O Tσουτόμου Γιαμαγκούτσι, γεννήθηκε το 1916 και πέθανε το 2010, σε ηλικία 93 ετών στην Ιαπωνία. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει αναγνωριστεί επίσημα από την ιαπωνική κυβέρνηση ότι επιβίωσε και από τις δύο ατομικές βόμβες που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι!
Πριν τον πόλεμο έπιασε δουλειά στη βαριά βιομηχανία της Μιτσουμπίσι. Αν και ήταν κάτοικος του Ναγκασάκι, όπου και η δουλειά του, το καλοκαίρι του ’45 βρισκόταν στη Χιροσίμα σε επαγγελματικό ταξίδι. Στις 6 Αυγούστου που έπεσε η βόμβα ήταν καθ’ οδόν για να αναχωρήσει από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μαζί με δύο συναδέλφους του, όταν το βομβαρδιστικό Ενόλα Γκέι έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στην ανθρώπινη ιστορία, την επονομαζόμενη και «Μικρό Αγόρι», μόλις 3 χιλιόμετρα από το σημείο που βρισκόταν. Ο Γιαμαγκούτσι θυμόταν ότι είδε το αεροπλάνο και τα δύο μικρά αλεξίπτωτα που επιβράδυναν την πτώση της. Αμέσως μετά «μια απίστευτη λάμψη στον ουρανό και τινάχτηκα πίσω». Το ωστικό κύμα, του διέρρηξε τα τύμπανα και τον τύφλωσε προσωρινά, ενώ η αριστερή πλευρά του κορμού του υπέστη σοβαρά εγκαύματα που θα τον ταλαιπωρούσαν για πολλά χρόνια.
Αφού συνήλθε λίγο, σύρθηκε σε ένα καταφύγιο και άρχισε να ψάχνει για τους συναδέλφους του, οι οποίοι είχαν επίσης επιβιώσει. Αφού πέρασαν την νύχτα στο καταφύγιο, την επομένη επέστρεψαν στο Ναγκασάκι. Εκεί φρόντισαν τις πληγές του και τρεις μέρες αργότερα, παρόλο που ήταν μπανταρισμένος, πήγε στη δουλειά του! (Ιαπωνική εργασιακή ηθική)
Εκείνο το πρωί, στις 9 Αυγούστου 1945 και ώρα 11 π.μ., περιέγραφε την έκρηξη στον προϊστάμενο του, όταν η δεύτερη ατομική βόμβα, ο ‘Χοντρός Άνδρας’ έπεσε στο Ναγκασάκι, πάλι σχεδόν 3 χλμ από το σημείο που βρισκόταν. Αυτή τη φορά δεν είχε άμεσες επιπτώσεις στην υγεία του, αλλά επειδή δεν μπορούσε να αλλάξει τους κατεστραμμένους επιδέσμους του υπέφερε για μια εβδομάδα με πυρετούς.
Η δεύτερη βόμβα ήταν ακόμη πιο ισχυρή, αλλά λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους (λοφώδης περιοχή) και του φρεατίου της σκάλας από ενισχυμένο μπετόν προστατεύτηκε σχετικά από την έκρηξη. Αμέσως μετά βγήκε από τα γραφεία της Μιτσουμπίσι (των οποίων είχε μείνει ο σκελετός μόνο) για να αναζητήσει την γυναίκα και τον γιο του. Η γυναίκα του, την ώρα που έπεφτε η βόμβα είχε βγει προς αναζήτηση αλοιφής για τα εγκαύματα του Γιαμαγκούτσι κι προστατεύτηκαν γιατί περνούσαν μέσα από ένα τούνελ, το οποίο σημαίνει ότι αν δεν είχε τραυματιστεί ο ίδιος στη Χιροσίμα, η οικογένεια του θα είχε σκοτωθεί στο Ναγκασάκι!
Σχόλια για αυτό το άρθρο