Μάιος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 9 Μαΐου 2018

kthve

Ένας  Μάιος γεμάτος με επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται, μια συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά και ενδιαφέρουσες μετακλήσεις που φιλοξενούνται στο Βασιλικό Θέατρο, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στη Μονή Λαζαριστών. Επιπλέον, οι παραγωγές του  ΚΘΒΕ «Δε σε Ξέχασα Ποτέ» και «Ασκητική» συνεχίζουν τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων τους στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η «Ασκητική» ταξιδεύει το Μάϊο στην Κίνα για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο  Διεθνές Φεστιβάλ του Πεκίνου «Meet in Beijing».

Τέλος, το ΚΘΒΕ   συμμετέχει στο μεγαλύτερο φεστιβάλ πολιτισμού για νέους, το πρώτο «SKG:Bridges-Uprising Art and Culture Festival», που υλοποιείται με τη σύμπραξη όλων των κρατικών πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης καθώς και δημιουργικών ομάδων, και θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2018.

Πιο αναλυτικά, μπορείτε να δείτε το Μάιο στο ΚΘΒΕ:

 PHOTO_ORPHAN

 • «ΟΡΦΑΝΑ» του Ντέννις Κέλλυ

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Φουαγιέ της ΕΜΣ

Λήξη:  Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00

Διάρκεια: 120’

Το έργο του Ιρλανδού βραβευμένου συγγραφέα, Nτένις Κέλλυ, πολυμεταφρασμένου και καταξιωμένου στην ελληνική σκηνή, διερευνά την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση του καθενός μας. Μήπως στην προσπάθεια να περιχαρακώσουμε τα όριά μας, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας από τους «άλλους», γινόμαστε από θύματα θύτες; Ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί ένα δυνατό και σύγχρονο κείμενο που εγείρει ερωτήματα, θέτει διλήμματα και προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με τη βία και το ρατσισμό σήμερα.

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου, Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνικά – Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου, Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης, Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού, Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζαχαρούλα Οικονόμου, Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Β’ βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Βοηθοί φωτιστή: Μαρία Όσσα, Ελένη Τζημίκα, Γεωργία Τσελεπή, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Βαλεντίνη Καλπίνη

Παίζουν: Χρήστος Διαμαντούδης (Λίαμ), Ελένη Θυμιοπούλου (Έλεν), Χρίστος Στυλιανού (Ντάννυ)

 

PHOTO_VREFIKΟ

 • ΒΡΕΦΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – «ΚΟΙΤΑ!»

Σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα

Κάθε Σάββατο στις 12.00

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Λήξη: Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Διάρκεια: 30’

Μια παράσταση έκπληξη για τους πολύ μικρούς φίλους αλλά και τους θεατρόφιλους που θα ήθελαν να ζήσουν αυτή τη μοναδική θεατρική εμπειρία, αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας των δράσεων και αντιδράσεων ενός μωρού.

Για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρονών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα, Σκηνικά – κοστούμια: Λίλη Κυριλή, Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αντώνης Μίκροβας, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Βαλεντίνη Καλπίνη

Παίζει: Μαριάννα Αβραμάκη

PHOTO_DE_SE_KSEXASA_POTE

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 • «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Θεσσαλονίκη, Ρωμαϊκή Αγορά

Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στις 21.00

Eίσοδος ελεύθερη για το κοινό

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠ.ΠΟ. Β. Ελλάδος, με τίτλο «ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Η παραγωγή του ΚΘΒΕ «Δε σε ξέχασα ποτέ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα,  μετά από ένα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μια παρουσίαση στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στις 21.00. Μια μουσικοθεατρική παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που ερμηνεύει  επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα  και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κά.). Ένα έργο του Λέοντα Α. Ναρ, που μας θυμίζει πως οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας, Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας, Φωτισμοί – Διδασκαλία κάμερας: Χάρης Πάλλας, Video mapping: Κλεάνθης Καραπιπέρης, Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλα Βλαχοπούλου, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία  Καλεμκερίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος/ Γιάννης Χαρίσης

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Γιάννης Αμπεριάδης (φλογέρα, ούτι), Γιώργος Μιναχείλης (κανονάκι), Κώστας Παπαγιαννίδης (ούτι).

PHOTO_ASKHTIKH

 • «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» του Νίκου Καζαντζάκη

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κουτσουρέλης

Η παραγωγή του ΚΘΒΕ «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία  Aνδρέα Κουτσουρέλη,  συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στη Βόρεια Ελλάδα, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μια παράσταση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, ενώ ταξιδεύει στην Κίνα όπου θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στο Διεθνές Φεστιβάλ «Meet in Beijing» του Πεκίνου, στις 10 – 11 Μαΐου 2018.

Συγκεκριμένα, η «Ασκητική» θα πραγματοποιήσει το Μάιο τις εξής παραστάσεις:

 • Πεκίνο, Διεθνές Φεστιβάλ «Meet in Beijing»,

Πέμπτη 10 & Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

 • Φλώρινα, Πολιτιστικό Κέντρο (Αίθουσα Θεόδωρος Αγγελόπουλος)

Παρασκευή 25 Μαΐου 18, στις 21:00

 • Άργος Ορεστικό, Πολιτιστικό Κέντρο

Σάββατο 26 Μαΐου 2018, στις 21.00

 • Θεσσαλονίκη, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, στις 21.00

Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και  να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα αγγλικά, με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης, Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά, Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος, Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος,  Χρήστος Μαστρογιαννίδης / Γιάννης Γκρέζιος.PHOTO_PAROLAYTA

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

 • «Παρ’ όλα αυτά. Εννιά μαρτυρίες γυναικών για τον καρκίνο»

Μια παραγωγή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που τη φιλοξενεί το ΚΘΒΕ

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, στις 21.00

Βασιλικό Θέατρο

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσκαλεί την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσει την πρωτοποριακή θεατρική παράσταση «Παρ’ όλα αυτά. Εννιά μαρτυρίες γυναικών για τον καρκίνο», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, στις 21.00, στο Βασιλικό Θέατρο. Η παράσταση που αγκαλιάστηκε  με ιδιαίτερη θέρμη από το Αθηναϊκό κοινό, το οποίο γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του «Από Μηχανής» Θεάτρου, σε όλες τις παραστάσεις του, λαμβάνοντας ένθερμες κριτικές, παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός Αθηνών, στη Θεσσαλονίκη, με την ευγενική υποστήριξη του ΚΘΒΕ.

Εννέα γυναίκες που έζησαν την ασθένεια ανεβαίνουν στη σκηνή και μοιράζονται  με τον κόσμο  την εμπειρία τους αλλά και τη διαδρομή της ζωής τους όπως αυτή μεταλλάχτηκε μέσα από την περιπέτεια της υγείας τους.  Στόχος της παράστασης είναι να μιλήσει ανοιχτά για την ασθένεια και τον πόνο της, αλλά και να δώσει την ευκαιρία στις συμμετέχουσες και στο κοινό μέσω της τέχνης, να μετατρέψουν την δύσκολη αυτή εμπειρία σε δημιουργία και ομορφιά. Σαν οδοιπόροι στη δύσκολη διαδρομή τους μέσα από την ασθένεια, οι γυναίκες πλέκοντας και δημιουργώντας μία συνεκτική ιστορία ανθρωπιάς, συναισθηματισμού, χαράς και λύπης, οδηγούν στην πρωταρχική επίδραση του θεάτρου: την λυτρωτική μέθεξη του κοινού με τα δρώμενα επί σκηνής. Μία παράσταση, όχι μόνο για όσες και όσους έχουν παρόμοιες ιστορίες, αλλά και για όλους τους ανθρώπους.

