την Κατερίνα Αποστόλου στο επόμενο σίριαλ –Περίπλους– στη συνέχεια θα κάνει σποραδικές εμφανίσεις και μετά θα αφοσιωθεί στο θέατρο.
Η δεκαετία του ΄70 ήταν για την Βέρα Κρούσκα πολύ γεμάτη, προσωπικά και επαγγελματικά. Μεγάλοι έρωτες, γάμος, ταινίες, τηλεόραση και πολύ θέατρο. Με αφετηρία τα Σύνορα της προδοσίας -δεύτερη εμπορικότερη ταινία του 1968 με 710.994 εισιτήρια- και το Όχι (1969, 554.428 εισιτήρια) – και οι δύο με συμπρωταγωνιστή της τον Κώστα Πρέκα- ξεκίνησε μια σειρά από πολεμικές περιπέτειες που την έκαναν μία από τις τελευταίες σταρ του ελληνικού σινεμά: Ο τελευταίος των κομιτατζήδων (1970), 28 Οκτωβρίου ώρα 5.30 (1971), Δώστε τα χέρια (1971), Οι τελευταίοι του Ρούπελ (1971). Προσθέστε σ΄αυτές και τις ταινίες Ο βάλτος (1973), Χρυσομαλλούσα (1978) και την ιταλική Passi di morte perduti nel buio (1977) η Βέρα Κρούσκα είχε φουλ ενεργή κινηματογραφική συμμετοχή. Αλλά και η μικρή οθόνη, συνέβαλλε ώστε να καθιερωθεί ως ένα από τα είδωλα της δεκαετίας. Με το ρόλο της Ρένας Γεραλή στο σίριαλ Το κορίτσι της Κυριακής, μπαίνει στα σπίτια των τηλεθεατών και γίνεται το αγαπημένο τους κορίτσι. Η σειρά είναι από τα δημοφιλέστερα προγράμματα της σεζόν 1972-1973, και εκτός από την Βέρα, έπαιζαν οι: Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Δαδινόπουλος, Νόρα Κατσέλη, Καίτη Πάνου, Λαυρέντης Διανέλλος, Ανδρέας Φιλιππίδης, Ντίνος Καρύδης, Κάκια Παναγιώτου κ.α.
Το 1976 συμβαίνει ο γάμος της εν Αθήναις που συμπίπτει με το σίριαλ Εν Αθήναις του Κώστα Κουτσομύτη, που γίνεται μεγάλη επιτυχία και δίνει την ευκαιρία στην Βέρα να ερμηνεύσει ένα σύγχρονο ρόλο που άφησε εποχή. Αργότερα, θα έρθει και η Μεθυσμένη Πολιτεία, αλλά εκεί πάμε στην επόμενη δεκαετία…
Πάμε στη Χαβάη, στο όμορφο νησί, με τις Χαβανέζες και τη μουσική, έγινε ένας φόνος, φόνος τρομερός
ήρθε κι ο Μαγκάρετ ο αστυνομικός… Παιδικό τραγουδάκι πάνω στη μουσική των τίτλων που έγινε μεγάλο σουξέ και έκανε καριέρα και εκτός σίριαλ, το Χαβάη 5-0 ξεκίνησε το 1968 και τέλειωσε το 1980. Ο Τζακ Λορντ με το ρόλο του επιθεωρητή Στιβ Μαγκάρετ έγινε μεγάλο είδωλο, όπως και ο Τζέιμς Μακάρθουρ στο ρόλο του νετέκτιβ Ντάνο
Οι Άγγελοι του Τσάρλι (Charlie’s Angels) τηλεοπτική παραγωγή του μετρ Aaron Spelling, ξεκίνησε να προβάλλεται το Σεπτέμβριο του 1976 στην Αμερική, ενώ στη χώρα μας ήρθε λίγα χρόνια μετά και έγινε αμέσως πανζουρλισμός! Εξώφυλλα, συνεντεύξεις, αφίσες, οι Άγγελοι του Τσάρλι ήταν από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα και οι πρωταγωνίστριές του έγιναν σταρ πρώτου μεγέθους και παγκόσμια είδωλα. Η καλλονή Jaclyn Smith έπαιξε σε όλα τα επεισόδια, η καριέρα της Farrah Fawcett απογειώθηκε, αν και έπαιξε μόνο στον πρώτο κύκλο, και η Cheryl Ladd ξεχώρισε στο ρόλο της Κρις. Όπως και στο Χαβάη 5-0, κι εδώ είχε βγει παιδικό τραγουδάκι: Οι άγγελοι του Τσάρλι, είναι τρεις. Η Κέλι, η Σαμπρίνα και η Κρις.
