Έρχεται η βραβευμένη “Νίκη” του Χ.Α. Χωμενίδη σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή: Όσα μάθαμε στη συνέντευξη τύπου

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 9 Φεβρουαρίου 2017

unnamed (7)(33)

Η «Νίκη» του Χρήστου Α. Χωμενίδη, αφού διαβάστηκε από δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ανεβαίνει από τις 19 Φεβρουαρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε θεατρική διασκευή Σταμάτη Φασουλή – Γιώργου Λύρα και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

2017 ΝΙΚΗ ΙΜΕ

«Νίκη»… Ένα έργο που ζωντανεύει αριστοτεχνικά τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα από την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι το 2008. Ο Σταμάτης Φασουλής δίνει σάρκα και οστά στους ήρωες του Χωμενίδη και παραθέτει μοναδικές εικόνες της Ελλάδας που σημάδεψαν το μέλλον της. Επί σκηνής θα ζωντανέψουν όλα όσα ζήσαμε, ακούσαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, δακρύσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Όχι, η ζωή της Νίκης δεν ήταν παραμύθι. Δεν μεγάλωσε όπως τα κορίτσια της ηλικίας της, με παιχνίδια, φλερτ και συνοικέσια. Κουβαλούσε εκ γενετής ένα φορτίο τόσο βαρύ, ώστε κινδύνεψε να τη συντρίψει. Πήρε ωστόσο τη ζωή στα χέρια της. Επαναστάτησε κόντρα στην «επανάσταση» για τον έρωτα. Ο συγγραφέας πλέκει πραγματικότητα και μυθοπλασία και δίνει στην ηρωίδα φωνή για να μας πει την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο.

2017 ΝΙΚΗ ΙΜΕ

Υπόθεση

  • Και το όνομα αυτής;
  • Νίκη!

Η Νίκη Αρμάου φεύγει από τη ζωή, σε ώριμη ηλικία, το 2008. Αμέσως μετά το θάνατό της -απελευθερωμένη από το θνητό σαρκίο της- υπερίπταται, ταξιδεύει στον χώρο και στο χρόνο και ξαναβλέπει τη ζωή της ολόκληρη σαν μια ταινία ή σαν πελώρια τοιχογραφία εποχής. Βλέπει και αφηγείται.

Η ιστορία ξεκινά δύο γενιές πίσω, στις αρχές του 20ου αιώνα. Όταν ο ένας της παππούς, περιπλανώμενος μουσικός στον κάμπο της Μεσσηνίας, έκλεψε τη γιαγιά της και λίγο έλειψε να ξεπαστρέψει το μισό της σόι. Όταν ο άλλος της παππούς, Μικρασιάτης με εμπορικό δαιμόνιο, κατάφερε να αποφύγει την Καταστροφή, για να καταστραφεί λίγο αργότερα μονάχος του, ποντάροντας τα πάντα στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η ιστορία συνεχίζει με τους γονείς της. Με την ωραία Άννα, η οποία απαρνήθηκε το νυφικό με τα χρυσά φλουριά που της ετοίμαζε ο πατέρας της και ήρθε στην Αθήνα για να γίνει επαναστάτρια. Με τον Αντώνη Αρμάο, που μυήθηκε στο αριστερό κίνημα και αναδείχθηκε -μέσα από τη φλογερή του δράση- σε ηγέτη του.

2017 ΝΙΚΗ ΙΜΕ

Γύρω τους, ένας χορός ξεχωριστών προσώπων που το καθένα τους πλάθει και υπηρετεί τον δικό του μύθο. Ο αλητάκος –«σκάνταλος»- θείος Γιάννος, που βγάζει το ψωμί του κάνοντας τον παπατζή και τον γραμμοφωνατζή. Η σκαμπρόζα θεία Μαρκέλλα, πότε του λυρικού και πότε του ελαφρού τραγουδιού, έτοιμη πάντοτε να ενθουσιαστεί, να ερωτευθεί και να χαράξει καινούργια ρότα. Η «σοβαρή» θεία Φανή, δακτυλογράφος σε τράπεζα, η οποία παντρεύεται τον διοικητή της και καταλήγει σύζυγος υπουργού της κατοχικής κυβέρνησης… Στο κέντρο όλων, η γιαγιά Σεβαστή, προσωποποίηση –λες- της ίδιας της Ελλάδας. «Ποιόν αγαπάς, κυρά Σεβαστή; Τους αριστερούς σου γιους ή τις δεξιές σου θυγατέρες;» «Όλα τα παιδιά μου αγαπώ. Και όλα τα παιδιά του κόσμου!»

2017 ΝΙΚΗ ΙΜΕ

Τα γεγονότα τρέχουν καταιγιστικά. Η Νίκη ζει στο πετσί της, εκ γενετής, τους κοινωνικοπολιτικούς κραδασμούς. Βρέφος επί δικτατορίας Μεταξά στην εξορία μαζί με τη μάνα της. Νήπιο στην Κατοχή, στη φροντίδα των προνομιούχων τότε θειάδων της. Παιδάκι στην Απελευθέρωση, να ξανασμίγει ύστερα από χρόνια με τους γονείς της, να γράφει με μπογιά «ΕΑΜ» στον τοίχο. Στα Δεκεμβριανά, το ίδιο το σπίτι της ανατινάζεται. Κι ενώ ο Εμφύλιος βαθαίνει, ο πατέρας της διαγράφεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα και γίνεται –στα μάτια των συντρόφων του- από ήρωας, προδότης της εργατικής τάξης. Βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο και της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Η Νίκη θα περάσει όλη της την εφηβεία σε κατάσταση βαθιάς παρανομίας, κλεισμένη σε μια αυλή με τους γονείς της, με ψεύτικο όνομα και χίλια ανομολόγητα μυστικά. Σαν Ελληνίδα Άννα Φρανκ, που όμως βγαίνει ζωντανή από την προσωπική της φυλακή.

2017 ΝΙΚΗ ΙΜΕ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η Νίκη δουλεύει σερβιτόρα στο κοσμικό εστιατόριο «Αφρόεσσα», στο κέντρο της Αθήνας, που το διευθύνουν ο πρώην υπουργός θείος της Σάββας Μπογδάνος και η θεία Μαρκέλλα. Εκεί θα συναντήσει τον Αλέξανδρο Στρόφαλη, έναν ανατρεπτικό, εκρηκτικό, ιδιόρρυθμο εικοσιπεντάρη, γόνο αριστερής οικογένειας, ο οποίος πιστεύει ωστόσο πως η ζωή δεν είναι μόνο πεδίο μάχης, αλλά κι ολάνθιστος κήπος. Ότι το παρελθόν μας, μας ανήκει – δεν του ανήκουμε. Ότι μονάχα ο έρωτας απογειώνει τους ανθρώπους.

Ερωτευμένοι παράφορα –«έξω νου και νόμου»- η Νίκη και ο Αλέξανδρος κάνουν τη δική τους επανάσταση. Μαζί ξεπερνούν ό,τι τους πλήγωσε, τους σκλάβωσε, τους στέρησε τη χαρά. Μαζί σκοτώνουν θριαμβευτικά τη νύχτα.

DSC_0111

Στη συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε με παρουσία όλων των συντελεστών, μάθαμε ότι:

-Η αποστολή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι να κρατά αναμμένο το φως της ιστορικής μνήμης μέσα από τη σύγχρονη δημιουργία στο χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. Παρά την κρίση, συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων παραγωγών και για μία ακόμη φορά στηρίζει τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, με θέρμη και ενθουσιασμό.

-Ο Σταμάτης Φασουλής θεωρεί ότι η Νίκη, είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία και ως μεταφορέας αισθημάτων θα το “ζωντανέψει” στη σκηνή. Με τον Χρήστο Α. Χωμενίδη γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στη “στοά των διασήμων” στο City Link

-O συγγραφέας Χρήστος Α. Χωμενίδης, ως παιδί, είχε δει παραστάσεις του Ελεύθερου Θεάτρου, με τον Σταμάτη Φασουλή και την Μίρκα Παπακωνσταντίνου

– Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου υποδύεται την γιαγιά Σεβαστή, η Φιλαρέτη Κομνηνού υποδύεται την Νίκη σε μεγαλύτερη ηλικία ως αφηγήτρια και η Ευγενία Δημητροπούλου την υποδύεται στη νιότη της. Και η παιδική ηλικία της Νίκης όμως, θα εμφανιστεί επί σκηνής

-Για τον Σταμάτη Φασουλή και την Φιλαρέτη Κομνηνού είναι η τρίτη συνεργασία τους, μετά το Τρίτο Στεφάνι και τον Αγαπητικό της βοσκοπούλας

-Η Ευγενία Δημητροπούλου είναι μεγάλη θαυμάστρια των βιβλίων του Χ. Α. Χωμενίδη.

-Η Ευαγγελία Μουμούρη διάβασε πρώτη φορά το βιβλίο σε καλοκαιρινές διακοπές και το άφησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου για να το διαβάσουν οι επόμενοι, γράφοντας: πρώτη ανάγνωση Ευαγγελία Μουμούρη. Για πρώτη φορά, θα υποδυθεί έναν άνθρωπο που υπήρχε

-Η Γωγώ Μπρέμπου μίλησε για τους ήρωες του βιβλίου, οι οποίοι έχουν μεγάλη δυναμική και μπόρεσαν να είναι άξιοι του καιρού τους και άξιοι των ανθρώπων που αγαπούσαν. Η προσωπική τους αξία ξεπερνούσε κατά πολύ την ιστορική στιγμή που ζούσαν, σε εποχές πιο δύσκολες από αυτές που ζούμε

-Ο Στέλιος Μάινας μίλησε για το αισιόδοξο μήνυμα του έργου, τονίζοντας τη φάση των απολύτων διαψεύσεων που περνάει ο ελληνικός λαός μέσα από τη Νίκη, που όμως δεν το βάζει κάτω και πάντα ξεκινάει την επόμενη μέρα της καταστροφής, με την ελπίδα να ξαναχτίσουν την Ελλάδα από την αρχή

