Οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία ζουν περισσότερα χρόνια, σε σύγκριση με όσες αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, ενώ η αποφυγή του ήλιου μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το κάπνισμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Internal Medicine”.
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο Lund εξέτασαν για 20 ολόκληρα χρόνια 29.518 γυναίκες από τη Σουηδία, ηλικίας 25 έως 64 ετών, χωρίς ιστορικό κακοήθειας. Προς μεγάλης τους έκπληξη, από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι γυναίκες που απέφευγαν τον ήλιο έζησαν από 0,6 έως 2,1 χρόνια λιγότερο από γυναίκες που έκαναν συχνά ηλιοθεραπεία.
Επίσης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που εκτίθονταν στην ηλιακή ακτινοβολία είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, και οι πνευμονικές παθήσεις, συγκριτικά με εκείνες που απέφευγαν τον ήλιο.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ήταν ότι τα οφέλη της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ήταν ολοένα και μεγαλύτερα, όσο αυξάνονταν οι ώρες έκθεσης στον ήλιο.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι το αυξημένο προσδόκιμο ζωής για άτομα που κάνουν ηλιοθεραπεία μοιάζει παράδοξο με βάση των δεδομένων που έχουμε ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. “Βρήκαμε πράγματι έναν αυξημένο κίνδυνο για τον καρκίνο του δέρματος. Παρόλα αυτά, οι καρκίνοι του δέρματος που προέκυψαν σε όσους εκτίθονταν στον ήλιο είχαν καλύτερη πρόγνωση,” δήλωσε ο Dr. Linqvist. Συνυπολογίζοντας το παράγοντα κάπνισμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που δεν κάπνιζαν και απέφευγαν την ηλιακή ακτινοβολία είχαν προσδόκιμο ζωής ίδιο με τις γυναίκες που κάπνιζαν και οι οποίες έμεναν περισσότερο από όλες κάτω από τον ήλιο, γεγονός που δείχνει ότι η αποφυγή του ήλιου αποτελεί αιτία θανάτου και είναι εξίσου επιβλαβής για την υγεία με το κάπνισμα.
«Ανακαλύψαμε πως οι καπνιστές οι οποίοι είχαν την υψηλότερη έκθεση στον ήλιο, αντιμετώπιζαν τους ίδιους κινδύνους για την υγεία τους όσο εκείνοι οι οποίοι δεν κάπνιζαν, αλλά απέφευγαν για όλη τους τη ζωή την ηλιακή ακτινοβολία», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν την υπερέκθεση στον ήλιο, αλλά τονίζουν ότι η μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί τελικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό για την υγεία των γυναικών.
“Ξέρουμε ότι υπάρχουν τρεις μεγάλοι παράγοντες κινδύνου όσον αφορά τον τρόπο ζωής: το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και η αδράνεια. Τώρα ξέρουμε ότι υπάρχει ένας τέταρτος: η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο”, εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης.
Σχόλια για αυτό το άρθρο