Ο μαθητής Δημήτρης Ψαθάς απο την “Γη του Πόντου” ζωντανεύει στη σκηνή από τους μαθητές του Πρώτου Γενικού Λυκείου Πετρούπολης. Την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στο θέατρο Πολιτών (οδός Παπαρρηγοπούλου 94, Περιστέρι) η θεατρική ομάδα του Πρώτου Γενικού Λυκείου Πετρούπολης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό (με ελεύθερη είσοδο) τη θεατρική παράσταση “Γη του Πόντου – Ο μαθητής Δημήτρης Ψαθάς” αφιερωμένη στα 117 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Τραπεζούντιου δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά σε μεταφορά και σκηνοθεσία της καθηγήτριας Κωνσταντίνας Σταθοπούλου.
Το δεκαπεντάλεπτο κινηματογραφικό αφιέρωμα στη ζωή του συγγραφέα προετοίμασε ο μαθητής Μιχάλης Τριανταφυλλόπουλος με υλικό που προσέφερε από το αρχείο της η εγγονή του συγγραφέα Λένα Νίτσου Ψαθά
Ο Δημήτρης Ψαθάς στα πρώτα νεανικά του χρόνια σε φωτογραφία εποχής και δίπλα το ενδεικτικό του με άριστα από το Φροντιστήριον Τραπεζούντος, 1920 (Φωτ: αρχείο Λένας Νίτσου)
Το κορυφαίο αυτοβιογραφικό-ιστορικό έργο “Γη του Πόντου” γράφτηκε το 1966 από τον Δημήτρη Ψαθά και το προλόγισε το 1993 ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος χαρακτηρίζοντας το ως τη “Βίβλο του Ποντιακού Ελληνισμού”. Ο ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης το 2023 χαρακτήρισε τον Δημήτρη Ψαθά ως τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τη “Γη του Πόντου” μοναδική πηγή για επιστημονικές μελέτες και διδακτορικά. Ο καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης χαρακτήρισε το 2023 τη “Γη του Πόντου” ως ένα κείμενο-σταθμό πολύτιμο για κάθε μελετητή, το οποίο μετέδωσε και στον ίδιο το μικρόβιο της ιστορικής αναζήτησης. Ο καθηγητής Θεοδόσης Κυριακίδης επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει την “Γη του Πόντου” ως “ένα μοναδικό έργο όχι μόνο εξαιτίας του τρόπου γραφής του αλλά κυρίως εξαιτίας του συγγραφέα της ο οποίος υπήρξε κοινής αποδοχής ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός. Ο Ψαθάς θεωρούσε χρέος του να γράψει για τον Πόντο. Ένα χρέος που προγραμμάτιζε να εκπληρώσει. Το γεγονός ότι το εκπλήρωσε τη στιγμή που είχε κάνει ήδη μεγάλες επιτυχίες υποδηλώνει το αθεράπευτο προσφυγικό τραύμα με το οποίο καλούνται οι πρόσφυγες να αναμετρηθούν” (2022).
Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν η εγγονή του συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά και εκδότρια των Απάντων του Ελένη Νίτσου – Ψαθά καθώς και η Καθηγήτρια λαογράφος του Πανεπιστημίου Αθηνών Μυροφόρα Ευσταθιάδου που θα συγχαρούν στο τέλος τα παιδιά του ΓΕΛΠ και την καθηγήτρια τους Κωνσταντίνα Σταθοπούλου για την παράσταση-αφιέρωμα.
Ο Δημήτρης Ψαθάς παραλαμβάνει απ;o τον Πρόεδρο της Εστίας Νέας Σμύρνης, Πάνο Χαλδέζο το Πρώτο Βραβείο Βιβλίου για τη “Γη του Πόντου” στις 25-3-1967 (αρχείο Λένας Νίτσου)
Σχόλια για αυτό το άρθρο