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Κέντρου για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο.) της Ε.Α.Ε. για την υποστήριξη των ασθενών που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου, υπό στην επιστημονική ευθύνη του Ιωάννη Ντίνου, Κλινικού Ψυχολόγου.

Συμμετέχουν : Καλλιόπη Γανιάρη,  Ελένη Γιαννακούρου, Θάλεια Νταλούκα, Γιώτα Παπαδάκη, Μάρα Παυλοπούλου, Μαίρη Τσουκαλά, Στέλλα Χατζημιχαήλ,  Φωτεινή Χάψα Τζένη Δούπη. Ηθοποιός – Βοηθός : Ναζίκ Αϊδινιάν

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθετική επιμέλεια : Γεωργία Μαυραγάνη, Βοηθοί σκηνοθέτη : Ναζίκ Αϊδινιάν, Δανάη Σπηλιώτη, Σκηνογραφική επιμέλεια : Άρτεμις Φλέσσα, Φωτισμοί : Τάσος Παλαιορούτας, Φωτογραφίες Βίντεο : Χριστίνα Ζαχοπούλου, Χάρης Ακριβιάδης

Είσοδος ελεύθερη

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ  210-38.26.600, 210- 64.56.713  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ  9πμ-5μμ

PHOTO_VAMVAKARIS

ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 • «ΕΓΩ, Ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ» της Νάνση Τουμπακάρη

(βασισμένο στο βιβλίο της Αγγ. Κάϊλ ‘’Μάρκος Βαμβακάρης – Αυτοβιογραφία’’)

Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου

Πέμπτη 10 έως Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Πέμπτη 10, Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Μάϊου, στις 21.00

Κυριακή 13 Μαΐου, στις 20.00

Διάρκεια: 95’

Από τις 10 μέχρι τις 13 Μαΐου το ΚΘΒΕ, θα φιλοξενήσει στην Κεντρική Σκηνή της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, μία παράσταση που παίχτηκε τον προηγούμενο χειμώνα στο Θέατρο ΣΤΟΑ, δημιουργώντας ιδιαίτερη αίσθηση και για την οποία έχουν γραφεί διθυραμβικά σχόλια.

Ένας μονόλογος που έγραψε η Νάνση Τουμπακάρη, βασισμένος στις αφηγήσεις του ίδιου του Μάρκου έτσι όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο «Μάρκος Βαμβακάρης, Αυτοβιογραφία» που επιμελήθηκε η Αγγελική Βέλλου-Κάϊλ.

Η ζωή του βασανισμένου ποιητή, συνθέτη, μπουζουξή και τραγουδιστή, του μεγάλου ρεμπέτη, που με το έργο του καθόρισε την πορεία του αστικού λαϊκού τραγουδιού, συμπυκνώνεται μέσα στην εξομολόγηση – συνέντευξη που έδωσε το 1969, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του. Όπως λέει ο ίδιος ’Παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που εγώ του τραγούδησα τις χαρές του, τις λύπες του, τα πλούτη του, τη φτώχεια του, την ορφάνια του, την ξενιτιά του. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου”.

Ωστόσο η εξομολόγησή του δεν αποτελεί απλά μια αφήγηση των γεγονότων της ζωής του αλλά μια, εκπληκτικής καθαρότητας, θαρραλέα μαρτυρία της εποχής του.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια του ερμηνευτή, με σκηνικό και κοστούμια της Λέας Κούση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου

Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Λέα Κούση

Ερμηνεύει ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

IRMA BEP_F.MOURATIDIS_V.HARALAMPOPOULOS

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ – ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

 • «Η κατάρα της Ίρμα Βεπ» του Charles Ludlam

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Ως Κυριακή 13 Μαΐου

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:15

Διάρκεια: 120’

Μια απολαυστική σάτιρα που αντλεί από την κλασική δραματουργία, το μελόδραμα, τη λογοτεχνία του φανταστικού, έως την παρωδία του κινηματογράφου των ταινιών τρόμου, «Η κατάρα της Ίρμα Βεπ», παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών. Μία ιστορία πάθους και μυστηρίου με απίστευτες κωμικές ανατροπές. Μια θεατρική περιπέτεια γέλιου, μεταφυσικής αγωνίας και ακραίου ερωτικού πάθους.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, Μετάφραση: Λάκης Λαζόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Άκης Σακελλαρίου, Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη, Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μιχαλόπουλος, Βίντεο-Προβολές: Κάρολος Πορφύρης, Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ, Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου, Βοηθοί ενδυματολόγου: Μαίρη Μαρμαρινού, Χάρης Σταματόπουλος.

 

Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης

 

PHOTO_GRANADA

 • «Γρανάδα» του Γιάννη Καλαβριανού

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Πέμπτη 17 Μαΐου έως Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 17 Μαΐου έως Κυριακή 27 Μαΐου, στις 21.00

Διάρκεια: 90’

Μία από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές της χρονιάς, η «ΓΡΑΝΑΔΑ» του Γιάννη Καλαβριανού, έρχεται στη Θεσσαλονίκη μόνο για 9 παραστάσεις, από τις 17 έως τις 27 Μαΐου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).

Η Γρανάδα, «η πόλη του καλού θανάτου», είναι ο τόπος όπου άρχισε να μπλέκεται η ιστορία μιας σύγχρονης οικογένειας, πριν από 35 χρόνια. Το πρώτο και τελευταίο ταξίδι ενός ερωτευμένου ζευγαριού, ένα ατύχημα που ακολούθησε και μία συμφωνία σιωπής, έδεσαν τις ζωές όλων, με φόντο την ιστορία της Ιωάννας της Τρελής. Η Ιωάννα, μια Ισπανίδα βασίλισσα που πέρασε από την ίδια πόλη και έμεινε κλεισμένη σε ένα κάστρο για 46 χρόνια πενθώντας για την απώλεια του συζύγου της, έγινε η έμμονη ιδέα του πατέρα της οικογένειας και εν αγνοία της, τους σημάδεψε. 500 χρόνια μετά, ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να ανατραπούν όλα, υπενθυμίζοντάς μας το απλούστερο: πως από τότε που ξεκίνησε το αέναο ταξίδι της ζωής, είμαστε εκτεθειμένοι στη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη λύπη.

Η ΓΡΑΝΑΔΑ είναι μια παράσταση για την απώλεια, τις συμπτώσεις που δένουν τις ζωές μας για πάντα, τις τροχιές των άστρων, τα γεγονότα που κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβούν και τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας, Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη, Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μποζοπούλου, Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη, Βοηθός σκηνογράφου: Λυδία Τσάτσου, Ιστορικός σύμβουλος: Ελένη Δρίβα, Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή, Οπτική ταυτότητα – Σχεδιασμός αφίσας: Σάκης Στριτσίδης, Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris, Εκτέλεση παραγωγής: Ζωή Μουσχή

ΠΑΙΖΟΥΝ: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώργος Γλάστρας, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου, Έφη Σταμούλη

Σε video, στο ρόλο της Ιωάννας της Τρελής: Λυδία Φωτοπούλου

  ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

 • «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς

Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας

Πέμπτη 10 έως Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Πέμπτη 10, Παρασκευή 11, Σάββατο 12 Μαΐου στις 21:30

Κυριακή 13 Μαΐου στις 19:00

Διάρκεια παράστασης: 90’

Η ομάδα θεάτρου Ars Moriendi παρουσιάζει – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – το έργο της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, από τις 10 έως τις 13 Μαΐου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σεράγεβο, που βρίσκεται υπό Αυστριακή κατοχή, ο 19χρονος φοιτητής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο (Franz Ferdinand στα γερμανικά) και τη σύζυγό του Σοφία. Η πράξη του, γνωστή ως «η δολοφονία του Σεράγεβο», έγινε η σπίθα που πυροδότησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία του εικοστού αιώνα. Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ καταδικάστηκε,  λόγω ηλικίας, σε 20 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και πέθανε από φυματίωση τον Απρίλιο του 1918.

