Υπάρχει ζωή στη σελήνη; ‘Ενα από τα ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και που “απαντήθηκε” για πρώτη φορά στις 25 Αυγούστου του 1835, όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sun της Ν. Υόρκης το πρώτο από 6 άρθρα που έκαναν μεγάλη αίσθηση καθώς ανακοίνωναν την ανακάλυψη ζωής στη Σελήνη και τα οποία υποτίθεται ότι ήταν αναδημοσίευση από το επιστημονικό περιοδικό Edinburgh Journal of Science. Ως συγγραφέας του άρθρου αναφέρονταν ο Dr. Andrew Grant, υποτιθέμενος συνεργάτης ενός διάσημου αστρονόμου της εποχής, του Sir John Herschel, ο οποίος μάλιστα ήταν γνωστό ότι εκείνη την περίοδο είχε ταξιδέψει στο Κέιπ Τάουν της Ν. Αφρικής για να οργανώσει τη λειτουργία ενός νέου αστεροσκοπείου το οποίο θα είχε ένα ισχυρό για τα δεδομένα της εποχής τηλεσκόπιο.
Ο διάσημος επιστήμονας υποτίθεται ότι είχε ανακαλύψει αποδείξεις εξωγήινης ζωής στο δορυφόρο, όπως μονόκερους, δίποδους κάστορες και ιπτάμενα ανθρωποειδή που έμοιαζαν με νυχτερίδες. Ακόμη παρουσιάζονταν μια πολύ αναλυτική περιγραφή της γεωγραφίας της Σελήνης, με τεράστιους κρατήρες, πελώριους κρυστάλλους από αμέθυστο, ποταμούς και πλούσια βλάστηση.
Η εφημερίδα Νιου Γιoρκ Σαν ιδρύθηκε το 1833, δύο χρόνια πριν, και ήταν μια από τις νέες πολύ φθηνές εκδόσεις που απευθύνονταν στις φτωχότερες τάξεις και είχαν περισσότερο διασκεδαστικό παρά ενημερωτικό χαρακτήρα, ξεκινώντας μια πλούσια παράδοση που φτάνει μέχρι τις ημέρες μας με εντυπωσιακούς τίτλους, εξόφθαλμα ψευδείς “ειδήσεις” και σενάρια συνομωσίας. Από την ημέρα που δημοσιεύτηκε το πρώτο από τα 6 άρθρα, οι πωλήσεις της εφημερίδας συνεχώς αυξάνονταν. Βέβαια το Edinburgh Journal of Science στο οποίο βασίζονταν η ιστορία είχε σταματήσει να εκδίδεται πολλά χρόνια πριν και ο συντάκτης του άρθρου ήταν φανταστικό πρόσωπο. Τα άρθρα γράφηκαν κατά πάσα πιθανότητα από δημοσιογράφο της εφημερίδας που είχε σπουδάσει στο Κέιμπριτζ και ανέπτυσσαν προηγούμενες εξωπραγματικές και ψευτο-επιστημονικές θεωρίες (σε μια απ’ αυτές υπολογίζονταν ο πληθυσμός του δορυφόρου μας να ανέρχεται στα 4,2 δισεκατομμύρια.
Οι αναγνώστες φυσικά δεν κατάλαβαν ότι επρόκειτο για φάρσα. Ακόμη και επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Γιέιλ ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη για να μελετήσουν τις δημοσιεύσεις του Edinburgh Journal. Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα τους έστελναν από το εκδοτήριο στα γραφεία των συντακτών ελπίζοντας να τους αποθαρρύνουν και τελικά οι επιστήμονες γύρισαν στην έδρα τους χωρίς να καταλάβουν ότι τους είχαν κοροϊδέψει.
Στις 16 Σεπτεμβρίου η εφημερίδα παραδέχτηκε ότι όλο αυτό ήταν φάρσα. Γενικά το κοινό διασκέδασε με την αποκάλυψη και οι πωλήσεις της εφημερίδας δεν έπεσαν ιδιαίτερα. Η Sun συνέχισε να εκδίδεται μέχρι το 1950.
Σχόλια για αυτό το άρθρο