Θριαμβευτικά έκλεισε το Φεστιβάλ της Επιδαύρου, με τους Πέρσες του Κ.Θ.Β.Ε που σκηνοθέτησε η Νικαίτη Κοντούρη και έκανε την έκπληξη με μια παράσταση που θα είναι ορόσημο για το επόμενο ανέβασμα της ίδιας τραγωδίας. Δεν ήταν μόνο ότι την παρακολουθήσαμε στον ιερό αυτό χώρο, που από μόνος του σου προκαλεί δέος, είναι ότι οι Πέρσες είναι τόσο καλοδουλεμένοι σε όλα τους, που θα ανατριχιάσεις όπου και να τους δεις. Πως να μην συγκλονιστείς με την εμφάνιση -και τί εμφάνιση – του Γιάννη Φέρτη – Δαρείος- και την αποθέωση από το κοινό! Δείτε βιντεάκι από το φινάλε και θα καταλάβετε…
Πως να μη νιώσεις ευχάριστη έκπληξη με το Ξέρξη που κεντάει κανονικά ο Γιώργος Κολοβός -ολόγυμνος βγαίνει στη σκηνή και παραμένει έτσι, κι ο συμβολισμός αυτός είναι από τα ωραιότερα στοιχεία των Περσών- και κερδίζει το χειροκρότημα! Όλοι τους συναρπαστικοί. Ο Άκης Σακελλαρίου ως Άτοσσα ήταν η καλύτερη επιλογή, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος μοναδικός ως αγγελιοφόρος, και ο χορός, από τους καλύτερους που έχουμε δει τελευταία, ένας κι ένας! Απόλλων Δρικούδης, Δημήτριος Δρόσος, Νίκος Καπέλιος, Δημήτριος Καραβιώτης, Θανάσης Κεραμίδας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Σπύρος Σαραφιανός, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Τουρνάκης, Στέλιος Τράκας, Γιάννης Χαρίσης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Γιώργος Ψυχογυιός. Δίπλα τους οι Νύφες του πένθους: Λαμπρινή Αγγελίδου, Μομώ Βλάχου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, δυναμικές και καίριες, σε ένα από τα πιο συγκλονηστικά φινάλε της Αισχύλειας τραγωδίας.
Αν και Δεκαπενταύγουστος, με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο, από νωρίς υπήρχε μεγάλη προσέλευση του κόσμου και αρκετό ενδιαφέρον για την παράσταση. Τελικά όχι άδικα, αφού οι Πέρσες και η επιλογή του Γιάννη Βούρου να τους εντάξει στην καλοκαιρινή περιοδεία του Κ.Θ.Β.Ε αποδείχτηκε σωστή και επιτυχημένη.
Οι Πέρσες είναι η πρώτη από τις σωζόμενες τραγωδίες που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα, καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα. Ενώ πρόκειται για έναν έμμεσο ύμνο στο ελληνικό πνεύμα που συνέτριψε τους Ασιάτες, το θέμα είναι ιδωμένο με μοναδικό τρόπο από την πλευρά των ηττημένων. Σε ολόκληρη την τραγωδία δεν ακούγεται ούτε ένα ελληνικό όνομα.
Όπως σημειώνει η Νικαίτη Κοντούρη στο σημείωμά της: Διαβάζοντας τους Πέρσες ένιωσα εξαρχής την παρουσία των νεκρών να στοιχειώνει το έργο. Στον πρώτο κιόλας στίχο του πρωτοτύπου υπάρχει η μετοχή ”οιχομένων” και αποδίδεται ”αυτοί που έχουν φύγει”. Η αγωνία που κουβαλά ο Χορός των Περσών και οι τρεις γυναίκες, ”νύφες του πένθους”, γι’ αυτούς που πήγαν μακριά να επιτεθούν μετατρέπεται σε φόβο με τον ερχομό της τρομαγμένης Ατοσσας και στη συνέχεια σε καθολικό τρόμο με τη λεπτομερέστατη αφήγηση του Αγγελιοφόρου. Ετσι οι απόντες γίνονται οριστικά ”αυτοί που έφυγαν και δεν θα γυρίσουν ποτέ πια”. Απαρηγόρητοι οι ζωντανοί αναζητούν βοήθεια από τον πεθαμένο βασιλιά Δαρείο. Ομως ούτε ο Δαρείος μπορεί να αλλάξει το πεπρωμένο της χώρας τους. Αντίθετα, αναθέτει στον Χορό και την Ατοσσα τη φροντίδα του ηττημένου Ξέρξη.
Πολλοί διάσημοι, φίλοι και συνάδελφοι τίμησαν με την παρουσία τους τους Πέρσες στην Επίδαυρο -θα τους δείτε αναλυτικά σε άλλο θέμα- σήμερα σας έχω Κωνσταντίνα Μιχαήλ με Βασίλη Μπουζιώτη και Ζήση Παπαμίχο, Λυδία Κονιόρδου και Δημήτρη Καλατζή, Σπύρο Σπαντίδα, Νίκη Παλληκαράκη και Τζένη Διαγούπη.
Μια ευχάριστη παρέα, που συγκλονίστηκαν με τους Πέρσες, και μετά τις στημένες φωτο, λυθήκαμε στα γέλια -κι αυτές ήταν οι καλύτερες τελικά. Βασίλης Μπουζιώτης –διαβάστε εδώ την κριτική του για την παράσταση-, Κωνσταντίνα Μιχαήλ -οι Φόνισσες σκίζουν και προσθέτουν νέες πόλεις στην περιοδεία τους- και ο Ζήσης Παπαμίχος, αρχιτέκτονας και ταιριαστός σύντροφος της Κωνσταντίνας.
Ο Δημήτρης Καλαντζής -που απολαμβάνει ήλιο και θάλασσα, πριν τα νέα του θεατρικά σχέδια- και η Λυδία Κονιόρδου
Η Λυδία Κονιόρδου συγχαίρει τη Σοφία Καμαγιάννη, υπεύθυνη για την καταπληκτική μουσική σύνθεση της παράστασης.
Νίκη Παλληκαράκη και Τζένη Διαγούπη
Σπύρος Σπαντίδας
Η Ρένε Σαραντινού και ο Σπύρος Καλαματιανός κατεβαίνουν τα ιερά σκαλιά της Επιδαύρου
Δείτε στη συνέχεια το πρόγραμμα του Αυγούστου για τους Πέρσες και προγραμματίστε από τώρα πού θα τους δείτε:
- 18 Αυγούστου- Ήλιδα, Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας
- 21 – 22 Αυγούστου- Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών
- 25 Αυγούστου -Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
- 28 Αυγούστου- Ελευσίνα, Παλιό Ελαιουργείο
- 30 Αυγούστου- Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου
ΠΕΡΣΕΣ
- Μετάφραση: Πάνος Μουλλάς
- Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
- Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
- Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
- Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη
- Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος
- Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
- Δραματουργική ανάλυση: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
- Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος
- Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης (Δαρείος), Άκης Σακελλαρίου (Άτοσσα), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Κολοβός (Ξέρξης).
- Χορός (με αλφαβητική σειρά): Απόλλων Δρικούδης, Δημήτριος Δρόσος, Νίκος Καπέλιος, Δημήτριος Καραβιώτης, Θανάσης Κεραμίδας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Σπύρος Σαραφιανός, Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Τουρνάκης, Στέλιος Τράκας, Γιάννης Χαρίσης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Γιώργος Ψυχογιός.
- «Νύμφες του πένθους» (αλφαβητικά): Λαμπρινή Αγγελίδου, Μομώ Βλάχου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου.
Σχόλια για αυτό το άρθρο