Το Μέγαρο των Παιδιών άνοιξε «Τα μυστικά δωμάτια της μουσικής» παρουσιάζοντας, μια βιωματική μουσική παράσταση για συμφωνική ορχήστρα, αφηγητή και δύο ηθοποιούς, με τη συμμετοχή του κοινού και πολύ, πολύ γέλιο!
Σε αυτή τη νέα παραγωγή του Μεγάρου, η οποία αναπτύσσει και καλλιεργεί τη δημιουργική φαντασία των παιδιών, το νεανικό κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών‒Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου. Μέσα από αυτή την παράσταση, που συνδυάζει αφήγηση, θέατρο, παιχνιδιάρικη διάθεση και αστεία απρόοπτα, οι θεατές μυήθηκαν σε όλα τα στάδια και επίπεδα της μουσικής δημιουργίας και εκτέλεσης και έμαθαν όλα τα μικρά μυστικά της μουσικής.
Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με τα αναπάντεχα γεγονότα κατά τη διάρκεια της παράστασης και με κωμικές καταστάσεις που, στο τέλος, έκαναν τη συναυλία άνω-κάτω! Είναι η ορχήστρα επί σκηνής; Είναι το κοινό στην αίθουσα; Ο θεατής αποφασίζει…
Ο συνθέτης και μαέστρος Αλέξανδρος Μούζας (ιδέα, σχεδιασμός, μουσική, κείμενα), μέσα από την ευρηματική του αφήγηση και με τη βοήθεια του συναρπαστικού ήχου της συμφωνικής ορχήστρας, προσέγγισε με έναν ιδιαίτερα απολαυστικό τρόπο την έννοια της νότας, του μοτίβου και της μελωδίας. Με πλήρως ενορχηστρωμένες μελωδίες, γραμμένες ειδικά για την παράσταση «Τα μυστικά δωμάτια της μουσικής». Ακούσαμε επίσης αποσπάσματα από γνωστά έργα, όπως η 9η Συμφωνία και η Κάρμεν, αλλά και κινηματογραφική μουσική από τον Ροζ Πάνθηρα και τους Πειρατές της Καραϊβικής ως χαρακτηριστικά παραδείγματα.
H Άννα-Μόσχα Καμπόσου (σκηνοθεσία, θεατρικά κείμενα) και ο Γιώργος Χατζής συνέβαλλαν, με ανεξάντλητη χιουμοριστική διάθεση, στην εξέλιξη της ιστορίας, ερμηνεύοντας κωμικούς ρόλους σε πρωτότυπα κείμενα, ενώ ταυτόχρονα συνομιλούσαν με τους μουσικούς επί σκηνής αλλά και με τους νεαρούς μουσικόφιλους της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, η οποία διαθέτει εξαιρετική ακουστική υψηλών προδιαγραφών.


Ο Αλέξανδρος Μούζας σπούδασε σύνθεση με τον Θοδ.Αντωνίου, ανώτερα θεωρητικά με το Χ. Ξανθουδάκη, ηλεκτρονική μουσική με το Δ.Καμαρωτό και ενορχήστρωση με τον Κ.Κλάββα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως συνθέτης ασχολείται συστηματικά με τον συνδυασμό της μουσικής με τις άλλες τέχνες (κινηματογράφος, χορός, θέατρο). Έχει δεχτεί πλήθος παραγγελιών για μουσικά έργα και σκηνικές παραγωγές από όλους τους οργανισμούς στην Ελλάδα. Ενδεικτικά: «Σκιές στον Άδη» (Λυρική Σκηνή), το μουσικό θέατρο «City Lives», μουσική για τις βωβές ταινίες «Man with a movie camera», «Un chien Andalu», το μπαλέτο «Trisha» (Μέγαρο Μουσικής), κ.α. Έχει γραψει μουσική για θέατρο και μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών σειρών. Ορχηστρικά του έργα κυκλοφορούν διεθνώς από την εταιρεία Naxos. Υπήρξε καλλιτεχνικός σύμβουλος της Λυρικής Σκηνής, για την περίοδο 2019-21, για τον κύκλο «Ωδές στον Βύρωνα», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου του Ιδρύματος Μ.Κακογιάννης (2010-2018), του Φεστιβάλ Enlive στην Κύπρο, και παραγωγών όπως «Ξενάκης σε πρώτο πρόσωπο», «Madness» (Φεστιβάλ Αθηνών), «Icones», «Dream» (Μέγαρο Μουσικής), και «Alternativa» (Στέγη). Έχει σχεδιάσει μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικά προγράμματα: Σταγόνα…Εγώ/ Ωκεανός…Μαζί (Λυρική Σκηνή, 2022-2023), Cam-media (2009-2015) και S-[cool]-life (2014-2016) στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ υπήρξε καλλ.διευθυντής του ελληνικού τμήματος του ευρωπαικού προγράμματος New Media Edge. ΔΙδάσκει Μουσική Τεχνολογία στο Μητροπολιτικό Κολέγιο. www.mouzas.com
Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις σε δημοτικά θέατρα και θεατρικές ομάδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Δημοτικό θέατρο Άργους-Μυκηνών, Λειψοί, Χαλκίδα, Αθήνα, κα). Έχει συμμετάσχει, ως ηθοποιός, σε τηλεοπτικές σειρές (Αρχιπέλαγος, Ακροβατώντας, κ.α.), θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, ενώ, ως χορεύτρια παραδοσιακών χορών, έχει πάρει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σε εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, ασχολείται με την στιχουργική και το τραγούδι. Παρουσίαζε το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου και συμμετείχε ως αφηγήτρια σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη, και στην οργάνωση παραστάσεων στη Λυρική Σκηνή και το Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόσφατα, υπήρξε σκηνοθέτης στο μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Λυρικής Σκηνής για παιδιά δημοτικών σχολείων, όπου δίδαξε θεατρική αγωγή σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, ενώ έγραψε τα θεατρικά κείμενα και τους στίχους της παράστασης.
Ο Γιώργος Χατζής είναι μουσικός, ηθοποιός και συνθέτης βραβευμένος με Global Music Award. Υπήρξε μόνιμο μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων (βιολί) από το 2000 έως το 2016. Έργα του έχουν κυκλοφορήσει παγκοσμίως από την ΕΜΙ και έχει συμπράξει με καταξιωμένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες ως μουσικός με τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Νίκο Μαμαγκάκη κ.α. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί στο θέατρο και την τηλεόραση με σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Πάνος Αγγελόπουλος, Βασίλης Θωμόπουλος, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μανούσος Μανουσάκης, Γιάννης Μπέζος, Σωτήρης Τσαφούλιας κ.α. Υπήρξε στενός συνεργάτης και ενορχηστρωτής των Αγάμων Θυτών για 16 συναπτά έτη. Από το 2014 μέχρι σήμερα ασχολείται με το μουσικό θέατρο για παιδιά και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο με το έργο που υπογράφει ο ίδιος και η Πελαγία Πλαγιανάκου με τίτλο ‘Ο Βασιλιάς Τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών’
Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση:


Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης
Σχόλια για αυτό το άρθρο