To 1970 η πιο εμπορική ταινία ήταν το Love Story, ένα δακρύβρεχτο μελό που βρήκε άπειρες αντιγραφές παγκοσμίως (ανάμεσά τους και το δικό μας Εκείνο το καλοκαίρι του Βασίλη Γεωργιάδη). Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1970, πήρε καλές και κακές κριτικές, οι πωλήσεις του βιβλίου ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα, έσπασε ταμεία, η μουσική παραμένει αξεπέραστη μέχρι και σήμερα και προτάθηκε για επτά Όσκαρ. Οι πρωταγωνιστές του Love Story, Ali MacGraw και Ryan O’Neal είδαν τις μετοχές τους να ξεπερνούν τα σύνορα και να γίνονται παγκόσμια είδωλα. 8 χρονιά μετά, θα γυριστεί η συνέχεια Oliver’s Story με τον Ryan O’Neal και την Candice Bergen, χωρίς την επιτυχία του πρώτου.
Οι ξένες ταινίες που έκαναν τεράστιες εισπράξεις στη χώρα μας τη δεκαετία του ΄70, ήταν οι Τουρκικές. Ειδικά όσες είχαν πρωταγωνίστρια την Χούλια Κότσιγιτ που την αποκαλούσαν Βουγιουκλάκη της Τουρκίας και όσες ήταν πιστή αντιγραφή των Ελληνικών ταινιών. Το κοινό της εποχής, μικροί μεγάλοι, έδειχναν μεγάλη προτίμηση να πηγαίνουν σινεμά για να δουν τις ταινίες αυτές, ενώ το ντύσιμο, το στιλ και η αισθητική γενικώς, επηρέασαν μια ολόκληρη γενιά σε πολλούς τομείς.
Το 1976 αρχίζει… Το ταξίδι. Μια σειρά που θα κρατήσει πέντε χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Κάθε κύκλος ήταν και μια διαφορετική ιστορία που διαδραματιζόταν πάνω σε ένα πλοίο (πριν Το πλοίο της αγάπης, που βγήκε έξι μήνες μετά). Ο Νίκος Γαλανός ως πλοίαρχος Λευτέρης έκαιγε καρδιάς, έγινε τηλεοπτικό είδωλο ενώ η ιστορία με συμπρωταγωνίστριά του την Μαρία Αλιφέρη ως κυρία Μουράτογλου/Πιλάτογλου, ήταν από εκείνες με υψηλή τηλεθέαση. Χρόνια αργότερα, μάθαμε ότι το μουστάκι του πλοιάρχου που έγινε μόδα τότε, ήταν ψεύτικο!
Το 1978 κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες το Grease που συγκλονίζει την Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο. Το ίδιο γίνεται και στη χώρα μας, με τον Τζον Τραβόλτα και την Ολιβια Νιούτον Τζον να γίνονται σούπερ σταρ και αγαπημένα είδωλα των νέων κάθε ηλικίας!
Η Γωγώ Ατζολετάκη κερδίζει το στέμμα της Σταρ Ελλάς το 1971 και ανοίγει ο καλλιτεχνικός δρόμος για την πορεία της στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τη συγγραφή. Ως παρουσιάστρια της μουσικής εκπομπής του Νίκου Μαστοράκη Ντισκοτέκ για νεολαία γίνεται αγαπημένο είδωλο των νέων, ενώ η μοντέρνα της εμφάνιση μένει μνημειώδης για πολλά χρόνια. Με τα σίριαλ Πορφύρα και Αίμα και -κυρίως- με την Υπέροχη Γλωσσού του Δημήτρη Ψαθά, η Γωγώ Ατζολετάκη φανερώνει και το υποκριτικό της ταλέντο.
Η εκπομπή που αγαπιέται πολύ και ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της -στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα γίνει αντίγραφο από πολλά κανάλια- είναι το Να η ευκαιρία με βασική παρουσιάστρια την Ρένα Καπιτσαλά και επιτροπή που θα αλλάξει πολλές φορές μέχρι να βρει την ιδανική σύνθεσή της: Γιώργος Κατσαρός, Γρηγόρης Γρηγορίου, Ροζίτα Σώκου, Ραλλού Μάνου, Γιάννης Φλερύ, Τατιάνα Μαμάκη , Σάσα Ντάριο και Λευτέρης Παπαδόπουλος.
Η Μιμή Ντενίση ξεκινά την καλλιτεχνική της διαδρομή ως μοντέλο και διαπρέπει. Όταν θα την γνωρίσει ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης, θα της προτείνει το ρόλο της Νταϊάνα Σκλαβογιάννη στο φιλόδοξο Γιούγκερμαν που ετοιμάζει, πλάι στον Αλέκο Αλεξανδράκη. Ο ρόλος της ταιριάζει γάντι, το σίριαλ είναι από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα των σεζόν 1975-1976 και 1976-1977 και η καριέρα της Μιμής μόλις αρχίζει! Μέχρι να τελειώσει η δεκαετία του ΄70, θα παίξει σε τρεις ακόμα σειρές με μεγάλη δημοτικότητα και 47 χρόνια μετά η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Και συνεχίζει….
Το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα της σεζόν 1973-1974 και από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1974-1975, είναι το σίριαλ Ο ονειροπαρμένος με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά. Η σειρά του Κώστα Πρετεντέρη φέρνει στη μικρή οθόνη τον αγαπημένο ηθοποιό του θεάτρου και κινηματογράφου και τον βάζει σε κάθε σπίτι, κάνοντάς τον ακόμα πιο αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Όταν θα τελειώσει μετά από δύο χρόνια Ο ονειροπαρμένος, η ίδια ομάδα θα προσπαθήσει να επαναλάβει την επιτυχία του με τη σειρά Ο άνθρωπός μας, χωρίς να τα καταφέρει.
Το 1976 ο Λάμπρος Κωνσταντάρας μετά τις επιτυχίες στο σινεμά και το θέατρο, αποφασίζει να δοκιμαστεί και στην τηλεόραση. Με το Εκείνες κι εγώ του Κώστα Πρετεντέρη, μπαίνει στις ζωές μας ως Λάμπρος Δόγγανος και σαρώνει! Στο γνώριμο ύφος των ρόλων που τον καθιέρωσαν -κυρίως στο σινεμά- ο Λάμπρος Κωνσταντάρας δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σε κάθε επεισόδιο και σύντομα γίνεται αγαπητός και στις νέες γενιές, που συνεχίζουν να τον λατρεύουν μέσα από τις ταινίες του. Από το σίριαλ ξεχωρίζουν η Ρένα Βουτσινά ως Δεβόρα (ταυτόχρονα με το ρόλο της Γαρουφαλιάς στο Μεθοριακό Σταθμό) και η Τέτη Σχοινάκη ως Λίλη.
Ένας… Κατήφορος, ήταν αρκετός για να αρχίσει ο ανήφορος της καριέρας της. Η Ζωή Λάσκαρη έγινε αμέσως πρωταγωνίστρια με την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία Ο κατήφορος γυρισμένη το 1961. Από τα καλλιστεία στον κινηματογράφο και από την ερημιά της παιδικής ηλικίας στην ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, η Ζωή Λάσκαρη στα ’70ς έζησε ένα μεγάλο έρωτα με τον Τόλη Βοσκόπουλο που άφησε εποχή και …θεατρική σφραγίδα με τα έργα Μαριχουάνα Stop! και Εραστές του ονείρου. Για πρώτη φορά, η κινηματογραφική σταρ εμφανίζεται σε θεατρική σκηνή της Αθήνας το 1970 με το έργο του Γιάννη Δαλιανίδη Μαριχουάνα Stop! και ακολουθεί η μεγάλη θεατρική επιτυχία Εραστές του ονείρου, πάλι του Δαλιανίδη, μαζί με τον Tόλη Bοσκόπουλο (1972). Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις όπως Ο άνθρωπος που γύρισε από τον γύψο των Κώστα Καραγιάννη και Νίκου Καμπάνη αλλά και κομεντί που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το κοινό της εποχής (Πως να κερδίσετε τον άντρα σας του Ρόμπερτ Σμιθ (1975), Ξυπόλητη στο πάρκο του Νηλ Σάιμον (1977) και Η κυρία του Μαξίμ του Ζωρζ Φεϋντώ (1979)
Ελληνικό και ξένο τραγούδι
Ο Πασχάλης ξεκίνησε στα ΄60ς με το συγκρότημα Olympians, που έφερε επανάσταση στη μοντέρνα μουσική. Όταν διαλύθηκε το γκρουπ το 1971, ακολούθησε σόλο καριέρα και απογειώθηκε. Η μία επιτυχία έφερε την άλλη, ο Πασχάλης έγινε σούπερ ίνδαλμα της νεολαίας, σε σημείο να χρειάζεται η παρουσία της αστυνομίας στις συναυλίες του αφού οι θαυμάστριες πάθαιναν υστερία μαζί του! Mέχρι και σήμερα, ο Πασχάλης αποτελεί αξεπέραστο είδωλο, ενώ οι εμφανίσεις του και τα τραγούδια του ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους.
Την ίδια επιτυχία, γνώριζε άλλο ένα είδωλο των ΄70ς, ο Δάκης. Τα τραγούδια του στη δεκαετία του ΄70, έγιναν όλα σουξέ και αγαπήθηκαν από τους τινέιτζερ της εποχής. Η Μαρίνα, Tu Veux Ou Tu Veux Pas, Κορίτσι στάσου να σου πω, Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά, Η αλήθεια, Κλείσε τα μάτια και θυμήσου, Στη σελίδα 18 είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες του επιτυχίες και φυσικά το μοναδικό Τόσα καλοκαίρια που τοποθετείται όμως στα ΄60ς (1968).
O David Cassidy στη δεκαετία του ’70, υπήρξε ίνδαλμα και αντικείμενο πόθου για όλες τις έφηβες της εποχής. Δεν υπήρξε κοριτσίστικο δωμάτιο που να μην έχει πόστερ στον τοίχο με τον Cassidy. Ήταν μόλις 20 χρονών όταν έγινε διάσημος και είδωλο μιας ολόκληρης γενιάς, με τη συμμετοχή του στο σίριαλ που τον σημάδεψε, The Partridge Family. Η σειρά παρουσίαζε την ιστορία μιας μητέρας, χήρας, και των παιδιών της που φτιάχνουν όλοι μαζί ένα ποπ συγκρότημα. Αν και μετά το τέλος της σειράς η καριέρα του συνεχίστηκε με δίσκους και εμφανίσεις σε σίριαλ, τίποτα δεν ήταν ικανό να ξεπεράσει τα πρώτα χρόνια της επιτυχίας του. Εκτός από ηθοποιός, ήταν ποπ είδωλο με μεγάλες επιτυχίες που αγάπησαν οι νέοι σε όλο τον κόσμο.
Ήταν τόσο πολύ αγαπητός , που τα νεανικά περιοδικά της εποχής αφιέρωναν εξώφυλλα, αφίσες, ενώ η ζωή του δημοσιευόταν σαν κόμικς σε συνέχειες. Το 1974 η συναυλία του στη Μελβούρνη συγκέντρωσε περισσότερα από 30.000 άτομα. Ένα περιστατικό θανάτου μια νεαρής κοπέλας σε συναυλία του στο Λονδίνο το 1974 και 800 τραυματισμών που ακολούθησαν, τον ανάγκασαν να σταματήσει για χρόνια τις ζωντανές εμφανίσεις. Σε όλη την καριέρα του κυκλοφόρησε 12 άλμπουμ και πούλησε συνολικά 30 εκατομμύρια δίσκους
Ο Τζων Τίκης είναι η περίπτωση των Ελλήνων καλλιτεχνών που γίνονται διάσημοι στο εξωτερικό και μετά τους μαθαίνουμε στη χώρα μας. Γεννημένος στη Λέσβο, αποφασίζει το 1963, σε ηλικία δεκαέξι ετών, να μεταναστεύσει στην Αυστραλία και να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη, το τραγούδι. Έτσι αρχίζει τη διεθνή του καριέρα σαν τραγουδιστής και επιστρέφει στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄70 όπου ηχογραφεί δεκαπέντε άλμπουμ τα οποία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Το στιλ του (ντύσιμο και μαλλιά) αφήνει εποχή! Σαφώς επηρεασμένος από τον Ντίνο (δες αναλυτικά εδώ) ο Τζων Τίκης κάνει σχολή με το στιλ του μέχρι και σήμερα!
Ο Γιάννης Πάριος εμφανίζεται το 1969 κι αναστατώνει το πεντάγραμμο. Τότε κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η φωνή θα γινόταν η έκφραση της λέξης “αγάπη” και πως θα έσπαγε κάθε φράγμα πωλήσεων σε δίσκους. Συνθέτες όπως ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, και ο Ζακ Ιακωβίδης, του εμπιστεύονται τραγούδια που γίνονται μεγάλες επιτυχίες και αντέχουν μέχρι σήμερα σαν να είναι καινούργια. Παράλληλα, με διασκευές ξένων τραγουδιών, ο Γιάννης Πάριος καταφέρνει να βάλει στα ελληνικά σπίτια διεθνείς επιτυχίες με ελληνικό στίχο. Η δεκαετία του ΄70 είναι για τον νεαρό Γιάννη Πάριο η αρχή μιας τεράστιας καριέρας με μόνο επιτυχίες: Τι θέλεις να κάνω, Φταίμε κι οι δυο, Την αγαπούσα το παραδέχομαι, Φταίμε κι οι δυο, Κι όμως κι όμως, Τώρα πια, Θα με θυμηθείς, Μη φεύγεις μη, Όλα μας τα πλούτη, Μη με αφήνεις μη, Ποτέ δεν σε ξεχνώ, για να αναφέρουμε μερικά, που αγαπάει η νεολαία και στη συνέχεια γίνονται κλασικά. Τα νεανικά περιοδικά της εποχής, τον φιλοξενούσαν πολλές φορές στις σελίδες τους.
Το 1972 κάνει δισκογραφική εμφάνιση, με συμμετοχή σε δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Θέμης Ανδρεάδης. Όταν όμως συνεργάζεται με τον Γιάννη Λογοθέτη, αρχίζει η μεγάλη επιτυχία στο τραγούδι. Το 1976 με το δίσκο Ο Ανδρεάδης τραγουδά Λογοθέτη γίνεται το είδωλο της χρονιάς, με επιτυχίες όπως: Λούλα, Η πεθερά μου και Είμαι πολύ ωραίος.
Η Βίκυ Λέανδρος κερδίζει το πρώτο βραβείο στην Eurovision με το τραγούδι Après Toi, το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία και έκανε ρεκόρ πωλήσεων με 6 εκατομμύρια singles παγκοσμίως. Ακολούθησαν δεκάδες δίσκοι στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά,γιαπωνέζικα, ιταλικά, ισπανικά και ελληνικά. Στα ΄70ς ήταν ένα από τα είδωλα της εποχής
Με τα τραγούδια: Λόγια αγάπης, Μη θυμώνεις μη, Δεν τον είδα και το Αντίο (1977), η Ελπίδα αποτελούσε νεανικό είδωλο των ΄70ς. Αργότερα, με το Σωκράτη, εσύ σούπερ σταρ, η επιτυχία της θα εκτοξευθεί στα ύψη
Αν δεν υπήρχαν τα νεανικά περιοδικά της εποχής, ούτε που θα μας περνούσε από το μυαλό, ότι ο Γιώργος Νταλάρας με το ρεπερτόριο που τραγουδούσε θα έμπαινε αφίσα στη Μανίνα, εξώφυλλο στην Κατερίνα και θα αποτελούσε είδωλο στα ΄70ς. Κι όμως, εκείνα τα χρόνια, η μουσική δεν είχε ακόμη χωριστεί σε τύπου έντεχνη ή όχι, υπήρχε μόνο καλή ή κακή μουσική, καλά ή κακά τραγούδια. Οι έφηβοι που διάβαζαν νεανικά περιοδικά, είχαν τον Γιώργο Νταλάρα στις προτιμήσεις τους.
Το ίδιο συνέβη και με τον Νίκο Ξυλούρη. Πώς να μη γίνει είδωλο τραγουδιστής με τέτοια φωνή; Το καλοκαίρι του 1973 τραγούδησε στο θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο και την Τζένη Καρέζη στο θέατρο “Αθήναιον” και η μουσική ιστορία άλλαξε για πάντα…
Η Μαρινέλλα δεν έγινε βέβαια γνωστή στα ΄70ς, τραγουδάει από το 1956 και η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη ασταμάτητα. Χώρια οι συναυλίες, οι εμφανίσεις σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης και στο εξωτερικό, η Μαρινέλλα είναι μια κατηγορία και μια μουσική ιστορία από μόνη της. Στη δεκαετία του ΄70 όμως, με τις συνεργασίες της και τις πρωτοτυπίες της, γίνεται είδωλο που παραμένει μέχρι και σήμερα. Είναι επίσης, μαζί με την Έλενα Ναθαναήλ, οι πρώτες Ελληνίδες διάσημες που έγιναν μητέρες εκτός γάμου στα ’70ς. Το 1974 εκπροσωπεί την Ελλάδα στην πρώτη της συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» σε στίχους Πυθαγόρα, είναι η πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος της και κυκλοφόρησε σε δίσκο (“Μια βραδιά με την Μαρινέλλα” (1972), “Μια βραδιά με την Μαρινέλλα no. 2” ( 1973), αφήνει τις πίστες και περνάει στις μπουάτ της Πλάκας, συνεργάζεται με τον Κώστα Χατζή και το 1978 κυκλοφορεί το δίσκο Η Μαρινέλλα του σήμερα, με τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου, τραγούδια μοντέρνα για την εποχή τους, ρυθμικά κομμάτια αλλά και χαμηλόφωνα ερωτικά («Να παίζει το τρανζίστορ», «Σήμερα», «Δεν φταίμε εμείς» κ.α.) που σημειώνει τεράστια εμπορική επιτυχία και κάνει την Μαρινέλλα είδωλο και στις νέες γενιές.
Αν μιλάμε για το απόλυτο μουσικό λαϊκό είδωλο στη δεκαετία του ΄70 και το πιο εμπορικό, το όνομα είναι ένα: Τόλης Βοσκόπουλος. Ο πρίγκιπας -όπως καθιερώθηκε την επόμενη δεκαετία- του ελληνικού τραγουδιού, γνώρισε την απόλυτη δόξα στις αρχές του ΄70 με το τραγούδι Αδέλφια μου αλήτες πουλιά για να συνεχίσει με επιτυχίες ανεπανάληπτες σε όλη τη δεκαετία: Άγνωστη αγαπημένη, Αποκλείεται, Ας είμαστε ρεαλιστές, Δεν με νοιάζει, Δεν τη βρίσκω με την ντίσκο, Τα λόγια είναι περιττά, Είναι το κάτι που μένει, Εκείνη, Η μάνα σου δεν μ΄αγαπάει, Κι εσύ θα φύγεις, Μια γυναίκα μια αγάπη μια ζωή, και πόσα άλλα τραγούδια ακόμη… αμέτρητα! Ο Τόλης εκτός από το τραγούδι, απασχόλησε τη δεκαετία του ΄70 και με τις εμφανίσεις του ως ηθοποιός τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Με πολυετή πείρα από τις πρώτες του εμφανίσεις στο τέλος της δεκαετίας του ΄50 και στη δεκαετία του ΄60 που έπαιξε σε πολλές ταινίες, συνέχισε και τη δεκαετία του ΄70 να πρωταγωνιστεί σε λαϊκά μουσικά μελό, ενώ η εμφάνισή του στην ταινία Μαριχουάνα stop! έμεινε ιστορική. Όπως ιστορική έμεινε και η συμμετοχή του στο θεατρικό μιούζικαλ Εραστές του ονείρου το 1972, με την τότε αγαπημένη του Ζωή Λάσκαρη που έσπασε ταμεία. Μετά το χωρισμό τους, ο Τόλης θα παντρευτεί με την Μαρινέλλα (θα χωρίσουν το 1981) ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον ορισμό του ειδώλου.
Το μεγάλο μπαμ στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 το έκανε ένας τραγουδιστής, ο Γιώργος Κοινούσης. Με το σουξέ Δεν καταλαβαίνω τίποτα, το 1971 (Δεν καταλαβαίνω τίποτα, τίποτα και ας χάσω τη ζωή μου τη μισή. Με τα μάτια μου κλειστά θα σ’ ακολουθώ πιστά) γίνεται χαμός και ο Γιώργος Κοινούσης λαϊκό είδωλο. Η ανοδική του πορεία θα κρατήσει μέχρι και λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας, τα τραγούδια του Τα Παιδιά Τα Φιλαράκια Τα Καλά και Όλοι θα ζήσουμε γίνονται επίσης μεγάλες επιτυχίες, οι συναυλίες του συγκεντρώνουν πλήθη κόσμου και πάνω στο απόγειο της δόξας, αλλάζει τη ζωή του και απομακρύνεται από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να σταματήσει το τραγούδι που αγαπά. Με εκείνα τα τραγούδια και πάνω από όλα με τον αυθεντικό του χαρακτήρα, ο Γιώργος Κοινούσης έγινε ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής.
Το 1970 ένα ελληνικό τραγούδι από ροκ γκρουπ, το πρώτο που κυκλοφόρησε σε δίσκο κατορθώνει να σπάσει την κυριαρχία του αγγλόφωνου στίχου και να κάνει μεγάλη επιτυχία και διάσημο το συγκρότημα Πελόμα Μποκιού. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από τα αρχικά των ονομάτων των μελών του: Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου. Το τραγούδι ήταν το Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε που γίνεται θρύλος και διαχρονικό, ειδικά όταν στη δεύτερη εκτέλεσή του χρόνια μετά, θα το τραγουδήσει ο Βλάσης Μπονάτσος, μέλος των Πελόμα Μποκιού και νεανικό είδωλο στις αρχές των ΄70ς που μετά από 10 χρόνια θα μας ξανασυστηθεί ως ηθοποιός, δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην καλλιτεχνική ιστορία…
H Mίλλη Καραλή -γνωστή ως Μίλλη- έλαμψε από την πρώτη της εμφάνιση και με τον πρώτο της δίσκο Τι είναι η αγάπη το 1973, γίνεται αμέσως είδωλο των ΄70ς. Χωρίς να ξοδεύεται σε κοσμικές εμφανίσεις, πάντα με τον συνθέτη Νίκο Λαβράνο δίπλα της, έχει στόχο τη μουσική και το καλό τραγούδι. Η επιτυχία θα συνεχιστεί και με το δεύτερο δίσκο της με τίτλο Νέα Γενιά, ενώ οι προτάσεις για τηλεοπτικά γκεστ, συναυλίες και κέντρα έρχονται η μία μετά την άλλη. Το 1975 φεύγει για τρία χρόνια στο Παρίσι κι όταν θα επιστρέψει θα κάνει επιτυχία και την επόμενη δεκαετία.
H Mαριάννα Τόλη ξεκίνησε την πλούσια καριέρα της ως τραγουδίστρια σε ηλικία μόλις 19 χρονών. Τότε, ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι για τις ανάγκες της ταινίας του Ροβήρου Μανθούλη, Πρόσωπο με πρόσωπο (1966) η οποία πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1966, ενώ συμμετείχε και βραβεύτηκε και σε ξένα φεστιβάλ. Το τραγούδι είχε τίτλο Είναι χαράματα, οι στίχοι είναι του Ροβήρου Μανθούλη και η μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη. Η Μαριάννα εμφανίζεται στους τίτλους της ταινίας με το πατρικό της επώνυμο, Μαριάννα Δημοτάκη. Το 1974 κυκλοφορεί δίσκο 45 στροφών με δύο τραγούδια τον δίσκο 45 στροφών (Πάμε για δουλειά»/Πεθαίνω) που έχουν μεγάλη επιτυχία και ένα χρόνο μετά, κυκλοφορεί ο μοναδικός προσωπικός της δίσκος με τίτλο Πάμε για δουλειά, κυρίως με διασκευές ξένων επιτυχιών. Η Μαριάννα Τόλη, στη δεκαετία του ΄70, κάθε δεύτερο Σάββατο στην ΥΕΝΕΔ, παρουσίαζε τις Μουσικές Μεταμφιέσεις σε σκηνοθεσία του Μεγακλή Βιντιάδη με αποσπάσματα από μεγάλα μιούζικαλ που κάποια τα βλέπαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το 1977 είναι η χρονιά για Μάθημα Σολφέζ. Θα το τραγουδήσουν τέσσερις μοντέρνες φωνές, ο Πασχάλης, η Μαριάννα Τόλη, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς και η Μπέσσυ Αργυράκη, σ’ ένα αυτοσχέδιο κουαρτέτο χωρίς όνομα, χωρίς προϊστορία και χωρίς μέλλον, αφού η σύστασή του έγινε για τη Γιουροβίζιον και μόνο. Το Μάθημα Σολφέζ του Γιώργου Χατζηνάσιου παίρνει την 5η θέση, γίνεται επιτυχιάρα και οι τέσσερις τραγουδιστές του σούπερ είδωλα! Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για το κουαρτέτο που πήγε στην Eurovision; Για δείτε παρακάτω…
Τρία χρόνια πριν, το 1974, ένα σουηδικό pop/disco μουσικό συγκρότημα, οι Αbba παίρνουν μέρος και κερδίζουν στο διαγωνισμό της Eurovision με το Waterloo που τους κάνει πασίγνωστους σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα συγκροτήματα στην ιστορία της ποπ μουσικής, ανεβαίνοντας στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών σε όλο τον κόσμο την περίοδο 1975-1982, χρονιά που διαλύονται, αφήνοντας τραγούδια που μέχρι σήμερα είναι αναλλοίωτα στο χρόνο.
Ο Τζο Ντασέν, γιος του Ζιλ Ντασέν, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 βρίσκεται στην κορυφή των τσαρτς στη Γαλλία και γράφει τραγούδια στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και στα ελληνικά και γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός στη χώρα μας. Στη μεγάλη του δόξα, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ταϊτή στις 20 Αυγούστου 1980 σε ηλικία μόλις 41 ετών.
H Άννα Βίσση έρχεται από την Κύπρο στην Ελλάδα το 1973 και η καριέρα της αρχίζει δυναμικά με πολύ σημαντικές συνεργασίες. Το 1977 παίρνει μέρος στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και κερδίζει το πρώτο βραβείο με το τραγούδι “Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή” σε μουσική και στίχους του Δώρου Γεωργιάδη που αποτελεί το έναυσμα για την αρχή της προσωπικής της δισκογραφίας, καθώς ένα μήνα μετά κυκλοφόρησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή, τίτλος του νικητήριου τραγουδιού. Το 1979 κυκλοφορεί τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά της με τίτλο Κίτρινο Γαλάζιο, με δημοφιλέστερο το τραγούδι “Αυτός που περιμένω”. Ο δίσκος αυτός έγινε πλατινένιος (100.000 πωλήσεις) και σηματοδότησε τη στροφή της σε τραγούδια με περισσότερο ποπ ύφος. Μέχρι και σήμερα, παραμένει είδωλο της νεολαίας… και όχι μόνο!
Η Ραφαέλλα Καρρά αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο αλλά δεν γίνεται να μην μπει στα ΄70ς είδωλα. Η τεράστια επιτυχία των τραγουδιών της στη χώρα μας, στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, γίνεται αιτία να επισκεφθεί την Ελλάδα, να γυρίσει σόου για την Ελληνική τηλεόραση -που θα προβληθεί πολλές φορές σε επανάληψη Σαββατόβραδο, λόγω απαίτησης των τηλεθεατών- θα κάνει γκεστ πέρασμα στη σειρά Εκείνες κι εγώ με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και θα ηχογραφήσει στη γλώσσα μας το Έξι, οχτώ, έξι οχτώ, τρία πέντε εφτά, ενώ το A far l’amore comincia tu -Σκόπια σκόπια μισκό- αποτελεί ύμνο των εφήβων στα ΄70ς. Μία κανονική σούπερ σταρ δηλαδή!
You and I, We don´t know just where we´re goin´, You and I, More and more I love the showin´, Every time you´re there ,Love is everywhere τραγουδούσε η Madleen Kane το 1979 με τεράστια επιτυχία, ώστε όλοι να μιλούν για την “Βασίλισσα της ντίσκο” και την “Ντίβα του έρωτα“. Μόλις 21 χρονών, είχε ήδη σαρώσει ένα χρόνο πριν με το Rough Diamond, όταν την ανακάλυψε ένας μουσικός παραγωγός και η καριέρα της απογειώθηκε.
Έξω είχαν τον David Cassidy, εμείς είχαμε τον Μάνο. Ο Μάνος Αρβανιτίδης -γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα- τραγουδούσε από 8 χρονών. Το 1976, μόλις 10 χρονών, έπαιξε ως ηθοποιός, δίπλα στην Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο, στο σίριαλ Η μεγάλη περιπέτεια του Κώστα Μουρσελά, όπου υποδυόταν τον γιο τους. Στη συνέχεια όμως τον κέρδισε το τραγούδι με αποκορύφωμα το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1979 με το τραγούδι «Ελπίδα του κόσμου ή SOS». Ο Μάνος ήταν είδωλο για μικρούς (κυρίως) αλλά και μεγάλους, γνώρισε τεράστια επιτυχία με τα τραγούδια Ω μαμά ω μπαμπά (Δεν ζεις στην εποχή μου μπαμπά, δεν ζεις στην εποχή μου μαμά, το ξέρω ότι ζητάτε το καλό μου μα ελάτε και στο δρόμο το δικό μου, άλλος ο δικός μου κόσμος μου κι άλλα τα προβλήματά μου...), Με λένε Μάνο, Η αδελφή μου η Ρεβέκκα, Όταν μεγαλώσω, Ας γίνουμε όλοι φίλοι κ.α. Μετά τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ, όλοι περίμεναν ότι η καριέρα του θα απογειωνόταν. Αντίθετα ο Μάνος, με τον ερχομό της δεκαετίας του ΄80 και μόνο 15 χρονών, εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας, αφήνοντας όμως το στίγμα του στα ΄70ς. Σήμερα ζει ευτυχισμένος με την οικογένειά του.
Αθλητισμός
Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, με συμμετοχή της ομάδας του, τον Παναθηναϊκό ήταν το απόλυτο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς και της δεκαετίας. Ο Μίμης Δομάζος, με δεκαετή ήδη πορεία στα γήπεδα και στον Παναθηναϊκό, σε συνδυασμό με την επιτυχία της συζύγου του, που δεν ήταν άλλη από την αξεπέραστη Βίκυ Μοσχολιού, γίνονται είδωλα στα περιοδικά και αποτελούν το ιδανικό ζευγάρι της Ελληνικής σόουμπιζ. Ο χωρισμός τους δεν θα σβήσει από τη μνήμη των θαυμαστών τους εκείνες τις μέρες της δόξας.
Η Νάντια Κομανέτσι το 1976, συμμετέχει στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ και ξεχωρίζει ως μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες των αγώνων. Στις παράλληλες μπάρες σημειώνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στο άθλημα, δηλαδή το τέλειο 10. Στην Ολυμπιάδα αυτή κερδίζει άλλα δύο χρυσά μετάλλια. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στο άθλημα, καθώς και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες σε όλα τα αθλήματα και γίνεται παγκόσμιο είδωλο της νεολαίας που αγαπάει μέσα από την Κομανέτσι την ενόργανη γυμναστική. Είναι μόνο 15 χρονών!
Σχόλια για αυτό το άρθρο