Το πλατύ κοινό τον ανακάλυψε μέσα από τη σειρά “Σασμός” στο ρόλο του αστυνομικού διευθυντή Αντώνη Φραγκιαδάκη. Όμως ο Δημήτρης Ήμελλος είχε μια ζηλευτή πορεία στο θέατρο. Γεννημένος ηθοποιός, από τους ηθοποιούς που ποιούν ήθος και η στάση και ο τρόπος ζωής τους συνάδουν απόλυτα με το λειτούργημά τους. Υπήρξε ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε το 2001, με το βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη ” Φρεναπάτη” του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με τον οποίο συνεργάστηκε επί μακρόν. Ένας από τους ηθοποιούς που το όνομά του ήταν συνώνυμο της καλλιτεχνικής αξίας! Υποκριτικό μεγαλείο αλλά και μεγαλείο ανθρώπου σεμνού, ταπεινόφρονα και διακριτικού που δύσκολα συναντάς πλέον. Σπούδασε Νομική, έκανε μαθήματα θεάτρου και υποκριτικής και υποδύθηκε μερικούς από τους πιο σημαντικούς ρόλους της παγκόσμιας δραματουργίας. Μας έδωσε ανεπανάληπτες ερμηνείες χαρίζοντας μας φως και πολιτισμό σε παραστάσεις όπως: Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων, Οιδίπους επί Κολωνώ, Ένας Υπέροχος Κερατάς, Πέρσες, Αντιγόνη, Φρεναπάτη, Νοσταλγός, Αγάπης Αγώνας Άγονος, Αυτό που δεν τελειώνει, Μήδεια, Μολιέρος, Όνειρο, Ο Ταρτούφος, Ο Ηλίθιος, Στο Βυθό, Το Ύστατο Σήμερα, Ερωτόκριτος, Αμφιτρύων, Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου, Mεθυσμένη Πολιτεία, Έγκλημα και Τιμωρία κ.α. Από το 2001 έως το 2007 υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού ενώ δίδαξε στο Εργαστήρι Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής καθώς και στις δραματικές σχολές Ίασμος και Δήλος.
Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες: Αλιόσα του Θανάση Σκρούμπελου (1999), Beautiful people του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2001), Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα της Στέλλας Θεοδωράκη (2002), Delivery του Ν.Παναγιωτόπουλου (2004), Γλυκιά μνήμη του Κυριάκου Κατζουράκη (2005), Bank Bang του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (2008), Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένα του Σωτήρη Γκορίτσα (2011), Χρόνια Πολλά του Χρήστου Γεωργίου (2017), Η δουλειά της του Νίκου Labot (2018), Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντετμαν (2020).Στην ιδιωτική τηλεόραση έχει εμφανιστεί στις σειρές Το 10, Καρυωτάκης, Με λένε Βαγγέλη, Ου Φονεύσεις, Συγνώμη, Η ζωή εν τάφω, Σασμός, Άγιος Παΐσιος- Από τα Φάρασα στον Ουρανό.
Ο Δημήτρης Ήμελλος σε συνέντευξή του το 2021 στο Cosmopoliti, είχε μιλήσει για τη σειρά “Σασμός” που τον έβαλε στις καρδιές όλων των τηλεθεατών, την τηλεόραση, τη ζωή και το επάγγελμα του ηθοποιού: Η ζωή είναι ωραία! Το δυσκολότερο επάγγελμα στον πλανήτη, είναι να είσαι Έλληνας ηθοποιός. Αγόρασα τηλεόραση στην καραντίνα, δεν είμαι ενήμερος στο τηλεοπτικό γίγνεσθαι. Ό,τι προλάβω να δω στα πεταχτά. Αυτό που με γοήτευσε και με έπεισε να γυρίσω τη σειρά “Σασμός” ήταν ο τόπος, η Κρήτη δηλαδή, και όχι μόνο ο ρόλος. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι με πολύ αξιόλογος συνάδελφος μου, τους οποίους θαυμάζω. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω στη φύση και να απομονώνομαι. Θέλω να είμαι μόνος μου με τη φύση, δεν νιώθω μοναξιά, εκεί, νιώθω μοναξιά ενίοτε με τους ανθρώπους.
Ο Δημήτρης Ήμελλος πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Δεκεμβρίου 2024. Ήταν μόλις 57 ετών…
Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου
Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την εντελώς πρόωρη απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου. Ο Δημήτρης Ήμελλος υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχος και καταξιωμένους ηθοποιούς της γενιάς του. Αξιοποίησε στο έπακρο τη στιβαρή θεατρική του σκευή, για να μας χαρίσει μοναδικές ερμηνείες σε κάθε ρόλο που ερμήνευσε. Μάρτυρας αδιάψευστος του ταλέντου του, αλλά και της επίπονης τριβής στους ρόλους με τους οποίους αναμετρήθηκε, η προέλευσή τους από ένα ευρύτατο φάσμα, από την κλασική γραμματεία έως το σύγχρονο ρεπερτόριο. Αλλά και τα επιλεκτικά περάσματά του από τον κινηματογράφο και τη μεγάλη οθόνη, καθώς και η συνεργασία του με τις μεγαλύτερες σκηνές και σκηνοθέτες μας.
Το ταλέντο του έλαμψε από νωρίς, καθώς είχε την, απόλυτα δίκαιη, τιμή να είναι ο πρώτος βραβευθείς με το επίζηλο «Βραβείο Χορν». Το μέγεθος της απώλειάς του επιτείνεται, δυστυχώς, ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι έφυγε στη δημιουργικότερη και ωριμότερη ηλικία και στο απόγειο της πορείας του στη σκηνή. Η απώλειά του στερεί την Τέχνη από έναν αφοσιωμένο υπηρέτη της, που είχε ακόμη να δώσει πολλά.
Στην οικογένειά του, τους συναδέλφους του και τους πολλούς φίλους του, απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.
Σχόλια για αυτό το άρθρο