-Ο Μάξιμος Μουμούρης υποδύεται τον πατέρα του συγγραφέα, τον “ροκ” ήρωα του έργου

-Η Σοφία Φαραζή επιστρέφει στο θέατρο μετά από δύο χρόνια απουσίας -λόγω του παιδιού- με μεγάλη χαρά και ευτυχία

-Ο Δημήτρης Παπάζογλου για πρώτη φορά, θα χορογραφήσει/δημιουργήσει εικόνες κίνησης μιας συγκεκριμένης εποχής, σε ένα “πιο ουσιαστικό θέατρο” εκτός του μουσικού θεάματος, που έχει διαπρέψει αναμφισβήτητα

-Η Ντένη Βαχλιώτη μέσα από τις 400-500 εμφανίσεις των ηθοποιών με τα κοστούμια, θα προσπαθήσει να περάσει την ανθρώπινη τοιχογραφία με ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ποιητικό τρόπο.

-Ο Γιώργος Λύρας νιώθει πάρα πολύ τυχερός που βρίσκεται στη Νίκη, είναι εξαιρετική εμπειρία. Κατά τη δική του γνώμη/μάτια/καρδιά, ο Σταμάτης Φασουλής είναι ό,τι πιο νέο, φρέσκο και δημιουργικό μπορεί να ζηλέψει -με την καλή έννοια- ένας άνθρωπος της γενιάς του, με καθημερινή έμπνευση για το θέατρο, μέσα από τον γοητευτικό τρόπο που ζει.

DSC_0046

DSC_0123

Δημήτρης Εφραίμογλου, Σοφία Εφραίμογλου

DSC_0003

Μίρκα Παπακωνσταντίνου

DSC_0142

Σταμάτης Φασουλής, Χρήστος Α. Χωμενίδης

DSC_0021

Θρασύβουλος Γιάτσιος, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Γωγώ Μπρέμπου

IMG_5348

Φιλαρέτη Κομνηνού, Χρήστος Α. Χωμενίδης

DSC_0141

Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή

DSC_0028

Στέλιος Μάινας, Μίρκα Παπακωνσταντίνου

DSC_0013

Τζέλα Ζούλια, Θρασύβουλος Γιάτσιος, Γωγώ Μπρέμπου, Ντένη Βαχλιώτη

DSC_0035

Βάσια Χρήστου, Ευαγγελία Μουμούρη

DSC_0127

Φιλαρέτη Κομνηνού, Σοφία Φαραζή

DSC_0132

Μάξιμος Μουμούρης, Ευαγγελία Μουμούρη

DSC_0133

Χρήστος Α. Χωμενίδης, Γωγώ Μπρέμπου

IMG_5353

Αχιλλέας Σκεύης, Δανάη Μπάρκα

IMG_5350

Φιλαρέτη Κομνηνού, Χρήστος Α. Χωμενίδης, Ευαγγελία Μουμούρη, Γιώργος Δεπάστας

nikh1

26 ηθοποιοί, καταξιωμένοι πρωταγωνιστές μαζί με το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου, θα φέρουν τη …Νίκη,  στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ευγενία Δημητροπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Αυγουστίνος Κούμουλος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Νεκταρία Γιαννουδάκη και η “μαγική” Ντένη Βαχλιώτη (κοστούμια)

IMG_5349

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Θεατρική διασκευή: Σταμάτης Φασουλής – Γιώργος Λύρας

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς – Γιάννης Μουρίκης

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας

Διανομή

Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης.

Στο ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Την Νίκη σε μικρή ηλικία ερμηνεύουν σε διπλή διανομή: Αναστασία Γουλιάμου και Αυγή Σταυροπούλου.

Παίζουν αλφαβητικά: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιώργος Δεπάστας, Λήδα Καπνά, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κίμων Κουρής, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Δανάη Μπάρκα, Πάνος Μπόρας, Φοίβος Ριμένας, Αχιλλέας Σκεύης, Κώστας Φαλελάκης, Βάσια Χρήστου

Έναρξη: Κυριακή 19 Φεβρουαρίου

2017 ΝΙΚΗ ΙΜΕ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη      19:00
Πέμπτη        19:00
Παρασκευή 20:00
Σάββατο      20:00
Κυριακή       18:30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 180’

2017 ΝΙΚΗ ΙΜΕ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό εισιτήριο: VIP: 35€, Α Ζώνη: 30€, Β Ζώνη: 25€, Γ Ζώνη: 20€, Θεωρείο: 15€

Φοιτητικό/Νεανικό: VIP: 30€, Α Ζώνη: 25€, Β Ζώνη: 20€, Γ Ζώνη: 15€, Θεωρείο: 12€

Ανέργων: VIP: 28€, Α Ζώνη: 23€, Β Ζώνη: 18€, Γ Ζώνη: 14€, Θεωρείο: 12€

Α.Μ.Ε.Α.: Πλατεία: 15€, Θεωρείο: 10€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση theatron254.gr
  • Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.

Παραγωγή:

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τηλ. 212 254 0300

www.theatron254.gr

http://www.facebook.com/Theatron254

http://www.facebook.com/niki

2017 ΝΙΚΗ ΙΜΕ

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *