2017-2022. Το ιστορικό «Από Μηχανής» Θέατρο γιορτάζει 5 χρόνια πορείας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Άννας Ελεφάντη και του Δημήτρη Μυλωνά.
5 χρόνια με συγκινήσεις και χαρές, με δυσκολίες κι αναποδιές, με τον παλμό του θεατρόφιλου κοινού διαρκώς να στηρίζει, να γεμίζει, να δίνει ζωή στις παραστάσεις των δύο σκηνών του θεάτρου κι ανάμεσα σε αυτά τα 5 χρόνια, η απότομη αναστολή των καλλιτεχνικών εργασιών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Κι όμως, το όραμα του «Από Μηχανής» Θεάτρου να είναι συνώνυμο με έναν τόπο πολυφωνικού εναλλασσόμενου ρεπερτορίου και σημαντικών συνεργασιών παρέμεινε το ίδιο ισχυρό.
Στα 5 αυτά χρόνια το «Από Μηχανής» Θέατρο κατάφερε να αναδειχθεί σε μία από τις πρώτες θεατρικές σκηνές της πόλης και να γίνει ένας σταθερός πόλος έλξης που τιμήθηκε από το κοινό ενώ οι παραστάσεις του υμνήθηκαν από τους κριτικούς. Παραγωγές που γνώρισαν μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία με αναρίθμητα sold out όπως Ο κήπος, Η διαθήκη της Μαρίας, Ο γάμος του Καραχμέτη, Προσωπική συμφωνία, Proof, Σλουθ, Μάκμπεθ, Το δάνειο, Όπου κι αν πας να μη χαθείς κ.α., αλλά και φιλοξενούμενες παραστάσεις σημαντικότατων δημιουργών συνθέτουν το χάρτη αυτής ακριβώς της διαδρομής που το «Από Μηχανής» Θέατρο έχει διανύσει έως σήμερα.
Ως τις 7 Οκτωβρίου 2022 η προπώληση των εισιτηρίων για όλες τις παραγωγές του «Από Μηχανής» Θεάτρου της θεατρικής σεζόν 2022-2023, προσφέρονται στην τιμή των 8 ευρώ από 16 ευρώ.
Προπώληση:
https://www.viva.gr/tickets/venues/apo-mixanis-theatro/
«ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΤΡΙΜΙΝ 2, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» του Βασίλη Κατσικονούρη
Ο Βασίλης Κατσικονούρης, είκοσι χρόνια μετά το θρυλικό Καλιφόρνια Ντρίμιν, επιστρέφει με τη συνέχειά του: το Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Στόλλα, Σταύρο Καραγιάννη, Άννα Ελεφάντη και Στέλλα Ράπτη έρχεται από τις 2 Νοεμβρίου 2022 στο «Από Μηχανής» Θέατρο.
Μετά το Καγκουρό που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο το 2015, ο συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς συναντιούνται καλλιτεχνικά για ακόμη μια φορά και υπόσχονται μια παράσταση που θα συζητηθεί!
- Γράφεται το πρώτο, προφητικό για τον τόπο και τους ανθρώπους του, Καλιφόρνια Ντρίμιν.
- Γράφεται το Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά.
«Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν». Κρίση. Κρίση. Κρίση. Κρίση.
Οι τέσσερις αγαπημένοι εικοσάρηδες του πρώτου Καλιφόρνια έχουν πλέον σαρανταρίσει. Για το κοινό που τους έχει ήδη γνωρίσει αλλά και για όσους κι όσες τους γνωρίσουν για πρώτη φορά, ο Ντίνος, ο Άρης, η Βουβού και η Κική είναι ξανά εδώ όμως…μυαλό δεν βάζουν.
Πόσο προχώρησαν στη ζωή τους τα 20 χρόνια που μεσολάβησαν; Έχουν πετύχει ή έχουν αποτύχει; Δουλεύουν ή είναι άνεργοι; Είναι ινφλουέσερς ή δεν τους ξέρει η μάνα τους; Έχουν λεφτά ή δεν έχουν στον ήλιο μοίρα; Πόσους φίλους έχουν στα σόσιαλ; Πόσα like παίρνουν; Και τελικά, κατάφεραν να πάνε στην Καλιφόρνια για να ζήσουν επιτέλους το «αμέρικαν ντριμ» ή έφτασαν ως τη Λούτσα, ανεκδιήγητοι και ονειροπόλοι;
20 χρόνια μετά ο Βασίλης Κατσικονούρης ευτυχώς δεν ησυχάζει! Με κέφι και κοφτερή ματιά παρουσιάζει το νέο του έργο του οποίου το αστείρευτο χιούμορ, ο καταιγιστικός ρυθμός και οι διαρκείς ανατροπές κρατάνε επί σκηνής αμείωτο το ενδιαφέρον.
To Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά είναι ένα σαρκαστικό σχόλιο για την κρίση που δεν τελειώνει ποτέ, μια τραγελαφική κωμωδία για μια γενιά που ακόμα κι αν και θεωρείται «χαμένη», δεν σταματά να κυνηγά το όνειρο.
Σημείωμα συγγραφέα
Δεν ξέρω αν οι συγγραφείς σκέφτονται τους ήρωες των έργων τους όταν αυτά έχουν τελειώσει. Το πιο πιθανό, ήδη να σκέφτονται τους επόμενους ήρωες του επόμενου έργου. Είναι όμως και κάποιοι από τους προηγούμενους, που, καθώς περνάει ο καιρός, μένουν σαν σε μια εκκρεμότητα. Σαν κάποιες παλιές σχέσεις που χαθήκανε σιγά σιγά κι ένα βράδυ, σε μια ήσυχή σου ώρα, λες τι να `γινε αλήθεια εκείνη η ψυχή;
Έτσι ήρθανε και στη δική μου σκέψη τα παιδιά του Καλιφόρνια ντρίμιν. Δεν μπορώ να πω ότι μου έλειψαν και ιδιαίτερα σε αυτά τα 20 χρόνια από τότε που έγραψα το έργο, καθώς από το πρώτο του ανέβασμα στο Εθνικό μέχρι και σήμερα, όλο και κάπου παιζόταν. Και ήταν πάντα παιδιά εικοσάχρονα, παιδιά κωμικά, εγκλωβισμένα σε μία παρατεταμένη εφηβεία. Τώρα όμως –αναρωτήθηκα, καθώς τα συλλογιζόμουν- να κατάφεραν να ενηλικιωθούν επιτέλους; Έστω και στραβά; Όπως στραβά πήγανε και τα περισσότερα από αυτά τα είκοσι χρόνια για όλους μας…
Με αυτές τις σκέψεις οδηγήθηκα να τους ψάξω ξανά: Τον Ντίνο, τη Βουβού, τον Άρη, την Κική. Σαν ένας συγγραφέας που αναζητάει τέσσερα πρόσωπα. Τους βρήκα, στα ίδια μέρη, σαραντάρηδες τώρα πια, με τις παλιές τους αφίσες κιτρινισμένες να τις χτυπάει ο άνεμος, μα για τους ίδιους πάντα σημαίες ονείρων αναπεπταμένες. Ακαταμάχητα χαζοί, σπαραχτικά αστείοι…
Κι όταν η συνάντησή μας τελείωσε, κατάλαβα ότι μπορεί και να είχα γράψει το πρώτο σίκουελ θεατρικού έργου στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Το έστειλα αμέσως σε έναν άλλο παλιό φίλο από το 2015, τότε που είχε σκηνοθετήσει υπέροχα άλλο μου έργο, το «Καγκουρό», στο Εθνικό Θέατρο με μεγάλη επιτυχία, τον Δημήτρη Μυλωνά. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, έφτιαξε μία από τις πιο σημαντικές θεατρικές σκηνές της Αθήνας, το Από Μηχανής Θέατρο με συνοδοιπόρο την Άννα Ελεφάντη, συγκλονιστική αποκάλυψη για μένα πέρυσι στο Μακμπέθ όπου έπαιζε. Μαζί μας ήρθαν και οι εξίσου σπουδαίοι Σταύρος Καραγιάννης, Γιάννης Στόλλας, Στέλλα Ράπτη. Ένα νέο ταξίδι για την Καλιφόρνια αρχίζει. Με μεγάλες αναταράξεις γέλιου, με κατακόρυφες εκτινάξεις στο ανέφικτο.
Βασίλης Κατσικονούρης
Σημείωμα σκηνοθέτη
Με τον Βασίλη Καστικονούρη συναντηθήκαμε για πρώτη φορά καλλιτεχνικά το 2015, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου όπου είχα τη χαρά να σκηνοθετήσω το Καγκουρό, μια παράσταση που πραγματικά αγαπήθηκε πολύ.
Τον ίδιο ως συγγραφέα τον παρακολουθούσα ήδη χρόνια πριν με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς με κάθε του έργο έκανε ακόμα πιο ισχυρή την παρουσία του ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες δραματουργούς. Ο Βασίλης Κατσικονούρης όχι μόνο μπορεί αλλά και επιδιώκει να γράψει για όλους κι όλες. Μέσω αυτής της οικειότητας, δημιουργεί το χώρο ώστε να μιλά με οξυδέρκεια αλλά κι ενσυναίσθηση για τις πληγές μας. Με άνεση και μαεστρία κινείται έντεχνα ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα ενώ ξεδιπλώνει κάθε φορά χαρακτήρες χειροπιαστούς όμως και πολυδιάστατους. Ως γνήσιος καλλιτέχνης αποκωδικοποιεί τις παθογένειες του τόπου ενώ συνάμα γίνεται προφήτης εκείνων που ακολουθούν. Τί πιο συναρπαστικό για έναν σκηνοθέτη να καταπιάνεται λοιπόν με τα έργα του;
Έτσι και με το Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια. Ένα έργο που έρχεται ως συνέχεια του θρυλικού Καλιφόρνια Ντρίμιν.
20 χρόνια πριν πολλά έδειχναν διαφορετικά. Αρχές του μιλλένιουμ, η νομισματική ενοποίηση του ευρώ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσεχώς και το εθνικό φρόνημα ψηλά. 20 χρόνια μετά, οικονομική κρίση, ανεργία, αβεβαιότητα, πλέον και πανδημία. Ξεπέρασε τελικά ποτέ ο τόπος αυτός την κρίση; Είτε μιλάμε για αξιακή είτε για κοινωνική είτε για οικονομική κρίση, φοβάμαι πως όχι.
Κι αυτό έρχεται να μας επισημάνει ο Κατσικονούρης με τη συνέχεια των δύο έργων του: ο Ντίνος, ο Άρης, η Βουβού και η Κική, οι 4 εικοσάρηδες που πλέον έχουν σαρανταρίσει, είμαστε όλοι κι όλες εμείς που προσπαθούμε να βρούμε το βηματισμό μας κόντρα στους καιρούς και τα διαρκή εμπόδια, όλοι κι όλες εμείς, ταξιδιώτες σε μια πατρίδα της οποίας οι αντιθέσεις της είναι τελικά και το βασικό συστατικό των ονείρων μας.
Δημήτρης Μυλωνάς
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Φωτισμοί: Βλάσσης Θεοδωρίδης
Μουσική: Αλέξης Πορφυριάδης
Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Σκηνικά – κοστούμια: Νάντια Κασσάρα
Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικών: Κατερίνα Μιχάλαρου
Κατασκευή σκηνικού: Γκέντι Κούση
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Κυριακίδη
Παίζουν: Γιάννης Στόλλας, Σταύρος Καραγιάννης, Άννα Ελεφάντη, Στέλλα Ράπτη
Έναρξη:
02 Νοεμβρίου 2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 21:00
Σάββατο 21:15
Κυριακή 17:30
Προπώληση:
https://www.viva.gr/tickets/theater/kalifornia-ntrimin-2-20-xronia-meta/
«ΣΛΟΥΘ» του Άντονι Σάφερ
Συντελεστές:
Μετάφραση: Αντώνης Σολωμού
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Κατασκευή ναύτη-κούκλες: Μαρία Λιτσοπούλου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Κατασκευή σκηνικού: Γκέντι Κούση
Γραφιστικά: beelieve.gr
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου, Δήμητρα Μάζη, Δημήτρης Μπούρας
Παίζουν: Σωτήρης Χατζάκης Δημήτρης Μυλωνάς
Έναρξη:
30 Σεπτεμβρίου 2022
Δεύτερος χρόνος επιτυχίας
-Αν δεν κάνω λάθος, θέλετε να παντρευτείτε τη γυναίκα μου.
-Ναι…Με την άδειά σας, φυσικα
Έναρξη 30 Σεπτεμβρίου 2022
Trailer παράστασης:
https://youtube.com/watch?v=2s2kIXRnlpQ&feature=share
Η τεράστια επιτυχία της περσινής θεατρικής σεζόν, η παράσταση που συγκλόνισε περισσότερους από 30.000 θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με πάνω από 150 sold out και υμνήθηκε από τους κριτικούς, το κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ του Άντονι Σάφερ «ΣΛΟΥΘ», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με τον ίδιο και τον Δημήτρη Μυλωνά στους δύο εμβληματικούς ρόλους του έργου, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο «Από Μηχανής» Θέατρο από τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο απατημένος σύζυγος Άντριου Γουάικ (Σωτήρης Χατζάκης) και ο εραστής της γυναίκας του Μίλο Τιντλ ο οποίος διεκδικεί να την παντρευτεί (Δημήτρης Μυλωνάς), με γενναίες δόσεις χιούμορ αλλά και την ατμόσφαιρα ενός στιβαρού αστυνομικού έργου, μετατρέπουν τη σκηνή σε ένα πεδίο «μάχης».
Σε αυτήν την κωμικοτραγική αρένα που έχει στηθεί, η κοινωνική καταξίωση, η σεξουαλική υπεροχή, η αγωνία της φθοράς του χρόνου γίνονται οι καταλύτες που παρακινούν τους δύο άντρες σε ένα παιχνίδι αλληλοεξόντωσης…δίχως επιστροφή!
Θα υπάρξει άραγε νικητής;
Το μυστηριώδες αυτό θεατρικό παιχνίδι που συνέθεσε πριν από περίπου 40 χρόνια ο Σάφερ, γοητεύει διαχρονικά τον θεατή. Γραμμένο το 1970, παρέμεινε το κορυφαίο του Βρετανού συγγραφέα και αυτό που τον έκανε διάσημο.
Σύμφωνα με σημείωμα του ίδιου του Άντονι Σάφερ, το μυστικό της επιτυχίας του «ΣΛΟΥΘ» βρίσκεται στο ότι το έργο ουσιαστικά διακωμωδεί τις αστυνομικές ιστορίες κι εν γένει το αστυνομικό μυθιστόρημα ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο κριτικός Κλάιβ Μπαρνς της Νέας Υόρκης, «περιέχει και αναδεικνύει όλες τις αρετές του αστυνομικού θρίλερ παραμένοντας έτσι το καλύτερο δείγμα θρίλερ που γράφτηκε ποτέ».
Το «ΣΛΟΥΘ» παίχτηκε για περισσότερες από 2.300 παραστάσεις στο West End του Λονδίνου και περίπου 2.000 παραστάσεις στο Broadway. Κέρδισε το Βραβείο Τόνι ως το καλύτερο έργο για το 1970. Δύο χρόνια αργότερα διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Μάνκιεβιτς με τους Μάικλ Κέιν στο ρόλο του Μίλον Τιντλ και τον Σερ Λόρενς Ολίβιε στο ρόλο του Άντριου Γουάικ. Ο Ολίβιε κέρδισε το βραβείο των Κινηματογραφικών Κριτικών της Νέας Υόρκης και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή & Σάββατο 21:00
Κυριακή 20:30
Προπώληση:
https://www.viva.gr/tickets/theater/slouth-2os-xronos-epityxias/
«ΜΑΚΜΠΕΘ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Δεύτερος χρόνος επιτυχίας
Trailer παράστασης:
https://youtube.com/watch?v=l62L6oIPOm8&feature=share
Η μεγάλη επιτυχία της εμβληματικής τραγωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Μάκμπεθ», με απόδοση όλων των ρόλων του έργου από τους συγκλονιστικούς Γιάννη Νταλιάνη, Άννα Ελεφάντη και Θανάση Βλαβιανό και τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Μυλωνά, μετά την τεράστια αποδοχή και τα συνεχόμενα sold out που σημείωσε την περασμένη χρονιά, επιστρέφει από τις 3 Οκτωβρίου 2022 στην Κάτω Σκηνή του «Από Μηχανής» Θεάτρου.
Το έργο:
Ο Μάκμπεθ, στρατηγός του Σκωτσέζου βασιλιά Ντάνκαν, επιστρέφει από τον πόλεμο νικητής και με δίψα για εξουσία. Η υποκίνηση της γυναίκας του Λαίδης Μάκμπεθ καθώς και η Προφητεία των τριών Μαγισσών ότι είναι γραφτό να γίνει βασιλιάς, εξωθούν το φιλόδοξο στρατηγό σε μία σειρά από αποτρόπαια εγκλήματα με πρώτο, τη δολοφονία του ίδιου του βασιλιά Ντάνκαν και την κατάληψη του θρόνου. Ο ένας φόνος ακολουθεί τον άλλο με τον Μάκμπεθ να παρασύρεται όλα και πιο βαθιά σε ένα αιματοβαμμένο πεπρωμένο παρακινούμενο από τη Μοίρα αλλά και τους προσωπικούς του δαίμονες. Σε αυτήν τη διαδρομή η πτώση θα είναι αναπόφευκτη και τραγική.
Η παράσταση:
Ο Γιάννης Νταλιάνης, η Άννα Ελεφάντη και ο Θανάσης Βλαβιανός, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Μυλωνά, πετυχαίνουν με την υποκριτική τους δεινότητα έναν άθλο: να αποδώσουν επί σκηνής όλους τους ρόλους της πολυπρόσωπης σαιξπηρικής τραγωδίας με τρόπο μοναδικό. Η πλοκή του έργου που διατηρείται κι ακούγεται αυτούσια, επισφραγίζεται με τη συγγραφή πρωτότυπης μετάφρασης που υπογράφει ο Γιάννης Νταλιάνης. Ένα ανέβασμα με στόχο την κλασική απόδοση της ποιητικότητας του Σαίξπηρ και του μεγέθους των διαχρονικών της νοημάτων, την ίδια όμως στιγμή με αποχρώσεις και ημιτόνια στο ύφος που αντανακλούν καλλιτεχνικά το σήμερα.
Μια παράσταση που τιμήθηκε από το κοινό και υμνήθηκε από το σύνολο των κριτικών ως η πλέον σημαντική καλλιτεχνική πρόταση απόδοσης του σπουδαίου αυτού έργου των τελευταίων ετών.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Γιάννης Νταλιάνης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά: Στέφη Πανταβού
Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Βλαβιανός
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Επιμέλεια κίνησης – χορογραφία: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Διδασκαλία ξιφασκίας: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Κατασκευή σκηνικού: Γκέντι Κούση, Στέφη Πανταβού
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Μπούρας
Παίζουν: Γιάννης Νταλιάνης, Άννα Ελεφάντη, Θανάσης Βλαβιανός
Έναρξη: 3 Οκτωβρίου 2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα & Τρίτη 21:00
Προπώληση:
https://www.viva.gr/tickets/theater/makmpeth-o-kyklos-tou-staimatos-2os-xronos/
«ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙΣ» του Νίκου Σκορίνη
ΕΝΑΡΞΗ: 2 Οκτωβρίου 2022
Trailer παράστασης:
https://youtube.com/watch?v=KdJLgQG1MDs&feature=share
Η παράσταση «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και δραματουργική επεξεργασία Άννας Ελεφάντη, μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε την περασμένη θεατρική σεζόν, θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρονιά στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής» Θεάτρου από τις 2 Οκτωβρίου 2022.
Η μεταφορά του συγκλονιστικού και πολυδιάστατου αυτού μυθιστορήματος το οποίο έως σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 20.000 αντίτυπα, ήταν μια αληθινή πρόκληση, το σκηνικό όμως αποτέλεσμα δικαίωσε τους δημιουργούς καθώς αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή από το θεατρόφιλο κοινό.
Για το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό θεατρικό εγχείρημα έγραψε ο ίδιος ο συγγραφέας, Νίκος Σκορίνης:
«Το Όπου κι αν πας να μη χαθείς όπως και ο πολυταξιδεμένος κεντρικός του ήρωας, ο Ορέστης, έχει ήδη αρχίσει το μεγάλο του ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας και ήρθε η ώρα να εξερευνήσει και το συναρπαστικό κόσμο του θεάτρου. Η σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Μυλωνά, η δραματουργική επεξεργασία της Άννας Ελεφάντη αλλά και η καρδιά της ίδιας της παράστασης, ο θίασος αποτελούμενος από 6 ταλαντούχους ηθοποιούς, οδήγησαν σε ένα ανέβασμα πραγματικά θαυμάσιο. Είναι μαγικό να βλέπεις τους χαρακτήρες που εσύ, από άλλη θέση, έχεις ζήσει, έχεις φανταστεί, να παίρνουν σάρκα κι οστά, να γίνονται τρισδιάστατοι. Είναι μοναδικό να ακούς τις ιστορίες που εσύ έχεις συνθέσει στο χαρτί, να εκφέρονται με τόση αγάπη κι ευρηματικότητα. Κι είναι πραγματικά υπέροχο ως μέλος αυτής της ιδιαίτερης κοινότητας που κάθε βράδυ συναντιέται στο θέατρο, όλα όσα έζησες, φαντάστηκες, έγραψες, συνέθεσες, να συγκινούν το ίδιο έντονα και το υπόλοιπο κοινό. Ένα μεγάλο μπράβο από καρδιάς!»
Το «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» λειτουργεί ως ένα σύγχρονο «έπος», μια σύγχρονη Οδύσσεια στην οποία ξετυλίγεται η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τη δεκαετία του 1950 έως και τις μέρες μας και μαζί η ξενιτιά, η δικτατορία, τα κινήματα, η μεταπολίτευση, η πτώση του ανατολικού μπλοκ κ.α. Η περιπλάνηση του κεντρικού ήρωα Ορέστη στους τόπους της Ιστορίας, γίνεται ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική του «Ιθάκη» αλλά ταυτόχρονα αντανακλά την προσδοκία και τη ματαίωση μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης εποχής.
Η λογοτεχνία και τα ηχητικά ιστορικά ντοκουμέντα, το θέατρο και η Ιστορία συνομιλούν σκηνικά, η αφήγηση και η δράση εναλλάσσονται δημιουργικά έτσι ώστε να απολαμβάνουμε επί σκηνής μια παράσταση από έναν εξαμελή θίασο ταλαντούχων νέων ηθοποιών, γεμάτη συγκίνηση, χιούμορ, ατμόσφαιρες, ανατροπές, μια παράσταση στην οποία η «μεγάλη» Ιστορία συναντιέται με τις «μικρές» ιστορίες των χαρακτήρων που έρχονται να μας τις εκμυστηρευτούν και μαζί να ξυπνήσουν τις δικές μας μνήμες, τις δικές μας προσδοκίες.
Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-διασκευή: Δημήτρης Μυλωνάς
Δραματουργική επεξεργασία: Άννα Ελεφάντη
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Σκηνικά- Κουστούμια: Νάντια Κασσάρα
Κατασκευή σκηνικού: Γκέντι Κούση
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Makeup & hairstyling: ΔέσποιναΤρελλοπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Μάζη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ζωή Σιαμαντά
Παίζουν: Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Δημήτρης Μπούρας, Δήμητρα Μάζη, Θανάσης Κορλός, Δάφνη Δίγκα
Έναρξη: 2 Οκτωβρίου 2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη & Κυριακή 20:00
Παρασκευή & Σάββατο 21:00
Από τις 14/11/22
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη & Σάββατο 21:00
Κυριακή 17:00
Προπώληση:
https://www.viva.gr/tickets/theater/opou-ki-an-pas-na-mi-xatheis-2os-xronos-epityxias/
On Ego
(για παραστάσεις Οκτωβρίου 2022)
Το On Ego τον Οκτώβριο στο Από Μηχανής για 10 παραστάσεις.
Το On Ego, ένα πολύ σημαντικό σύγχρονο και ιδιαίτερα πρωτότυπο θεατρικό έργο σε μια παράσταση πού άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς και έκλεισε με Sold Out τον περασμένο Μάϊο, επανέρχεται στο Από Μηχανής Θέατρο για τα πέντε Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου (10 μόνο δηλαδή παραστάσεις, από 1 έως και 30 /10).
Το On Ego γράφτηκε από τον διακεκριμένο Άγγλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Mick Gordon σε συνεργασία με έναν σημαντικό νευροεπιστήμονα, τον Paul Broks και την συνδρομή του Πήτερ Μπρούκ, και έκανε αίσθηση πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έκανε η Άρτεμις Φλέσσα, τους φωτισμούς ο Γιώργος Αγιαννίτης, το video art που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην παράσταση ο Παντελής Μάκκας, ενώ πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Νίκος Κυπουργός σε συνεργασία με τον Κώστα Λώλο. Το τραγούδι της παράστασης Βήματα Χορού ακούγεται από την Ελεωνόρα Ζουγανέλη.
Το On Ego όπως φανερώνει ο τίτλος διερευνά το θέμα της συνείδησης, του “Εγώ” μέσα από μια πρωτότυπη ερωτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Ένας νευροεπιστήμονας ο Άλεξ (Γιάννης Καπελέρης) σε μια διάλεξη υποστηρίζει ότι μέσα μας, στον εγκέφαλό μας δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από τα εκατομμύρια των νευρώνων και των συνδέσεων. Θα αποδείξει τα λεγόμενά του κάνοντας ο ίδιος ως πειραματόζωο μια τηλεμεταφορά του εαυτού του. Κάτι όμως δεν πάει καλά στο πείραμα που διευθύνει ο αινιγματικός Ντέρεκ (Θανάσης Βλαβιανός) και δημιουργείται ένα ακριβές αντίγραφο του Άλεξ (Γιώργος Κορομπίλης). Αρχίζει τότε μια απίστευτη περιπέτεια με τρομερά διλήμματα : Ποιος από τους δυο είναι ο γνήσιος; Είναι δυνατόν να υπάρξουν δύο άνθρωποι με το ίδιο Εγώ; Η Άλις , η γυναίκα του (Αλεξάνδρα Αϊδίνη) που αντιμετωπίζει ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα με την μνήμη της θα αντιληφθεί την διαφορά; (Την διανομή συμπληρώνει η Χρύσα Νταή.)
«…Όλα αυτά, δοσμένα με την γνωστή ελαφράδα και το χιούμορ που διακρίνει τους Βρεττανούς συγγραφείς, δημιουργούν μια παράσταση που συγκινεί και κερδίζει το κοινό. Προσπαθήσαμε να μπούμε στην λειτουργία του εγκεφάλου ενός ανθρώπου! Η μεγαλύτερη ικανοποίησή μας είναι ότι ο κόσμος φεύγοντας από το θέατρο συνεχίζει να κουβεντιάζει με πάθος τα θέματα του έργου. Η πρωτοτυπία του σε συνδυασμό με τις αιώνιες αγωνίες μας, τον έρωτα, την πίστη, την πατρική αγάπη, την προδοσία και την απώλεια προσφέρει στο κοινό πλούσιο υλικό. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτή η μοναδική αίσθηση που είχα όταν πρωτοδιάβασα το έργο βλέπω να επιβεβαιώνεται …» σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Νταλιάνης.
Η φετινή πρεμιέρα στο Από Μηχανής το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του κορυφαίου σκηνοθέτη του 20ου αιώνα Πήτερ Μπρουκ που έφυγε πρόσφατα πλήρης ημερών.
Συντελεστές:
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Κώστας Λώλος
Τραγούδι: Ελεωνόρα Ζουγανέλη
Video art: Παντελής Μάκκας
Κατασκευή σκηνικού: Γκέντι Κούση
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρύσα Νταή
Παραγωγή: Zero Gravity
Παίζουν:
Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιάννης Καπελέρης, Θανάσης Βλαβιανός, Γιώργος Κορομπίλης, Χρύσα Νταή
ΕΝΑΡΞΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022
Hμέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο & Κυριακή 18:00
Από 23/1/2023
Δευτέρα & Τρίτη 21:00
Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 16 ευρώ
Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ: 13 ευρώ
DAGIPOLI DANCE Co
“ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ..”
ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 15:00
Στο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ
Τα κοινά στοιχεία που συνθέτουν τον πυρήνα του έργου, είναι η σχέση ανάμεσα στην αναπηρία και την προσφυγιά, μέσα από τις επίκαιρες διαστάσεις των φαινομένων, αναφορικά με την καταπίεση που βιώνουν, τον χώρο που τους δίνουν οι κοινωνίες να δράσουν, και την ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές, εθνικές, ψυχολογικές παραμέτρους και επιρροές, ερευνούμε το φάσμα και τις διαδικασίες ενσωμάτωσης και αποδοχής αυτών των πληθυσμών, μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις, και τον ρόλο τους στην εξέλιξη των κοινωνιών και του πολιτισμού.
Ένας επαναπροσδιορισμός της τέχνης, του «διαφορετικού άλλου», του πρόσφυγα, του ανάπηρου, της ίδιας της ζωής, του ίδιου του εαυτού, των συναισθημάτων, της σχέσης με το σώμα, το νου και την ψυχή.
Η πεποίθηση πως η επαφή μεταξύ δύο πληθυσμών κάτω από προϋποθέσεις ισότιμης, ποιοτικής συνεργασίας, συνθηκών συχνής επαφής και ουσιαστικής γνωριμίας, μπορεί να έχει θετικό πρόσημο και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μπορεί να σταματήσει την άγνοια και να αυξήσει την γνώση ανάμεσα στους πληθυσμούς και να οδηγήσει σε ανάλογη διαφοροποίηση της μεταξύ τους στάσης.
Η βέλτιστη επαφή οδηγεί στην δημιουργία συναισθηματικών δεσμών και σε επαναξιολόγηση των ομάδων των πληθυσμών, με την έννοια ότι η πολιτισμική ανταλλαγή αλλάζει τις «παρωχημένες» απόψεις και συνδέεται με μειωμένο εθνοκεντρισμό. Δημιουργούνται νέες κοινωνικές ταυτότητες, που αμβλύνουν τις κοινωνικές κατηγοριοποιήσεις αποτρέποντας έτσι τις κοινωνικές διακρίσεις.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 1 ώρα και 15’
Συντελεστές:
Σύλληψη-Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης
Σκηνοθεσία – Δραματουργία : Ευγενία Αρσένη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Κώστας Λειβαδάς
Εκτέλεση μουσικής: Χρήστος Καρνάβας
Τραγούδι: Ελένη Τσαλιγοπούλου
Αφήγηση: Αναστάσης Κολοβός – Σωτήρης Ταχτσόγλου
Παραγωγή: Dagipoli Dance Co
Χορεύουν: Φαίη Μάλαμα, Κλητώ Τσιγκρή, Ελένη Κόντζιλα, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Γιάννης Χαλδαίος, Αλέκος Μπλάτζε, και Γιώργος Χρηστάκης
ΕΝΑΡΞΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Κυριακη 15:00
Συντελεστές:
Κείμενο: Βασίλης Κατσικονούρης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Φωτισμοί: Βλάσσης Θεοδωρίδης
Μουσική: Αλέξης Πορφυριάδης
Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Σκηνικά – κοστούμια: Νάντια Κασσάρα
Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικών: Κατερίνα Μιχάλαρου
Κατασκευή σκηνικού: Γκέντι Κούση
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer – βίντεο παράστασης : Στέφανος Κοσμίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Κυριακίδη
Παραγωγή: Από Μηχανής Θέατρο
Παίζουν:Γιάννης Στόλλας, Σταύρος Καραγιάννης, Άννα Ελεφάντη, Στέλλα Ράπτη
ΕΝΑΡΞΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022
INFO:
Μια παραγωγή του Από Μηχανής Θεάτρου
Έναρξη:
02 Νοεμβρίου 2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 18:00
Πέμπτη 21:00
Σάββατο 21:15
Κυριακή 17:30
Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 16 ευρώ
Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ: 13 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5232097
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Ο Μικρός Πρίγκιπας
του ΣΑΙΝΤ ΕΞΥΠΕΡΥ
Μετά από ένα χρόνο επιτυχίας η παράσταση “ Ο Μικρός Πρίγκιπας” συνεχίζεται για δεύτερη χρόνια. Κατά την διάρκεια της καλλιτεχνικής μας πορείας και με την πολύτιμη προσφορά πολλών ανάπηρων ατόμων και μη, κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, τις ρατσιστικές προκαταλήψεις, τις νομικές δυσκολίες, διαγράφοντας μια αξιοπρόσεχτη καλλιτεχνική παρουσία.
Στόχος της ομάδας είναι να ανατρέψει την προκατάληψη που θέλει τα ανάπηρα άτομα αποκλεισμένα από το « κοινωνικό γίγνεσθαι», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων.
Bing Bang. Μετά την μεγάλη έκρηξη χιλιάδες πλανήτες και αστεροειδής εκσφενδονίζονται στο διάστημα κρύβοντας απρόσμενες εκπλήξεις !!!
‘Ένα μαγικό ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα στον απέραντο κόσμο των πλανητών, με συνοδοιπόρους τους μικρούς μας φίλους (και όχι μόνο). Ένας παράξενος ταξιδιώτης που εγκαταλείπει την ασφάλεια του μικρού του πλανήτη και περιφέρεται στο διάστημα προσπαθώντας να κατανοήσει τον τρόπο που σκέφτονται οι μεγάλοι.
Μια παράσταση διασκεδαστική ατμοσφαιρική και ανθρώπινη που αναδεικνύει χαρακτήρες, προβάλει αξίες και μαγεύει τα παιδιά.
Διαδραστική, με στοιχεία κουκλοθέατρου που θα βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν πως δημιουργήθηκε το σύμπαν, οι πλανήτες, τα αστέρια ακόμα και το δικό μας “σπίτι” τη Γή. Καθώς και να τους φέρει σε επαφή με τον κόσμο των “μεγάλων”.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Σωτήρης Ταχτσόγλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Lucia Brizzi
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Μελλά
Επιμέλεια φωτογραφίας: Άρης Νικολαίδης
Επιμέλεια βίντεο: Δημήτρης Δεληνικόλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Μπουρλέσα
Παραγωγή: Dagipoli Dance Co
Παίζουν: Φαίη Μάλαμα, Τζένη Αρσένη, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Έλλη Μπογιάκη, Ελένη Κόντζιλα, Αλέκος Μπλάτζε, Γιώργος Χρηστάκης, Σωτήρης Ταχτσόγλου
ΕΝΑΡΞΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Κυριακή 12:00
Τ’ ΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ
Ινδικός μεσαιωνικός μύθος
Το έργο:
Δύο νέοι άντρες στη Μεσαιωνική Ινδία, αυτός πού εκπροσωπεί την ενστικτική, πρωτογενή συμπεριφορά και κείνος που προτείνει την νοητική επεξεργασία, διεκδικούν την ίδια πανέμορφη γυναίκα. Όταν θα πεθάνουν-αυτόχειρες αποκεφαλισμένοι- η Θεά Κάλι, θα δώσει τη δυνατότητα στη γυναίκα να ενώσει τα κεφάλια με τα σώματα. Εκείνη θα το πράξει, όμως θα τα ενώσει ανάποδα, το κεφάλι του ενός στο σώμα του άλλου. Απ’ αυτό το σημείο ξεκινάει το δεύτερο μέρος του έργου, η διεκδίκηση δηλαδή τού ερωτικού πόθου από το σώμα και το κεφάλι, από το ένστικτο και την νόηση, από τον πρωτογενή παγανισμό, στην δευτερογενή αισθησιακή επεξεργασία.
Το έργο θέτει το τεράστιο αυτό ερώτημα με συναρπαστικό τρόπο. Μας μιλάει για την διαφορά Ανατολής και Δύσης, κύκλου και ευθείας, πανθεϊσμού και ιδεαλισμού, τελετουργίας και μηχανιστικής πολυγνωσίας. Στο μεταίσθημα του θεατή μένει η επιλογή: οι δύο πλευρές της ύπαρξης συγκρούονται ή αλληλοσυμπληρώνονται; Τελικά οι αντιθέσεις ενώνουν ή χωρίζουν; Το αντίθετο μας απειλεί ή μας συμπληρώνει;
Ο Ινδικός μύθος δεν απαντά, αφήνει την επιλογή σε μας, σε όλους όσοι έρχονται να εμβιώσουν τον έρωτα και να διεκδικήσουν την ηδονή ως αυτοπραγμάτωση και ολοκλήρωση της ύπαρξης μας.
Η παράσταση:
Η παράσταση πραγματώνεται με τη μορφή της τελετουργικής πράξης από τρείς ηθοποιούς, δύο χορευτές κι ένα μουσικό.
”Τ ‘αλλαγμένα κεφάλια” είναι το τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με τη ”Φόνισσα” του Α. Παπαδιαμάντη και συνεχίστηκε με το ”Τραγούδι του νεκρού αδελφού”.
Η ιεροπρακτική αυστηρή γεωμετρία της τελετουργίας αποκλείει οποιαδήποτε εξπρεσιονιστική προσέγγιση και στοχεύει στο ”είμαι” και όχι στο ”εκφράζομαι”. Προτιμά τις κυκλικές γραμμές από την αγωνιακή γραμμοθέτηση του γλωσσικού υλικού. ‘Ήχοι, ρυθμοί, άρσεις και μετεωρισμοί συνθέτουν ένα αφήγημα, μια μαγικοθρησκευτική ιχνογραφία για τον άνθρωπο και τον βαθμό ενσυνείδησης του όντος όταν δοκιμάζεται από την ποθητή ύλη ή από τις οδυνηρές διαδρομές της πνευματικότητας στο δρόμο για την κατανόηση ή κατ’ άλλους, τη δεξίωση της αλήθειας και του φωτισμού που ορίζουν τις ζωές μας, τις θνητές μας υπάρξεις εδώ κάτω στην γη.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – σκηνικός χώρος: Σωτήρης Χατζάκης
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική: Σαββίνα Γιαννάτου
Παραγωγή: Από Μηχανής Θέατρο
Ο θίασος βρίσκεται υπό διαμόρφωση
ΕΝΑΡΞΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023
Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ
«Η Αναρχική»
του David Mamet
Το έργο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο “Από Μηχανής Θέατρο”.
Θεατρική Περίοδος: Νοέμβριος 2022 – Δεκέμβριος 2022
Ημερομηνία Πρεμιέρας: 18 Νοεμβρίου 2022
Για την υπόθεση του έργου
Έχοντας ήδη εκτίσει τριανταπέντε χρόνια από την ποινή ισόβιας κάθειρξης στην οποία είχε καταδικαστεί, η Κάθι αιτείται την απελευθέρωσή της. Με τον σκοπό αυτό συναντά για τελευταία φορά την Ανν, που την επιτηρούσε όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή και την μόνη που μπορεί να εκδώσει την απόφαση της αποφυλάκισής της. Η Κάθι έχει διαπράξει όμως – ως μέλος ενός ριζοσπαστικού κινήματος, ένα πολιτικά φορτισμένο έγκλημα και η Ανν ως αντιπρόσωπος της πολιτείας, οφείλει να αξιολογήσει την αυθεντικότητα της μεταμέλειας της κατηγορουμένης.
Για το έργο
Το έργο «Η Αναρχική» του David Mamet παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 στο Broadway της Νέας Υόρκης και πυροδότησε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις από κοινό και κριτικούς, ίσως λόγω των αιρετικών θεμάτων με τα οποία επιλέγει ο συγγραφέας να καταπιαστεί. Ο Mamet αφορμάται από τα πραγματικά γεγονότα που έπληξαν την Αμερική τη δεκαετία του ’70, με την δράση της επαναστατικής οργάνωσης Weather Underground και την ληστεία του Brink η οποία κατέληξε στον θάνατο δύο αστυνομικών. Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τα αιματηρά γεγονότα, ο Mamet ξεδιπλώνει την προβληματική του
πάνω στην βία που προκύπτει με την ενηλικίωση των πολιτικών μας συνειδήσεων και από την στιγμή εκείνη που ερχόμαστε κατά πρόσωπο με το πολιτικά παράλογο. Ο συγγραφέας αντιπαραβάλλει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γυναίκες, σύμβολα δύο εκ διαμέτρου αντίθετων ιδεολογιών: η Ανν αντιπρόσωπος του κράτους, η Κάθι ηγετική μορφή μιας αντιεξουσιαστικής οργάνωσης. Τα ερωτήματα που εγείρονται από την συνύπαρξη ενός τέτοιου διπόλου είναι τόσο ουσιαστικά αλλά και τόσο περίπλοκα που δύσκολα θα τα έθετε στις μέρες μας κανείς δημόσια. Σε τι διαφέρει η βία που ασκεί το κράτος από την βία μιας επανάστασης; Οφείλει μια νέα γενιά να υποτάσσεται ή να επαναστατεί; Η εξουσία που διαχειρίζεται το κράτος είναι διάφορη από την εξουσία που διαχειρίζονται εκείνοι που επαναστατούν; Στην σύγχρονή μας πραγματικότητα που συχνά σπεύδουμε να χωριστούμε στα δύο και να συστρατευθούμε με τους μεν ή τους δε,
να υποστηρίξουμε με πάθος ή να κατακεραυνώσουμε, ο Mamet σέβεται το κοινό του και προσδοκά από αυτό το μέγιστο: να μην απαντήσει και απλώς να σκεφτεί.
Για τους Ηθοποιούς
Ανν – Όλγα Καπαγιορίδου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη όπου και καταπιάστηκε με το θέατρο από την ηλικία των έξι ετών στον ΘΕιΚΚ «Πούπουλο». Το 2016 φοίτησε στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά από όπου και αποφοίτησε. Έκτοτε έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε παραστάσεις όπως «οι Σοφολογιότατες» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών στο πλευρό του Μιχάλη Κωνσταντάτου. Έχει επίσης ασχοληθεί με την διασκευή θεατρικών έργων (2020, The Odd Couple- Neil Simon) και από το 2020 είναι μέλος του Demidov Studio Laboratory του πρώτου ensemble ηθοποιών που ερευνούν την τεχνική υποκριτικής του Nikolai Demidov στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με καθοδηγήτρια την σκηνοθέτη Βίκυ Γεωργιάδου.
Κάθι – Κατερίνα Φαχούρι
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη. Το 2012 σπούδασε Αγγλική Φιλολογία με κατεύθυνση στη Λογοτεχνία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει επίσης φοιτήσει μέρος των σπουδών της στο Ανατολικό Πανεπιστήμιο Φινλανδίας. Το 2019 αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Από το 2019 έως σήμερα έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός μεταξύ άλλων με τους σκηνοθέτες: Βασίλη Μαυρογεωργίου, Μιχάλη Κωνσταντάτο, Μαριάννα Καβαλλιεράτου και Κυριακή Σπανού. Έχει εμφανισθεί επίσης σε επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς «Άγριες Μέλισσες» (2021, υπηρέτρια Σεβαστών) και έχει συμμετάσχει στην κινηματογραφική ταινία του Μιχάλη Κωνσταντάτου «All the Pretty Little Horses». Έχει εργασθεί επίσης με τον ίδιο, ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Επικίνδυνες Σχέσεις» (2020, Hotel Ermou). Η Κ. Φαχούρι είναι επίσης μέλος του Demidov Studio Laboratory.
Για την σκηνοθετική προσέγγιση
Μετά την σε βάθος ενασχόλησή μας με την σχολή υποκριτικής του Nikolai Demidov αποφασίσαμε να ανεβάσουμε το έργο χρησιμοποιώντας εξ’ ολοκλήρου την τεχνική αυτή, η οποία βασίζεται στην θεώρηση πως ο ηθοποιός δεν πρέπει να αναπαριστά αληθοφανώς τις συνθήκες του έργου, αλλά ελευθερώνοντας τις πρώτες παρορμήσεις του, να τις βιώνει επί σκηνής. Μια τέτοια προσέγγιση υποστηρίζει ο Demidov μπορεί να αποκαταστήσει την πραγματική δύναμη του θεάτρου. Μιας και η τεχνική του Demidov δεν είναι ακόμη οικεία στην χώρα μας, θα ήταν μεγάλη μας χαρά να γνωστοποιήσουμε την πολύτιμη αξία της σε κοινό και συναδέλφους.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Μαριλού Ταμβάκη
Σκηνοθεσία: Όλγα Καπαγιορίδου, Κατερίνα Φαχούρι
Πρωτότυπος ήχος: Γιώργος Καραμανλής
Φωτογραφίες: Βλαδίμηρος Γιαννακάκος
Παραγωγή: Omikron3 και D’art – The Art Society
Παίζουν: Όλγα Καπαγιορίδου, Κατερίνα Φαχούρι
ΕΝΑΡΞΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή & Κυριακή 21:00
ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ
του Ανδρέα Κεντζού
Το έργο:
Μια οικογένεια δέχεται μετά το διαζύγιο των γονέων άλλο ένα, πολύ σοβαρότερο πλήγμα όταν η έφηβη κόρη εμφανίζει ξαφνικά ένα αυτοάνοσο σύνδρομο που απειλεί άμεσα τη ζωή της.