Το έργο διαδραματίζεται στο Σεράγεβο το 1914, τις φυλακές της Θεσσαλονίκης το 1917 και το φρούριο Τερεζίν στη σημερινή Τσεχία το 1918. Αν και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, το έργο δε μιλά για γεγονότα. Αν και χρησιμοποιεί ιστορικά και πολιτικά ντοκουμέντα, το έργο δεν είναι ούτε ιστορικό, ούτε πολιτικό δράμα. Πάνω και πέρα από όλα, το έργο με τον παράξενο τίτλο εστιάζει στον άνθρωπο Γκαβρίλο Πρίντσιπ – τον Γκαβράκο για τους φίλους του -, τον άνθρωπο πίσω από τους αντιφατικούς χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν – δολοφόνος, θύτης, τρομοκράτης, ήρωας – αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα πίσω και πέρα από την πράξη που απώτερο στόχο είχε την απελευθέρωση από την Αυστρία και τη δημιουργία γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Ένα μπερδεμένο παιδί, θύμα του τόπου και του χρόνου. Ένα αλλοπαρμένο αγόρι που υποστήριζε με πάθος πως «εμείς πρέπει ή να πεθάνουμε στη ζωή ή να ζήσουμε στον θάνατο». Ευαίσθητος, συνεσταλμένος και ασθενικός, ο Γκαβράκο ήθελε να γίνει ήρωας, να μείνει στην ιστορία. Το «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» είναι η ιστορία του. Μια ιστορία συναρπαστική γεμάτη νιάτα και ιδεαλισμό. Μια ιστορία σαν αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτη ίντριγκες, συνωμοσίες και εγκλήματα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Ισμήνη Ραντούλοβιτς, Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας, Σκηνική εγκατάσταση: Ευαγγελία Κιρκινέ, Φωτισμοί: Θάνος Νίκας, Φωτογραφίες: Momentum Photography|Cinematography, Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λία Κεσοπούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ: Δημήτρης Καπετάνιος (Γκαβρίλο Πρίντσιπ), Δημήτρης Κρίκος (Νεντέλικο Τσαμπρίνοβιτς), Χρήστος Παπαδόπουλος (Ντανίλο Ίλιτς), Γρηγόρης Πυργιαλάς (Συνταγματάρχης Άπις), Κατερίνα Συναπίδου (Λιούμπιτσα Ίλιτς)

PHOTO_AIAS

 • «Αίας» του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Από Πέμπτη 17 έως Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 17 έως Κυριακή 20 Μαΐου, στις 21:00

Η αρχαία τραγωδία «Αίας» του Σοφοκλή , σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, μετά την παρουσίαση της στο θέατρον ‘’Θησείον’’, στο ‘’Από μηχανής Θέατρο’’ και στο φεστιβάλ ‘’Αισχύλεια’’ στην Ελευσίνα, και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε από κοινό και κριτικούς, φιλοξενείται από το ΚΘΒΕ, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, από τις 17 έως τις 20 Μαΐου.

«Η βία που μας προστατεύει, μετατρέπεται σε βία που μας απειλεί»

Σ’ ένα ερημικό́ τοπίο, η πόλις αντικαθίσταται από́ το στρατό́. Ο ίδιος ο Αίαντας θα μπορούσε να εκπροσωπεί́ αυτή́ την πόλη. Την πόλη που ζει με την πλάνη ότι μπορεί́ να είναι αυτάρκης. Ένας εμφύλιος. Ο σύμμαχος γίνεται εχθρός.

