Θέατρο, σινεμά, τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαφημίσεις… Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου με ό, τι καλλιτεχνικό κι αν ασχολήθηκε, το κατέκτησε και μπήκε στην καρδιά του κοινού που την είχε πάντα σε μια ξεχωριστή θέση από τις άλλες ηθοποιούς της εποχής της…
Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1937 στη Ρωσία, όμως σε βρεφική ηλικία, ήρθε στην Ελλάδα με την μητέρα της και τις δύο αδελφές της. Τον πατέρα της δεν τον γνώρισε ποτέ. Από μικρή φάνηκε η κλίση που είχε στο θέατρο, ενώ δεν έλειπε από καμία γιορτή ή εκδήλωση του σχολείου. Μαθήτρια ακόμα στο Γυμνάσιο, συμμετείχε σε ερασιτεχνική παράσταση. Όταν τέλειωσε το σχολείο, ήθελε να δώσει εξετάσεις σε δραματική σχολή, όμως η μητέρα της δεν την άφησε. Ήθελε να εργαστεί, ώστε να συνεισφέρει στα έξοδα του σπιτιού. Η Αφροδίτη δεν το έβαλε κάτω. Πήρε κρυφά μέρος σε διαγωνισμό ενός περιοδικού, με σκοπό την επιλογή μιας νέας άγνωστης κοπέλας, που θα ήταν η πρωταγωνίστρια της ταινίας “Το εισπρακτοράκι”. Η Αφροδίτη κέρδισε το διαγωνισμό και έτσι έπαιξε στην πρώτη της ταινία.
Έγινε αμέσως γνωστή, όμως ήθελε να συνεχίσει την καριέρα της αφού θα είχε σπουδάσει σε δραματική σχολή. Έτσι έδωσε εξετάσεις και στη σχολή του Ροντήρη και του Εθνικού Θεάτρου. Έγινε δεκτή και στις δύο, στου Ροντήρη με υποτροφία! Όμως προτίμησε να πάει στο Εθνικό Θέατρο.
Την ίδια εποχή, στα 22 της χρόνια, παντρεύτηκε και γέννησε μια κόρη, που ακολούθησε το επάγγελμά της και έγινε πρωταγωνίστρια. Είναι η Κοραλία Καράντη. Ο γάμος κρατάει περίπου τρία χρόνια και η Αφροδίτη ξαναπαντρεύεται τον ηθοποιό Βύρων Πάλλη, που μεγαλώνει την Κοραλία σαν δικό του παιδί. Τον πατέρα της από έξι χρονών που φεύγει στη Νότιο Αφρική, τον ξαναβλέπει ουσιαστικά δύο χρόνια πριν το θάνατό του, όταν επιστρέφει στην Ελλάδα.
Ως μαθήτρια ακόμα της Δραματικής Σχολής, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου συμμετείχε ως φωτομοντέλο σε διαφημίσεις για περιοδικά και εφημερίδες. Τελειώνοντας τη Σχολή, περνάει την πόρτα της Φίνος Φιλμ και παίζει στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη Εγωισμός, δίπλα στην Ζωή Λάσκαρη και τον Σπύρο Φωκά. Η συνεργασία της με την Φίνος Φιλμ δεν συνεχίζεται. Η καριέρα της όμως στον κινηματογράφο συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, δίπλα κυρίως στον Νίκο Ξανθόπουλο, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στην πρώτη της ταινία, το 1958. Πρωταγωνιστεί σε δραματικά φιλμ -τα μελό της εποχής- της Κλακ Φιλμ, που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι τους: Είμαι μια δυστυχισμένη, Δακρυσμένα μάτια, Έχω δικαίωμα να σ΄αγαπώ, Όταν σημάνουν οι καμπάνες, Βάνα, Ευχή και κατάρα, Η καρδιά ενός αλήτη, Μιράντα αγάπη μου, Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο, Ο κατατρεγμένος, Το λάθος κ.α.