Το ταξίδι στην Αμερική απλά επιβεβαιώνει ότι η ιατρική χρειάζεται χρόνο για να βρει την απάντηση.
Ωστόσο ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και αμείλικτα. Και μόνο ένα θαύμα μοιάζει ικανό να ανατρέψει ριζικά τα δεδομένα που οδηγούν αργά και σταθερά στο θάνατο το νεότερο και πιο αθώο μέλος της οικογένειας.
Ο άνθρωπος από το παρελθόν που ξαφνικά θα εμφανιστεί, μπορεί άραγε να κάνει αυτό το θαύμα;
Σημείωμα σκηνοθέτη:
Το Νεοελληνικό έργο επιμένει.
Ευτυχώς για την τέχνη, δυστυχώς για τη ζωή, η καθημερινότητα μάς παρέχει άφθονο υλικό δυστυχίας και φρίκης που ο συγγραφέας οφείλει να μετουσιώνει σε δημιουργική πνοή κι αυτό κάνει ο φίλος, συγγραφέας Ανδρέας Κεντζός. Σκάβει βαθιά, βρίσκει τα ορυκτά των ψυχισμών και οδηγεί τους ήρωες ενός οικογενειακού δράματος στο στέρεο έδαφος της εμπνευσμένης γραφής του.
Ο έρωτας και η προδοσία του, η ρωγμή, η πτώση, τα θραύσματα μιας ολότητας που διερράγη, ο θάνατος, η ανάσταση, το θαύμα και η παρωδία του, είναι συστατικά της συγγραφικής του μαγειρικής. Ως αποτέλεσμα τούτων, ο συγγραφέας μάς σερβίρει ένα έργο που μυρίζει οικογενειακή κλεισούρα, σκουριά παλιού έρωτα, λιβάνι εκκλησίας, νυχτολούλουδα επιταφίου, άδηλη αναπνοή σωμάτων και ψυχών που μαρτυρούν για την παρουσία τους εδώ κάτω στη γη. Μέσα στη δικτατορία της κακογουστιάς, ο Ανδρέας κομίζει μια αθωότητα που αγνοεί την ομορφιά της κι αυτό είναι που χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα.
Συντελεστές:
Κείμενο: Ανδρέας Κεντζός
Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά-κοστούμια: Έρση Δρίνη
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Παναγιωτοπούλου
Παίζουν:
Άννα Ζηρδέλη, Γιάννης Κοκιασμένος, Άννα Μενενάκου, Βασίλης Ρίσβας, Εύρη Σωφρονιάδου, Λίνα Φούντογλου
ΕΝΑΡΞΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00
Κυριακή 20:30
«ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ»
του Γκεόργκ Κάιζερ.
Το «Μια Νύχτα τον Οκτώβρη» είναι ένα σημαντικό έργο του γερμανικού εξπρεσιονισμού γραμμένο το 1928 . Ο Γκεόργκ Κάϊζερ ζώντας την φρίκη του πολέμου και την οικονομική κρίση, σε αντίθεση με τους νατουραλιστές, προτάσσει την υποκειμενική αλήθεια, την ψυχή έναντι του χαρακτήρα, την εξέγερση του πνεύματος κατά του φασισμού και του μιλιταρισμού μέσα από ένα εξωφρενικό ερωτικό δράμα: Ο αξιοπρεπής κύριος Κοστ αντιμετωπίζει στο αστικό σαλόνι του, μια πρωτοφανή προσβολή. Την γέννηση ενός εξώγαμου τέκνου της ανιψιάς του Κατρίν. Ποιος υπήρξε ο άγνωστος πατέρας του παιδιού εκείνη την μοιραία νύχτα του Οκτώβρη; Ο όμορφος ανθυπολοχαγός ή ο άξεστος γιος του χασάπη; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην απάτη και την αυταπάτη; Ο γνήσιος έρωτας τι θέση έχει σε μια κοινωνία που βάλλεται από παντού; «Το έργο προσφέρεται για μια εξωφρενική κωμωδία της απελπισίας. Για μια γελοιογραφία της “Κραυγής” του Μουνκ. Για ένα θρίαμβο της ποίησης απέναντι στην πεζότητα.» Λέει για την παράσταση που σχεδιάζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Νταλιάνης για την Πάνω Σκηνή του θεάτρου Από Μηχανής αμέσως μετά το Πάσχα.
(Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια εξαιρετική παράσταση του Ν. Μαστοράκη στον Εξώστη του θεάτρου Αμόρε.)
Συντελεστές:
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Κώστας Λώλος
Παραγωγή: Από Μηχανής Θέατρο
Παίζουν: Θανάσης Βλαβιανός, Χρύσα Νταή, Βασίλης Βούνος, Δημήτρης Μπούρας
ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023
Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ
Από Μηχανής Θέατρο
www.amtheater.gr Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τκ 10436 Τηλέφωνο: 210 5232097
Προπώληση:viva.gr
Ώρες ταμείου και επικοινωνίας: Καθημερινά 11:00-17:00 info@amtheater.gr
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
ΤΖΟΝ ΦΛΕΤΣΕΡ
Τ’ ΑΡΝΑΚΙ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΛΥΚΟ
Το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Τζον Φλέτσερ The tamer tamed, θεωρείται η συνέχεια της κωμωδίας του Σαίξπηρ Το ημέρωμα της στρίγγλας. Σε αυτήν την εκδοχή, οι ρόλοι αντιστρέφονται: ο άντρας-δαμαστής (the tamer) δαμάζεται (tamed) από τη γυναίκα η οποία μετατρέπεται εκείνη πλέον σε δαμαστή (the tamer).
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
Ο θίασος και οι συντελεστές βρίσκονται υπό διαμόρφωση
Παραγωγή: Από Μηχανής Θέατρο
ΕΝΑΡΞΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023
Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ
Σχόλια για αυτό το άρθρο