Κλαίει κάτω από το τραπέζι, σπρώχνει ή δαγκώνει το πόδι σας για ένα…μεζεδάκι , είναι ανήσυχο και “ζητιανεύει” οτιδήποτε μπορεί να εξασφαλίσει από το δικό σας φαγητό. Εάν ναι τότε ανακαλύψτε σε αυτό το άρθρο γιατί το δικό μας φαγητό καθώς και τα αποφάγια που δίνουμε στη γάτα ή στο σκύλο μας είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία τους αλλά και για τη συμπεριφορά τους!
A.Το δικό μας φαγητό είναι μαγειρεμένο και προορισμένο να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε και έξτρα ελαιόλαδο αλλά και περισσότερο αλάτι από αυτό που πρέπει να τρώει το κατοικίδιό μας. Ετσι σε περίπτωση πολύ λιπαρών φαγητών δημιουργούμε περίσσιο θερμιδικό φορτίο που δεν μπορεί να καύσει με αποτελεσματικότητα το κατοικίδιό μας, με συνέπεια να γίνεται υπέρβαρο και σε περιπτώσεις παχύσαρκο. Από την άλλη, το πολύ αλάτι που για εμάς μπορεί να είναι φυσιολογικό και για κάποιους από εμάς και απαιτούμενο, για τα κατοικίδιά μας είναι ότι χειρότερο καθώς μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών. Επίσης τα μέρη του φαγητού που καταναλώνουμε εμείς είναι μαλακά και δεν απαιτούν ιδιαίτερη άσκηση των δοντιών μας .Για τα κατοικίδιά μας αυτό είναι απολύτως απαραίτητο καθώς το ροκάνισμα και οι τραγανές τροφές διατηρούν την υγεία και την καλή αιμάτωση όλων των δοντιών!
Β. Το δικό μας φαγητό ή τα “αποφάγια” αποτρέπουν το κατοικίδιό μας από το να σιτίζεται σωστά.
Στην περίπτωση που δίνουμε συχνά μαγειρευτό φαγητό από το δικό μας ή ακόμα και ό,τι έχει απομείνει από αυτό, αμέσως το κατοικίδιό μας εκπαιδεύεται στη νέα αυτή κατάσταση και παραμελεί το δικό του φαγητό (ξηρά τροφή, κονσέρβα κ.ά.). Έτσι δεν παίρνει το 100% των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται και δημιουργούνται “κενά” στον οργανισμό όπως ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Γ. Δημιουργούμε άθελά μας πεπτικά προβλήματα.
Είναι πολλές οι φορές που ακούω παράπονα για διάρροιες ή έμετο μετά από την κατανάλωση μαγειρευτού φαγητού ή υπολειμμάτων. Αυτό δεν είναι τυχαίο και υπάρχει μάλιστα άμεση σύνδεση τέτοιων φαινομένων με τη διατροφή που ακολουθούμε. Τα δικά μας φαγητά είναι μαγειρεμένα με μπαχαρικά, αλάτι , λίπος (συνήθως αρκετό ώστε να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες) .Αυτό δημιουργεί αναστάτωση στο κατοικίδιό μας με αποτέλεσμα να έχουμε άμεση ανταπόκριση του πεπτικού του συστήματος όπως είναι τα αραιά κόπρανα αλλά και ο έμετος.
Δ. Επιβραβεύουμε λανθασμένα τη συμπεριφορά του “μικρού ζητιάνου”.
Απαντώντας με φαγητό σε ένα κλάμα κάτω από το τραπέζι ή σε μία τρελή συμπεριφορά παρακαλητού , ουσιαστικά επιβραβεύουμε τέτοια συμπεριφορά. Εάν στο παράπονο δίνουμε φαγητό τότε το κατοικίδιό μας καταλαβαίνει ότι κάνει κάτι τέλειο και ότι το παράπονο ή το κλάμα του θα ανταμείβεται πάντοτε. Άρα περνάμε το λάθος μήνυμα.
Ε. Έχουμε έναν “κλέφτη” μέσα στο σπίτι.
Εάν το κατοικίδιό μας μάθει σε δικό μας φαγητό ή σε υπολείμματα τότε αυτό που καταφέρνουμε είναι την επόμενη φορά που το φαγητό μας θα μείνει ανεπιτήρητο να …κλαπεί . Φυσικά το κατοικίδιό μας έτσι έμαθε και δεν μπορούμε να του προσάψουμε την οποιαδήποτε ευθύνη!
Ζ. Δημιουργούμε ένα απολύτως επιλεκτικό κατοικίδιο.
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να μαγειρέψετε ,χρειαστεί να μείνει με κάποιον άλλον ή ακόμη και αν δεν είναι πλέον οικονομικό για εσάς τότε το κατοικίδιό σας απλά σταματά να τρώει. Έχει μάθει ότι κάτι “καλύτερο” τον περιμένει και παρατά το κανονικό φαγητό του (π.χ. ξηρά τροφή) με αποτέλεσμα και να υποσιτίζεται το ίδιο αλλά και να προκαλεί ανυπέρβλητο στρες στον ιδιοκτήτη.
Εν κατακλείδι , σε περίπτωση που θέλουμε απαραίτητα να δώσουμε κάτι από δικό μας φαγητό τότε επιλέγουμε νερόβραστο κρέας και νερόβραστα λαχανικά σε μορφή λιχουδιάς και όχι πλήρους γεύματος. Ελέγχουμε τη συχνότητα και την ποσότητα. Θα πρέπει πάντα να μετράμε τόσο την τροφή που δίνουμε, όσο φυσικά και την αναλογία σπιτικών λιχουδιών με τροφή.
Επιλέξτε φυσικές, εύγεστες , και πάνω από όλα υγιεινές λιχουδιές που θα ενθουσιάσουν το σκύλο σας το ίδιο με μαγειρευτό φαγητό.
Γαρυφάλου Αντωνία
Pet Care & Nutrition Consultant
www.pet-astero.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο