Σοφία και γνώση, εύχομαι να γίνουν οι συνοδοιπόροι μας τη νέα χρονιά. Προσωπικά με τα βιβλία ανοίγουν τα στραβά μου. Αναζητήστε τα… όχι τα στραβά μου, τα βιβλία κι όσα μας προσφέρουν.
Απ’ το βιβλίο: «Στη ζωή υπάρχει και το Όχι.» της Christel Petitcollin
«Αν κάτι είναι επείγον είναι ήδη πολύ αργά γι’ αυτό. Η βιασύνη, σας κάνει να μην σκέφτεστε και να μην λαμβάνετε πληροφορίες, άρα σας κάνει αναποτελεσματικούς, σας οδηγεί σε λάθη και τελικά χάνετε πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που ελπίζατε να κερδίσετε. Κυρίως όμως, η έννοια του επείγοντος είναι ένα καταπληκτικό μέσο για να χειρίζεται κανείς τους άλλους. Κάθε άνθρωπος που σας ασκεί πίεση λόγω επείγουσας ανάγκης προσπαθεί να σας χειριστεί, ακόμα κι αν θέλει μόνο να σας μεταφέρει το ΔΙΚΟ ΤΟΥ άγχος. Ως εδώ λοιπόν! Έχετε πλέον κάθε λόγο να αρνείστε οριστικά την πίεση της επείγουσας ανάγκης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες! Δώστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να έχει αρκετό χρόνο για κάθε πράγμα που πρέπει να κάνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα φυτό να μεγαλώσει τραβώντας του τα φύλλα.
Έχουμε το δικαίωμα να μην απαντάμε στις ερωτήσεις. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να αποφύγουμε να απαντάμε στις ερωτήσεις. Μπορούμε:
-να αγνοήσουμε την ερώτηση, σαν να μην την ακούσαμε καν.
-να απαντήσουμε με πολύ αόριστο τρόπο: «εξαρτάται», «άλλοτε ναι, άλλοτε όχι»
-να εκφράσουμε μια διπλωματική άρνηση «α, είναι πολύ μεγάλη ιστορία»
-να διατυπώσουμε μια πιο αυστηρή άρνηση «αυτό δε σε αφορά». «είναι προσωπικό, δεν θέλω να το συζητήσουμε»
-να χρησιμοποιήσουμε χιούμορ «αν σε ρωτήσουν πες πως μου έκανες την ερώτηση»
-να δώσουμε μια εντελώς παλαβή απάντηση «που είναι οι πετσέτες; Μα στην θέση τους, στο ψυγείο, όπως πάντα!»
-ή τέλος να αναβάλουμε την απάντησή μας, τώρα που μπορούμε να αρνηθούμε την επείγουσα ανάγκη «δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε αυτά στο δρόμο. Θα τα πούμε αύριο αναλυτικά»
Απ’ το βιβλίο «Όρια που τελειώνεις εσύ και αρχίζω εγώ» της Anne Katherine M.A.
“οι καλοί φράχτες κάνουν τους καλούς γείτονες. Τίποτα πιο συχνό απ’ την παραβίαση των ορίων. Βάλτε όρια και προφυλάξτε την πνευματική και τη σωματική σας υγεία. Προστατέψτε τα ατομικά σας όρια και σεβαστείτε και τα όρια των άλλων. Τι είναι το συναισθηματικό όριο; Έχουμε απόλυτα προσωπικά και ξεχωριστά συναισθήματα και αντιδράσεις. Καθένας μας αντιδρά με το δικό του τρόπο στα εξωτερικά ερεθίσματα με βάση τις προσωπικές του αντιλήψεις, τη δική του πορεία και εμπειρία, τις αξίες του, τους στόχους και τα ενδιαφέροντα. Ενδέχεται να βρούμε κι άλλους συνανθρώπους μας οι οποίοι σκέφτονται και αντιδρούν παρόμοια με εμάς, ωστόσο κανείς δεν μπορεί ν’ αντιδρά ακριβώς όπως εμείς.
…δεν είμαι διόλου υποχρεωμένη ν’ ανέχομαι φωνές από οποιονδήποτε. Μπορεί ν’ αποδεχτώ τις φωνές κάποιου δικού μου ανθρώπου ή φίλου αλλά, ακόμα και τότε, εγώ θα καθορίσω το πόσο κοντά σε έναν θυμωμένο άνθρωπο είμαι διατεθειμένη να βρίσκομαι.
… μερικές φορές πιστεύουμε πως, επειδή επιτρέψαμε σε κάποιον να κάνει κάτι, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει και να τον αφήσουμε να το ξανακάνει. Αντιθέτως, έχουμε δικαίωμα ν’ αλλάξουμε γνώμη, όταν αντιληφθούμε ότι κάποιος είπε ή έκανε κάτι που δεν μας άρεσε, και να του επιβάλλουμε νέους κανόνες συμπεριφοράς. Τα συναισθήματά μας είναι πλούσια σε πληροφορίες σχετικά με το πώς αντιδρούμε στον κόσμο γύρω μας. Μας γνωστοποιούν το πότε κάτι μας φαίνεται επικίνδυνο, απειλητικό ή ασφαλές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως, όσο κι αν αγαπάμε κάποιον, έχει κι εκείνος το δικαίωμα να εμμένει στα όριά του. Τα καλά όρια εξασφαλίζουν υγιείς σχέσεις κaι μας επιτρέπουν να πλησιάζουμε τους άλλους χωρίς να χάνουμε τον εαυτό μας. Η πραγματική οικειότητα είναι εφικτή μεταξύ δύο ολοκληρωμένων και ξεχωριστών ατόμων, τα οποία έχουν και τα δύο υγιή όρια. Η προσκόλληση ή η ταύτιση μοιάζει με οικειότητα αλλά δεν είναι. Η φροντίδα του εσωτερικού σας κόσμου είναι μία σημαντική προϋπόθεση για την εξωτερική σας αλλαγή”.
Την καινούργια χρονιά μία ευχή συμπληρώνω δίπλα απ’ την υγεία, αγάπη, επιτυχία και… ΔΙΑΒΑΣΜΑ! Ένα ακόμα λυτρωτικό καταφύγιο στα δύσκολα εκτός απ’ την προσευχή. Το διάβασμα δεν αρκεί ως ανάγνωση, χρειάζεται να είσαι διαθέσιμος για αγροτιά και γκασμά. Καλλιέργεια πνεύματος την λένε αλλιώς!
Καλή χρονιά με πολλά βιβλία για συντροφιά.
Σχόλια για αυτό το άρθρο