Την τραγική́ πτώση του ήρωα ακολουθεί́ η πολιτική́, με τη μορφή́ της διαμάχης και της εξισορρόπησης. Μια πολιτική́ εξουσία ανίκανη να λειτουργήσει για το καλό́ του συνόλου. Αποτυχημένη και πλήρως διεφθαρμένη.

Ο εχθρός δεν κρύβεται πίσω από́ τείχη. Κοιμάται δίπλα μας. Η βρώμα που αναδύεται από́ το αίμα των σκοτωμένων ζώων, σηματοδοτεί́ τη στοιχειώδη έλλειψη ευγνωμοσύνης, του συνόλου απέναντι στο άτομο.

Τα διαμελισμένα κορμιά́ τους υποδηλώνουν τον σπαραγμό́, τη σήψη αυτής της κοινωνίας, αλλά́ και την αδυναμία του ατόμου να ενεργήσει για το καλό́ του συνόλου. Κανένας θεός δε θα μας βγάλει απ’ αυτό́ το τέλμα. Ίσως μόνο ένας τρίτος δρόμος ως εναλλακτική́. Μια εναλλακτική́ για την οποία σημασία δεν έχουν οι «ανταγωνιστικές» αλλά́ οι «συναγωνιστικές» αρετές. Ένας προσανατολισμός προς τη συμβίωση.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Εν Κύκλω, Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης, Δραματουργική́ επεξεργασία: Χρήστος Σουγάρης – Κατερίνα Κουτσοχερίτη Επιστημονικός Σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος – Πανεπιστήμιο Πατρών Κείμενο παράστασης: Νίκη Κωνσταντίνου- Σγουρού́ και θίασος Σκηνικά́-Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου Μουσική́: Αλέξης Κωτσόπουλος, Κίνηση: Φαίδρα Σούτου, Φωτισμοί́: Άρης Τρουπάκης, Βοηθοί́ σκηνοθέτη: Κατερίνα Κουτσοχερίτη – Μαρία Απατσίδου, Βοηθοί́ Σκηνογράφων – Ενδυματολόγων: Δώρα Τουρβά – Στέλιος Κοτίδης, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής- Γιώργος Βουτσινάς, Παραγωγή́: Έως ΑΜΚΕ

Παίζουν: Αθηνά́: Νίκη Σερέτη, Οδυσσέας: Σεραφείμ Ράδης, Αίας: Χριστόδουλος Στυλιανού́, Τέκμησσα: Ελεάνα Γεωργούλη, Άγγελος: Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Τεύκρος: Γιώργος Τσιαντούλας, Μενέλαος: Μιχάλης Μουλακάκης, Αγαμέμνων: Παναγιώτης Μαρίνος, Ευρυσάκης: Ορέστης Πετούα, Ναύτες: Παναγιώτης Μαρίνος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Μιχάλης Μουλακάκης, Γιώργος Τσιαντούλας, Σεραφείμ Ράδης

PHOTO_GRAMMATA

 • «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» του Αλμπέρ Καμύ

Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη – Στέλλα Κουφάκη

Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου (ΘΕ.Σ.Η)

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Πέμπτη 24 έως Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 24 έως Κυριακή 27 Μαΐου 2018, στις 21.00

Διάρκεια: 55’

Η παράσταση «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» στηρίζεται σε τέσσερις επιστολές του Αλμπέρ Καμύ σε έναν φανταστικό φίλο του Γερμανό, γραμμένες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελούν ένα άτυπο μανιφέστο του συγγραφέα, στο οποίο διακηρύττει τη δύναμη της ανθρωπιάς και του πνεύματος, καταδικάζοντας ταυτόχρονα το παράλογο που φέρει ο πόλεμος, το μίσος, η αδιαλλαξία. Με γλώσσα ευγενή, που μετουσιώνεται θαυμαστά σε ένα αιχμηρό κατηγορώ, ο Καμύ μάς υπενθυμίζει πώς σε περιόδους κρίσης ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση εύκολα κυριαρχούν. Έτσι, διαχρονικές αξίες και υψηλά ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ιδέα της ευτυχίας και του ανθρώπου τοποθετούνται σε άλλες βάσεις, οικτίρονται ή διαστρεβλώνονται.

Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα, πολλές– η κρίση αξιών δεδομένη. Στην παράστασή μας, μια γυναίκα αντιτάσσεται στον παραλογισμό της εποχής της, πολεμά και τελικά φυλακίζεται για τα πιστεύω της, που δεν παύει όμως να υποστηρίζει με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Νίκη Καρακίτσου – Ντουζέ, Μαρία Κασαμπαλόγλου – Ρομπλέν, Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη – Στέλλα Κουφάκη, Ερμηνεία: Σοφία Δερμιτζάκη, Video παράστασης: Nickolay Dorozhkin, Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Μανουσάκης, Κινησιολογία: Μικαέλα Κεφαλογιάννη, Επιμέλεια Μουσικής – Ήχου: Στέλλα Κουφάκη, Φωτισμοί: Νεκτάριος Αδικημενάκης, Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Φανή Καλαθάκη, Φωτογραφίες: Γιάννα Καραγιώργου-FOTOPROFILE, Φωτογραφία Αφίσας: Mark Quigley, Επιμέλεια Προγράμματος: Σοφία Δερμιτζάκη, Στέλλα Κουφάκη

 • «ΥΠΟΛΗΨΗ» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Δραματουργία-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Από Πέμπτη 31 Μαΐου έως Κυριακή 3 Ιουνίου, στις 21:00

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από Πέμπτη 31 Μαΐου έως Κυριακή 3 Ιουνίου, στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Ο Θεοτόκης και ο «κοινωνισμός».

Στις αρχές του 20ου αιώνα, στις τάξεις κυρίως των λογοτεχνών, εμφανίστηκε μια αμφισβητησιακή ιδεολογία, με το ό­νομα «κοινωνισμός». Ο «κοινωνισμός» αυτός, ε­νώ καταδίκαζε την αδικία και την εκμετάλ­λευση, κατά βάση στράφηκε εναντίον ξεπε­ρασμένων ιδεών και αντιλήψεων που επικρα­τούσαν στην ελληνική ύπαιθρο, εκφράζοντας μια πιο ελαστική αντίληψη περί ηθικής που συμβάδιζε με την ταχέως αστικοποιούμενη ελληνική κοινωνία. Οι νεοαστοί, που πρόσφατα είχαν καταφύγει στις πόλεις, και οι διανοού­μενοι, που ακόμη και αν ζούσαν σε χωριά, όπως ο Θεοτόκης στις Καρουσάδες της Κέρ­κυρας και είχαν μια ευρωπαϊκή κουλτούρα, ένιω­θαν την ανάγκη να ξεφορτωθούν κάποιες α­ντιλήψεις, κυρίως περί τιμής, που τις θεωρού­σαν αναχρονιστικές και τις χτύπησαν αλύπη­τα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Δραματουργία-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς, Επιμέλεια κίνησης: Μαίρη Ράντου, Σχέδια κοστουμιών: Ελευθερία Αράπογλου, Video mapping: Mιχάλης Κωνσταντίνου, Φωτισμοί – Ήχος: Κώστας Βλάχος, Τεχνικός video: Σπύρος Σκόρδος, Κατασκευή κοστουμιών: Δήμητρα Κυπριώτη, Αφίσα – Πρόγραμμα: Φιλένη Λοράνδου

Παίζουν: Ναταλία Καποδίστρια, Αλεξάνδρα Παγιατάκη, Σοφία Τόμπρου

 

 

 

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

 1. betty

  2018/05/09 στις 8:26

  Καλέ, ο Παπαγεωργίου μοιάζει κι ας νμη μοιάζει με τον Βαμβακάρη! Είναι απίθανο το ποως οι ηθοποιοί ενδύονται το ρόλο τους…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *