Είναι η εποχή που αρπάζεις κρυολόγημα χωρίς να το καταλάβεις. Κάπως έτσι την πάτησα κι εγώ. Ένας βήχας που λες κι έβγαινε απ’ τα έγκατα της ψυχής, με ταλαιπώρησε. Συνάχι και φτέρνισμα μπόνους στο κρύωμα. Έσπευσαν τα γιατροσόφια της μαμάς , της θείας, της γιαγιάς και όλων των σοφών προγόνων που έβρισκαν στη φύση τη λύση της θεραπείας τους. Πρώτα απ’ όλα έβρασα 2 κουταλιές του γλυκού, ρίγανη και τη σούρωσα όπως κάνουμε με το τσάι και πρόσθεσα ζάχαρη (όσο χρειάζεται για να εξαλειφθεί η πικρή γεύση της). Μετά, έκανα εντριβή με ένα «μείγμα»που έφτιαξε η μαμά μου από τσίπουρο με κομμένες καυτερές πιπεριές και μ’ έκαψε σαν να βρέθηκα στην πυρά. Εντριβή μεσημέρι-βράδυ ( με το υγρό εννοείται, χωρίς τις πιπεριές) στην πλάτη και στον θώρακα όπου κράτησα για λίγα λεπτά, κομπρέσα με το μείγμα τούρμπο κι ένιωθα να «τραβά» το κρύωμα. Η μυρωδιά βέβαια μ’ έκανε να μοιάζω με πικάντικο μεζέ σε ουζερί και Ορέστης Μακρής στο ρόλο του μεθύστακα χωρίς να είμαι. Όμως λυτρώθηκα. Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες που το εφάρμοζαν στα χρόνια τους συχνά.
Την επόμενη μέρα, ήπια μια κουταλιά της σούπας απ’ την τσιπουροπιπεριά (έτσι το βάφτισα και σας δίνω παρακάτω τη συνταγή) που τάραξε τον λάρυγγά μου σα να έριξα μπαρούτι. Τα γιατροσόφια δεν σταμάτησαν εδώ. Ήπια λεμονάκι μυρωδάτο στυμμένο το πρωί που ξύπνησα γιατί κι αυτό βοηθά στην εξόντωση του μικροβίου. Κάνει και για πονόλαιμο, αχρείαστο να’ ναι. Εννοείται έφαγα με το κουτάλι αγνό μέλι από ντόπιο παραγωγό και το βραδάκι το διέλυσα σε γαλατάκι φρέσκο για να μαλακώσουν τα σωθικά μου. Ενισχύθηκα με βιταμίνη C απ’ το φαρμακείο γιατί πορτοκάλια δεν είχαμε, επίσης δεν παρέλειψα να πιώ δυο παυσίπονα μόνο όλα κι όλα.
Μ’ αυτά και με τ’ άλλα μπόρεσα να ανακτήσω τις δυνάμεις μου. Μπορεί ν’ ακούγεται υπερβολικό αλλά η ενέργεια μου ήταν στο μηδέν. Κυρίως κατάλαβα πως κάθε ασθένεια πηγάζει από μια δυσαρμονία στη ψυχή που δεν την παίρνουμε χαμπάρι εγκαίρως και το σώμα μας βαράει καμπανάκια για να την κατανοήσουμε και να τη θεραπεύσουμε. Αυτό οφείλεται σε ένα πολύτιμο άρθρο του κοινωνιολόγου Γεώργιο Βασιλορεϊζή που διάβασα στο περιοδικό Ρέϊκι time και ανακάλυψα πως ο βήχας κρύβει λόγια, γνώμες, διαμαρτυρίες, βρισιές ή δηλώσεις που δεν τολμήσαμε να ξεστομίσουμε και προτιμήσαμε να καταπιούμε. Τα φλέματα- γιατί είχα κι απ’ αυτά- υποδηλώνουν την καταπιεσμένη ανάγκη μας να «φτύσουμε» ορισμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Επίσης το φτάρνισμα δείχνει μια ανάγκη να απαλλαγούμε από κάτι ή κάποιον που μας εκνευρίζει, μας εμποδίζει ή μας προκαλεί ανία. Με βοήθησαν πολύ αυτές οι πληροφορίες για μια άλλη οπτική της ασθένειας.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΠΙΠΕΡΙΑΣ για εντριβή..
Για ένα μπουκαλάκι 500ml με τσίπουρο κόβετε 3 καυτερές πιπεριές και τις ρίχνετε μέσα. Προτιμήστε να το έχετε έτοιμο πριν το χρειαστείτε ώστε να’ χει απορροφήσει το τσίπουρο τις ιδιότητες της πιπεριάς. Τόσο απλό! Επαναλάβετε εντριβές όσο αισθάνεστε ότι σας καίει.
Σχόλια για αυτό το άρθρο