Η επιστήμη σήμερα θέτει στη διάθεσή μας αρκετά μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της τριχοφυΐας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να είμαστε σε θέση να κάνουμε τη σωστή εκτίμηση και χρήση αυτών των μέσων.
Καταρχάς, πρέπει να εξετάσουμε ποια είναι η αιτία του προβλήματος και αν χρειάζεται κάποια ιατρική αντιμετώπιση, π.χ. ορμονικά αίτια, κληρονομική προδιάθεση.
Το επόμενο βήμα έγκειται στο να επιλέξουμε το κατάλληλο μέσο μεταξύ αυτών που απλόχερα μας δίνει σήμερα η επιστήμη, όπως το Laser και το I.P.L., αλλά και η αποτρίχωση με βελόνα και έπειτα να ορίσουμε τα κριτήρια επιλογής. Είναι γεγονός ότι η χρήση του Laser και του I.P.L. πρόσφερε τα τελευταία χρόνια μια πολύ αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα της τριχοφυΐας.
Πώς λειτουργεί όμως όλο αυτό;
Τόσο το Laser όσο και το I.P.L. έχουν ως στόχο της ενέργειάς τους τη μελανίνη. Άρα και στις δυο περιπτώσεις οι παράγοντες που εμπλέκονται είναι α) η τρίχα (τύπος, χρώμα, πυκνότητα), β) η μελανίνη, γ) ο τύπος δέρματος (σκούροχρωμος, ανοιχτόχρωμος), δ) ο πόνος και ε) η ασφάλεια.
Στο Laser η δέσμη είναι μονοχρωματική με ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος, ενώ στο I.P.L. η δέσμη είναι πολυχρωματική με διάφορα μήκη κύματος. Και στη μια περίπτωση και στην άλλη συντελείται ένα φωτοθερμικό γεγονός.
Τόσο στο Laser όσο και στο I.P.L., οι παρενέργειες είναι ίδιες και είναι πιθανόν να προκληθεί ερύθημα, οίδημα, πόνος, δυσχρωμία ή ακόμη και έγκαυμα. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο πιο επιθετικά προσεγγίζουμε τη θεραπεία, τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται αυτή, παράλληλα, όμως, αυξάνουμε και τη πιθανότητα των παραπάνω παρενεργειών. Η ιδανική περίπτωση για να εφαρμοστεί το Laser ή το I.P.L., είναι ένα ανοιχτόχρωμο δέρμα με σκουρόχρωμη τρίχα και έντονη τριχοφυΐα.
Επομένως, πρέπει να προσέχουμε να μην εφαρμόζουμε τη θεραπεία, όταν η επιδερμίδα είναι μαυρισμένη, γιατί τότε η ενέργεια που διοχετεύουμε, απορροφάται όχι μόνο από τη μελανίνη της τρίχας αλλά και από το ηλιοκαμένο δέρμα, και ως εκ τούτου αυξάνεται η επικινδυνότητα για έγκαυμα ή μελαγχρωματική βλάβη του δερματικού ιστού.
Αντιστοίχως, οι παραπάνω μέθοδοι δεν ενδείκνυνται για θεραπείες αποτρίχωσης σε λευκές ή ξανθές τρίχες, λόγω απουσίας του στόχου της ενέργειας, δηλ., της μελανίνης. Επίσης, μέσα από τη μακρόχρονη χρήση αυτών των μεθόδων, έχει παρατηρηθεί ότι οι θεραπείες αυτές δεν ενδείκνυνται για την περιοχή του προσώπου, επειδή είναι ορμονολογικά εξαρτώμενες περιοχές (εξαιρείται η περιοχή του άνω χείλους, όπου έχει σαφώς περιγεγραμμένα όρια).
Σε αυτήν την περίπτωση, η μέθοδος επιλογής είναι η γνωστή ηλεκτρική αποτρίχωση με βελόνα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μηχανήματα ηλεκτρικής αποτρίχωσης έχουν εξελιχθεί, ώστε να προκαλούν τον ελάχιστο δυνατό πόνο και τον ελάχιστο ερεθισμό και φυσικά κανένα ίχνος από σημάδια ή ουλές.
Άρα, όταν έχουμε να επιλέξουμε το μέσο αποτρίχωσης όσον αφορά το σώμα, η επιλογή είναι σίγουρα το Laser ή το I.P.L., αρκεί να μην είναι σε χρονική περίοδο που το δέρμα είναι μετά από ηλιοθεραπεία, οπότε το επίπεδο μελανίνης στο δέρμα είναι απαγορευτικό.
Από την άλλη, όσον αφορά στο πρόσωπο, η μέθοδος επιλογής είναι -χωρίς αμφιβολία- η αποτρίχωση με βελόνα. Μπορούμε να επιλέξουμε Laser ή I.P.L. μόνο στο άνω χείλος αλλά σε περίοδο που δεν έχουμε εκτεθεί στον ήλιο ή όταν πρόκειται να κάνουμε ηλιοθεραπεία, γιατί εάν υπάρξει ερεθισμός, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πανάδα.
Θα θεωρούσα παράληψη μου να μην αναφερθώ και στις μεθόδους μη ριζικής αποτρίχωσης, όπως είναι η χαλάουα, το κερί μίας χρήσης με ταινίες και η αποτρίχωση με κλωστή.
Αυτές οι μέθοδοι θα εξακολουθούν να υπάρχουν και σίγουρα μας παρέχουν μία εύκολη, γρήγορη και οικονομική λύση κυρίως για κορίτσια κάτω των 18 ετών. Σε γενικές γραμμές πάντως το ποια απ’ όλες θα επιλέξουμε είναι προσωπική μας υπόθεση και μόνο. Τους καλοκαιρινούς μήνες που κάθε ερεθισμός μπορεί να δημιουργήσει πανάδα, η μέθοδος επιλογής για αποτρίχωση στο άνω χείλος είναι η αποτρίχωση με κλωστή, επειδή ακριβώς δεν δημιουργεί κανένα ερεθισμό.
Τα καινούργιας γενιάς Laser τείνουν να αντικαταστήσουν πλήρως το IPL, καθώς επίσης έχουμε την δυνατότητα να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους ενέργειας , ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε μαυρισμένο δέρμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό ίσως για αυτή την περίοδο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αλλά έτσι δεν είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε τη θεραπεία τους καλοκαιρινούς μήνες ή όταν το δέρμα είναι μαυρισμένο.
Μαρία Αργείτου, Αισθητικό-Φυσικοθεραπεύτρια
Ιωνίας 3 Νέο Ψυχικό
ΤΗΛ. 210 6742622, 210 6755584
Σχόλια για αυτό το άρθρο