Eίναι μεγάλος ο πόνος για όλους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους όσοι είστε απόψε στην Επίδαυρο, που η σκέψη μας είναι στις δύσκολες συνθήκες που περνάει ο τόπος μας και στους συνάνθρώπους μας, που έχασαν τις οικογένειές τους. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους καμένους ανθρώπους είναι και μία φίλη και συνάδελφος, που πολλοί από εμάς έχουμε δουλέψει μαζί της αρκετές φορές, μία πολύ ευαίσθητη γυναίκα, μία ψυχούλα… η Χρύσα Σπηλιώτη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και τους συγγενείς τους…
Με αυτά τα λόγια από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και σκηνοθέτη της παράστασης Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο που προκάλεσαν παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό, έκλεισε η πρώτη μέρα για τις Θεσμοφοριάζουσες στην Επίδαυρο.
Αν και το κλίμα των τελευταίων ημερών είναι βαρύ με την ψυχολογική διάθεση όλων να είναι πεσμένη, ωστόσο μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στην Επίδαυρο που επέλεξε να ψυχαγωγηθεί με τις Θεσμοφοριάζουσες και να τους χαρίσει το θερμό του χειροκρότημα. Ανάμεσά τους ήταν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Χρήστος Φερεντίνος, ο Δημήτρης Καρατζιάς, ο Μάνος Αντωνιάδης, η Εύα Νάθενα, ο Κώστας Λαμπρόπουλος, ο Βασίλης Φωτόπουλος, ο Φωκάς Ευαγγελινός, κ.α.
Ελένη Ουζουνίδου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Μαρία Κατσανδρή
Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μάκης Παπαδημητρίου
Δημήτρης Καρατζιάς, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μάνος Αντωνιάδης
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η εγκυμονούσα Εύα Νάθενα, Νάντια Κοντογεώργη, Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Η Φιλαρέτη Κομνηνού περήφανη για τον γιο της, Γιώργο Παπαγεωργίου
Παναγιώτης Γεροδήμος, Βαγγέλης Θεωδορόπουλος
Η μουσική της παράστασης είναι του Νίκου Κυπουργού
Δημήτρης Καραντζιάς, Ελένη Ουζουνίδου
Εύα Νάθενα, Μάκης Παπαδημητρίου
Nάντια Κοντογεώργη, Βασίλης Νάτσιος
Χρήστος Φερεντίνος
Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Κώστας Λαμπρόπουλος, Εύα Νάθενα, Βασίλης Φωτόπουλος
Βασίλης Νάτσιος, Βαγγέλης Θεωδορόπουλος
Οι Θεσμοφοριάζουσες με δυο λόγια: Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος, γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν τ μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να τον τιμωρήσουν, επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπίσει. Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο Μνησίλοχος. Πράγματι οι Θεσμοφοριάζουσες −που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας−, κατηγορούν τον Ευριπίδη. Όταν πάρει τον λόγο, ο μεταμφιεσμένος Μνησίλοχος θα επιτεθεί και αυτός προσχηματικά στον Ευριπίδη, αλλά έπειτα θα προσπαθήσει να τον υποστηρίξει, λέγοντας ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από αυτά που τούς προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Και ενώ ο Χορός αγανακτεί με αυτά που ακούει, εμφανίζεται ο Κλεισθένης, γνωστός Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας ντυμένος γυναικεία βρίσκεται ανάμεσά τους. Ο Μνησίλοχος πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση των ιερών τελετουργικών κανόνων, ενώ προσπαθεί να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη, που παραφυλάει, ότι το σχέδιό τους έχει αποκαλυφθεί. Ο Ευριπίδης, στην προσπάθειά του να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων πολλές φορές με διαφορετική κάθε φορά εμφάνιση, και κάνει στις γυναίκες μια πρόταση: θα σταματήσει να τις κακολογεί στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώσει τον Μνησίλοχο. Οι γυναίκες δέχονται και οι δύο άντρες φεύγουν. Η κωμωδία τελειώνει με τους πανηγυρισμούς του Χορού.
Γνώμη μου: Με αρκετά ευρήματα -όπως η σκηνή που ο Μνησίλοχος αλλάζει εμφανίσεις (από… Άη Βασίλης μέχρι Μέριλιν!) ώστε να βρει την κατάλληλη για να μεταμφιεστεί και να εισχωρήσει στις Θεσμοφοριάζουσες- χωρίς να αλλοιώνεται ο λόγος του Αριστοφάνη, σε καινούργια μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα, πιστή στο κείμενο και ταυτόχρονα ποιητική, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με γνώση και εμπειρίες της μέχρι τώρα διαδρομής του, σκηνοθέτησε χωρίς καμιά διασκευή, μια γρήγορη σε ρυθμό παράσταση, που προκαλεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση στο κοινό, με τη συμβολή του Νίκου Κυπουργού στη μουσική και του Σάκη Μπιρμπίλη στο σχεδιασμό των φωτισμών.
Ο υπέροχος Μάκης Παπαδημητρίου κερδίζει με ευκολία το χειροκρότημα λόγω της ερμηνείας του, έχοντας δίπλα του αξιόλογους ηθοποιούς που αποτελούν ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα για την παράσταση. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο ρόλο του Ευριπίδης και ο Γιώργος Χρυσοστόμου ως Αγάθωνας και Τοξότης, αρέσουν πολύ όπως φάνηκε στο χειροκρότημα, ο Γιώργος Παπαγεωργίου ξεχωρίζει στους ρόλους του, ως Υπηρέτης Αγάθωνα και Κλεισθένης, η εξαίσια Νάντια Κοντογεώργη ως 1η γυναίκα είναι από τα δυνατά “χαρτιά” της παράστασης και η Μαρία Κατσανδρή με τη συμμετοχή της ως 2η γυναίκα, ανεβάζει πολύ το ερμηνευτικό επίπεδο (όπως σε κάθε παράσταση που πρωταγωνιστεί). Στα συν με τις ερμηνείες τους η Άνδρη Θεοδότου ως 3η γυναίκα και η Ελένη Ουζουνίδου ως Κηρύκαινα. Ο θίασος ολοκληρώνεται με τις: Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη και Αντιγόνη Φρυδά.
Ξεχωριστή μνεία αξίζουν τα κοστούμια της παράστασης, που δημιούργησε ο Άγγελος Μέντης. Ειδικά τα φορέματα των γυναικών, είναι πραγματικά έργα τέχνης! Και όλα με διαφορετική απεικόνιση, σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα της κάθε μίας. Θα σας καταπλήξουν!
Οι Θεσμοφοριάζουσσες παρουσιάζονται και απόψε, Σάββατο 28 Ιουλίου στην Επίδαυρο
Μάκης Παπαδημητρίου
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Γιώργος Χρυσοστόμου
Γιώργος Παπαγεωργίου
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου
Μαρία Κατσανδρή
Νάντια Κοντογεώργη
Ελένη Ουζουνίδου
Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Παπαγεωργίου
Γιώργος Παπαγεωργίου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Γιώργος Παπαγεωργίου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Γιώργος Παπαγεωργίου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Βαλέρια Δημητριάδου
Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου
Άνδρη Θεοδότου, Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Περισσότερες φωτογραφίες από την παράσταση στη συνέχεια
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Ενδυματολόγος: Άγγελος Μέντης
Σκηνογράφος: Μαγδαληνή Αυγερινού
Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Παντελής Δεντάκης
Μουσική διδασκαλία – Μουσικός: Αναστάσης Σαρακατσάνος
Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου (Μνησίλοχος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ευριπίδης), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αγάθωνας, Τοξότης), Γιώργος Παπαγεωργίου (Υπηρέτης Αγάθωνα, Κλεισθένης), Θεσμοφοριάζουσες: Νάντια Κοντογεώργη (1η γυναίκα), Μαρία Κατσανδρή (2η γυναίκα), Άνδρη Θεοδότου (3η γυναίκα), Ελένη Ουζουνίδου (Κηρύκαινα), Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη,Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά
Συμπαραγωγή: Α. Μ. Τέχνη Χώρος – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – Ε.Φ.
Σχόλια για αυτό το άρθρο