Στα μέσα της δεκαετίας του ΄60, ένα ραδιοφωνικό σίριαλ που μεταδίδεται καθημερινά, θα καθηλώσει τους ακροατές που δεν χάνουν επεισόδιο. Η τηλεόραση δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή της και το ραδιόφωνο δεν λείπει από κανένα σπίτι. Έτσι, Το σπίτι των ανέμων -όπως τιτλοφορείται η σειρά συνεχείας- γίνεται θρύλος και αφήνει εποχή. Ο Βύρρων Πάλλης ως Ορέστης Λαμπίρης, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου ως Τζοβάνα και η Μιράντα Μυράτ ως γιαγιά Ανούσκα γίνονται ραδιοφωνικά είδωλα. Το 1967, ο Βύρων Πάλλης ιδρύει την κινηματογραφική εταιρία Φοίβος Φιλμ για να μεταφέρει το Σπίτι των ανέμων στο σινεμά, έχοντας δίπλα του φυσικά την Αφροδίτη Γρηγοριάδου. Θα γυρίσουν τρεις ταινίες ως Λαμπίρης και Τζοβάνα (Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων, Θύελλα στο σπίτι των ανέμων και Η ώρα της αλήθειας) ενώ θα παίξουν μαζί και σε άλλες τρεις (Ποτέ δεν είναι αργά, Το φθινόπωρο της καρδιάς, Ώρες αγάπης ώρες πολέμου, η τελευταία ταινία της Αφροδίτης, το 1970)
Το 1974 θα πει το ναι στην τηλεόραση, που έχει ήδη κερδίσει τους τηλεθεατές, από την αρχή της δεκαετίας. Στο σίριαλ με υψηλή τηλεθέαση Οι δίκαιοι με τον Θάνο Λειβαδίτη στο ρόλο του δικηγόρου Άγγελου Καρνέζη, κάνει το τηλεοπτικό της ντεμπούτο και ξεχωρίζει. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επιτυχημένες σειρές όπως Το ταξίδι, Η απερίγραπτη, Τα Λαυρεωτικά, Η αναγέννηση ενός έθνους, Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη, Η δίκη κ.α. Με τον ερχομό της ιδιωτικής τηλεόρασης, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου θα λάβει μέρος σε σημαντικά σίριαλ: Ο επισκέπτης της ομίχλης, Άφρικα (θα συμπρωταγωνιστήσει για πρώτη φορά μαζί με την κόρη της), Οι δικηγόροι της Αθήνας, Ανατομία ενός εγκλήματος, Κόκκινος Κύκλος, Σκιές πάνω από την πόλη, Μια ζωή για την Έλσα κ.α. Ξεχωριστά αναφέρω τη σειρά Η αγάπη άργησε μια μέρα (1997-98, ΕΤ1) του Κώστα Κουτσομύτη βασισμένη στο βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου, που σαρώνει με 11 διακρίσεις, στα τηλεοπτικά βραβεία της χρονιάς -η Αφροδίτη κερδίζει το Α΄ Γυναικείου Ρόλου- και με την πάροδο των χρόνων, έχει αναγνωριστεί η αξία της, παρόλο που δεν είχε μεγάλη τηλεθέαση στην πρώτη προβολή της.
Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου πρωτόπαιξε στο θέατρο, το 1962 στην παράσταση Απόψε αυτοσχεδιάζουμε. Στη θεατρική της διαδρομή, έπαιξε δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου: Έλλη Λαμπέτη, Αλέξη Μινωτή, Δημήτρη Μυράτ, Κατίνα Παξινού, Δημήτρη Χορν, ενώ με τον Πάλλη είχαν δικό τους θίασο και εκτός από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, έκαναν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο. Έπαιξε πολλά έργα ρεπερτορίου (Βυσσινόκηπος, Γλάρος, Λεωφορείο ο πόθος, Μετά το πανηγύρι, ΄Ηταν όλοι τους παιδιά μου, Ο θάνατος του εμποράκου κ.α.) αλλά και σε σύγχρονα έργα (Ακρότητες, Ανθισμένες Μανόλιες κ.α.). Τελευταία της εμφάνιση ήταν στο Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ, το 2011.
Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου γνώρισε την απόλυτη δόξα στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έκανε αυστηρές επιλογές στην Τέχνη της και δεν σπατάλησε το ταλέντο της. Ξεχώρισε για το ήθος της, την ευγένειά της, τη μόρφωσή της, την κομψότητά της… Έζησε μια ολοκληρωμένη ζωή, έχοντας πάντα δίπλα την κόρη της και τον σύντροφό της, μέχρι το θάνατό του, το 1995. Στις 2 Ιουλίου 2020, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου πέρασε στην αιωνιότητα για να είναι και πάλι μαζί για πάντα….
Μαθήτρια του Γυμνασίου σε γιορτή
Η πρώτη της ερασιτεχνική παράσταση
Μέχρι το 1964, ποζάρει για έντυπες διαφημίσεις
Με την τετράχρονη κόρη της Κοραλία, που θα ακολουθήσει τα βήματά της
Η Κοραλία μεγαλώνει με τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας της, τον ηθοποιό Βύρων Πάλλη και παίρνει το επίθετο Καράντη που είναι το πατρικό της μητέρα του, διότι ο βιολογικός της πατέρας δεν ήθελε να έχει το όνομά του και να γίνει ηθοποιός.
Με την Ζωή Λάσκαρη στην ταινία Εγωισμός
Με τον Σπύρο Φωκά στην ταινία Η ζωή ενός ανθρώπου
Η καρδιά ενός αλήτη με τον Νίκο Ξανθόπουλο
Η Τζοβάνα και ο Ορέστης συγκινούν και καθηλώνουν τους ακροατές στο ραδιοφωνικό Σπίτι των ανέμων, που περνάει και στο σινεμά, με τρεις ταινίες. Η πρώτη, Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων, προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 209.444 εισιτήρια. Ήρθε στην 24η θέση σε 117 ταινίες
Ποτέ δεν είναι αργά
Στην τηλεοπτική σειρά Η απερίγραπτη
Θεατρικός Γλάρος
Κοπή πίτας στην παράσταση Μετά το πανηγύρι με πρωταγωνιστές την Κάτια Δανδουλάκη και τον Κώστα Σπυρόπουλο
Η τελευταία της παράσταση, Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη
Με την Ελένη Χατζηαργύρη
Αφίσες και διαφημιστικά από ταινίες
Τα εξώφυλλά της
Σχόλια για αυτό το άρθρο