Η κινητική ναυτία είναι πολύ συνηθισμένη και οι περισσότεροι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους. Παρότι είναι πολύ συχνή σε μικρά παιδιά, τα περισσότερα, μεγαλώνοντας, παύουν να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα κινητικής ναυτίας.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ, τα παιδιά μεταξύ 2 και 12 ετών είναι ιδιαίτερα επιρρεπή. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες, ιδιαίτερα όταν είναι έγκυες, έχουν περίοδο ή κάνουν ορμονοθεραπεία.
Τα συμπτώματα της κινητικής ναυτίας, σας είναι γνωστά, γιατί ενδεχομένως έχετε νοιώσει, ειδικά όταν ταξιδεύετε, ναυτία, έμετο, ζάλη, εφίδρωση, δυσφορία (γενική αίσθηση ενόχλησης και αδυναμίας), ωχρότητα, αίσθημα ψύχρας.
Πώς αντιμετωπίζεται η κινητική ναυτία;
Για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της κινητικής ναυτίας, συχνά χρησιμοποιούνται αντισταμινικά φάρμακα, τα οποία περιορίζουν την ενεργοποίηση του εσωτερικού αυτιού. Τα φάρμακα αυτά είναι πραγματικά αποτελεσματικά μόνο όταν λαμβάνονται πριν την εκδήλωση της ναυτίας.
Συχνά βοηθάει να κάθεται κανείς κάτω και να πίνει μικρές γουλιές νερό μέχρι να ηρεμήσει το στομάχι του. Μπορεί να σας βοηθήσει και το να πάτε για ύπνο, εφόσον μπορείτε. Κάποιοι βρίσκουν ότι στην καταπολέμηση της κινητικής ναυτίας βοηθάει το τζίντζερ (διατίθεται και σε μορφή κάψουλας) ή οι καραμέλες με γεύση δυόσμου και μέντας, αν και τα παρασκευάσματα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά.
Τα συμπτώματα της κινητικής ναυτίας συνήθως υποχωρούν όταν η κίνηση που προκαλεί το πρόβλημα παύει και συνήθως εξαφανίζονται εντός περίπου τεσσάρων ωρών. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που για μερικές μέρες μετά το ταξίδι υποφέρουν ακόμα από τα συμπτώματα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις κινητικής ναυτίας είναι ήπιες και περνούν μόνες τους. Παρόλα αυτά, αν εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίζετε πολύ έντονη αίσθηση ναυτίας ή αν αυτή σταδιακά χειροτερεύει, πρέπει να συμβουλευθείτε γιατρό.
Πηγή: mothersblog.gr
Πηγή: http://www.daily-news.gr/child/kinitiki-naftia-sta-pedia-ke-pos-antimetopizete/#ixzz3oRax8A1g
Σχόλια για αυτό το άρθρο