Μια συνεχής δίαιτα. Ένα φαινόμενο της εποχής. Μια ακόμη αντίδραση της εφηβείας. Μια παγίδα στην οποία πέφτουν αποκλειστικά τα κορίτσια, επιχειρώντας να μοιάσουν στα μοντέλα. Μια σειρά από λάθος κινήσεις από πλευρά της οικογένειας…
Οι παραπάνω είναι ίσως οι πιο διαδεδομένοι μύθοι που πλαισιώνουν τις διατροφικές διαταραχές. Γιατί μπορεί κάποιοι από τους συγκεκριμένους παράγοντες να παίζουν το ρόλο τους, ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και σίγουρα πιο σύνθετα.
Στην πραγματικότητα, οι διατροφικές διαταραχές είναι το αποτέλεσμα γενετικών, βιολογικών, καθώς και περιβαλλοντικών παραγόντων. Σύμφωνα μάλιστα με επιδημιολογικές έρευνες, 70 εκατομμύρια άτομα αυτή τη στιγμή υπολογίζεται από πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή παγκοσμίως, με τον δείκτη θνησιμότητας να είναι υψηλότερος από όλες τις ψυχικές νόσους, ξεπερνώντας ακόμη και την χρήση ουσιών και αλκοόλ. Και για να τις αντιμετωπίσει κανείς θα πρέπει να τις απαλλάξει από τους μύθους και την ίδια στιγμή να εστιάσει στις αλήθειες.
Η Μαρία Τσιάκα, οικογενειακή θεραπεύτρια- ψυχοθεραπεύτρια, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, επισημαίνει κάποιες από τις πολύ χρήσιμες αλήθειες που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές:
▪ Όταν κάποιος κάνει λόγο για διατροφική διαταραχή, δεν μιλά αποκλειστικά για την ανορεξία, αλλά μπορεί να αναφέρεται στη βουλιμία, την αδηφαγία, την συναισθηματική υπερφαγία και σε πολλές ακόμη άτυπες μορφές.
▪ Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές δεν εκδηλώνονται επειδή κάποιος θέλει να μοιάζει στα μοντέλα, αλλά αντίθετα είναι τα εξωτερικά σημάδια συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Η τροφή γίνεται το όχημα μέσω του οποίου κάποιος επιχειρεί να αντιμετωπίσει άλλες δυσκολίες στη ζωή του.
▪ Από διατροφικές διαταραχές δεν πάσχουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και άντρες των ηλικιών, με πιο ευπαθείς ομάδες τα νεαρά κορίτσια μεταξύ 15 και 25 ετών.
▪ Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει γονιδιακή προδιάθεση, με περιβαλλοντικούς παράγοντες συχνά να πυροδοτούν το φαινόμενο. Τραυματικά γεγονότα, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών.
▪ Πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να είναι λειτουργικοί, την ίδια στιγμή που το «τέρας» τους κατασπαράζει τα σωθικά.
Σχόλια για αυτό το άρθρο