Το Κάστρο Λαμίας δεσπόζειστο ψηλότερο σημείο της πόλης σ΄ένα βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα στη γραφική κοιλάδα του Σπερχειού, τις κορυφές της Οίτης, του Καλλιδρόμου, της μυθικής Όθρυος, του Παρνασσού, της Γκιώνας και του Μαλιακού Κόλπου. Στη καλοδιατηρημένη τειχοποιία του είναι αποτυπωμένη η ιστορική συνέχεια από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα στο χώρο του Κάστρου εδρεύει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας, η ΙΔΆ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Συνεδριακό Κέντρο. Στο Κάστρο λοιπόν, ζήσαμε μια αγγελική βραδιά με την προβολή της ταινίας ‘’Τα Φτερά του έρωτα’’ του Βιμ Βέντερς (βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1987) που επέλεξαν οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας.
Σε συνδιοργάνωση με την ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μας προσκάλεσαν να δούμε μια εξαίσια ταινία σε μια αξέχαστη ατμοσφαιρική εμπειρία. Το πόσο χαίρομαι όταν κάποιοι άνθρωποι έχουν ωραίες και πρωτότυπες ιδέες δε λέγεται, ειδικά όταν βρίσκουν γόνιμο έδαφος να τις εφαρμόσουν κιόλας.
Ένα μετακινούμενο θερινό σινεμά στήθηκε στο Κάστρο της πόλης. Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας συνεχίζουν ακάθεκτοι με τις πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές τους. Την ταινία δεν την είχα δει κι έτσι μ’ αυτή την ευκαιρία ανακάλυψα ένα αριστούργημα. Στο φυλλάδιο που μοίρασαν κατά την είσοδό μας, διαβάσαμε κατατοπιστικά στοιχεία για το τι πρόκειται να δούμε. Μας έβαλε στο κλίμα κι ανυπομονούσαμε ν’ αρχίσει.
‘’Στο χωρισμένο από το τείχος Βερολίνο, άγγελοι περιπλανιούνται στους δρόμους, ακούγοντας τις σκέψεις των ανθρώπων. Ένας απ’ αυτούς ερωτεύεται μια ακροβάτισσα του τσίρκου. Τα αισθήματά του είναι τόσο έντονα για αυτή , που ζητά να χάσει το προνόμιο της αθανασίας και να γίνει θνητός. Επιλέγει να αφήσει την αιωνιότητα και να ‘’οξειδωθεί μες τη νοτιά των ανθρώπων’’, να σταματήσει να παρακολουθεί ( με την ασπρόμαυρη ματιά του) τη ζωή και να τη ζήσει σαν άνθρωπος.’’
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τις ‘’Ελεγείες του Ντουίνο’’ του Αυστρο-βοημιανού ποιητή Rainer Maria Rilke. Πρόκειται για δέκα θρησκευτικά μυστικιστικά ποιήματα για την ομορφιά και τον υπαρξιακό πόνο, τα οποία περιγράφονται ως η μεταμόρφωση του ‘’ορθολογικού μαρτυρίου’’ του Ρίλκε και ένας ‘’παθιασμένος μονόλογος για το συμβιβασμό και την ανθρώπινη ύπαρξη’’. Χρησιμοποιώντας έναν πλούσιο συμβολισμό της έννοιας των αγγέλων και της σωτηρίας, σχολιάζουν τα όρια και την ανεπάρκεια της ανθρώπινης φύσης, τον θρυμματισμό της συνείδησης, την μοναξιά, την τελειότητα των αγγέλων, τη ζωή και το θάνατο, την αγάπη, τους εραστές και το έργο του ποιητή…
Χάρη στη δράση των φίλων του κινηματογράφου μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ταινίες που μας έχουν ‘’ξεφύγει’’ ή να τις ξαναθυμηθούν όσοι τις γνωρίζουν. Ένας φίλος μου που την είχε δει όταν βγήκε στους κινηματογράφους μου είπε ότι την παρακολούθησε κι εκείνος σαν καινούργια. Με άλλο μάτι που λέμε. Μια ταινία που μεταδίδει τα μηνύματα της στο σύγχρονο κόσμο του ορθολογισμού. Υπάρχουν τόσες έννοιες και νοήματα ‘’εσωτερικής υπόθεσης’’ που η υπενθύμισή τους πιστεύω ότι επιδρά βαθιά σε ψυχικό επίπεδο.
Το Κάστρο της Λαμίας είναι ένα ενεργειακό και αισθητικό κόσμημα. Το να βρεθείς σε αυτό το χώρο είναι πολύτιμη εμπειρία και δεν εννοώ μόνο από αρχαιολογικής και ιστορικής απόψεως. Με γοητεύει πάντα παρόλο που το έχω χιλιοεπισκεφτεί κι αισθάνομαι δέος αναμφισβήτητα. Οι οδηγίες ξενάγησης σε φίλους που έρχονται εδώ περιλαμβάνουν οπωσδήποτε μια βόλτα έστω και στους πρόποδες όπου βρίσκεται.Κάποια χρόνια πριν λειτουργούσε καφέ εκεί κι ήταν από τα πιο όμορφα σημεία απόλαυσης με θέα όλη τη πόλη κάτω. Πολλοί συνεχίζουμε να αναπολούμε εκείνες τις στιγμές καθώς και θεάματα που βλέπαμε.
Η συνέχεια στην επόμενη σελίδα…
Σχόλια για αυτό το άρθρο