Δεν ξέρω, η ψυχή μόνο ξέρει… και η ψυχή τα κρατάει όλα για τον εαυτό της... Στο Βουβοπόταμο όλα είναι γαλήνια, ήρεμα , ταχτοποιημένα, ήσυχα… Δεν φτάνει εδώ ο θόρυβος από την πρωτεύουσα, ούτε ο αντίλαλος από τις φωνές των ανθρώπων… Η μεγάλη δύναμη του έργου, είναι η ποίηση της απλής χαράς και της απλής λύπης που είναι τόσο μεγάλες, επειδή είναι κοινές σε όλους μας. Η ποίηση της καθημερινής ζωής που περνάει χωρίς να αφήνει σημάδια στην Ιστορία αλλά συνεχίζει τον ατέλειωτο κύκλο της ανθρώπινης πορείας και η ανάδειξη από την Ελένη Γκασούκα με τη Βούβα της απέραντης αγάπης για τον άνθρωπο και τη ζωή του, αυτό το θαύμα που κάποιοι το ζουν χωρίς να το καταλαβαίνουν και άλλοι το καταλαβαίνουν χωρίς να το ζουν.
Το ζωντανό ζευγάρι στη σκηνή, η Φωτούλα και ο Θωμάς, έχει κοντά του εκείνους που θυμούνται, εκείνους που τους έχουν συνοδεύσει στην άλλη μεριά της αιωνιότητας. Κάθονται στο σπίτι της Φωτούλας και συζητούν και εσύ νομίζεις ότι όλο το έργο θα πάει έτσι. Τότε έρχεται η πρώτη ανατροπή με την ξαφνική είσοδο του Μιχάλη, συνεργάτη του Θωμά στην Αθήνα. Και δεν είναι ο μόνος που θα μπει στην παρέα. Ακολουθούν η μητέρα και ο πατέρα της Φωτούλας, η Βγενούλα (η μόνη που είναι ασαφές τι συγγένεια έχει με την Φωτούλα, αλλά υπήρξε πολύ κοντινό της πρόσωπο), ο λαθρομετανάστης Σεβάχ, ο Γιώργος, παντρεμένος και εραστής της Φωτούλας και η κόρη του Θωμά. Όλοι μαζί, σαν μια σύγχρονη “Μικρή μας πόλη” δωματίου, αντιδρούν και επιβάλλονται στο ζωντανό ζευγάρι, ρυθμίζοντας τις σκέψεις τους και τις ενέργειές τους. Αν αλλάξουν τόπο και πάνε να ζήσουν αλλού -εκείνη στην Αθήνα, εκείνος στην επαρχία- θα γλιτώσουν από τα φαντάσματα που τους καταδιώκουν; Ο έρωτας αποτελεί λύση στο να διώξουμε τους εφιάλτες, τις βραχνάδες και τις μόρες που είναι άλλοτε υπαρκτά πρόσωπα από το άμεσο περιβάλλον και άλλοτε αλληγορικός μορφές; Η΄αντί να ξεφορτωθούμε τα δικά μας, φορτωνόμαστε και του άλλου; Ερωτήματα που μας απασχολούν όλους και καθορίζουν τις ζωές μας.
Η Ελένη Γκασούκα δεν άφησε να πέσει βαριά μια καταθλιπτική ατμόσφαιρα που θα ισοπέδωνε όλες τις σκηνές του έργου. Καθορίζει τα επίπεδα της πλοκής από την κωμωδία στο δράμα, ώστε η παράσταση να κυλά γοργά, με ζωντάνια και σιγουριά. Εξαίρετες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς, καίριες και ακριβείς, όχι με την ακρίβεια που συνεπάγεται η φειδώ, αλλά με τον πλούτο που απορρέει από τον έλεγχο των μέσων, με την Νάντια Κοντογεώργη να ξεχωρίζει.
Η Νάντια Κοντογεώργη με την ερμηνεία της δίνει πνοή σ΄ολόκληρη την παράσταση. Ως ευαίσθητοι πλάσμα με τρυφερότητα και αυθορμητισμό, ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό στοιχείο και προχωρεί άνετα, υλοποιώντας και το πιο τολμηρό όραμα της συγγραφέως. Πότε συγκινησιακά φορτισμένη, πότε οργισμένη με εσωτερικό ψυχικό πόνο είναι στην καλύτερη στιγμή της καριέρας της. Στη σκηνή που “ξερνάει” τα κατεψυγμένα κρεμμύδια -με τους ήχους από το κλαρίνο να ακούγονται- είναι εκπληκτική!
Ο Νίκος Αρβανίτης παίζει πολύ σοβαρά το ρόλο του υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές ψυχολογικές κατευθύνσεις από την αρχή ως το τέλος. Θαυμαστή ωριμότητα δείχνει η Μαρία Αντουλινάκη στο ρόλο της μητέρας που έχει στοιχειώσει και κυριαρχεί την Φωτούλα, με ταραχή χωρίς υπερβολές. Ο Κωνσταντίνος Καϊκής, είναι προικισμένος με σκηνική εμφάνιση πλεονεκτική και διαθέτει ευαισθησία, ο Κρις Ραντάνοφ κλέβει τις εντυπώσεις ως ερωτικός παρτενέρ της ηρωίδας, ο Χρήστος Γεωργαλής διαπλάθει με χιούμορ το δύσκολο ρόλο του μετανάστη, περνώντας τα αντιρατσιστικά μηνύματα του έργου, η Καίτη Ιωαννίδου έχει αρετές στο παίξιμό της που δείχνουν ότι θα έχει εξέλιξη στο θέατρο, ο Γιώργος Κωτσίνης στο κλαρίνο ενισχύει την ατμόσφαιρα, ενώ η Αναστασία Μανιάτη -την οποία γνωρίζαμε ως μουσικό και βοηθό σκηνοθέτη- αποτελεί ευχάριστη έκπληξη στην πρώτη της θεατρική εμφάνιση, με τον σχεδόν βουβό ρόλο της Βγενούλας. Έχει όμως δουλέψει πολύ και την κίνησή της και τη φωνή της, ώστε δε υστερεί καθόλου από το σύνολο. Η πολύ καλή χημεία μεταξύ των συντελεστών, πέρα από τη σκληρή δουλειά που είναι φανερό ότι έγινε, αποτέλεσε ένα ακόμη από τα θετικά στοιχεία για την επιτυχία αυτής της παράστασης.
Στα συν το υπέροχο σκηνικό –προσέξτε τις λεπτομέρειες, όπως ο δρόμος με τις ελιές και το χώμα στη σκηνή από το… ας μην το αποκαλύψω καλύτερα- και τα κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, οι φωτισμοί από την Μελίνα Μάσχα (αν και σε κάποιες σκηνές, θα προτιμούσα όχι τόσο θερμά φώτα, για να φαίνονται λεπτομέρειες όπως π.χ. τα άσπρα μαλλιά της Βγενούλας) και η κίνηση/χορογραφία από τον Φώτη Νικολάου.
Το έργο είναι σκηνοθετημένο με πολύ μέτρο και με ακρίβεια ερμηνείας. Η Βούβα είναι ένας καλλιτεχνικός “πειρασμός” για το ευρύτερο θεατρόφιλο κοινό που αναζητά κάποιες ουσιαστικότερες συγκινήσεις. Με δυο λόγια: μια εξαιρετική παράσταση ενός θαυμάσιου καινούργιου έργου.
Η Βούβα ποζάρει για το Cosmopoliti: Μαρία Αντουλινάκη, Αγνή Χιώτη (βοηθός σκηνοθέτη), Νίκος Αρβανίτης, Νάντια Κοντογεώργη, Νίκος Αρβανίτης, Κωνσταντίνος Καϊκής, Κρις Ραντάνοφ, Καίτη Ιωαννίδου, Νάντια Κοντογεώργη, Χρήστος Γεωργαλής, Αναστασία Μανιάτη και η Ελένη Γκασούκα
Η Νάντια Κοντογεώργη ως Φωτούλα, δίπλα στο παραδοσιακό νυφικό (Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να πετάς παλιά πράγματα; Πρέπει πρώτα να τα βρεις…)
Έτσι ήμουν εγώ… έτσι που με κατάντησες; Πες Βγενούλα! Η Μαρία Αντουλινάκη ως μάνα, σαρώνει τη σκηνή.
Πόσο βλάχος είσαι ρε Γιώργο;… Ο Κρις Ραντάνοφ εξελίσσεται βήμα βήμα με τις επιλογές του και είναι υπολογίσιμη δύναμη πλέον στο θέατρο
Ελλάδα δεν αφήσανε, πίσω Τουρκία. Τουρκία δεν αφήσανε, πίσω Ελλάδα. Ο Χρήστος Γεωργαλής στο ρόλο του λαθρομετανάστη Σεβάχ
Η Βούβα με υποδέχτηκε στο σκηνικό της. Η Αναστασία Μανιάτη με καλωσορίζει στο σπιτικό της Φωτούλας
Με την Αγνή Χιώτη στο παραδοσιακό μπάνιο, χωρίς μπανιέρα, μόνο ντους…
Με τον Κρις Ραντάνοφ και τον Μικέ –σας χαιρετήσα; Δεν σας χαιρέτησα. Χαίρεται τι κάνετε, καλά, ευχαριστώ!
«Βούβα»
Κείμενο-σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Κίνηση: Φώτης Νικολάου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Σουρούνης
Φωτογραφίες-video: Παναγιώτης Λάμπης – Φώτης Πλέγας
Παραγωγή: People Entertainment Group A.E
Παίζουν:
Νάντια Κοντογεώργη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνος Καϊκής, Κρις Ραντάνοφ, Χρήστος Γεωργαλής, Καίτη Ιωαννίδου, Αναστασία Μανιάτη
Στο κλαρίνο ο Γιώργος Κωτσίνης.
Παραστάσεις
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό 16 ευρώ
Μειωμένο 12 ευρώ
Πώληση εισιτηρίων από το viva.gr
Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45, Κεραμεικός
Τηλέφωνο: 210-34.64.380
Στάση μετρό: Κεραμεικός
Σχόλια για αυτό το άρθρο