Με το σύνθημα «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συμμετέχει στην ενότητα «Άνοιγμα στην πόλη, που εγκαινιάζει φέτος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με 16 πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις και παραστάσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε τόπους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, με κοινωνικό και συμβολικό χαρακτήρα.
Η οικονομία, το φύλο και η σεξουαλικότητα, η καταγωγή, η θρησκεία, η διαχείριση της πόλης και άλλα καυτά σύγχρονα ζητήματα είναι οι θεματικές ενότητες οι οποίες απασχόλησαν τους καλλιτέχνες – δημιουργούς οι οποίοι συμμετέχουν στο «Άνοιγμα στην πόλη» του ΔΘΠ.
Σε μια μεγάλη βόλτα – ξενάγηση, η οποία ξεκίνησε από το ΔΘΠ κι έφτασε ως τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, το Πάρκο Δηλαβέρη, το λιμάνι του Πειραιά και τις άλλες περιοχές, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΘΠ Νίκος Διαμαντής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και οι συντελεστές των παραστάσεων και των δράσεων, παρουσίασαν το πρόγραμμα της πλατφόρμας «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες»
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης , χαιρετίζει αυτή την πρώτη συνεργασία του ΔΘΠ, πολιτιστικού πυλώνα της πόλης, με το Φεστιβάλ Αθηνών, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή για την πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης. Στο «Άνοιγμα στην πόλη» καλλιτέχνες και πολίτες του Πειραιά θα συνυπάρξουν μέσα από δράσεις και παραστάσεις, οι οποίες εμπλέκουν το παρελθόν με το παρόν, την μνήμη με τη ζωή τους σήμερα. Το αίτημα των καιρών είναι μια ζωντανή, δημιουργική πόλη».
Η ιδέα της πλατφόρμας «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» γεννήθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΘΠ Νίκου Διαμαντή, ο οποίος θέλησε να αναδείξει την ιστορία του Πειραιά, τις μνήμες και τα βιώματα των κατοίκων του. «Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με ιδιαιτερότητες και αυτές θέλουμε να αναδείξουμε. Επαγγελματίες σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, ιστορικοί, μουσικοί, περφόρμερς και άλλοι συναντούν κατοίκους της πόλης, εμπνέονται από την ιστορία της πόλης τους αλλά και τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που την κατοικούν και αναπτύσσουν ένα δημιουργικό διάλογο. Οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν διαφορετικές κοινωνικές δομές, φορείς αλλά και ποικίλες κοινωνικές ομάδες της πόλης του Πειραιά, με σκοπό να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας και να ανασυνθέσουν την κοινωνική, ηλικιακή, οικονομική, ιστορική, μορφωτική ταυτότητα των συμμετεχόντων, δημιουργώντας ένα πλέγμα συνεκτικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας».
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου μέσω των δράσεων «Άνοιγμα στην πόλη» υιοθέτησε αυτή την πλατφόρμα «πιστεύοντας – όπως σημείωσε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος – ότι ο Πειραιάς έχει μια ειδική βαρύτητα λόγω της θέσης και της ιστορίας του».
Η δημιουργία του παλίμψηστου των δράσεων της ενότητας «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες», θα ολοκληρωθεί με άξονα την πόλη του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Η πόλη και οι δομές της καθορίζουν το στίγμα των ανθρώπων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων:
(ακολουθώντας τις οδηγίες για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την αυτόνομη σελίδα κάθε δράσης)
Μάνια Παπαδημητρίου – B.ound το σκηνικό που φοβάται
της Christiana Lambrinidis
Τρίτη 27 Ιουνίου έως Κυριακή 2 Ιουλίου, ώρα 20.30
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς |.
Με εισιτήριο
Ντουέτο Κριστόφ Κα Ρολ – Στη σκιά των ήχων. Ηχητική βιβλιοθήκη με αφηγήσεις ονείρων
Τρίτη 20 Ιουνίου έως Παρασκευή 23 Ιουνίου, ώρα 19.30
Πλαζ Βοτσαλάκια, Καραγιώργη Σερβίας 6, Πειραιάς |
Κωνσταντίνος Μίχος – Ιφιγένεια εν _ _ _ _ _ _
Κυριακή 25 Ιουνίου 2017, ώρα 19.00
Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, Λεωφόρος Δημοκρατία, Πέραμα |.
Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Χρυσούλης – Διαδρομές
Τρίτη 27 Ιουνίου έως Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017
Διαδρομές Αστικής Συγκοινωνίας |
Αποστολία Παπαδαμάκη – In the Eyes of God. Ολονυχτία
Σάββατο 17 Ιουνίου 2017, ώρα 20.30
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς Με εισιτήριο
Άρια Μπουμπάκη – dance meetings (piraeus version)
12 έως 16 Ιουνίου 2017, ώρα 19:30
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά | Δημόσιες δράσεις χωρίς εισιτήριο
Με εισιτήριο η επίσκεψη στο στούντιο
Βάσια Βαλκανιώτη, Βιτόρια Κωτσάλου (καλλιτεχνική συνεργασία) – Ορίζοντες δρόμου
Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30
Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Οδησσού και Ναυαρίνου, Πειραιάς
Κατάληξη: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά |
Ανθή Γουρουντή – Κώστας Νούρος: ξένος δυο φορές
10 έως 19 Ιουνίου 2017, ώρα 20.30 (έναρξη παράστασης: 21.15)
Ταβέρνες στον Πειραιά, Κορυδαλλό και Κερατσίνι (Με εισιτήριο)
Ελένη Κυραμαργιού, Ομάδα Παιχνιδιού «Από το μηδέν στο άπειρο» – Παίζοντας με την Ιστορία
Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, ώρα 09.30
Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, Γρ. Λαμπράκη 2, Δραπετσώνα |
Γιάννης Γονατίδης, Χρήστος Χρυσανθόπουλος (Αρχείων Τάξις) -Πειραιολογία
3 έως 19 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Μαρίνα Ζέας, Πλατεία Αλεξάνδρας, Πάρκο Δηλαβέρη, Μανιάτικα, Προσφυγικά Νίκαιας |.
Ειρήνη Μαργαρίτη – Οι Πειραιώτες ανοίγουν τα σπίτια τους
10 έως 24 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30
Σπίτια στον Πειραιά, στη Νίκαια και στο Ρέντη |
Χρήστος Χρυσόπουλος – Κοινός Τόπος
Παρασκευή 23 και 30 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30 και 10.00
Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, Δημοτική Αγορά Πειραιά |.
Άννα Τσίχλη, Χριστίνα Ζώνιου | Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν. Πελοποννήσου – Έρωτας ή τίποτα. Ιστορίες του Πειραιά.
Κυριακή 25 έως Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30
Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, Πλ. Ιπποδαμείας, Πειραϊκή |.
Σεβαστή Στρογγυλού, Ενιαίο Λύκειο Καμινίων – Καπέλων δρώμενα
Τρίτη 13 και Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30
Πλατεία Κανάρη, Πλατεία Κοραή |
Νίκος Διαμαντής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ – Bridging Diversities
12 έως 23 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30
Διαβάσεις στην πόλη, τρούμπα, χώροι λατρείας |
2ο ΕΕΕΕΚ Πειραιά «Άνοιξη» – ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ
28 Ιουνίου 2017, ώρα 21:00
Συναυλία με το συγκρότημα ΧΟΡΔΕΣ
Αφιλοκερδής συμμετοχή: Φωτεινή Δάρρα και Νίκος Τουλιάτος (με την ομάδα κρουστών του)
Με την ολοκλήρωση της εικαστικής παρέμβασης των μελών του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στη δημόσια σχολική μονάδα «Άνοιξη
-Xώροι δράσεων του φεστιβάλ
- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
(Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς)
Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ένα νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου κι εγκαινιάστηκε στις 9 Απριλίου του 1895. To θέατρο έχει χωρητικότητα 600 θέσεων και βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης του Πειραιά. Είναι ένα από τα κλασικότερα δείγματα ιταλικής σκηνής με μπαροκ μηχανισμούς σκηνής στην Ευρώπη.
- ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
(Γρ. Λαμπράκη 2, Δραπετσώνα)
Το εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας ήταν βιομηχανική μονάδα της ανώνυμης ελληνικής εταιρείας Χημικών προϊόντων και Λιπασμάτων (“Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.”) του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1910. Ήταν χτισμένο σε παραθαλάσσια περιοχή, μεταξύ ενός λιμενοβραχίονα («Κράκαρη») και του όρμου των “Σφαγείων”, στη βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας του Πειραιά. Από την έναρξη της λειτουργίας του από το Νικόλαο Κανελλόπουλο έως και το 1946 που αγοράσθηκε από τον Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, το εργοστάσιο κυριαρχούσε στην οικονομική ζωή του Πειραιά. Υπέστη μεγάλες ζημίες την περίοδο του Β΄ Π.Π., αλλά παρέμεινε εν λειτουργία και τη δεκαετία του ’50 γνώρισε νέα, μεγάλη άνθηση. Στα 1993 η εταιρεία υπήχθη στη διαδικασία της εκκαθάρισης, το εργοστάσιο πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο το 1999 έπαυσε οριστικά να λειτουργεί. Σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης εγκατάλειψης. Πέντε δήμοι της περιοχής ζητούν την ανάπλαση και απόδοσή του ως χώρου αναψυχής για τους κατοίκους, οι οποίοι παλαιότερα υπέφεραν από την δραστηριότητά του.
- ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ
(Πλατεία Οδησσού και Ναυαρίνου, Πειραιάς)
Ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ), κατασκευάστηκε μεταξύ 1926-29, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Αξελού. Είναι ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα, πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, στο οποίο εφαρμόστηκαν άψογα οι αισθητικές αρχές του εκλεκτικισμού. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι ο τεράστιος αψιδωτός θόλος του. Η γραμμή λειτούργησε για πρώτη φορά στις 27 Φεβρουαρίου του 1869, συνδέοντας με ατμοκίνητα τρένα την Αθήνα με τον Πειραιά. Σήμερα, εκτός από αξιοθέατο, είναι και ένας από τους πιο πολύβοους σταθμούς τρένων, καθώς χιλιάδες άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να μετακινηθούν από και προς την Αθήνα και την Κηφισιά.
- ΤΡΟΥΜΠΑ-ΧΩΡΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ(Φίλωνος 68, Πειραιάς)
Η Τρούμπα είναι περιοχή του Πειραιά και αποτελεί το δυτικό μέρος της συνοικίας της Τερψιθέας προς τον κεντρικό λιμένα. Το όνομά της το οφείλει σε μια μεγάλη τρόμπα νερού που ήταν τοποθετημένη από τη δεκαετία του 1860 σε μια στέρνα στη διασταύρωση της σημερινής λεωφόρου 2ας Μεραρχίας με την παραλιακή, από την οποία αντλούσαν νερό τα τότε ατμόπλοια του λιμανιού. Από τις αρχές του 20ού αιώνα στην Τρούμπα λειτουργούσαν κακόφημα μπαρ, οίκοι ανοχής και καμπαρέ. Συνηθέστεροι θαμώνες στη περιοχή ήταν διεθνή πληρώματα εμπορικών αλλά και πολεμικών πλοίων, και πολλοί Αμερικανοί ναύτες του 6ου στόλου. Στην Τρούμπα λειτουργούσαν επίσης και τρεις κινηματογράφοι (Φως, Ηλύσια και Ολύμπικ), που προέβαλαν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ σε καθημερινή βάση ταινίες ακατάλληλου για ανηλίκους περιεχομένου.
- ΠΛΑΖ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ
(Καραγιώργη Σερβίας 6, Πειραιάς)
Η οργανωμένη αμμουδερή παραλία Βοτσαλάκια βρίσκεται ανάμεσα στο Μικρολίμανο και το Πασαλιμάνι στη νότια πλευρά της Πειραϊκής χερσονήσου κατω από τον ιστορικό λόφο της Καστέλλας .Βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από το λιμάνι του Πειραιά και 13 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Μπροστά στη παραλία βρίσκεται η βραχονησίδα Κουμουνδούρου. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη και είναι ιδιοκτησία του Δήμου και προσφέρει πολλές υπηρεσίες και ανέσεις σε ένα απρόσμενα όμορφο περιβάλλον τόσο κοντα,κυριολεκτικά μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.
- ΠΑΡΚΟ ΔΗΛΑΒΕΡΗ(Πάρκο Δηλαβέρη, Πειραιάς)
Το Πάρκο Δηλαβέρη, έκτασης 10 στρεμμάτων, έχει μεγάλη ιστορική σημασία. Οφείλει το όνομά του στην οικογένεια Δηλαβέρη η οποία πρωτοστατούσε στον τομέα της κεραμοποιίας από τα τέλη του 19ου αιωνα . Το κτήμα σήμερα έχει αναγεννηθεί πλήρως και έχει μεταμορφωθεί σε μια όαση πρασίνου για τον Πειραιά.
- Το Ανοιχτό ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
(Νήσου Κω και Αγίων Αναργύρων, Πειραιάς)
Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά δημιουργήθηκε το 2005 από εθελοντές εκπαιδευτικούς και όχι μόνο της πόλης μας, με σκοπό την εκμάθηση των μεταναστών, της ελληνικής γλώσσας, τη νομική στήριξή τους καθώς και την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας. Το 2006 το σχολείο πήρε τη μορφή νομικού σωματείου.
- ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (Λεωφόρος Δημοκρατίας, Πέραμα)
Το Πέραμα είναι γνωστό για την παρουσία και τη δραστηριοποίηση σε αυτό της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η ζωή στο Πέραμα είναι στενά συνδεδεμένη με την δραστηριότητα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής εργάζεται στα ναυπηγεία του Περάματος.
- Προσφυγικά Νίκαιας
Στην Νίκαια υπάρχουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα που αποτελούνται κυρίως από προσφυγικές κατοικίες. Οι γειτονιές αυτές αναπτύσσονται πάνω από τη λεωφόρο Λαοδικείας, παράλληλη της Πέτρου Ράλλη και οι οδοί έχουν όλες μικρασιάτικες ονομασίες – Αϊδινίου, Ικονίου, Μουδανιών, Σμύρνης. Πολλά από τα σπίτια είναι εγκαταλειμμένα από την δεκαετία του ’90 ακόμα και στέκονται ελαφρώς ρημαγμένα περιμένοντας κάτι αδιευκρίνιστο. Σε άλλα πάλι κατοικούν οικογένειες μεταναστών και Ρομά. Λίγα είναι τα προσφυγικά σπίτια στα οποία διαμένουν ακόμη 2ης και 3ης γενιάς πρόσφυγες από το μεγάλο διωγμό του 1922
- Δημοτική Αγορά Πειραιά
Η Δημοτική Αγορά η Αγία Τριάδα λόγω της Μητροπολιτικής εκκλησίας του Πειραιά αποτελεί την πιο κεντρική και ιστορική συνοικία του Πειραιά, πήρε το όνομα της από την μεγάλη αγορά που κυριαρχούσε στην περιοχή από το 1860 μέχρι το 1968 που κατεδαφίστηκε για να οικοδομηθεί στην θέση της ο γνωστός πανύψηλος πύργος.
- ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ (Ασκληπιού 48, Πειραιάς)
Η συνοικία λέγεται και Μανιάτικα λόγω του ότι οι κάτοικοι κατάγονται κυρίως από τη Μάνη.
Οι Μανιάτες που εγκαταστάθηκαν στην Αγία Σοφία, απασχολούνταν κυρίως με τη λατόμευση και τα καμίνια για ασβέστη που δημιουργήθηκαν πλησίον του λόφου του Βώκου, αλλά και σε λιμενικές εργασίες, σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες οι οποίες “άνθιζαν” στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα στη ζώνη του λιμανιού καθώς και στις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις.
Μεταξύ των ετών 1898 και 1902 ανεγέρθηκε στην περιοχή ο ομώνυμος Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας, μιας τρισυπόστατης βασιλικής μετά τρούλου, με δαπάνη του Δήμου Πειραιά. Ο ναός φέρεται να πήρε το όνομα αυτό προς τιμήν της συζύγου του τότε Δημάρχου Πειραιώς Τρύφωνος Μουτζόπουλου (ή Μουτσόπουλου).
Επιπλέον χώροι που θα γίνουν δράσεις:
- ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ (Μεσολογγίου 74, Νίκαια)
- ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ (Γρ. Λαμπράκη 55, Πειραιάς
- ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ((Εδέσσης 12, Αγ. Ιωάννης Ρέντη)
- ΤΑΒΕΡΝΑ «ΡΕΒΑΙΖΗ»( Θερμοπυλών 28, Πειραιάς)
- ΤΑΒΕΡΝΑ «ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ»(Ελ. Βενιζέλου 166, Κερατσίνι)
- ΤΑΒΕΡΝΑ «ΜΠΑΡΜΠΑΔΗΜΟΣ»( Αγ. Γεωργίου 76, Κορυδαλλός)
- ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ(ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) (Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς)
- ΔΙΑΒΑΣΗ(Ηρώων Πολυτεχνείου, Βασιλέως Γεωργίου Α’, Πειραιάς)
- ΔΙΑΒΑΣΗ(Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ας Μεραρχίας, Πειραιάς
- ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΑΡΗ (Πλατεία Κανάρη, Πειραιάς)
- ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ (Πλατεία Κοραή, Πειραιάς)
- ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ (Πλατεία Αλεξάνδρας, Πειραιάς)
- ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΠΠΟΔΑΜΙΑΣ(Αντιστάσεως 35-37, Πειραιάς)
- ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ ,ΠΕΙΡΑΙΑΣ (Κολοκοτρώνη και Βασιλέως Γεωργίου Α΄, Πειραιάς)
- ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ(Γρηγορίου Λαμπράκη και Ελευθερίου Βενιζέλου ,Πειραιάς)
- 904 Πλατεία Καραϊσκάκη –Στ Πειραιά-Φρεαττύδα
- ΗΣΑΠ Διαδρομή προς Πέραμα
- 040 Πειραιάς- Σύνταγμα
- Πειραϊκή
Σχόλια για αυτό το άρθρο