Δεν σας πιάνει ύπνος το βράδυ; Λύστε το πρόβλημα και κοιμηθείτε γαλήνια, τρώγοντας σωστά! Σας προτείνουμε 8 τροφές για να έχετε γαλήνιο ύπνο
Ψάρια: τα περισσότερα ψάρια, και ειδικά ο σολομός και ο τόνος, διαθέτουν βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης δηλαδή που προκαλεί υπνηλία και πυροδοτείται στο σκοτάδι.
Ρύζι τζάσμιν: Ακριβώς όπως και το μπασμάτι, το τζάσμιν είναι εξαιρετικά αρωματικό και καλλιεργείται στους πρόποδες των Ιμαλαϊων. Η κατανάλωση του με σάλτσα ντομάτας, οδηγεί σε ευκολότερο και καλύτερο ύπνο. Θεωρητικά, «υπεύθυνες» για αυτό είναι οι μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης που ενεργοποιούνται από τα γεύματα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, αυξάνουν την αναλογία της θρυπτοφάνης (ορμόνη που προκαλεί τον ύπνο), σε σχέση με άλλα αμινοξέα στο αίμα, επιτρέποντας αναλογικά μεγαλύτερη εισροή της προς τον εγκέφαλο.
Χυμός κερασιού: Ο πλούσιος σε μελατονίνη χυμός κερασιού βοηθά στον ύπνο. Ενήλικες με χρόνια αϋπνία που έπιναν ένα φλιτζάνι χυμό κερασιού δύο φορές την ημέρα, παρατήρησαν μια μικρή ανακούφιση στο πρόβλημα τις αϋπνίας
Προϊόντα ολικής άλεσης: Τρόφιμα όπως το πλιγούρι, το κριθάρι, αλλά και τα υπόλοιπα δημητριακά ολικής άλεσης είναι γεύματα πλούσια σε μαγνήσιο. Και η κατανάλωση μαγνησίου, έστω σε μικρές ποσότητες, βοηθά σε ένα καλύτερο και ευκολότερο ύπνο.
Λάχανο: Μπορεί τα γαλακτομικά να φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο, όμως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα λάχανα και οι λαχανίδες, διαθέτουν επίσης υγιείς δόσεις, οι οποίες βοηθούν πολύ στην ελάττωση των προβλημάτων του ύπνου.
Μπανάνα: Εκτός από το γεγονός ότι είναι πλούσιες σε κάλιο, αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, απαραίτητη για τη δημιουργία μελατονίνης, η οποία προάγει τον ύπνο.
Ρεβίθια: Παρόλο που πολλοί τα θεωρούν βαριά, ειδικά το βραδύ, στην πραγματικότητα η κατανάλωση ρεβιθιών ενισχύει τη βιταμίνη Β6 και, συνεπώς, την παραγωγή μελατονίνης στον οργανισμό.
Γιαούρτι: Τα γαλακτομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το γάλα, διαθέτουν υγιείς δόσεις ασβεστίου, το οποίο, όπως έχει αποδειχθεί, επηρεάζει άμεσα τις συνήθειες του ύπνου. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, άρα η πρόσληψη του σε ικανές ποσότητες μπορεί να χαρίσει ένα γαλήνιο και ξεκούραστο βράδυ.
Σχόλια για αυτό το άρθρο