Μήπως έχεις σχέση με ψυχοπαθή και δεν το ξέρεις; Δείτε τα σημάδια και τρομοκρατηθείτε…

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 21 Σεπτεμβρίου 2019

 

52f7ad2abdb65

Ακούς ψυχοπαθής και αμέσως σκέφτεσαι ταινίες με τσεκούρια που σκοτώνουν συνήθως νεαρούς και νεαρές κατασκηνώτριες με όλων των ειδών τους ανατριχιαστικούς τρόπους. Όμως παθολογικά ψυχικά χαρακτηριστικά μπορεί να έχει και ο άνθρωπος με τον οποίο ξαπλώνετε κάθε βράδυ στο ίδιο κρεβάτι. Η αγάπη και η συνήθεια μπορεί να σας κάνουν να δικαιολογείτε συμπεριφορές που ακροβατούν στα όρια της «κανονικότητας» (αν αυτό σημαίνει την κοινωνικά και προσωπικά αποδεκτή συμπεριφορά που δεν έχει σκοπό να βλάψει κάποιον άλλον). Όμως υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι έχετε σχέση με ένα ψυχοπαθή και δεν το ξέρετε! Διαβάστε τα σημάδια και τρομοκρατηθείτε!

screenshot-lrg-27

1. Μπορούν να διαστρέψουν τα πάντα. Θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι εσείς είστε που «το χάνετε»! Μπορεί να ανησυχείτε για το τι φοράτε, το τι λέτε σε τρίτους ή να φρικάρετε αν κάποιος αλλάξει το πρόγραμμα σας, αν αυτό χρειάζεται μετά να το εξηγήσετε στον αγαπημένο ή αγαπημένη σας. Αν είστε γενικά φιλήσυχο άτομο και διαπιστώνετε ότι από τότε που είστε μαζί μαλώνετε συνέχεια με άλλα άτομα του περιβάλλοντος σας, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε σοβαρά γιατί. Μην πέφτετε στην παγίδα να κατηγορείτε συνέχεια τον εαυτό σας. Φοβάστε μην πείτε ή κάνετε κάτι που θα προκαλέσει το θυμό του/της αλλά και πάλι δεν είστε σίγουροι/ες τι θα προκαλέσει την «έκρηξη». Μία τυχαία συνάντηση με μία παλιά αγάπη, μια προσφορά για δουλειά ή που απροσδόκητα πρέπει να κρατήσετε το ανιψάκι σας. Σε ένα ισορροπημένο ζευγάρι τέτοιες ανατροπές είναι ευκαιρία για συζήτηση και οι παρεκκλίσεις από τη ρουτίνα δεν είναι αιτία για «πόλεμο».

2. Μερικές φορές αισθάνεστε ότι είστε με δύο διαφορετικά άτομα. Σαν να γυρνάει ένας διακόπτης και ο/η σύντροφός σας πηγαίνει από το ένα άκρο στο άλλο. Τη μια μέρα υπάρχει αγάπη, φροντίδα και όλα είναι ωραία και την επόμενη η οργή, το μίσος στα μάτια και τα λόγια που πληγώνουν. Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους που δικαιολογούνται. Όχι όμως ξαφνικά, όχι στα άκρα και χωρίς προφανή λόγο. Αν τη μια στιγμή σας εξυψώνει και την άλλη σας ρίχνει στο γκρεμό, κάτι δεν πάει καλά.

3. Φοβάστε να μιλήσετε ή αισθάνεστε ότι δε σας ακούει ότι και να λέτε; Τα λόγια σας απομονώνονται από τα συμφραζόμενα, διαστρέφονται ή αγνοούνται; Στα σημαντικά αλλά και στα ασήμαντα η γνώμη σας απλά δε μετράει; Αν επανειλημμένα εκφράζετε μια επιθυμία (πχ να πάτε σινεμά) και αυτός ή αυτή κάνει οτιδήποτε για να πάτε οπουδήποτε αλλού, αναρωτηθείτε. Αν παραδοσιακά υποστηρίζετε μια ομάδα και κάνει ότι μπορεί να σας πείσει να αλλάξετε και ακόμη περισσότερο, το καταφέρει, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά! Προσπαθείτε να μιλήσετε για κάτι που σας απασχολεί και μετά από τη συζήτηση αισθάνεστε ότι τα συναισθήματα σας είναι «ηλίθια», «ασήμαντα» και καλύτερα να ασχολείστε με τα δικά του/της; Τα ψυχικά διαταραγμένα άτομα είναι το κέντρο του σύμπαντος τους και είναι ανίκανα να συμπάσχουν, να συνδεθούν αισθηματικά ακόμη και με τον/την σύντροφο τους. Δεν έχουν ενοχές και μετά από ένα καυγά ή μια απόπειρα να χωρίσετε θα σας πληγώσουν σα να είστε ο χειρότερος εχθρός τους. Η λεκτική και ακόμη χειρότερο, σωματική βία μπορεί να συνοδεύεται από υποσχέσεις ότι αυτό «δε θα ξανασυμβεί». Nα είστε σίγουρες/οι ότι θα ξαναγίνει γιατί η συγνώμη τους είναι περισσότερο χειριστική παρά ειλικρινής. Αισθάνονται άσχημα όχι για την ίδια τους την πράξη, όσο για το ότι «πιάστηκαν» να την κάνουν. Που μας φέρνει στο επόμενο χαρακτηριστικό.

4. ..ότι ψεύδονται ασύστολα. Για το τι κάνουν όταν δεν είστε μαζί. Για το που πήγαν και με ποιόν μίλησαν. Ακόμη και για πράγματα που δε χρειάζεται να κρύψουν, ψέματα χωρίς λόγο ή για ηλίθιο λόγο. Μπορεί να σας κοιτούν στα μάτια και να ορκίζονται όταν το κάνουν. Αν τύχει και βγει η αλήθεια στην επιφάνεια, απλώς αλλάζουν την ιστορία τους, κάνοντας σας να τρελαίνεστε. Η υποκριτική συμπεριφορά τους είναι ιδιαίτερα εμφανής όταν βρίσκονται για παράδειγμα με τους γονείς σας ή φίλους, παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική πλευρά, ιδιαίτερα γοητευτική. Με τον ίδιο τρόπο σας γοήτευσαν στην αρχή της σχέσης σας, όταν νομίζατε ότι βρήκατε τον άνθρωπο σας, καθώς προσαρμόζονται εύκολα σε κάθε κοινωνική ομάδα ή περίσταση προκειμένου να γοητεύσουν τον εκάστοτε συνομιλητή. Είναι ένα ταλέντο χρήσιμο σε αυτούς που στήνουν τη συναισθηματική παγίδα. Μην ξεγελιέστε από το ότι – πολύ συχνά – είναι “η ψυχή της παρέας”, μέσα σε όλα. Τέτοια άτομα είναι χαρισματικά στον τρόπο που χειρίζονται τους ανθρώπους.

me_in_straitjacket_by_mandrilo_curva-d331kno-1

5. Όταν είστε οι δυο σας, θα σχολιάσουν αρνητικά τους φίλους σας και θα σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα για το ότι περνάτε χρόνο μαζί τους. Σταδιακά θα αρχίσετε να χάνετε τους ανθρώπους που σας υποστηρίζουν επειδή πραγματικά σας αγαπούν, μέχρι να σας απομείνει μόνο αυτός/ή. Είναι σχεδόν συνειδητή προσπάθεια, καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να σας δια-χειριστούν. Έτσι η δύναμη που ασκούν πάνω σας αυξάνεται και τέτοια άτομα «τρέφονται» από την εξουσία πάνω σε άλλους.

6. Ένα υγιές ψυχικά άτομο συμπεριφέρεται το ίδιο σε όλους ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση. Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηριστικό είναι η – σαδιστικού τύπου – κακομεταχείριση των αδύναμων, αυτών που  αντιλαμβάνονται σαν κατώτεροι. Αν δεν έχει αναστολές να κλωτσήσει ένα σκυλάκι στο δρόμο, αν είναι σκληρός/ή με παιδιά ή ακόμη με μια σερβιτόρα επειδή δεν έφερε σωστά την παραγγελία, αυτό είναι ένα σημάδι που θα πρέπει να σας απασχολήσει σοβαρά.

08a8249bbe9aada58c08209d85fb055f

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2019/09/21 στις 18:55

    Ότι πρέπει, βλέπω το Mindhunter τώρα!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *